Tella
KTK-II, SHLA-II, VPA2, Ch

Kutsumanimi Tella Syntynyt 03.12.2005 Suomi (28v)
Rotu shetlanninponi Rekisterinumero VH11-017-0643
Sukupuoli tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 102cm Kasvattaja Piparkakku
Väri ruunikonkirjava Koulutus helppo A, re 80cm
enn. 3.13,1
Voittosumma 1480ve Startit 5: 2-0-0
Tella on ratsupainotteinen


Luonne

Tella on rauhallinen, kentällä joskus liiankin ja kestää tovi saada se hereille työskentelemään. Hoitaessa tamma on kiltti, eikä juuri korvaansa lotkauta harjaamiselle. Kaviot se antaa ottaa hyvin, mutta on hieman arka esimerkiksi kengittäessä, mutta varmoin ottein toimittaessa ei ongelmia ole ollut ja tamma on aina saatu kengitettyä ilman rauhoittamista. Satuloidessa tamma on hieman haastava pienemmille oppilaille, saattaa stepata puolelta toiselle väistäen satulaa, ei se kuitenkaan koskaa tee mitään varsinaisesti tuhmaa, kuten potki tai pure. Suitset Tellalle on helppo pukea pienempienkin, koska tamma laskee itse päänsä alas sitä varten. Pinteleitä ja suojia tammalla ei juurikaan ole käytetty, joten kuljetussuojien pukemisesta on paha mennä arvioimaan, miten tamma tässä hommassa toimii. Toisten kanssa se viihtyy hyvin ja tulee toimeen tarhatessa kenen kanssa vain. Taluttaessa Tella on kiltti ja antaa hyvin kiinni tarhasta sekä laitumelta.

Alkutunnista Tella on laiska, mutta innostuessaan saattaa jopa pukitella ja ryntäillä laukassa (tätä kuitenkin tapahtuu enemmänkin maastossa tai maneesissa talviaikaan). Se kuitenkin rauhoittuu muutaman iloisen laukkakierroksen jälkeen, vaikka yhä on vauhdikas, eikä sovi ihan aloittelijoille ratsuna. Maastossa Tellan kanssa voi ottaa rauhallisemmin, mutta tarvittaessa lujempi vaihde löytyy myös siellä (eikä sitä aina niin sitten pysäytetäkään). Tella on ajaessa erittäin toimiva ja mukava poni, vaikkakin kovemmassa vauhdissa saattaa sen kanssa olla ongelmia pysäyttää maastossa tiukan paikan tullen. Radalla Tella on kuitenkin nuoremmillekin hyvä ja helppo ajoponi. Ratsuna Tella on kuitenkin näin vanhoilla päivillään enemmänkin toiminut ja onhan se vuosien saatossa jo oppinut vaikka ja mitä raviuran päätyttyä. Tällä hetkellä Tella onkin erittäin haluttu poni kisoissa ja kokoisekseen vieläpä erittäin osaava, kun ottaa huomioon raviponitaustan.

Jälkeläiset

01.12.11 t. A.D. Tanya (i. Dazzle'N'Dance)
21.04.12 o. A.D. Price O'Reilly (i. Dazzle'N'Dance)
20.06.12 t. A.D. Shandora (i. Dazzle'N'Dance)
03.09.12 t. A.D. Tanya Bell (i. Dazzle'N'Dance)

Tella on siitoskäytössä.

Sukutaulu ja -selvitys

Tobagya
prn
Castor
prn
Ortos
mrn
Rebecca
prn
Amorina
trn
Amor
trn
Zacharina
trn
Blast Invest
rnkrj
Dubbelvågar
vrt
Fred Figur
rn
Gunnarina
vprt
Gunnar
rnkrj
Chester
trn
Gunilla
rnkrj


Isä Tobagya on upea punaruunikko jalostusori, joka on kantakirjattu I palkinnolla ja lisäksi muotovalio-arvonimellä. Orilla on erittäin monipuolisesti sijoituksia esteiltä aina poniraveihin asti. Luonteesta ei valitettavasti ole tietoa, koska en ole oria koskaan tavannut.
Emä Blast Invest on ruunikonkirjava tamma, joka omaa melko tasaisen luonteen ratsastaessa, mutta on tammamainen käsitellä. Tamma vaatii varman käsittelijän mutta on helppo ratsastaa ja hyvän käsittelijänkin kanssa oikein kiva poni. Tammalla on etupäässä sijoituksia esteiltä, mutta muutama myös maastoesteiltä ja kenttäratsastuksesta. Blast Investin vanhemmat ovat tunnettuja siitosponeja Ruotsissa, isä menestynyt kouluponi ja emä ratsastuskoulun suosikkiponi hyvän näyttelyuran ohessa.

ii. Castor on joutunut koko ikänsä kiertelemään koteja ja päässyt asumaan jopa monessa eri maassa. Suurikokoisella poniorilla ei kisatulostensa tai sukunsa puolesta ollut siitosarvoa, joten se ruunattiin heti ensimmäisen jälkeläisen jälkeen. Luonteeltaan ori oli seuraponina oltuaan erittäin ihmisystävällinen ja läheisriippuvainen toisia poneja kohtaan.
ie. Amorina oli puoliverisiittolan maskotti ja valopilkku. Tammasta oli tarkoitus tulla sen hetkisen ratsuttajan erilainen kisaponi, kouluratojen tähti, jonka varsat olisivat olleet suosittuja ja haluttuja ratsuja ja näyttelyponeja. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, sillä kuusivuotiaana se laitettiin huonojen kisatulosten vuoksi myyntiin. Kimotamma sulatti kuitenkin heti siittolan tyttären sydämen ja Amorina sai jäädä tytön poniksi ja siitostammojen seuraneidiksi. Luonteeltaan Amorina oli ystävällinen ja piti kaikista ihmisistä sekä hevosista.
ei. Dubbelvågar oli vaativan luokan kouluponi, joka hurmari koollaan kaikki koulutuomarit ja arvostelut vilisivät vain kiitettäviä arvosanoja. Kansainväliselle tasolle ei poni kuitenkaan yltänyt pienestä koostaan johtuen. Rakenteeltaan ori oli kuitenkin mitä mainioin ja oli hyvien kisatulosten vuoksi aktiivikäytössä myös siitosurallaan. Kapasiteetin periyttäminen jälkeläisille ei kuitenkaan ollut niin tasaista kuin oltaisiin haluttu. Varsat olivat silti haluttuja muutaman hyvän jälkeläisen vuoksi. Vaaleanrautias ori jäi varmasti monen sydämiin kisaratojen vetonaulana.
ee. Gunnar oli suhteellisen suosittu siitostamma kisasijoituksineen. Se oli luonteeltaan hyvin tammamainen, mutta silti erinomainen ratsastaa. Kimotamma kantakirjattiin II palkinnolla ja kierteli napaten itselleen useita kisasijoituksia. Jälkeläisiä siltä jäi kuusi, joista kaksi tammaa kantakirjattuja, myös muut varsat menestyivät erinomaisesti koulukilpailuissa.

iii. Ortos oli luonteeltaan todellinen helmi muiden siittolan orien joukossa. Se periytti luonnetta vahvasti jälkeläisille. Hyvästä luonteestaän huolimatta ei oria juurikaan kisakentillä näkynyt, vaikka se olikin kisaajansa lempiratsu. Orin kisaamattomuus on jäänyt arvailujen varaan, pelkäsikö se matkustelua? Vai eikö se säyseydestään huolimatta omannut rautaisia kisaponin hermoja tai tullut toisen kanssa toimeen?
iie. Rebecca oli suvun enemmän tuntematon tamma. Poni kisasi kuitenkin kansallisella tasolla shetlanninponiluokkia ja sijoituksiakin kertyi mukavasti. Jälkeläisiä siltä jäi pitkän kisauran ohessa vain yksi, joka oli sekin vahinkovarsa. Luonteeltaan Rebecca oli temperamenttinen, jonka vuoksi varsoja ei olisi haluttu. Varsasta tuli kuitenkin kaikkien yllätykseksi rauhallinen ja pomminvarma kisaponi, joka kisasi menestyksekkäästi koululuokkia. Tämä tapahtui kuitenkin vasta tamman edesmentyä, mikä oli harmillista, koska jälkeläisille olisi varmasti ollut kysyntää, mikäli isäori oli rauhallinen.
iei. Amor oli puolestaan tunnettu fantastisesta rakenteesta ja hyvästä luonteesta. Tummanruunikko ori kantakirjattiin I palkinnolla ja se ehti saada elämänsä aikana vain muutaman jälkeläisen pitkän kisauran vuoksi. Ne olivat kuitenkin laadultaan isänsä veroisia.
iee. Zacharina oli ehdoton kouluratojen taituri. Tummanruunikko tamma oli suurikokoinen ja luonteeltaan melkoinen esiintyjä. Osa jälkeläisistä peri emänsä mahtailijan luonteen, etenkin orivarsat olivat melkoisen machoja. Tammalta jäi kahdeksan jälkeläistä, joisa moni oli oiva lisä shetlanninponijalostukseen ja kouluradoille.

eii. Fred Figur oli hienoluonteinen ori, joka kisasi kouluratsuna ja sijoittui upeasti pitkällä urallaan. Hyvät liikkeet omaava ruunikko tähtipää saavutti muotovalion arvonimen ja niiden lisäksi se kantakirjattiin II palkinnolla. Luonteeltaan Fred oli kylmäpäinen kisaponi ja hoitaessa rauhallinen. Jälkeläisiä orilta jäi 11, joista kolme on palkittu kantakirjassa, koululaatuarvostelussa sekä yleislaatuarvostelussa. Loputkin varsoista ovat omassa lajissaan erinomaisesti menestyneitä hyvälaatuisia jälkeläisiä.
eie. Gunnarina oli saksalainen vaaleanpunaraudikko tamma. Se oli kapasiteetikas kokoisekseen ja olisi pärjännyt korkeammassakin esteluokissa. Tamma oli kuitenkin arka kilpailija, jonka vuoksi koettiin mukavemmaksi kilpailla hieman alempia luokkia. Tamman suku on estepainotteinen, vaikka löytyy joukosta jokunen koulupuolenkin taituri. Jälkeläisiä tammalta jäi muutama puutteellisen kisauran vuoksi. Tamma periytti varsoilleen kuitenkin hyvän luonteen.
eei. Chester sai elämänsä alusta alkaen kokea vaikeuksia toisensa perään. Ori syntyi kylmänä huhtikuun aamuna hevosten jo laiduntaessa kotimaassaan Britanniassa. Huomaamatta pikkuruinen orivarsa oli tupsahtanut emänsä vierelle ja kauhusta kankeana kasvattajat kantoivat pikkuisen varsan sisään huomattuaan sen olemassaolon, tosin vasta kolme tuntia myöhemmin aamuruokia tuodessaan. Aikaa kului ja orivarsa vahvistui, edes puolivuotiaana sairastettu keuhkokuume ei lannistanut sitä, vaan orista kasvoi tasainen hyvätapainen ja kiltti nuori ori. Se toimi kasvattajallaan koko ikänsä pääasiassa siitosorina ja kilpaili muutamia koululuokkia saadakseen tarvittavat meriitit siitosoriksi. Tummanruunikko ori oli pienikokoinen. Sen jälkeläisistä tuli menestyksekkäitä kouluratsuja.
eee. Gunilla oli hyväluonteinen helppo tamma. Se oli kisapaikoillakin rasainen ja rauhallinen, mutta kuitenkin ratsuna herkkä ja omanarvonsa tunteva. Menestyksekkään kisauransa jälkeen tamma toimi siitoskäytössä saaden useita hienoja varsoja. 18-vuotiaana Gunilla jäi eläkkeelle ja vietteli elämänsä loppuun saakka ansaittua vanhan ponin lokoisaa elämää ja tuli haudatuksi omalle laitumelleen.

Kisatulokset

KTK-II - 71p - 28.08.17
Ch 01.01.18
VPA2 31.01.18

Shetlanninponien laatuarvostelu
25.05.14 - SHLA-III - 13,5-20-25-0-4-2 = 64,5p
20.10.16 - SHLA-II - 22 + 13 + 25 + 20 + 7 + 3 = 90p

NJ näyttelyt
15.08.16 - irtoSERT - tuom. Siiri K, Adina
04.07.17 - MVA-sert - tuom. Kati, Duán Stable
07.07.17 - irtoSERT - tuom. Kati, Härdelli

Rotunäyttelyt
20.08.18 - I palk, LKV2 - tuom. Emmi N.

VPA Cup sijoitukset 6kpl
30.11.13 - 80cm - 7/66 - kutsu
30.08.14 - 80cm - 3/24 - kutsu
30.09.14 - KN Special - 1/8 - kutsu
30.09.14 - 70cm - 1/5 - kutsu
30.11.14 - 80cm - 1/11 - kutsu
30.12.14 - noviisi valjakkoajo - 2/5 - kutsu

Villit sijoitukset 56kpl
20.08.14 - näyttelyt - 1/3 - kutsu

18.10.11 - helppo A - 1/11 - Pakkasaurinko
12.12.11 - helppo A - 6/95 - Hengenvaara
06.01.12 - helppo A - 4/17 - Peikonjoki
26.01.12 - helppo A - 8/71 - Breawa
27.01.12 - helppo A - 2/71 - Breawa
25.02.12 - helppo A - 2/14 - Roseto
29.02.12 - helppo A - 5/30 - Neidonkylän Kartano
04.05.12 - helppo A - 6/56 - Solo
01.06.12 - helppo A - 1/19 - Kalasz Sporthorses
31.08.12 - helppo A - 3/36 - Ruusunen
01.01.13 - helppo A - 1/20 - Vaahterapolku
16.02.13 - helppo A - 2/6 - kutsu
24.02.13 - helppo A - 3/20 - kutsu
23.03.13 - helppo A - 2/19 - kutsu
30.04.13 - helppo A - 3/9 - kutsu
02.06.13 - helppo A - 4/42 - kutsu
15.11.13 - helppo A - 2/17 - kutsu
01.02.14 - helppo A - 8/72 - kutsu
17.02.14 - helppo A - 1/9 - kutsu
18.02.14 - helppo A - 2/9 - kutsu
20.02.14 - helppo A - 1/9 - kutsu
15.03.14 - helppo A - 6/38 - kutsu
22.02.14 - helppo A - 2/13 - kutsu
28.06.14 - helppo A - 2/42 - kutsu
23.07.14 - helppo A - 3/13 - kutsu
12.08.14 - helppo A - 1/5 - Shetlanninponien koulumestaruus 2014
21.09.14 - helppo A - 1/17 - kutsu

18.08.11 - 60cm - 3/22 - Praya
12.11.11 - 60cm - 1/29 - Haroldlyn
25.11.11 - 60cm - 5/31 - Riekkujat
22.02.12 - 60cm - 3/28 - Sointu
24.03.12 - 70cm - 1/23 - Kuunloiste
31.03.12 - 50cm - 3/35 - Susikallio
30.09.12 - 70cm - 2/42 - Morinna
20.10.12 - 70cm - 2/9 - Hirmula
13.01.13 - 70cm - 1/5 - Safir
10.02.13 - 30cm - 1/3 - kutsu
17.02.13 - 70cm - 2/7 - kutsu
07.04.13 - 70cm - 4/16 - kutsu
13.10.13 - 80cm - 3/77 - kutsu
15.02.14 - 80cm - 4/45 - kutsu
27.02.14 - 80cm - 1/28 - kutsu
20.05.14 - 80cm - 5/44 - kutsu
29.05.14 - 80cm - 6/40 - kutsu
08.06.14 - 80cm - 1/14 - kutsu
03.06.14 - 80cm - 2/16 - kutsu
18.08.14 - 80cm - 2/21 - kutsu
22.09.14 - 80cm - 3/23 - kutsu

21.12.11 - me 50cm - 2/18 - Ahmavaara
23.12.11 - me 50cm - 4/18 - Ahmavaara
24.02.13 - me 60cm - 1/20 - kutsu
13.10.13 - me 70cm - 1/21 - kutsu

12.02.12 - kenttä - 1/11 - Tatjana's Stable
16.08.14 - kenttä - 1/9 - kutsu

25.09.13 - ravit - 1/3 - kutsu
31.10.13 - valjakkoajo - 1/7 - kutsu

KRJ sijoitukset 25kpl
06.04.15 - he A - 7/50 - Rohkelikko
13.04.15 - he A - 5/50 - Rohkelikko
16.04.15 - he A - 3/50 - Rohkelikko
10.01.16 - he C - 5/30 - Fiktio
16.01.16 - he C - 1/30 - Fiktio
13.03.16 - he A - 3/40 - Fiktio
19.03.16 - he A - 4/40 - Fiktio
20.03.16 - he A - 4/30 - Brunhill
20.03.16 - he A - 4/30 - Brunhill
21.03.16 - he A - 4/40 - Fiktio
21.03.16 - he A - 1/30 - Brunhill
10.06.16 - he A - 3/30 - Vanima
11.06.16 - he A - 3/30 - Vanima
13.06.16 - he A - 5/30 - Vanima
01.08.16 - he A - 3/40 - Wayward Dressage
03.08.16 - he A - 5/40 - Hengenvaara
04.08.16 - he A - 6/40 - Wayward Dressage
05.08.16 - he A - 3/40 - Hengenvaara
07.08.16 - he A - 5/40 - Wayward Dressage
07.08.16 - he A - 6/40 - Hengenvaara
09.08.16 - he A - 6/40 - Wayward Dressage
09.08.16 - he A - 6/40 - Wayward Dressage
09.08.16 - he A - 3/40 - Hengenvaara
10.08.16 - he A - 4/40 - Hengenvaara
23.09.16 - he A - 3/16 - Adina


ERJ sijoitukset 11kpl
15.10.14 - 80cm - 4/30 - Untuvapilvi
19.10.14 - 80cm - 4/30 - Untuvapilvi
29.01.16 - 80cm - 2/30 - Team Fallacy
30.01.16 - 80cm - 2/30 - Harhavaara
09.03.16 - 80cm - 4/30 - Marrasvaara
14.03.16 - 80cm - 4/30 - Marrasvaara
17.03.16 - 80cm - 5/30 - Marrasvaara
18.03.16 - 80cm - 1/30 - Marrasvaara
21.03.16 - 80cm - 3/50 - Mörkövaara
29.03.16 - 80cm - 4/50 - Mörkövaara
23.09.16 - 80cm - 3/14 - Adina

VRER ravit
20.05.13 - 4/5 - 3.15,0 - Mystic Cloud
21.05.13 - 1/9 - 3.13,5 - Mystic Cloud
22.05.13 - 8/9 - 3.18,7 - Mystic Cloud
23.05.13 - 1/5 - 3.15,6 - Mystic Cloud
26.05.13 - 8/12 - 3.13,1 - Niittyranta

Valmennukset

07.03.12 kouluvalmennus helppo A | valm. Henni (Lampilantalli)
Hoitaessa Tella oli rauhallinen eikä kommentoinut mitenkään vaikka muutama alkeistuntilainen jotka olivat juuri tulleet tunnilta, menivät paijaamaan ponia ja hyörivät sen ympärillä kuin ampiaiset konsanaan. Ratsastus tapahtui suuressa maneesissa ja Tella oli alussa aika laiskanpuoleinen ja heräilikin kunnolla vasta temponvaihteluiden aikana, jolloin laukka uhkasi mennä välillä pikemminkin kiitolaukan puolelle. Pohkeenväistössä olisi vielä petrattavaa jonkin verran sillä oikeassa kierroksessa takajalat eivät pysyneet kunnolla mukana ja peräpää laahasi muutenkin. Vasemmassa kierroksessa taas toisinpäin, peräpuoli edellä ja etupuoli jäljessä. Pienellä tsemppauksella Tellakin paranee, mutta veikkaisin vahvasti että poni itse nauttisi enemmän vauhdista ja vaaroista kuin pienestä sipsuttelusta ympäri kenttää. Poniravit tai laukat saattaisivat olla mukavaa vaihtelua, samoin maastoesteet.

Tätä lopun kommenttia hieman itse ihmettelin, sillä kyllähän Tellalla on maastoestekisoja ja jopa kenttäkisat takana.. Raveissakin se on käynyt, muttei vielä saanut tuloksia.

06.03.12 estevalmennus 60cm | valm. Henni (Lampilantalli)
Tella näytti melkein nukkuvan hoitaessa, ja sama jatkui kentällä. Ratsastus tapahtui suurella ulkokentällä hyvän sään johdosta. Noin vartin jälkeen aloittamisesta Tella vasta heräsi; ensimmäisen vartin tamma vain nuokkui ja luimisteli kun pyydit siltä jotain. Ensimmäinen pudotus havahdutti sen hereille, joskin asiaa edesauttoi myös se kun itse komensit Tellaa huomattavasti topakammin. Tamma meni jopa 60 cm pystyt erinomaisesti shetlanninponiksi, enkä voinut kuin vain ihmetellä. Loistavasti meni, niin ratsastajan kuin poninkin puolesta!

kuva © Stutteri Stjernen
Virtuaalihevonen