Moons My Wilma

SHLA-II, KTK-III

KutsumanimiWilma RekisterinumeroVH16-017-0062
Rotushetlanninponi Säkäkorkeus103cm
Sukupuolitamma Väritummanruunikko
Syntymäaika01.11.2015 Suomi 9v Koulutustasohelppo B, noviisi valjakko
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaMoondance (VRL-01080)

Luonne

Wilma on luonteeltaan kiltti ja helppo. Tamman voi tarhata kenen kanssa tahansa ja sitä voi laittaa hoitamaankin miltei kenet tahansa. Kaikessa käsittelyssä, myös taluttaessa tamma on erittäin kiltti ja rauhallinen. Se rakastaa hoitajan kanssa yhteistä aikaa ja seisoisi puunattavana tuntikausia, jos ihmisellä ei olisi kiire minnekään. Wilma rakastaa myös pitkiä kävelylenkkejä etenkin kesäisin luonnonhelmaan ja voisi viipyä siellä vaikka koko päivän, jos eväät on pakattu mukaan! Hoitotoimenpiteissä Wilma on kiltti, antaa kaviot hyvin, on rauhallinen kengittää ja käyttäytyy erinomaisesti eläinlääkärin tullessa. Wilma matkustaa nätisti yksin ja kaverin kanssa ja on helppo lastata myös yksinään matkatessa. Wilma on tottunut klippaukseen, eikä kyllä uusiinkaan asioihin reagoi koskaan mitenkään ihmeellisesti tai säiky turhasta, tai oikeastaan mistään.

Ratsuna Wilma on rauhallinen ja todella maastovarma, ihanteellinen alkeisponi, mutta taipuu yllättävänkin hyviin suorituksiin osaavilla ratsastajilla helppo B radoilla. Alkeisratsastajan kanssa Wilma on varma valinta aloittaa ratsastusuraansa. Se on herkkä pohkeelle, vaikka on ollut jo muutamia vuosia alkeiskäytössä. Ikäisekseen se on aina ollut rauhallinen, eikä turhaan stressaa, vaikka ympärillä olisi metelöivä lapsilaumakin. Kokeneella ratsastajalla Wilma on herkkä poni, joka taitaa koulukiemurat kokoisekseen hyvin ja sillä on kivan pehmeät askellajit istua myöskin ilman satulaa. Maastossa Wilma on todella varma sekä metsässä että liikenteessä, eikä pelkää mitään! Se sopii aloittelijoille maastoon, eikä innostu kokeneilla reippaista laukkapätkistäkään. Wilma pysyy maastossa käsissä tilanteessa kuin tilanteessa ja käyttäytyy myöskin kisapaikalla pääsääntöisesti hyvin. Toisinaan se voi olla hieman tohkeissaan ja tämä näkyy siinä, ettei tamma malttaisi seisoa aloillaan varustamisen aikana. Tällöin tamma onkin helpointa varustaa trailerissa tai vuokrata sille karsina. Esteillä Wilma on rohkea ja meneväisempi kuin sileällä, mutta sillä ei valjakko- ja koulupainotuksen myötä ole hypätty ihan hirveästi. Tämä näkyy tekniikan puutteena ja siinä, että tamma innostuu melkoisesti niinä harvoina kertoina, kun hyppäämään päästään.

Valjakkoajossa Wilma on toimiva ajokki sekä yksin että parivaljakossa. Se on rohkea, eikä kaihda kilpailupaikkojen suurta ihmisvilinää tai uudentyyppisiä esteitä radalla. Koulukokeessa tamma on tasaisen varma suorittaja ja taipuu käsittämättömiin suorituksiin kokoisekseen myös tarkkuusajossa. Ohjasajaessa Wilma on suhteellisen osaava ja tekee helppo B:n asiat siinäkin. Juoksuttaessa Wilma on mukavan rento ja sen kanssa voivat aloittelijatkin huoletta opetella ohjasajon tai juoksuttamisen saloja. Sivuohjilla juoksuttaessa Wilma taipuu hyvin, mutta saattaa olla alkuun hieman haluton siirtymään raville. Vähitellen tamma kuitenkin ymmärtää idean, sitä vain pitäisi juoksuttaa niiden kanssa enemmän. Wilma tykkää kesäisin uimisesta ja sen suosikkiretkiin taitavatkin kuulua leirien uittopäivät.

Sukutaulu

i. Moons My Way
trn 102
SHLA-I, KTK-II, KRJ-I, VSN Ch
ii. Moons Million Light
rtpäis 104
KTK-II, SHLA-I, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, Ch
iii. Sawney SEA m 102
SHLA-II, YLA2
CRS Troubadour rt 91
KTK-III, VVJ-II, Ch
Elysé Pandora vrt 95 2.29,1
iie. Suopursun Keysha trn 98
YLA1, SHLA-I
Cornflower's Sinuhe rtpäis 102
VVJ I, YLA2, KTK-II, Vir MVA Ch
Vera v.d. Nieuwhoeve
ie. Snuff v. Moons
m 100
YLA1, SHLA-I, KTK-II, KRJ-I, VSN Ch
iei. Oscar v. Shandi m 99
SHLA-II YLA1 KRJ-II
Tibor FK m 99
YLA2, ERJ-I, KRJ-I, SHLA-I
Miranda RAM 99
iee. Moons Teardrop m 100
YLA1, SHLA-I, KTK-II, ERJ-II, KRJ-I, Ch
Revolt v. Ki m 102
SHLA-I, YLA2, KTK-III, KRJ-II, Ch
Wiona v. Raad m 100
YLA1, SHLA-II
e. Wyat Sassy Snowbird
m 103
KTK-III
ei. Blake v. Moons
m 103
KTK-II, SHLA-I, ERJ-II, VVJ-III, KRJ-III, YLA2, Ch
eii. L. Raymond of Jewel m 104
KTK-III, YLA2, ERJ-II, SHLA-I
Huvin Radwan m 104
VIR MVA Ch, ERJ-II, YLA3
Violan Lyyti rn 104
VIR MVA Ch, ERL-III, KTK-II
eie. Violan Mithra m 102
SHLA-II, YLA2, KTK-III, VVJ-III, ERJ-III
Riihimäen Loordi rt 102
KTK-III, ERJ-II, VIR MVA Ch
Kendra v. Raad rn 104
YLA3, VVJ-II
ee. Susie Snowflake Dei
trn 100
KTK-I, VVJ-I, VIR MVA Ch, VSN Ch
eei. Chichariot Dei trt 100
KTK-II, Ch
Roo Rebel Dei trt 102
KTK-III, Ch
Isis Sha Dei mrn 96
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
eee. Lumikki mrn 98
KTK-III
Kastanjetin Supermies rt 98
YLA2, KRJ-III, SHLA-III
Mäntysuon Aurora m 98
KTK-II, VVJ-III, VIR MVA Ch

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

VVJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Shetlanninponien Laatuarvostelu

20.02.17 - SHLA-II - 24 + 13 + 30 + 11 + 6 + 8 = 92p

Kantakirjaus

20.05.16 - KTK-III - 67p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Villit näyttelyt

25.12.16 - she-t - 2/5 - Green Hills
15.06.17 - she - 1/1 - Chermia
29.06.17 - match show - SIN3
25.07.17 - she - 1/3 - Chermia

Kisatulokset

KRJ 10 sijoitusta

12.03.18 - he B - 6/40 - Rumour Ponies
19.03.18 - he B - 6/40 - Rumour Ponies
03.08.18 - he C - 2/8 - Maybeck Stud
04.08.18 - he C - 3/9 - Maybeck Stud
04.08.18 - he C - 1/8 - Maybeck Stud
19.08.18 - he B - 2/7 - Mandelbacke
03.11.18 - he B - 7/76 - Adina
04.11.18 - he B - 2/72 - Adina
13.02.19 - he B - 2/25 - Hunajakumpu
08.05.19 - he B - 2/18 - Adina

VVJ 10 sijoitusta

19.11.16 - noviisi yhdistetty - 3/40 - Mörkövaara
01.08.18 - noviisi tarkkuuskoe - 3/21 - Ponipallero
06.12.18 - noviisi yhdistetty - 2/32 - Stall Fernweh
03.01.19 - noviisi yhdistetty pareille - 3/23 - Breandan
19.02.19 - noviisi koulukoe - 2/23 - Walcott Shetlands
22.02.19 - noviisi koulukoe - 3/23 - Walcott Shetlands
02.03.19 - noviisi koulukoe - 4/23 - Walcott Shetlands
03.03.19 - noviisi koulukoe - 2/23 - Walcott Shetlands
10.03.19 - noviisi koulukoe - 3/23 - Walcott Shetlands
31.03.19 - noviisi parivaljakko - 4/79 - VVJ Cup

SPC Show Pony - pistetilanteen näet täältä Novice Performance Pony - Riding Class

Valmennukset

24.11.18 kouluvalmennus, valmentaja: Kirsiina S. (242s)
Huh! Meinasinpas myöhästyä. Hyppäsin kiireesti autosta ja kipitin tallipihalle etsimään Jannicaa. Eräs tallityttö osasi kertoa, että Jannica on jo Wilman ja Wilman ratsastajan Jessican kanssa kentällä, luultavasti jo valmiiksi lämmitelleenä. Ja siellä he olivatkin, laukkavoltteja tehden. Pahoittelin puuskuttaen, mutta Jannica kuittasi asian käden heilautuksella. Wilma näytti reippaalta töpöttäessään pikkuisilla jaloillaan. Jessican posket loistivat punaisena, eikä ihmekään - olihan hieman kylmäkin vaikka pakkasta ei paljoa ollutkaan. Pikkuratsukko siirtyi harjoittelemaan pohkeenväistöä käskystäni. Jessica tiesi mitä piti tehdä, mutta jouduin hieman korjaamaan hänen käsiensä asentoa, vaikka tottelevainen Wilma tiesikin, mitä siltä vaadittiin. Lähetin ratsukon uudestaan matkaan, ja tyttö muisti hyvin ohjeeni. Parin kentän kierron jälkeen päätin, että haluan nähdä ratsukon siirtymisen peruutuksesta raviin. Tyttö nyökkäsi, pysäytti ratsunsa ja peruutti. Ravi ei kuitenkaan noussut heti, vaan väliin ehti päästä pari käyntiaskelta. Kolmannella kerralla Wilma tajusi mitä siltä vaadittiin ja ravi nousikin heti peruutuksesta. Muistutin Jessicaa vain ryhdistä, sillä hän oli kovasti keskittyessään ravin nostamiseen unohtanut pitää selän suorana. Jessica ryhdistyi heti hymyillen pahoittelevasti. Ratsukko teki siirtymisiä vielä pari kertaa, jonka jälkeen annoin heidän hetken rentoutua käynnissä pitkin ohjin. Muutaman minuutin jälkeen Jessica nosti ohjat kehotuksestani käteen ja siirtyi lisättyyn käyntiin. Sitä ratsukko kulki kerran kentän ympäri, josta sitten he lähtivät keskiraviin ja siitä edelleen keskilaukkaan, molempia kierroksen verran. Päivä alkoi jo pimenemään, ja vaikka kentälle syttyikin valot, oli myös pakkanen hieman kiristynyt. Totesin ratsukon olevan hyvässä mallissa. Oli myös ilo valmentaa nuorta, joka on erittäin motivoitunut ratsastajan alku! Jessica otti erittäin hyvin ohjeet vastaan, iso peukku sille.

Päiväkirja

28.04.19 Terapiahevosten klinikka Orange Woodissa, kirjoittaja: omistaja
Wilma vaikuttaa ennen kokeen alkua tyyneltä ja rauhalliselta. Se on kiinnostunut ympäristöstä, muttei kuitenkaan liian rohkea uusia asioita kohdatessaan, vaan pitää hyvin järjen mukana touhussa. Toiset valmistelevat hevosiaan rauhoitellen, mutta Wilman kanssa riittää, kun olen läsnä ja muistelen samalla rataa, joka meidän on kohta suoritettava. Testi oli melko helppo kiltille ja helpolle ponille, helpoimpana ehdottomasti talutustehtävät radalla, jonka suoritimme. Meiltä kyseltiin paljon mielipiteitä hevosen koulutuksesta ja ihmisen paikasta arvoasteikolla sekä siitä mitä mieltä olemme erityisherkkyydestä hevosilla. Hevosta myös usein kuvataan terapeuttiseksi ja ihmisen peiliksi, jonka tarkoitusta mietiskelimme lounaalla vielä tarkemmin Alexiinan johtaessa pientä paneeliamme. Kaikilla oli oikein hyviä pointteja ja tuntui että sain kivasti omankin ääneni kuuluville, vaikka yleensä olen yllättäen hieman ujo tällaisissa tilanteissa. Päivään kuuluu myös hevosen testaamissa yllättävissä tilanteissa äänin muun muassa, joihin ei tammani kyllä reagoi yhtään mitenkään ison tallin kasvattina ja asukkina.

Alexiina naurahtaakin jossain kohden Wilman olevan miltei pomminvarma, joskaan ihan sataprosenttisesti ei hevosissa niitä olekaan, mutta ainakin hyvin lähelle sitä. Kokeen jälkeen tamma on hyvin levollinen ja katselee tyynesti ympärilleen vielä kokeita suorittavia. Olen oikein tyytyväinen sen panokseen tänään! Lopuksi saan vielä perustella lautakunnalle, miksi Wilma olisi hyvä terapiakaveri ja perustelen asian näin:
"Se on rauhallinen, kiinnostunut erityisesti lapsista ja toiminut terapiaratsuna sekä talutusratsuna lapsilla, myös erityisryhmistä. Se on myös ollut talutusratsuna tapahtumissa ja leirikäytössä erilaisilla ihmisillä ongelmitta. Wilma tutustuu nopeasti uusiin ihmisiin ja luottaa heihin, sillä on myös kiinnostusta puuhailla erilaisten tehtävien parissa maastakäsin."