Jalavan Suttuinen

KTK-III, EV-II, SV-II

KutsumanimiSulo RekisterinumeroVH16-018-0999
Rotusuomenhevonen Säkäkorkeus153cm
Sukupuoliori Värivaaleanruunikko
Syntymäaika02.04.2016 Suomi 8v Koulutustasohelppo A, re 110cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaJalavan Tiimi

Luonne

Suttuinen eli Sulo vie jo kaukaa huomion itseensä. Suloinen ori saa aina tahtonsa läpi jo pelkästään esiintymällä edukseen, eikä sille voi olla pitkään vihainen, vaikka ori toisinaan melkoisia kolttosia keksiikin. Ori on todella sisukas kaveri ja selviytyy voittajana mistä tahansa arjen haasteista. Vaikka luonnetta ja suomiputtemaista omaa tahtoa tästä pojasta löytyykin, ei se silti käsitellessä juurikaan näy. Ori on joka tilanteessa fiksu ja sympaattinen, myös reissussa. Sulon omistajana voin olla erittäin ylpeä orin käytöksestä kisapaikoilla, se ei koskaan aiheuta ongelmia tai harmia ratsastajalleen. Taluttaessa Sulolle riittää pelkkä ketjunaru kotoa poissa ollessa, kotona ori kulkee nätisti tarhaan ja laitumelle tavallisessa narussa. Sulo oppii nopeasti tunnistamaan vakiratsastajat ja -hoitajat ja kiintyy heihin helposti. Sulo on perusluonteeltaan energinen pakkaus, jonka kanssa työskentely selästäkäsin vaatii kylläkin tuon energian kanavointia järkevään puuhaan. Hoitaessa ja varustaessa Sulo on oikein kiltti, mitä nyt joskus saattaa kiukutella vyötä laittaessa, mutta ei se missään nimessä kyllä mitään tee! Koska Sulo on Adinassa uusi, orin ovea kannattaa pitää kiinni hoitaessa sitä vapaana karsinassa varmuuden vuoksi, koska se on harrastanut sieltä karkailua kasvattikodissaan. Hoitotoimenpiteissä, kuten kengitys, klippaaminen ja eläinlääkärin toimet, ori on oma rauhallinen itsensä. Traileriin mennessä Sulo on toisinaan hieman hätäinen, mikäli viime matkasta on aikaa ja voi myös peruuttaa kopista vauhdilla, mutta normaalisti kisa- ja muita reissuja tehdessä ori on kiltti lastata. Se matkustaa rauhallisimmin kaverin kanssa, mutta osaa seisoa lyhyet matkat trailerissa yksinkin. Kuorma-autoon meno pelottaa Suloa vähäsen, mutta kyllä se sinnekin menee hetkellisen maanittelun ja namien toivossa viimeistään.

Ratsuna Sulo on mukava ja helppo, jos sen energian saa kanavoitua fiksusti. Se ei ole automaatti, eikä sovellu kokemattomien käsiin, koska varsinkin energisena ja vapaiden jälkeen orissa riittää pörheyttä. Sulolla on myös isot askeleet, mikä on toinen syy miksi se ei oikein olisi sopiva alkeisratsu. Se on kuitenkin kevyt ratsastaa ja kantaa itsensä helposti oikeinpäin. Jalat nousevat myös hypätessä ja ori suorittaa kepeästi metrin - ja vähän ylikin - radat. Maastossa Suttuinen on varma valinta, eikä ole koskaan kasvattajan sanojen mukaan siellä pukitellut tai ryöstänyt, vaikka energinen onkin. Pitkillä laukkasuorilla se on helposti hallittavissa, samoin sänkipellolla tai maastoradalla. Sillä on hyvätasapaino, joten myös maastoesteet ori ylittää kepeästi, vaikkei ihan aina rohkeudellaan iskekään. Kuitenkin topakkuutta siltä kyllä löytyy jos esteen yli on ratsastaja päättänyt mennä! Sulo on siis todella monipuolinen ratsu, joka sopii lajiin kuin lajiin jo hieman kokeneemmalle ratsastajalle. Sulo rakastaa uimista ja pääseekin kesällä tutustumaan Adinaan kivan syrjäiseen uittolampeen uusien kavereiden kanssa.

Sukutaulu

i. Pirunkorven Suhari
vkk 150
KTK-II
ii. Koistilan Suutari
vkk 150
KTK-II
iii. Sumuharja vkk 154
KTK-II, KRJ-I, VSN Ch
iie. Virili m 152
KTK-II
ie. Vennamon Vire
trt 154
KRJ-III
iei. Vinnari m 160
iee. Perijän Piita
e. Kahvikuvitelma
vrn 156
KTK-III, SV-I
ei. Koistilan Maitoparta
rn 163
YLA2, KTK-III, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I
eii. Marsalkka Maitoviiksi trt 150
ERJ-I, KRJ-I, SLA-B
eie. Virili m 152
KTK-II
ee. Harhakuvajainen
prt 154
KRJ-I, KTK-III, SV-II
eei. Kehveli rt 158
eee. Harhakuvitelma rt 153
YLA1, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, SLA-C

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

Suomenhevosvarsojen laatuarvostelu

20.09.16 - SV-II - 42.4p

Estevarsojen laatuarvostelu

30.08.16 - EV-II - 25.5p

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

20.12.17 - KTK-III - 63p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

ERJ 7 sijoitusta

22.08.18 - 110cm - 2/91 - Juksula
25.08.18 - 110cm - 1/91 - Juksula
21.10.18 - 110cm - 7/50 - Supernatural
22.10.18 - 110cm - 3/50 - Supernatural
04.11.18 - 110cm - 6/48 - Adina
07.11.18 - 110cm - 6/48 - Adina
08.03.19 - 110cm - 2/37 - Adina

KRJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Valmennukset

00.00.0000, este/kouluvalmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

09.02.17 Suttuiseen tutustumassa, kirjoittaja: Jannica (331s)
Olin jälleen päätynyt tahtomattani lukemaan nettiä hevosilmoitusten toivossa, vaikka aina lupasin miehelleni, ettei yhtäkään uutta enää tulisi. Taas jälleen kerran olin kuitenkin tilanteessa, josta ei ulospääsyä ollut. Kyynel silmänurkassa luin ilmoitusta 6-vuotiaasta suomenhevosorista, joka lähtisi teuraaksi, ellei saisi uutta kotia. Kyllähän meillä tilaa riitti, mutta mitä jos ori oli sairas tai muuten ongelmatapaus? Joskin olihan minulla niistäkin kokemusta. Mitään ajattelematta kuitenkin näppäilin kännykkääni omistajan puhelinnumeron. Vastaaja kuulosti nuorehkolta naisihmiseltä, hän kertoili lyhyesti orin taustoista, ei sitä oltu mitenkään tarkastettu, mutta hieno ori se oli, siitosainesta ja koulutettukin hyvin. Nuorena kiertänyt kaiken maailman laatuarvostelut, enää ei vaan lapsiperheen äidillä akaa hevoselle riittänyt, eikä jostain syystä ori ollut mennyt kaupaksikaan, vaikka katsojia oli saapunut Suomen joka kolkasta. Ei auttanut kuin suunnata kokka kohti Jalavan tiimiä, se onneksi sijaitsi todella lähellä, joten mitään varsinaista hukkareissua ei kyllä tulisi, vaikkei ori olisi sopiva. Jokin kumma tunne minulla kuitenkin oli ja hetkeäkään epäröimättä kiinnitin lähtiessä trailerin maastoautoni perään.

Saapuessani paikalle se näytti viehättävältä ja hevoset tarhoissa tyytyväisiltä. Jokusella oli kieltämättä vähän ajanpuutteesta kertovia lisäkiloja, mutta parempi niinpäin! Tapasin pian tallissa omistajan, joka esitteli paikat ja lykkäsi sitten minulle riimun ja narun käteeni ja osoitti tallin lähimpänä olevaa tarhaa, jossa seisoi paksun loimikerroksen alla viidentoista asteen pakkasessa komea ruunikko ori. Se katseli minua ystävällisesti tullessani portille ja olipa jopa niin utelias että lähti vastaan kävelemään. Hymyillen laitoin sille riimun päähän, tämähän tuntui jo ihan omalta! Talutin orin talliin ja laitoin kuntoon, se oli virkeän oloinen ja uteliaasti tutki kaiken harjalaatikosta satulaan, muttei tehnyt mitään pahaa, mikä herrasmies! Sitten lähdimme katsomaan miten ori käyttäytyisi ratsain. Vajaan tunnin kuluttua olin tehnyt päätökseni, tämä lähtisi meille! Hoitaja laittoi Sulon matkakuntoon ja kävimme sillävälin juomassa kaupantekokahvit ja tekemässä paperityöt. Sitten lastasimme hetken aikaa oria autoon, mutta lopulta sen sinne saimme ja totesin, että ensi töiksemme orin kanssa aloitettaisiin kuljetuskoulu. Kotiin päästyämme oli traileri kuitenkin onneksi ehjä, ehkä oria oli vain jännittänyt matkustaminen pitkästä aikaa. Olin tyytyväinen, sillä ratsastuksellisesti ori oli aivan ikäisensä tasolla ja pääsisimme varmasti jo pian starttaamaan lähistön pikkukisoissa.