Vähäpellon Jääsuklaa

KTK-III, Ch

KutsumanimiSusa RekisterinumeroVH16-018-2698
Rotusuomenhevonen Säkäkorkeus163cm
Sukupuolitamma Väritummanrautias
Syntymäaika27.11.2016 Suomi 7v Koulutustasova B, re 120cm, CIC1, vaativa valjakko
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaVähäpelto (VHPE5669)

Luonne

Susa on kiltti ja rauhallinen tamma, joka nauttii etenkin tuttujen ihmisten kanssa puuhailusta ja hengailusta tarhakavereiden kanssa. Käsitellessä, eläinlääkärin hoitotoimissa, vuoluissa ja lastatessa tamma on rauhallinen ja matkustaa erittäin nätisti myös yksinään. Se on kiltti hoitaa, mutta käytävällä hoitaessa se kannattaa sitoa toiselta puolelta vain riimunnarulla kiinni, koska on pari kertaa saanut vetopaniikin yksin jäädessään. Liikuttaessa ja maastakäsittelyssä tamma on yhteistyöhaluinen, rento ja haluaa oppia uutta. Sillä on hyvä työmoraali ja se lähtee mielellään uutta oppimaan säällä kuin säällä. Tamma keskittyy aina täysillä tehtäviin, eikä sitä haittaa jos maneesissa tai kentällä ei ole muita. Tamma rakastaa maastolenkkejä taluttaen ja on myös toimiva vetohevonen maastoon iästään huolimatta. Lähitulevaisuuden tavoitteina tammalla on ainakin näyttelyuran aloitus, sekä suomenhevosten laatuarvostelussa käyminen. Treenaamme myös laatuarvosteluihin kaikissa vanhempien kisalajeissa, joten Susalla riittää haastetta ja kiireitä lähivuosina..

Vaikeampia asioita työstäessä koulupuolella Susa vaatii vielä työstöä ja harjoittelua, mutta osaa noin niin kuin periaatteessa vaativan B:n asiat, vaihtaa laukat ja suorittaa hyväksyttävät väistöt kaikissa askellajeissa. Sarjavaihtoja tamman kanssa ei vielä ole aloitettu, mutta ehtiihän sitä kun ikää on vasta reilut 4 vuotta.. Huolellisen verryttelyn jälkeen tamma kulkee oikein kelpomuodossa ja suorittaa hyvällä motivaatiolla vaikeitakin tehtäviä, eikä hermostu ellei heti ymmärrä mitä siltä haetaan. Tamma antaa myös ratsastajan virheitä paljon anteeksi. Susa on energinen kaveri, eikä sitä tarvitse eteen pyydellä sileälläkään työskennellessä. Rodustaan huolimatta tamma on kevyt liikkuja, joka omaa suhteellisen elastiset askellajit sekä hyppytekniikkaa ja kykyä 120cm tehtäviin asti. Sileällä tamma vaatii vielä voimaa ja etenkin laukkatyöskentelyä suorittaakseen kilpailuissa vaativan tason luokkia. Esteillä tamma on rehellinen hyppääjä, joka hyppää mistä tahansa yli. Tammalla on ilmavat hypyt ja se on melko varovainen jaloistaan, muttei kuitenkaan mikään liioittelija.

Myös maastossa hypätessä tamma on kuuliainen ja sillä on rytmikäs laukka, jolla esteiden välit maastoradalla sujuvat sutjakkaasti. Ala- ja ylämäessä olevien esteiden kanssa tamma vaatii vielä ratsastajan tuen löytääkseen sopivan ponnistuspaikan, koska ajautuu helposti liian lähelle tällaisia esteitä. Ketterä tamma suorittaa maastossa helposti reilun metrin tehtävät ja hyppää kisoissakin ennakkoluulottomasti uudet esteet, kunhan saa ratsastajan tuen. Rataesteillä tamma venyy yllättävän nopeisiin teihin uusinnassa. Muutoin maastossa tamma on, kuten sanottu, rohkea ja reipas menijä, myös kärjessä eikä lähde toisten pelleilyyn mukaan.

Ajaessa tamma on tasainen ja varma, toimiva hevonen, joka toimii niin yksin kuin parina. Se tekee tasaista tulosta kaikilla valjakkoajon osa-alueilla vaativalla tasolla, vaikkakin kouluosuus vaatii vielä treenausta ja varmuutta etenkin takaosan työskentelyyn. Tammalla on valjakkohevosena lennokas askel etenkin ravissa ja se on maastokokeella tasainen sekä rohkea menijä. Tammalla on ikäisekseen hyvä fyysinen kunto valjakkoajon maratonia ajatellen ja myös päätä kilpailutehtäviin. Nöyrän asenteensa ansiosta tamma on myös mukavaa seuraa kotona ajettaessa ja tykkää uuden oppimisesta sekä haasteista, kunhan ne on mahdollista fyysisesti suorittaa. Kilpailupaikoilla tamma on kaikissa neljässä lajissaan kuin kotonaan ja viihtyy oikeastaan missä tahansa. Tilapäiskarsinassa tamma viettää yöt rauhallisesti, eikä kiukuttele ruoka-aikaan. Kisapaikalla tamma osaa keskittyä täysillä eikä sen kiimoja juurikaan huomaa kisatilanteissa, vaikka kotona se osaakin toisinaan olla melkoinen pissaliisa orien seurassa esimerkiksi maastossa, eikä hommasta tahdo tulla yhtikäs mitään.

Sukutaulu

i. Järämä
tprt 170
KTK-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, SLA-C
ii. Kuujäärä
tprt 171
iii. Jäähesta tprt 169
iie. Arvokka trn 165
ie. Vuorassi
tprt 160
iei. Relanssi tprt 163
iee. Eno-Ina mrn 156
e. Hurppura
prt 157
KRJ-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*, SLA-C
ei. Tuppura
prt 157
eii. Nastapio prt 158
eie. Uushopea hprn 157
ee. Seesteri
tprt 154
eei. Kestohoopo rn 157
eee. Tilkkuhööri tprt 154
ii. Kuujäärä on tunnettu suomenhevosjalostukseen käytetty ori, joka on periyttänyt varsoilleen ei pelkästään isoa kokoa ja fysiikkaansa, vaan myös suorituskykyä lajin kuin lajin parissa. Hyvät laatutyypit omaava, pyöreän ja kevyen rungon, kevyen kaulan ja pitkän sään omaavalla orilla on melko hyvät jalka-asennot, joskin sen takajalat ovat aavistuksen pihdissä ja kintereet ovat käyrät. Ori on liikkeiltään ja kapasiteetiltaan sopiva lajiin kuin lajiin; käynnissä liikkeet ovat väljät ja sillä on hyvä yliastunta, kun taas ravi ja laukka orilla on tasapainoista, voimakasta ja tahdikasta. Rohkeaksi ja rehdiksi nimitetty ori on ketterä hyppääjä, jolla on hyvä, melko lennokas ja terävä hyppytekniikka. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselta tasolla kilpaillut ori on tehnyt upeaa tulosta myös valjakkoajon parissa, sillä orilla on muun muassa kaksi aluemestaruus hopeaa valjakkoajon parista. Kuujäärä on kantakirjattu II-palkinnolla ja sitä on käytetty monipuolisesti suomenhevosjalostukseen hyvin erilaisilla tammoilla. Kuujäärä on periyttänyt lukuisille varsoilleen hyvää kestävyyttä fyysisesti sekä psyykkisesti, jonka lisäksi moni varsa on emän värityksestä huolimatta perinyt vahvan tummanpunarautiaan värityksen.
ie. Vuorassi on kaikin puolin sympaattinen tamma, jolta on jäänyt naisten oikeudet kuten mystiset huonot päivät kuulematta. Korvat höröllä vastaan tuleva ja ihmisten sekä myös lajitovereidensa huomiosta pitävä tamma on kuuliainen ratsu, joka toimii hienosti myös kärryjen edessä. Vuorassin on kasvattanut ja omistaa Vilja Kuustonen, joka halusi elämänsä hevosesta Eno-Inasta jatkoa itselleen. Vuorassi on tavanomainen harrasteratsu, joka on kilpaillut omistajansa kanssa seura- ja aluetasolla koulu-, este- ja valjakkoajon parissa, jonka lisäksi ratsukko on myös kotivalmentajansa johdolla ylittänyt muutamia kertoja maastoesteitä. Melko raskasrakenteisella mutta kuitenkin ryhdikkäällä tummanpunarautiaalla tammalla on kaksi jälkeläistä, joista toinen on nuori kasvava ja toinen kilpailukentillekin ehtinyt ori Järämä. Tänään Vuorassi viettää leppoista maalaiselämää synnyinkodissaan, jossa tamma saa nauttia sydämensä kyllyydestä asti lajitovereidensa seurasta sekä ihmisen antamasta rakkaudesta ja huolenpidosta.

iii. Jäähesta on suuri kokoinen, 169cm korkea suomenhevosori joka ei ollut tyypiltään ehkä sieltä kevyimmästä päästä. Melko massiivirunkoinen, pitkäraajainen ja vahva ori oli omiaan kouluratsastuksessa jossa se kilpaili aina Vaativa A-tasolle asti, mutta se kilpaili nuoruusvuosinaan myös muutamissa aluetason este- ja kenttäratsastuskilpailuissa. Jäähesta oli luonteeltaan iloinen suorittaja, joka sopi monenlaisen ratsastajan alle. Tunnetuksi ori tuli kuitenkin viimeisen omistajansa kanssa, sillä ori nosti nuoren junioriratsastajan ratsastuskoulutasolta Vaativa A-tasolle vain muutaman vuoden intensiivisellä harjoittelulla, jonka lisäksi parin tiedetään harjoitelleen valmennuksissa vaativampiakin kouluratsastusliikkeitä. Suurella energialla ja isolla liikelaajuudella liikkuva ori kantakirjattiin III-palkinnolla ratsukantakirjaan, mutta sitä ei käytetty juurikaan suomenhevosten jalostukseen omistajan tahdosta.
iie. Arvokka on melko tavanomainen suomenhevonen, sillä 165cm korkea tummanruunikko tamma eli onnellista elämää monipuolisena harrasteratsuna. Aavistuksen omapäisen tamman luonnehditaan olleen melko persoonallinen hevonen omine jekkuineen, mutta kuten suurella haikeudella edesmennyttä hevostaan muistellut omistaja sanoi "Arvokka oli sellainen hevonen, joka tulee vain kerran elämässä vastaan. Vaikka nauru oli kaukana niistä hetkistä kun istuin viljapellolla ja tamma paineli täyttä neliä kotia, on ne nyt hauskoja muistoja. Se oli hevonen, jonka kanssa jokainen päivä oli erilainen." Arvokkaa käytettiin monipuolisena harrasteratsuna koulu- ja esteratsuna, jonka lisäksi se toimi varsinkin talvisin tallin ajohevosena reen edessä. Arvokka jätti jälkeensä kaksi varsaa, joista toisen se sai 4-vuotiaana ja toisen vanhuuspäivillään 19-vuotiaana. Arvokka pääsi viimeiselle matkalleen melko hyväkuntoisena 25-vuoden ikäisenä hammasrivistön ollessa jo siinä kunnossa, että ruoan imeytyminen oli aavistuksen heikentynyttä.

iei. Relanssi on tunnettu este- ja kenttäratsastuksessa pärjännyt suomenhevosori, jonka tiedettiin olevan luonteeltaan melko kuuma ja säpäkkä. Kuumuudesta ja suuresta energiatasostaan huolimatta Relanssi oli rehti hyppääjä, joka ei turhia pudotellut uransa aikana. Hyvän, lennokkaan hyppytekniikan omaava ori kilpaili hyvin tuloksin 110cm - Helppo luokissa, jonka lisäksi se teki yhden CIC* tason kenttäratsastuskokeen hyväksytysti. Melko kerivän käynnin omaava ori paikkasi liikekokonaisuutta loistavasti ravissa ja laukassa, sillä orilla oli näissä askellajeissa tahdikkaat, matkaa voittavat liikkeet. Tummanpunarautiaalla 163cm korkealla orilla oli hyvät tyypit, melko syvä runko, vahva ylälinja, kaareva kaula sekä pitkä pysty lapa ja pitkä lautanen. Jaloissa orilla oli hyvä luusto, mutta etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen painuneet. II-palkinnolla ratsukantakirjattua Relanssia käytettiin melko keskinkertaisesti suomenhevosten jalostukseen; alkukausina orin menekki oli suurimmillaan ja jo muutaman astutuskauden jälkeen pystyttiin havaitsemaan tammakatoa. Relanssi periytti jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä sekä vahvaa laukkaa, parhaiten menestynyt jälkeläinen on ruuna Rentturoope, joka palkittiin suomenhevosten laatuarvosteluissa 4- ja 5-vuotiaana tilaisuuden parhaimpana orina, jonka lisäksi ori voitti 6-vuotiaana kasvattajakilpailut ja on debytoinut sen jälkeen avoimissa 115cm ja CIC* luokissa.
iee. Eno-Ina on omistajansa Vilja Kuustosen ensimmäinen hartaudella valittu hevonen, jota pidettiin koko elämänkaaren ajan kuin kukkaa kämmenellä. Kansallisella tasolla koulua kilpaillut tamma oli ryhdikäs, sillä oli hyvät, tahdikkaat liikkeet ja se teki radoilla juuri sitä, mitä ihminen toimi. Mustanruunikko Eno-Ina oli rakenteeltaan sopusuhtainen ja pyöreä, sillä oli aavistuksen lyhyt kaula ja pysty lapa. Jalat olivat melko hento luustoiset, jonka lisäksi etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen lyhyet. Lempeä luontoinen tamma toimi pitkään aktiivisena harrastekilpahevosena, jonka lisäksi ratsastusterapiaan erikoistunut omistaja saattoi käyttää tammaa hätätilanteessa kehitysvammaisten terapiaratsuna. Luonteensa ja tasaisten askeleiden vuoksi Iina olikin asiakkaiden suosikkihevosia, jota usein toivottiin esimerkiksi arjen normaaleihin askareisiin kuten harjaustilanteisiin mukaan. Suuren vaikutuksen tehneenä Eno-Ina astutettiin vielä kertaalleen vanhuudenpäivillään, jotta omistaja saa jatkaa harrastustaan kivan, mukavaluontoisen varsan kanssa. Eno-Ina pääsi vihreimmille niityille lähes 30-vuoden ikäisenä vietettyään monta onnellista eläkeläisvuotta pienessä laumassa.

© Vähäpelto

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

Kouluvarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Estevarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

VVJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

30.06.20 - KTK-III - 65p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

31.12.19 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Susiraja
30.04.20 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Susiraja
05.10.20 - irtoSERT - tuom. alaera, Adina

Kisatulokset

ERJ 23 sijoitusta

23.06.18 - 120cm - 1/26 - Andromeda
27.06.18 - 120cm - 1/26 - Andromeda
07.08.18 - 120cm - 1/21 - Hiivurin Suomenhevoset
09.08.18 - 120cm - 2/21 - Hiivurin Suomenhevoset
23.08.18 - 120cm - 5/55 - Juksula
04.11.18 - 120cm - 4/30 - Aamun tila
06.11.18 - 120cm - 2/30 - Aamun tila
02.01.19 - 110cm - 4/30 - Lupsakan sh
02.01.19 - 110cm - 4/26 - Kultahuisku
03.01.19 - 110cm - 3/26 - Kultahuisku
03.01.19 - 110cm - 3/30 - Lupsakan sh
06.01.19 - 110cm - 1/26 - Kultahuisku
07.01.19 - 110cm - 4/30 - Lupsakan sh
08.01.19 - 110cm - 5/26 - Kultahuisku
09.01.19 - 110cm - 5/30 - Lupsakan sh
09.01.19 - 110cm - 1/26 - Kultahuisku
10.01.19 - 110cm - 2/26 - Kultahuisku
03.02.19 - 120cm - 4/50 - Chersey
14.02.19 - 120cm - 2/16 - Adina
16.02.19 - 110cm - 1/30 - Chowter Sporthorses
20.02.19 - 110cm - 3/30 - Chowter Sporthorses
17.05.19 - 120cm - 1/33 - Moana part breds
19.05.19 - 120cm - 1/32 - Moana part breds

KRJ 39 sijoitusta

15.03.18 - va B - 5/40 - Shamrock Hill
20.03.18 - va B - 5/40 - Shamrock Hill
21.03.18 - va B - 4/50 - Runoratsut
24.03.18 - va B - 1/50 - Runoratsut
28.03.18 - va B - 1/50 - Runoratsut
30.03.18 - va B - 3/50 - Runoratsut
19.08.18 - va B - 1/6 - Mandelbacke
05.09.18 - va B - 2/20 - Majorithy Arabians
01.11.18 - va B - 4/50 - Riemunkirjava
02.11.18 - va B - 3/50 - Riemunkirjava
03.11.18 - va B - 3/50 - Riemunkirjava
03.11.18 - va B - 3/50 - Riemunkirjava
06.11.18 - va B - 2/30 - Half Moon
07.11.18 - va B - 1/66 - Adina
10.11.18 - va B - 3/30 - Hiprakka
14.11.18 - va B - 6/40 - Aamun tila
15.11.18 - va B - 6/40 - Aamun tila
27.11.18 - va B - 6/60 - Bellgrove
28.11.18 - va B - 3/30 - Hiivurin sh
30.11.18 - va B - 4/30 - Hiivurin sh
08.12.18 - va B - 6/60 - Bellgrove
09.12.18 - va B - 3/46 - Adina
10.12.18 - va B - 4/40 - Stall Fernweh
10.12.18 - he A - 6/56 - Adina
13.12.18 - va B - 6/60 - Bellgrove
13.12.18 - va B - 4/60 - Bellgrove
14.01.19 - he A - 3/30 - Safiiritiikeri
17.01.19 - he A - 1/30 - Safiiritiikeri
19.01.19 - he A - 4/30 - Safiiritiikeri
21.01.19 - he A - 5/30 - Safiiritiikeri
22.01.19 - va B - 5/30 - Safiiritiikeri
23.12.18 - va B - 7/60 - Bellgrove
19.01.19 - va B - 3/30 - Safiiritiikeri
20.01.19 - va B - 3/30 - Safiiritiikeri
24.01.19 - va B - 5/30 - Safiiritiikeri
25.01.19 - he A - 1/30 - Safiiritiikeri
28.01.19 - va B - 3/30 - Safiiritiikeri
29.01.19 - he A - 4/30 - Safiiritiikeri
30.01.19 - va B - 2/30 - Safiiritiikeri

KERJ 55 sijoitusta

23.02.18 - CIC1 - 1/20 - Zonjiet Stud
16.03.18 - CIC1 - 2/30 - Raatteen sh
20.03.18 - CIC1 - 4/22 - Dainty
23.03.18 - CIC1 - 3/22 - Dainty
06.04.18 - CIC1 - 2/29 - Priton Budyonnys
11.04.18 - CIC1 - 5/30 - Hengenvaara
14.04.18 - CIC1 - 2/30 - Hengenvaara
16.04.18 - CIC1 - 4/30 - Hengenvaara
20.04.18 - CIC1 - 3/30 - Hengenvaara
31.05.18 - CIC1 - 3/73 - KERJ Cup
04.06.18 - CIC1 - 4/30 - Delmenhorst
05.06.18 - CIC1 - 3/30 - Chowanok
10.06.18 - CIC1 - 3/30 - Chowanok
11.06.18 - CIC1 - 3/30 - Delmenhorst
13.06.18 - CIC1 - 2/30 - Delmenhorst
16.06.18 - CIC1 - 2/30 - Delmenhorst
19.06.18 - CIC1 - 5/30 - Chowanok
19.06.18 - CIC1 - 2/30 - Delmenhorst
03.07.18 - CIC1 - 4/30 - Kaihovaara
04.07.18 - CIC1 - 2/30 - Kaihovaara
10.07.18 - CIC1 - 5/30 - Kaihovaara
10.08.18 - CIC1 - 4/40 - Zelos
16.08.18 - CIC1 - 6/40 - Zelos
01.09.18 - CIC1 - 4/22 - Winterhold
01.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
03.09.18 - CIC1 - 3/22 - Winterhold
04.09.18 - CIC1 - 4/39 - Turmeltaja
05.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
06.09.18 - CIC1 - 2/39 - Navaja
06.09.18 - CIC1 - 5/39 - Turmeltaja
06.09.18 - CIC1 - 4/22 - Winterhold
07.09.18 - CIC1 - 1/22 - Winterhold
11.09.18 - CIC1 - 2/39 - Navaja
12.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
12.09.18 - CIC1 - 2/22 - Winterhold
14.09.18 - CIC1 - 4/22 - Winterhold
16.09.18 - CIC1 - 4/39 - Navaja
17.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
18.09.18 - CIC1 - 3/22 - Winterhold
18.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
22.09.18 - CIC1 - 1/39 - Navaja
27.09.18 - CIC1 - 6/39 - Navaja
29.09.18 - CIC1 - 2/39 - Navaja
24.10.18 - CIC1 - 1/30 - Susiraja
27.10.18 - CIC1 - 4/30 - Susiraja
30.10.18 - CIC1 - 4/30 - Adina
01.11.18 - CIC1 - 3/30 - Adina
03.11.18 - CIC1 - 3/30 - Adina
06.11.18 - CIC1 - 2/30 - Adina
12.11.18 - CIC1 - 2/28 - Arola
13.11.18 - CIC1 - 1/30 - Winterbourne Court
12.12.18 - CIC1 - 6/50 - Colosseum
15.12.18 - CIC1 - 4/50 - Colosseum
19.12.18 - CIC1 - 4/50 - Colosseum

VVJ 11 sijoitusta

04.09.18 - vaativa koulukoe - 1/34 - Brunnby
10.09.18 - vaativa tarkkuuskoe - 4/34 - Brunnby
05.11.18 - vaativa yhdistetty - 2/12 - Adina
09.11.18 - vaativa koulukoe - 4/30 - Penrose Shires
11.11.18 - vaativa koulukoe - 3/30 - Krooknäs
16.11.18 - vaativa tarkkuuskoe - 4/30 - Krooknäs
24.11.18 - vaativa koulukoe - 4/30 - Krooknäs
27.11.18 - vaativa tarkkuuskoe - 4/30 - Krooknäs
29.11.18 - vaativa koulukoe - 3/30 - Krooknäs
30.11.18 - vaativa koulukoe - 1/30 - Krooknäs
30.04.19 - vaativa yhdistetty - 4/86 - VVJ Cup

VRS Cup 5 sijoitusta

31.10.17 - 120cm - 1/9 - kutsu
30.11.17 - 120cm - 5/59 - kutsu
31.12.17 - vaativa - 1/3 - kutsu
31.05.18 - 120cm - 3/9 - kutsu
30.06.18 - vaativa - 4/20 - kutsu

Valmennukset

00.00.0000, este/koulu/maastoestevalmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

14.02.19 Ihmelapset! kirjoittaja: omistaja (300s)
En ollut uskoa silmiäni astuessani yövalon hämärissä talliin kännykän kellon näyttäessä viittä yli viiden. Jokin oli herättänyt minut tavallista varhaisemmin aamukahvin keittoon ja varsakameran avatessani meinasivat kahvit mennä väärään kurkkuun. Susan karsinaan oli asennettu uusi varsomiskamera, koska halusimme sen olevan toimintavalmiina viikkoa ennen Susan varsomista. Tamma oli aiemman orivarsan synnytyksessä ollut sen verran varhaisessa, ettemme halunneet jättää mitään sattuman varaan. Pikaisella vilkaisulla ei kamerassa näkynyt mitään erikoista, Susa söi verkkaiseen tahtiin heiniään ja kaikki näytti olevan kunnossa, joten menin yläkertaan vaihtamaan tallivaatetta ylle aamutallia mielessäni valmistellen. Toinen vilkaisu alakertaan saapuessa televisioon sai minut jähmettymään niille sijoilleni.. Kamerassa näkyi pieni tumma hahmo karsinan nurkassa, eikä se liikkunut.. Pahaa aavistellen ryntäsin puolijuoksua takki auki ja kiskaisin tallinoven auki pikaisella nykäisyllä. Onneksi varsomiskarsina oli heti oven lähettyvillä ja olin hetkessä saanut ovesta salvan auki. Tumma hahmo makasi edelleen karsinan nurkassa, mutta Susan vaikuttaessa hyvinkin rauhalliselta tajusin paremman tarkastamisen jälkeen, että varsa vain nukkui sikeästi. Tamma katsahti minuun hölmistyneenä, mistä tuokin nyt tähän tupsahti kesken aamupalan? Kääntäen katseensa takaisin heiniin kuulin epämääräistä rapinaa pimeästä nurkkauksesta. Jäin suu auki toljottamaan tummaa läsipäätä, joka katseli minuun uteliaana. Ilo kupli sisimmässä jo ennen kuin ymmärsin täysin mistä oli kyse.

Näppäilin puhelimeen eläinlääkärimme Elinan numeron, jonka muistin jo ulkoa.
"Haloo?" uninen ääni toisessa päässä vastasi.
"No hyvää huomenta! Ehtisitkö meille ennen aamuvastaanottoa? Meillä olisi täällä pari pientä suloista kaviokasta odottamassa?" olin yhtä hymyä pitäessäni jännitystä yllä.
"No toki, olen siinä seitsemän maissa. Menihän kaikki hyvin?" eläinlääkärikin oli jo nähtävästi herännyt.
"Joo meni kyllä, ei mitään kiirettä!" naurahdin puhelimeen ja suljin sen.
Seuraavaksi menisin kertomaan miehelleni totaalisen ystävänpäiväyllätyksen! Sitä ennen kuitenkin oli edessä soitto Aavalle, jonne pikkuisista toinen oli jo varattuna ennen syntymäänsä. Pääsisin myös kertomaan myöhemmin tänään ilouutiset varsajonossa seuraavana olevalle Toukolan porukalle: Susan tilausvarsaa ei tarvitsisikaan odottaa vuotta, sillä pikkuneiti Suklaa oli valmis muuttamaan uuteen kotiinsa loppukesästä!

27.01.17 Susa täyttää vuoden! kirjoittaja: omistaja (118s)
Vuosi on kulunut niin nopeaan, ettei uskoisikaan! Susan kanssa on edetty hitaasti ja hartaasti antaen tammalle kasvun varaa, mutta kuitenkin tutustuttaen pikkuhiljaa ison hevosen elämään askel kerrallaan. Susa on kehittynyt huimasti, eikä kasvattaja varmasti tunnistaisi tammaa enää pihattolaumastamme. Susan kanssa treenaamme ahkerasti esittämistä ja irtohyppäämistäkin toisinaan Adinan isossa maneesissa kaverien kanssa, sillä keväällä Susa on tarkoitus esittää elämänsä ensimmäisessä virallisessa näyttelyssä sekä suomenhevosten varsa-arvioinnissa tamman täyttäessä kaksi vuotta. Olisi pikkutammamme sinne jo aivan valmis tälläisenaankin, mutta kun siellä sattuu tuo ikävä ikäraja olemaan.. Susa on kevättä myöden mennessä myös kasvanut entistä enemmän tammaksi ja oma luonne alkaa pihaton muita tammoja hätistellessä tulla pikkuhiljaa esille. Mitään kovin rämäpäätä tammasta tuskin kasvaa, vaikka emä toisinaan onkin tammamainen huonolle päälle sattuessaan.