Terciopelo Sorpresa VH12-017-0568 "Teresa"Shetlanninponitamma, tummanpunarautias 100.3cm, s. 04.08.2003 (25v) Australiassa, kasv. Belly Kidman, ex-om. Hopearinne, om. Jannica (VRL-04799).
Koul.taso helppo A, re 80cm, enn. 2.31,4 st 23: 0-4-3 (vs. 5375ve)
Teresa on ratsupainotteinen ja kisaa villejä kisoja

SHLA-II 20.12.2016 (14 + 11 + 30 + 20 + 15 + 2 = 92p)

Teresa seisoo lähes koko hoitamisen ajan paikallaan ja pälyilee hoitajansa puuhia. Kaviot se nostaa kiltisti ylös, vaikka voi joskus testata hoitajaansa nykimällä jalkojaan putsauksen aikana. Teresaa on joskus hieman vaikea saada laitumelta kiinni (varsinkin kesäisin), sillä se voi hiukan pullikoida vastaan. Taluttaessa se käyttäytyy kuitenkin nätisti ja kävelee suurimman osan ajastaan hoitajansa vierellä. Tosin joskus orit kiinnostaisivat Teresaa kovasti, jolloin se voi pörhistellä niille.

Teresa on miellyttävä neitokainen. Se on ratsuna sopivan reipas, eikä jää koskaan jumittamaan. Ennemminkin Teresan vauhtia täytyy jarrutella. Tämä vauhtineiti hyppää esteet energisesti. Joskus Teresa kuumenee isommilla esteillä, varsinkin maastossa. Maastoponina se onkin todella reipas, mutta silti myös luotettava ja varmajalkainen. Tosin huonoimpina päivinään se voi yrittää kääntyä takaisin kotia päin, kun maastoileminen ei huvittaisi. Kouluponina Teresa voi olla hieman laiska, sillä esteet tuntuvat olevan enemmän sen laji. Aina koulutreenien alkupuolella tammaa täytyy hoputtaa eteenpäin, että sen saa tarpeeksi hereille. Loppua kohden Teresalta löytyy vauhtiakin, mutta alkutahmeudet ovat hieman sen "ongelma". Teresa rakastaa uimista! Kisaponina Teresa on hyvin luotettava ja rauhallinen. Se ei hermostu lainkaan ihmishälinästä tai melusta.
© Ezzu

13.08.08 r. Teresa's Chaval (i. ?)
24.03.10 t. Hopearinteen Muru (i. Hopearinteen Furry)
01.06.12 o. Hopearinteen Tarantela (i. Cap Ital Conducir)
05.11.12 t. A.D. Too Good to Be True (i. A.D. North Star Stranger)

Billy's Vax
m 107
Vaks
tprt 99
Billy
trt 99
Valentina
prt 98
Upsala
tprt 99
Hippu
vkk 95
Helmi
tprt 98
Famma
tprt 99
Leeo
rt 100
Leo
km 107
Lea
rt 100
Geisha's Gold
rt 95
Goldie
vprt 107
Geisha
rt 90

i. Billy's Vax oli komea musta ori, jolta löytyi säkäkorkeutta 107cm. Ori kilpaili kouluratsastuksessa keräten maineikkaan uran. Se pärjäsi myös hyvin näyttelyissä ja palkittiin melko varhaisella iällä muotovaliona. Ori kantakirjattiin myös II palkinnolla ja sitä on käytetty siitokseen jonkun verran. Jälkeläiset ovat perineet orin hyvät askellajit ja shetlanninponiksi erittäin hyvän ratsastettavuuden, eikä Teresakaan ole tästä poikkeus, kun otetaan huomioon tamman koulutustaso.
e. Famma oli kaunis pienikokoinen tamma. Väriltään se oli Teresan tavoin tummanpunaraudikko ja varsin tuttu näky kotimaansa Australian näyttelyissä. Se oli myös ratsastuskäytössä ja kilpaili erityisesti showkisoissa. Tamma oli siitoskäytössä pääasiallisesti, joten jälkeläisiä siunaantui paljon. Ne perivät kaikki emänsä pienen koon sekä erittäin hyvän käsiteltävyyden etenkin lasten kanssa. Orijälkeläisiin saattoi kuitenkin siirtyä orilinjan puolelta ripaus temperamenttia ja orimaisuutta, mikä ei välttämättä siitosorin käsittelyä ajatellen ollut kovin hyvä juttu.

ii. Vaks oli ulkonäöllisesti itse asiassa hyvinkin paljon Teresan näköinen, samanvärinen ja muutenkin rakenteeltaan samankaltainen. Luonteeltaan Vaks oli hieman temperamenttinen ja tarmokas, mutta kuitenkin jälkikasvu selvisi vähemmällä luonteikkuudella. Vaks teki uransa lähinnä esteponina pikkuluokissa ja sen vahvuuksia olivat rohkeus radalla, erinomainen kokoamisaste koulupuolella ja se, että orin parhaat puolet tuntuivat aina tulevan jälkeläisille.
ie. Upsala oli pienehkö tamma, joka sopi luonteensa puolesta lastenratsuksi erinomaisesti, lisäksi sen ratsastettavuus kouluratsuna johti väistämättä menestykseen. Luonteeltaan Upsala oli muutenkin täysi kymppi käsitellessä, joka kulminoitui sijoituksiin ja hyvään yhteistyöhön aluetasolla koulussa ja esteillä. Jäätyään kasvattajan lapsille pieneksi tamma siirtyi siitoskäyttöön periyttäen jälkikasvulleen myös hyvää ratsastettavuutta ja pientä kokoa.
ei. Leeo oli menestyneen Leo-ponin ensimmäisen siitoskauden satoa. Ori oli todella silmiähivelevän upea ja kultaisen luonteen lisäksi ori oli poikkeuksellisen hyvä periyttäjä, jolla oli hyvä tiineyttämisprosentti. Leeon suvusta on jäänyt myös erittäin hienoja siitostammoja. Leeo toimi pääasiassa siitoskäytössä hyvän suvun turvin, mutta kyllä sitä ratsastettiinkin jonkun verran. Kilpailemaan ori ei kuitenkaan päätynyt koskaan aktiivisen siitosuransa vuoksi.
ee. Geisha's Gold oli muutaman vuoden kokeilumielessä siitoskäytössä ja siitä kuoriutui tämän jälkeen ihan potentiaalinen kouluponi, jonka luonne tosin temperamenttisena ponina haastoi ratsastajan löytymistä. Kokonsa puolesta Gold ei tietenkään sopinut kovin isoille ratsastajille, mikä vaikeutti tehtävää entisestään. Mikäli sopiva ratsastaja kuitenkin löydettiin, joka tammalle pärjäsi saattoi se mainiosti päätyä edustamaan rotuaan valtakunnallisiin.

iii. Billy oli vanhempiensa ensimmäinen varsa ja pitkään vain seurailtiin millainen persoona orista kasvoikaan. Se kuitenkin vähitellen sai jalkaansa oven väliin näyttelyareenoilla hyvärakenteisena oriina. Billyn omistava perhe kiersi kaikki maan näyttelyt ja lisäksi se matkusti tiettävästi ainakin kahdesti kansainvälisiin näyttelyihin Britanniaan Hollannista, jossa asui. Billy voitti urallaan lukuisia näyttelyjä ja sijoittui myös muutamia kertoja isommissa näyttelyissä BIS-sijalle. Näyttelyuran laajuuden vuoksi orin kisaura jäi melko lyhyeksi, mutta kyllä sillä tiedetään olleen voittoja ja sijoituksia ainakin pikkukisoista, myös muutamista aluetason. Jälkeläisilleen ori periytti valitettavasti jonkun verran sairauksia, mitkä eivät kuitenkaan estäneet tammojen tuontia näytille.
iie. Valentina oli Ruotsissa asunut punaraudikko siitostamma, joka jätti sekä Suomeen että Ruotsiin hienoja varsoja. Se periytti jälkeläisille pientä kokoa, joilla kuitenkin oli hyvät ratsuominaisuudet, kuten silläkin. Myös liikkeitä kehuttiin.
iei. Hippu oli myös ruotsalainen poni, hyvin pienikokoinen voikko ori, joka valitettavasti ei juurikaan periyttänyt hienoa väriään. Hippu toimi pääasiassa ratsuna ja lisäksi kiersi muutamat näyttelyt. Se kantakirjattiin II palkinnolla myöhemmällä iällä ja orilta jäi ihan hyvä määrä jälkeläisiä sukua jatkamaan. Hippu asui vanhuusvuotensa kasvattajalla, jossa se tai toimia oloneuvoksena, mitä nyt välillä vanhusten lapsenlapsille toimi talutusponina ja hoitikin hommansa hienosti. Hippu lopetettiin 26-vuotiaana pahentuneen puhkurin vuoksi.
iee. Helmi oli tummanpunarautias isokokoinen tamma, joka syntyi ja vaikutti Suomessa. Se kisasi aktiivivuosinaan kouluratsuna hyvällä menestyksellä ja toimi kisauran päätettyään haluttuna siitostammana. Varsoja myytiin etenkin Britanniaan paljon, koska suomalaiset sukujuuret olivat tervetullut lisä brittiläiseen hieman tylsäksi käyneeseen jalostukseen. Helmi periytti etenkin kouluradalle sopivia yksilöitä, mutta myös muutaman tuittupäisen orivarsan. Jälkeläisiä tammalta jäi kymmenkunta, joista suurin osa myytiin ulkomaille. Helmi lopetettiin iäkkäämmillä vuosillaan kaviokuumeen vuoksi.

eii. Leo oli isokokoinen kimo ori, johon oikeastaan monenkin shetlanninponin juuret tänä aikana vievät. Ori syntyi Britanniassa ja muutti peruskoulutuksen saatuaan Saksaan, jossa se toimi kisaratsuna hetken aikaa, mutta myytiin pian eteenpäin haasteellisen luonteen vuoksi. Matkalla seuraavaan kotiinsa ori kuitenkin loukkaantui vakavasti ja ratsun ura oli ohi. Siitoskäytössä ori oli kuitenkin sukunsa puolesta niin suosittu, ette tämä haitannut mitenkään uuden omistajan suunnitelmia. Hyvärakenteinen poni pääsikin ehkä parhaiten oikeuksiinsa suvunjatkona, kun kisatuloksiakaan ei ihan hirveästi ollut.. Valitettavan moni orin jälkeläisistä kuitenkin peri stressaavan luonteen, eikä niistäkään ollut kisaratsuiksi.
eie. Lea oli brittiläinen rautias poni, joka kilpaili lapsiratsastajilla hyvin tuloksin. Tamma omasi hyvän ratsastettavuuden lisäksi mahtavan luonteen käsitellessä ja lisäksi hyvä ulkonäön. Tamma jätti jälkeensä kymmenkunta varsaa, joista noin puolet on kilpaillut koulua. Lea toimi melko pitkälle iälle siitoksessa ja pian tämän jälkeen se jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi.
eei. Goldie oli vaaleanpunarautias iso ori, joka toimi pääasiassa siitoksessa, eikä käynyt koskaan kilpakentillä. Se toimi yksityisratsuna ja säpäkän luonteensa vuoksi ei käytetty kisaamiseen ehkä. Goldielta jäi muutama jälkeläinen maailmalle, jotka eivät ole erityisiä saavutuksia tehneet. Goldie lopetettiin 15-vuotiaana pahan kaviokuumeen vuoksi ja orin lähtö tuli kyllä täytenä yllätyksenä, koska ori ei ollut koskaan sairastanut aiemmin mitään.
eee. Geisha oli todella pieni raudikko shetlanninponitamma, josta ei ole kauheasti jäänyt tietoa jälkipolville. Tamman tiedettiin kuitenkin olevan luonteeltaan haastava, eikä ponin pieni koko ainakaan helpottanut ratsastajan löytymistä. Mistään isojen kilparatojen tähdestä kuitenkaan tuskin lienee kyse tällä koolla ja luonteella. Ulkonäöllisesti ei tammassa vikaa ollut, mutta luonne ei houkutellut orin omistajia paikalle. Geisha toimi lähinnä yksityisenä ratsuna ja siltä jäi kourallinen jälkeläisiä. Se jouduttiin lopettamaan 16-vuotiaana suolistosyövän vuoksi. Syöpäsairauksia ei jälkeläistöltä onneksi kuitenkaan löytynyt.

VPA Cup sijoitukset 1kpl
31.12.19 - 80cm - 1/5 - kutsu

Villit sijoitukset 58kpl
10.04.11 - helppo C - 1/4 - Ponitalli Sunny
22.05.11 - helppo C - 3/9 - Wild Rose
12.08.11 - helppo B - 1/8 - Stall Flinky
28.08.11 - helppo C - 2/20 - Pikkukallio
20.10.11 - helppo B - 2/25 - Vt Harebell
21.12.11 - helppo B - 3/11 - Memory
02.09.12 - helppo B - 2/25 - Bellir
02.02.14 - helppo A - 5/72 - kutsu
29.08.14 - helppo A - 5/26 - kutsu
24.12.16 - he A - 2/30 - kutsu
18.03.17 - he A - 3/29 - kutsu
03.06.17 - he A - 1/7 - kutsu
09.09.17 - he A - 4/36 - kutsu
27.01.18 - he A - 4/18 - kutsu
19.02.18 - he A - 1/20 - kutsu

25.06.11 - 60cm - 4/34 - Kielometsän Kartano
10.07.11 - 30cm - 2/14 - Avema
18.07.11 - 60cm - 4/16 - Hujanhajan
31.08.11 - 40cm - 2/9 - Mucaca
08.09.11 - 50cm - 2/11 - Suokukka
25.09.11 - 60cm - 4/45 - Adina
23.11.11 - 60cm - 4/12 - Haaveranta
23.08.13 - 60cm - 1/41 - kutsu
12.10.13 - 70cm - 3/26 - kutsu
30.05.14 - 70cm - 2/11 - kutsu
30.11.14 - 70cm - 2/4 - kutsu
30.05.15 - 70cm - 1/13 - kutsu
30.08.15 - 80cm - 2/25 - kutsu
31.10.15 - 80cm - 2/41 - kutsu
04.06.16 - 80cm - 1/21 - kutsu
27.02.17 - 80cm - 1/9 - kutsu
13.05.17 - 80cm - 2/9 - kutsu
28.05.17 - 80cm - 3/9 - kutsu
01.06.17 - 80cm - 3/9 - kutsu
10.06.17 - 80cm - 3/12 - kutsu
02.09.17 - 80cm - 2/18 - kutsu
24.09.17 - 80cm - 2/13 - kutsu
04.11.17 - 80cm - 1/9 - kutsu
20.11.17 - 80cm - 2/21 - kutsu
30.11.17 - 80cm - 1/4 - kutsu
10.12.17 - 80cm - 2/4 - kutsu
24.01.18 - 80cm - 1/13 - kutsu
25.01.18 - 80cm - 1/11 - kutsu
08.02.18 - 80cm - 3/28 - kutsu
14.02.18 - 80cm - 2/4 - kutsu
20.02.18 - 80cm - 2/8- kutsu
01.04.18 - 80cm - 1/5 - kutsu

13.10.13 - kenttä - 3/9 - kutsu
15.12.16 - kenttä - 1/5 - kutsu
17.05.17 - kenttä - 1/16 - kutsu
07.06.17 - kenttä - 1/7 - kutsu
01.07.17 - kenttä - 1/16 - kutsu
09.12.17 - kenttä - 1/6 - kutsu
22.02.18 - kenttä - 1/4 - kutsu

31.10.14 - me 60cm - 3/17 - kutsu
29.10.16 - me 70cm - 3/23 - kutsu
03.07.17 - me 70cm - 1/6 - kutsu

08.06.14 - ravit - 3/11 - kutsu
24.08.14 - ravit - 2/6 - kutsu

VRER ravit
10.10.13 - 3/5 - 3.15,2 - Maunolan ravitalli
10.10.13 - 6/7 - 2.58,2 - Maunolan ravitalli
19.12.13 - 5/8 - 2.41,5 - Carbonara
07.02.14 - k - Carbonara
12.02.14 - 3/4 - 2.44,3 - Maunolan ravitalli
14.02.14 - 4/6 - 2.45,5 - Bulevardi
16.02.14 - 6/8 - 2.43,6 - Aken ravitalli
28.02.14 - 4/5 - 2.41,2 - Bulevardi
03.03.14 - hml - RaPu
10.03.14 - 8/14 - 2.43,3 - RaPu
18.03.14 - 9/15 - 2.43,4 - RaPu
23.03.14 - 2/4 - 2.40,5 - RaPu
30.03.14 - 16/16 - 2.57,6 - RaPu
12.05.14 - 9/9 - 2.36,4 - Starberry
25.07.14 - 2/6 - 2.35,1 - Pompej
02.08.14 - 11/13 - 2.40,4 - Aken ravitalli
09.08.14 - 6/12 - 2.42,6 - Aken ravitalli
16.08.14 - 3/10 - 2.39,3 - Aken ravitalli
22.07.14 - 2/9 - 2.42,4 - Bulevardi
24.07.14 - hml - Bulevardi
31.08.14 - 11/15 - 2.44,1 - Valkolehto
28.09.14 - hll - Miseryn ravitalli
02.10.14 - 2/10 - 2.31,4 - Pompej

Päiväkirja & valmennukset & tarinakisat

28.05.16 Tarinakilpailut Sysälä, 80cm, 4/6
Verryttelyalueella oli kovasti tungosta, mutta sovimme hyvin joukkoon. Minua jännitti ja en meinannut uskaltautua radalle. Uskoin kuitenkin mahdollisuuteemme, sillä minulla oli kokenut ratsu. Oli vuoroni ratsastaa radalle ja tuntui kuin koko perhoslauma olisi vallannut vatsani. Katsomossa ihmiset huokailivat onnesta, kun pääsimme maneesiin. Hevoseni Teresa ja minä pääsimme vihdoin tosi toimiin. Esteet aukenivat eteemme ja luulin radan olevan kymmenen osainen, kunnes silmiini osui este numero 11. Tuomarit vihelsivät pilliin ensimmäisen kerran, mutta lopulta meidät hylättiin, sillä olin unohtanut totaalisesti viimeisen esteen radasta kokonaan. Loppu ei todellakaan ollut onnellinen, kaikki supisivat maneesissa poistuessamme.

13.05.12 kouluvalmennus | valm. Kati
Te olitte Teresan kanssa tänään hieman erimieltä vauhdista. Teresalla oli tänään tahmatassu -päivä eikä vauhtia meinannut löytyä sitten millään edes alkuverkkojen jälkeen. Loppua kohden vauhti parani ja sait varsinkin laukannostoihin mukavasti energiaa. Loppuravit itsenäisesti sujuivat hyvin ja keksit hyvin erilaisia tehtäviä tammalle. Loppukäyntejä kohti se alkoikin selkeästi rentoutumaan ja malttoi tulla eteen-alas kevennellessäsi.

kuva © JS