Akomeus Zeus
VWY-II, KTK-III

Kutsumanimi Zeus Syntynyt 16.08.2003 Suomi (38v)
Rotu welsh sec. A Rekisterinumero VH11-024-0212
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 115cm Kasvattaja Dorado's
Väri ruunikko Koulutus vaativa B, re 110cm
enn. 1.59,7
Voittosumma 8210ve Startit 11: 2-3-0


Luonne

Zeus on nimensä mukaan pieni ja temperamenttinen hevonen, jota en missään nimessä luonnehtisi helpoksi tapaukseksi. Hoitaessa ori on suhteellisen säyseä ja osaa halutessaan hurmata kenet tahansa. Orilta ei puutu päättäväisyyttä ja kilpailuhenkeä, myös suomalainen sisu on pojassa syvälle juurtuneena, se ei koskaan mene siitä missä aita on matalin vaan tahtoessaan siitä kuoriutuu todella yhteistyöhaluinen osaava poni, joka yrittää parhaansa. Huomatessaan tutun hoitajan ori hörähtää innokkaasti, mutta tarhasta hakiessa on silti hyvä varata herkkuja mukaan siltä varalta, ettei ori juuri nyt tahdo sisään. Hoitaessa ori on kiltti, mutta se on hyvä aluksi sitoa kiinni, koska ori saattaa testata uusia ihmisiä näykkimällä. Ori on kuitenkin positiivisuuden perikuva ja harvoin äityy näyttämään pahaa naamaa kenellekään.

Taluttaessa ori on rauhallinen, vaikka pitäähän tammoille toki ne tervehdykset huudella. Se saattaa kevyesti tanssahdella vierellä tai viskoa päätään, kun ei pääse tutustumaan neitoihin lähemmin. Juoksuttaessa ja hoitotoimenpiteissä ori on rauhallinen. Pistämisestä se ei pidä, joten uhkaava hännän viuhdonta tai jopa takajalan nostelu eivät ole uusia asioita eläinlääkärin rokottaessa tai ottaessa näytteitä. Ori on myös suhteellisen mukava ajettava, mutta maastoreissulle orille kannattaa ottaa mukaan käsihevonen tai seuraponi, koska se on erävarma maastossa ajettaessa. Ori pitää uimisesta ja on tottunut kesällä uimaan myöskin veneen perässä. Tarhassa ori viihtyy parhaiten omissa oloissaan, mutta tarhaa kesäisin usein tammalaumassa, omassa haaremissaan. Ruunaporukassa se on selvästi machompi, mutta ei kuitenkaan ihan mahdoton, mikäli sen haluaa niiden kanssa laittaa.

Ratsuna Zeus on pirteä ja kuuntelee avut hyvin. Se keskittyy täysillä työntekoon, eivätkä neidotkaan haittaa kentällä tai maneesissa yhtä aikaa. Koulupuolella ori on näyttävä hyvine liikkeineen, mutta sen keskittyminen ei ihan riitä enää vaativampiin liikkeisiin. Esteillä ori on hyvin innokas ja rakastaa vauhdikkaita uusintoja yhä, ikä ei siis juuri paina! Lahjakkaana hevosena se omaa sekä hyvän hyppytyylin, että rohkeuden. Maastossa ori on rauhallinen toisten seurassa, yksin maastoillessa sen kanssa vaaditaan pitkät hermot, sillä orin jatkuva ohjien kiskominen ja reippaus voi käydä hermoille ja käsille, kun koko ajan joutuu ponia pidättämään.

Kisapaikalla Zeus on fiksu ja kerää katseita osakseen. Varustaessa ori on hieman hätäinen, koska sen pitää seurata kaikkea ympärillä tapahtuvaa. Ponin kanssa kannattaa olla ajoissa kisapaikalla ja tutustua hälinään kaikessa rauhassa, jotta suoritus onnistuu parhaiten. Suoritus sujuu hyvin, mikäli alkuvalmistelut ovat olleet riittävät. Poni on kuitenkin hyvin orimainen, joten ihan toisten lähelle ei kisapaikalla kannata mennä. Kuljetus ja lastaaminen sujuvat ongelmitta.

Jälkeläiset

01.05.13 o. Metsäpirtin Charlie (e. Parsonace Light Tea)
24.05.13 t. A.D. Alma (e. Shawnee)
30.08.13 t. A.D. Sugar Serenade (e. A.D. Sugar Honey) EV-II
08.11.13 t. A.D. Rozalin Quadrile (e. Rosmel's Quadrile) KTK-II, EV-II

Sukutaulu ja -selvitys

Akomeus Nicotine
WA
tprn 116cm
Goodenough
WA
klrt 116cm
My Man
WA
rt
Akomeus Seed
WA
rnvkk 116cm
Akomeus Down Star
WA
rt
Rocket
WA
rt
Peonie
WA
rt
Lucky Charm
WA
prn 120cm
Prodigal Son
WA
rn
Prodigal Theme
WA
mvkkkm
Missie
WA
rn
Longmane
WA
rnvkk
Denny Danny
WA
km
Streak
WA
rnvkk


Isä Akomeus Nicotine on komea ja hyväluonteinen tummanpunaruunikko (121cm korkea) herrasmies. Nico on ostettu kotimaahansa lupaavana ratsun alkuna jo alle 1-vuotiaana, joten voisi todella sanoa sen omistajan olleen tietoinen luksusvalinnastaan! Ori on todellakin tuonut kykynsä esiin ja kapasiteettia riittää esteillä mainiosti. Orilla on nimittäin 45 sijoitusta ja se on tunnettu hyvästä suoriutumisestaan ja innokkuudesta esteitä kohtaan. Orilla on myös kisattu kenttäluokkia muutaman kerran, molemmilla kerralla ori sijoittui voittoon saakka! Luonteeltaan Nico on rauhallinen ja yhteistyöhaluinen, hyvin helppo ori käsitellä. Se on rento kisapaikalla ja ratsuna herkkä, joten vaatii hieman kokeneemman ratsastajan selkäänsä. Zeuksen luonne ei siis selvästikään ole tullut isän puolelta. Jälkeläisiä Nicolla on Zeuksen lisäksi kolme tammaa, jotka kaikki ovat hyvin sijoittuneita tunnettuja esteponeja.

Emä Lucky Charm eli Lucky on hieno 120-senttinen punaruunikko neitokainen, joka on Vir MVA Ch palkittu sekä lisäksi kerännyt reilut 40 sijoitusta esteiltä. Tammalla on hyvä hyppytekniikka ja se on innokas esteponi. Rakenteeltaan tamma on hieman raskaampi kuin yleensä sektion A ponit ja senpä vuoksi sillä ei ole kisattu kovinkaan korkeissa luokissa. Luonteeltaan Lucky on utelias ja sosiaalinen, poni jonka kanssa kaikki tulevat toimeen moitteitta sekä maasta että selästä käsin. Luckyllä on kolme jälkeläistä, Zeus ainoa ori. Yksi tammavarsoista on palkittu jopa ERJ-II palkinnolla estesaavutuksistaan.

ii. Goodenough oli erittäin komea welsh A edustaja. Goodenough oli luonteeltaan erittäin orimainen, hieman jopa hankala ori. Ratsuna ori oli herkkä ja kiireinen. Se oli hankalahko työskennellä, mutta osasi kuitenkin helppo A asiat taitavan ratsastajan kanssa. Koulupuoli ei kuitenkaan ollut orin vahvimpia puolia vaan ori oli enemmän estepuolen poni. Se kuumeni tosin radoilla herkästi. Ori oli kuitenkin tunnettu taitavana esteponina, joka oli tarkka työntekijä. Kenttääkin ponilla kisattiin muutamia lähtöjä, mutta se osoittautui liian epävarmaksi hyppääjäksi maastoesteillä. Maastoillessa ori oli muutoinkin hankalahko, saattoi kääntyillä kesken reissun takaisinkin kotiin, jos pelästyi jotakin. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja se on lisäksi kerännyt muotovalion arvonimen. Näiden lisäksi ori on yleislaatuarvostelun, welsh laatuarvostelun ja estejaoksen laatuarvostelun II palkittu sekä saanut vielä I palkinnon vuotta myöhemmin estelaatuarvostelusta. Jälkeläisiä orilta jäi seitsemän, joista kaksi huippuluokan kisaponeja. Toinen ori, joka on kerännyt 50 sijoitusta esteiltä ja toinen tamma, jolla on tilillään tällä hetkellä suurkilpailuvoitto kenttäkisoista ja kymmenkunta muuta sijoitusta.
ie. Akomeus Down Star oli rautias welsh A tamma. Sille myönnettiin 2010 valion arvonimi. Luonteeltaan tamma oli ponimainen, itsepäinen siis. Hoitaessa se ei ollut ihan mahdoton, mutta saattoi silti nappasta kiinni hampaillaan huomion herpaantuessa. Ratsuna tamma oli luottavainen, mutta esteillä siltä saattoi odottaa millaista esitystä tahansa, tyypillinen tamma siis. Mieliala vaihteli niin nopeasti, että ratsastajan oli vaikeaa pysyä perässä ponin mielenoikuissa. Tammalla on sijoituksia nelisenkymmentä joista muutamia voittojakin. Varsoja Starilta jäi neljä.
ei. Prodigal Son oli ruunikko poni Walesin tunnetusta siittolasta. Poni oli lahjakas esteponi, joka omasi myös hienon rakenteen. Sonin aikaisen poismenon johdosta sille jäi ainoastaan kahdeksan hienoa jälkeläistä. Ennen harmillista onnettomuutta kisamatkalla ori voitti Walesin mestaruuden ja oli koko kisauransa ajan haluttu siitosori. Se eli koko elämänsä ajan kasvattajallaan ja sai elää hyvän, joskin liian lyhyen elämän. Menestyksekäs ori kuoli kisamatkallaan suuressa ketjukolarissa Ranskassa 8-vuotiaana. Maailmankuulu ori ehti astua lyhyen uransa aikana kahdeksan tammaa, joista sille jäi seitsemän jälkeläistä. Ori periytti varsoilleen hyvät hyppylahjat ja lisäksi ne ovat osoittautuneet kestäviksi kenttäponeiksi. Valitettavasti myös Sonin hankalahko luonne periytyi varsoille, joskin myös kuvankaunis ulkomuoto.
ee. Longmane on hieno kantatamma, joka viettelee yhä leppoisia eläkepäiviä kotisiittolassaan. Tamma on rakenteeltaan siro ja pitkärunkoinen, hieman erilainen kuin mihin perinteisesti olemme tottuneet. Erikoinen rakenne on tuottanut tammalle useita näyttelyvoittoja ja seitsemän hienoa varsaa, joista viisi kilpailee kansainvälisillä estekentillä. Longmane itse on aikoinaan kisannut Ranskassa ja kotimaassaan Britanniassa menestyksekkäästi isoja esteluokkia. Kestävä tamma pärjäsi myös kenttäkilpailuissa loistavasti. Hyväluonteinen tamma sijoittui myös koulukisoissa, joskaan ei niin kansainvälisesti merkittävissä kilpailuissa kuin kenttä- ja estepuolella. Sillä on myös monta BIS-sijaa isoissa rotunäyttelyissä.

iii. My Man oli ruotsalaista sukujuurta periyttävä rautias komea ori. Se on menestynyt aikanaan menestyksekkäästi näyttelyisdsä sekä palkittu championina. Ori on kiertänyt kisoja harvakseltaan, mutta on sillä muutamia sijoituksia koulupuolelta. Ori tunnetaan luonteeltaan herrasmiehenä ja erittäin lahjakkaana kouluponien periyttäjänä.
iie. Akomeus Seed oli brittiläinen ruunivoikko mountaintamma. Tamma kisasi lyömättömästi rataesteillä lähes kahden vuosikymmenen ajan ja oli tunnettu pippurisena pienenä ponina, joka käänsi varmasti itseensä kisakentillä ellei luonteensa niin värityksensä vuoksi. Tammalla on ainoastaan yksi varsa, koska se on keskittynyt pääasiassa kisauraansa.
iei. Rocket oli raudikko championori. Se on tyypiltään rodunomainen ja näyttävän kokoinen, myöskin saavutuksiltaan merkittävä poni sukutaulussa. Ori on palkittu myös welshien laatuarvostelussa III palkinnolla ja kisannut lähes koko ikänsä menestyksekkäästi esteitä ja koulua. Se on suvultaan monipuolinen ja orin sukua koristavat niin kisaponit kuin tuntiratsutkin.
iee. Pionie oli pienikokoinen rautias tamma, walesilaisen tunnetun siittolan kasvatteja. Tamma oli ahkerassa kisakäytössä ja sen kisatulokset ovat tuohon aikaan olleet melko vaikuttavia. Pionieltä jäi vain yksi varsa sen keskittyessä enemmänkin kisauraansa.
eii. Prodigal Theme oli upea mustanvoikonkimo poniori, joka tunnettiin herrasmiehenä. Se oli lasten käsiteltävissä täysin ja kunnioitti kaikenkokoisia ihmisiä suuresti. Ori kilpaili hyvän luonteensa avuin pitkän kisauran esteillä ja koulussa, se ei tosin päässyt koskaan kokeilemaan aluetason kisoja vaan oli lähinnä seurakisojen tähti omistajan mielenkiinnon puutteen vuoksi. Rokilta jäi parikymmentä jälkeläistä.
eie. Missie tunnettiin aikansa hienosto diivana, joka syntyi Walesissa pienessä siittolassa ja vietti siellä koko ikänsä aina eläkepäiviin asti. Missie oli tuttu näky näyttelyissä ja kisasi valjakkoajossa sekä rataesteillä. Tammalla on hyvä määrä helppojen luokkien estetuloksia ja tamma oli sekä luonteeltaan että tekniikaltaan erittäin hyvä esteratsu. Tamma kylläkin omasi vahvan oman tahdon, mutta omistajansa sisukkuuden ansiosta ei tästä koitunut harmia kisa-areenoilla. Tammalta jäi kolme varsaa, kaksi tammaa ja ori, joka pärjäsi loistavasti näyttelyissä. Toki tammatkin olivat tuttu näky luokkavoittajien seassa.
eei. Denny Danny oli kimo harrasteponi, joka starttasi vain muutaman kisan. Se toimi lähinnä omistajansa tyttärelle harrasteratsuna ja ori olikin siihen mainio valinta luonteensa perusteella. Ratsuna poni oli hieman hankala aluksi lapselle, mutta vuosien karttuessa siitä tuli mainio seuraponi ja yhteistyö parani. Ori oli vain muutamia kertoja astutuskäytössä tutuilla, sillä omistaja pelkäsi sen vaikuttavan orin käsittelyyn ratsastajan nuoren iän vuoksi.
eee. Streak oli pähkinänkuoressa näyttelykehien kaunotar. Se oli poni, jonka kuka tahansa welshkasvattaja olisi iloiten ottanut riveihinsä. Sillä oli mahtava luonne ja upea rakenne. Tamman vahvuuksiin kuului myös iso koko ja poni kilpaili ahkerasti kasvattajansa tyttärien toimesta, tuoden lähes joka kerta ruusukkeen tai pokaalin mukanaan. Tamma kilpaili ratsastajien osaavuuden ja iän vuoksi vain pienissä esteluokissa, mutta olisi kapasiteettinsa puolesta pystynyt muuhunkin. Tamma kantakirjattiin, mutta jalkavamman pahenemisen vuoksi se ehti varsoa vain kerran.
Kisatulokset

KTK-III 11/17 - 67p
KTK-III 02/18 - 63p

Welsh laatuarvostelu
15.05.14 - VWY-III - 6 + 3,5 + 5 + 14 + 5 = 33,5p
28.04.18 - VWY-II - 5,5 + 4,5 + 4,5 + 21 + 5 = 40,5p

NJ näyttelyt
30.09.17 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Coedwig Welsh

VPA Cup sijoitukset 3kpl
30.01.14 - vaativa B - 1/23 - kutsu
30.08.16 - noviisi valjakko - 2/5 - kutsu
30.10.16 - helppo - 1/8 - kutsu

Villit sijoitukset 55kpl
09.06.12 - helppo B - 1/19 - Chameleon
13.06.12 - helppo B - 1/46 - Maple's Stable
10.02.13 - helppo B - 1/21 - kutsu
17.02.13 - helppo B - 1/12 - kutsu
31.03.13 - helppo B - 1/10 - kutsu
14.06.13 - helppo B - 1/43 - kutsu
20.10.13 - vaativa B - 2/22 - kutsu
31.05.14 - vaativa B - 2/47 - kutsu
29.06.14 - vaativa B - 4/23 - kutsu
23.07.14 - vaativa B - 2/8 - kutsu
01.08.14 - vaativa B - 4/26 - kutsu
20.09.14 - vaativa B - 2/7 - kutsu
02.11.14 - helppo B - 4/26 - kutsu
07.12.14 - vaativa B - 1/23 - kutsu
16.08.15 - vaativa B - 4/52 - kutsu
06.12.15 - vaativa B - 1/23 - kutsu
06.12.15 - vaativa B - 3/23 - kutsu
24.03.16 - helppo A - 3/13 - Sinner's Cup III osak.

31.01.12 - 70cm - 3/33 - Pinehill's Cavallos
15.02.12 - 70cm - 1/19 - Stable Strawberry
29.03.12 - 60cm - 1/27 - Susikallio
07.07.12 - 70cm - 3/9 - Kukkakeppi
09.06.12 - 70cm - 3/12 - Chameleon
31.08.12 - 70cm - 2/11 - Ruusunen
28.02.13 - 80cm - 1/8 - kutsu
26.03.13 - 80cm - 1/29 - kutsu
02.06.13 - 80cm - 2/30 - kutsu
04.06.13 - 80cm - 2/30 - kutsu
06.06.13 - 80cm - 2/30 - kutsu
01.09.13 - 80cm - 3/25 - kutsu
20.09.13 - 80cm - 1/26 - kutsu
12.10.13 - 90cm - 3/26 - kutsu
28.02.14 - 90cm - 1/30 - kutsu
28.03.14 - 90cm - 2/9 - kutsu
04.04.14 - 90cm - 3/18 - kutsu
01.05.14 - 100cm - 4/47 - kutsu
15.05.14 - 100cm - 1/7 - kutsu
20.05.14 - 100cm - 2/36 - kutsu
24.05.14 - 100cm - 1/70 - kutsu
29.05.14 - 100cm - 4/70 - kutsu
31.05.14 - 100cm - 1/70 - kutsu
31.05.14 - 100cm - 6/68 - kutsu
20.06.14 - 100cm - 2/29 - kutsu
31.05.14 - 100cm - 2/10 - kutsu
10.06.14 - 100cm - 3/12 - kutsu
18.09.14 - 110cm - 2/18 - kutsu
07.12.14 - 100cm - 2/22 - kutsu
30.05.15 - 110cm - 2/8 - kutsu

12.06.14 - kenttä - 4/25 - kutsu
20.09.14 - helppo - 5/27 - kutsu
29.07.15 - kenttä - 2/5 - kutsu

26.02.12 - me 60cm - 3/14 - Muisto
08.07.12 - me 60cm - 2/6 - Kukkakeppi
20.02.14 - me 80cm - 1/5 - kutsu
31.10.15 - me 100cm - 4/16 - kutsu

Villit näyttelyt
15.09.14 - näyttelyt - 1/3 - kutsu
20.09.14 - näyttelyt - 2/10 - kutsu

VRER ravit
22.03.12 - 2/6 - 2.10,4 - Kiin kartano
28.05.12 - 2/6 - 2.10,1 - Kiin Kartano
29.09.12 - 2/11 - 2.07,9 - Narrilaiva
13.10.12 - 8/8 - 2.09,0 - Narrilaiva
25.10.12 - 7/8 - 2.21,3 - Namer
26.10.12 - 8/8 - 2.16,3 - Namer
02.12.12 - 1/9 - 2.10,4 - Namer
19.03.13 - 8/8 - 2.07,7 - Ikirouta
07.09.13 - 7/9 - 1.59,7 - Maunolan ravitalli
14.09.13 - 1/8 - 2.01,2 - Maunolan ravitalli
14.09.13 - 10/10 - 2.05,5 - Narrilaiva

Valmennukset

18.07.12 Estevalmennus Adinassa
Varustelin ponin rauhassa tunnille ja kävelimme sitten maneesille. Verkkailin omassa tahdissa ponia valmentajan laittaessa esteitä paikoilleen. Taivuttelin ravissa kolmikaarisella ja volteilla ja sitten tein vielä laukkaympyröitä. Ravissa menin vielä hieman väistöjä ja puolen tunnin kuluttua aloimme valmennuksen uudella esteellä, tallille oli nimittäin tuotu edellispäivänä valkoinen portti, jota Zeus ei ollut vielä nähnyt. Ensimmäinen loikka oli todella suuri, joten valmentaja laittoi ponnistuspuomin auttamaan oria esteelle. Seuraavat kerrat sujuivat paremmin, eikä poni epäröinyt kertaakaan hypätä uutta tuttavuutta. Seuraavaksi harjoittelimme suhteutettua väliä, portin ollessa ekana ja sinisen laineen toisena esteenä. Portin poni ylitti ongelmitta, mutta sitten meni pupu pöksyyn ja matka tyssäsi kuin seinään. Iski etujalat niin vauhdilla maahan, että siihen jäi oikein ura. Onneksi pysyin kuitenkin kyydissä, vaikka sivuloikka jarrutuksen jälkeen olikin melkoista kaliiperia. Toisella yrittämällä pääsimme ilman ongelmia ylittämään esteet. Menimme vielä tehtävän yhden laukka-askelen välillä, sekin sujui hienosti. Lopuksi tulimme tehtävää neljällä ja viidellä askeleella, viisi meinasi tuottaa ongelman, mutta pyysin ponia eteen reippaasti ja ei jääty sitten ponnistuksessa kovn kauaksi esteeltä. Loppuverkkojen jälkiin menimme maastoon vielä loppukäynneille. Zeus sai tapansa mukaan jonkin kuningasidean ja peruutti kieltäytyen ohittamasta uittopaikkaa. Hermostumalla sain ponin etenemään hiukan matkaa, mutta sitten se hyppäsi pystyyn protestiksi. Lopulta päädyimme menemään uimaan, kuinka ollakaan.. Kävin hieman ravailemassa vedenrajassa ja sitten kävimme ponin tahdosta vielä syvemmällä, mutta sain estettyä veteen ryntäilyn, koska uiminen tuon estetreenin jälkeen olisi varmasti ollut liikaa ponin jaksamiselle. Tallille päästyämme harjailin ponin ja vein sen sitten ulos. Rasvasin varusteet, koska ne olivat kastuneet melko tavalla.

20.07.12 Ratsastelua
Herättyäni vetäisin saman tien ratsastusvarusteet päälle ja suuntasimme ponin kanssa tyhjään maneesiin. Aluksi testaili hermojani peruuttelemalla loputtomasti, mutta siitä selviydyttyään aloimme tehdä taivuttelua ja raviympyröitä. Sitten otin keskihalkaisijaa, suorituksia ja asetuksia sekä siitä väistöjä uralle käynnissä, jotka sujuivat ihan hyvin siihen nähden, että ponilla on harjoiteltu niitä vasta pari kertaa. Otimme vielä laukkaa ja avotaivutuksen alkeita käynnissä. Se sujui jo hienosti. Kävimme uittopaikalla, matkallakin piti jotain peruutella, mutta raipan avustuksella päästiin suht kivuttomasti perille. Vesi oli vielä sen verran korkealla, ettei uskaltanut laukata kun pohjaa ei näkynyt kunnolla, niin tyydyimme ravailuun vedenrajassa. Tallilla hoitelin ponin taas tarhakuntoon ja siivoilin karsinan sekä rasvasin varusteet. Ruokittuani hepat oli aika lähteä jatkamaan kotitöitä, plääh.

06.02.13 Kouluvalmennus Adinassa
Päivä alkoi viileänä helmikuun aamuna kouluvalmennuksen parissa. Tällä kertaa alla oli erittäin näyttävä ja reippaasti liikkuva poniori, joka pisti heti ranttaliksi saavuttuaan kentälle. Zeus kirmasi kuin villivarsa kentällä ensimmäiset pari kierrosta, mutta sain orin onneksi kuriin lopulta. Vielä alkukäyntienkin aikaan ori painoi kädelle, mutta ei kuitenkaan saanut minusta otetta (onneksi). Ori eteni terhakkaasti ensimmäiset ravikierroksetkin, täytyy myöntää että pirteän ponin kanssa sai koko ajan kyllä tehdä töitä! Vähitellen monen kierroksen ravaamisen jälkeen alkoi yhteistyöstä näkyä jotakin merkkejä. Pidätteet menivät vihdoin läpi, tosin muutaman ryöstöyrityksen jälkeen.. Lopputunnin ori menikin suhteellisen nätisti ja pieniä pätkiä koottuna. Laukannostoissa temppuilut alkoivat uudelleen, mutta loppuvaiheessa ylimääräinen sählinki alkoi jäämään pois ja voimatkin varmasti ehtyivät (molemmilta). Ori oli koko tunnin energinen pakkaus ja koskaan ei tiennyt mitä seuraavaksi odottaa.

01.03.13 Miniesteitä
Tänään oli tarkoitus hypätä ratatreeni, mutta ponilla oli muut asiat mielessä. Jo alkuverkoissa tuli sen luontoista pomppua ja pystyyn loikkaa, että päätin suosiosta jättää ratatreenit väliin ja menin Zeuksen kanssa kentälle keventeleen, sinne oli jäänyt muutama alkeistunnin este, joita pystyin käyttämään kun kenttäkin oli jo kivasti sulamaan päin. Aloitin ihan käynnissä ensin ratsastamaan kulmiin, sitten otin temponlisäyksiä ravissa, että poni pääsi päästelemään höyryjä ulos. Yritin saada oria herkistymään pidätteille ja pohkeelle, mutta poni vaan pukitteli. Otin laukkaympyrästä aina puolet laukkaa ja puolet käyntiä. Sitten työstin harjoitusravia ja tein lävistäjällä muutaman kerran askeleenpidennykset. Laukkaa otin vielä toiseen suuntaan uralla, sujui ihan hyvin. Sitten tulimme laukassa pieniä ristikoita, jotka menivät hyvin. Muutaman kerran meinasi hypätä aika kaukaa kun ponnistuspuomit puuttuivat, mutta sain korjattua onneksi ja otti vielä yhden askeleen. Lopuksi tulin vielä pienen pystyn laukassa, oli mukavan reipas ja oli kiva päästä kertaamaan ihan perusjuttuja näin osaavan ponin kanssa, vaati oriltakin hieman malttia, joka ei ole sen vahvimpia puolia.

02.03.13 Ponilla on pomppufiilis
Jynssättyäni puolisen tuntia talvikarvaa irti ratsustani suunnimme maneesille. Vyön kiristettyäni annoin ponille luvan lähteä liikkeelle, toki piti hieman pompahtaa siinä kohtaa sivuun tarkistaakseen onko ratsastaja hereillä. Tein käynnissä voltteja, pysähdyksiä ja sitten siirryimme kevyeen raviin, jossa tehtiin samoja asioita. Yritin myös tehdä muutamia väistöjä, mutta ei oikein sujunut kun maneesi oli melko täysi. Hetken levähdettyämme otin vasempaan kierrokseen laukannostoja, meni ihan kivasti vaikkakin pukitti protestiksi, kun ei olisi halunnut niitä enää hioa. Oikeaan kierrokseen, joka on ponille vaikeampi, oli selvästi haasteellisempi, pukitti ja loikki uralta sivuun, näytti kaikki temppunsa. Alas en kuitenkaan joutunut ja otin ihan peruslaukkaa uralla saadakseni ponin kulkemaan hyvin ja pääsin kiittämään sitä. Loppuverkoiksi otin vielä voltteja, jotka eivät tietenkään olleet ponin mieleen ja stoppaili aina kun olisi pitänyt voltille kääntää. Otin kovat otteet käyttöön (johtavan ohjan ja lujan pohkeen), mutta kun niistä ei ollut apua oli raippakin kaivettava jostain maneesinpohjalta, jonne se oli edellispäivänä jäänyt pomppimisen lomassa. Raippa sai aikaan komean pukkirodeon, mutta eipäs tasapaino horjunutkaan, joka oli orille melkoinen yllätys ja ennen kuin se ehti tajuta menimme jo loppuraveja.

01.03.14 Possuponin koulutuokio
Zeus oli taas näyttänyt myrskynmerkit ratsastajalleen edellisenä päivänä, joten aamunkoitteessa hyppäsin itse ponin selkään. Tallimestarin sanojen mukaan se oli jälleen sikaillut kuntoon laitettaessa. Alkukäyntien jälkeen alkoi varsinainen työskentely ja teimme pysähdyksiä ja voltteja, tarpeeksi kauan että sain ulkoavut ja pohkeet läpi. Sitten otin verkkaa kevennellen ja tein pääty-ympyröitä molempiin suuntiin. Sitten otin jalustimet kaulalle ja tein voltteja ravissa sekä käyntisiirtymisiä. Meni mukavasti ja orin ravi tuntui miellyttävältä istua, se myös kuunteli ja vastasi apuihin hyvin. Menin lähes koko lopputunnin ilman jalustimia ja välikäyntien jälkeen otin jalustimet vasta alas. Sitten otin laukkatehtävää (harjoitusravissa kulmavoltit, laukannosto, viisi askelta laukkaa ja siirtyminen raviin, voltti). Harjoittelimme siis pääasiassa niitä laukannostoja. Alkuun menikin hyvin, mutta sitten ori kuumeni, sama homma jatkui ravissakin. Lopuksi sain ihan mukiinmenevän laukannoston vielä ja siihen oli hyvä lopettaa. Loppuravit menivät hienosti.

02.03.14 Kamikaze kouluponi
Tänäänkin oli aamupäivän tehtävänä ratsastaa alkeistunneilla pukkitaidoillaan väläytellyt oripoika. Maneesille mennessä ori hieman säpsähti traktoria, muttei jaksanut mitään isompaa kohtausta onneksi järjestää, olihan se sentään tuttu peli näille. Aurinko paisteli ihanasti ja oli varsin keväinen ilma, teki mieli jopa lähteä maastoon, vaikken mikään vannoutunut maastofani ollutkaan. Tehtiin alkuverkoiksi muutamia voltteja, sitten pysähdyksiä ja käyntisiirtymiä ja peruutuksia. Otimme muutamia voltteja kevennellen ja sitten ihan uraa pitkin harjoitusravia. Oli aikas nihkeä siirtymissä, joten annoin sen kävellä hetkisen (ilma oli aika kuuma, etenkin kun Zeuksella oli paksu talvikarva vielä). Seuraavaksi otimme laukannostoja, jotka jatkuivat aika tahmeina. Mentiin ravipuomeja, josko niistä saisi vähän vauhtia.. Poni meni ihan kivasti, vaikkakin tuli ekalla kertaa ihan liian kovaa kolautellen jalat puomeihin ja hermostuen tietenkin siitä hypäten vikan puomin jälkeen sivuun pukitellen ja ryntäsi laukkaan. Parin lisäpukin jälkeen olin jo kaulalla, mutta onneksi pääsin hyppäämään satulaan takaisin ponin pysähtyessä. Komensin ponin takaisin laukalle ja tulimme puomeja molempiin suuntiin. Sitten kävelimme hetken ja otin puomit vielä toiseen suuntaan. Loppuverkoissa energiaa vielä piisasi riehumisen jälkeen ja ori yritti lähteä toistamiseen, siinä kuitenkin onnistumatta. Muutaman onnistuneen verkkakierroksen jälkeen otin käyntiin ja hoidin ponin pois.

08.03.14 Mitä mä teen sun kanssas?
Hoitaessa poni oli jo melkoinen tuuliviiri, potki kun yritti kavioita ottaa. Muuten oli kyllä ihan siedettävä.. Alun kävelyn jälkeen otin ohjat ja aloimme ravailemaan. Oli tosi reipas, joten siirryimme keskiympyrälle ja otimme paljon asettelua ja takapään taivutusta sisään ja ulos. Tehtävä oli vähän vaikea, mutta meni ihan hyvin siihen nähden, että oli orille uusi juttu. Ravitehtävän jälkeen otettiin koko uralla laukkaa. Muutaman kerran poni stoppaili ja yritti pukittaa mut alas, mutta saatuaan kurinpalautusta meni taas ihan hyvin. Toiseen suuntaan tehtiin samoja juttuja ja harjoitusravia. Poni tuntui jo paremmalta. Peräänantoa se ei tosin tarjonnut, mutta oli muuten kuuliainen. Laukat nousi tänään hyvin vaikeampaankin suuntaan, vaikka yrittikin pitkällä sivulla ryöstää ja kiskoa päätä alas. Kävelytauon jälkeen otimme pitkällä sivulla paria puomia laukassa, kahdeksan askeleen välillä. Sitten nostimme tilalle ristikot, jotka menivät ihan kivasti. Toiseen suuntaan kokosin laukkaa ja otimme väliin yhdeksännen askeleen, kokoaminen meni ihan hyvin, vaikka ottikin alkuun raville kun ei ymmärtänyt mitä tehtiin (mukamas). Lopuksi tulimme vielä pidennettyä laukkaa, eli väliin piti saada seitsemän askelta, otti hypyt aika kaukaa, mutta askelmäärä meni kuitenkin oikein. Loppuravit ja käynnit sujuivat kanssa hyvin, kerran tosin tuli pukki, kun poni kiihtyi liikaa ympyrällä ja yritti päästä ryöstämään laukkaan. Pääsin kuitenkin nopeasti tilanteen herraksi ja kiskaisin ponin pään ylös ja käyttämällä raipan kaulalle.

13.03.14 Pikkuhyppyjä
Laittelin rauhassa ponia kuntoon ja puuhailin sen kanssa. Talvikarvaa lähti aimo kasa ja tyytyväisenä aikaansaannokseen menimme kentälle, jossa iltapäivän aurinko paisteli vielä mukavasti. Otimme käynnissä pysähdyksiä, saimme oikein yleisöäkin. Keventelin rauhassa välittämättä katsojista ja sain poninkin rentoutumaan. Sitten otimme laukkaa, joka saikin aikaan melkoisen pukkirodeon! Loppujen lopuksi alkoi kuitenkin sujumaan. Kentälle oli jäänyt pari ristikkoa, joilla menimme kahdeksikkoa, ensin ravilla ja sitten laukassa. Nostimme ristikot pieniksi (40cm) pystyiksi ja tulimme ne molempiin suuntiin, meni kivasti vaikka eteenpyrkimys olisi voinutkin olla parempi. Loppuhoitojen aikana ori oli muuten erittäin kiltisti, jotain kehitystä sentään tapahtunut..

18.03.14 Koulutuuppailua
Kentän aurauksen jälkeen suuntasimme sinne Zeuksen kanssa heti aamutuimaan. Ajattelin ensin mennä ilman satulaa, mutta en sitten viitsinytkään, kun ajattelin kaikkia niitä vapaapäiviä, joita orilla oli viikon mittaan ollut. Poni oli reipas, väistössä piti tosin hieman muistuttaa raipalla että ottaisi takaosankin mukaan hommaan. Otimme pitkästä aikaa etuosankäännöksiä vielä, jotka meni ihan hyvin, vaikkakaan poni ei malttanut oikein tehdä niitä loppuun asti. Ravissa tehtiin pääty-ympyrällä harjoituksia ja sitten laukannostoja uralla, jotka menivät tosi hyvin! Ei pukitellut kertaakaan ja laukkakin oli tosi hyvää. Takapää oli myös hyvin mukana laukassa ja se oli pyörivää. Todella tyytyväinen olin poniin, saapas nähdä osaisiko se nyt käyttäytyä jo tunnillakin..

kuva © Brynseion Stud
Virtuaalihevonen