The Great Spirit
VWY-III


KUOLLUT 8.3.


Kutsumanimi Spirit Syntynyt 09.07.2006 Suomi (32v)
Rotu Welsh sec. A Rekisterinumero VH11-024-0189
Sukupuoli Ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 122cm Kasvattaja ilona-H | Sumuvaara
Väri musta Koulutus vaativa A, re 70cm
enn. 2.17,9
Startit 10: 0-0-2 Voittosumma 38 588ve


Luonne

Spirit on lyhythermoinen oripoika, joka kuitenkin kaiken sujuessa sen pään mukaan osaa käyttäytyä rauhallisesti ja nauttia hoitohetkistä. Hoitaessa ori on hyvä sitoa kiinni, koska se keksii mielellään kaikenlaista ilkivaltaa hoitajan pään menoksi. Ori on todella älykäs ja hoitelee tuosta vain tallisolmun auki, mutta osaa sitten näytellä todella tietämätöntä asiasta. Pääpiirteittäin ori on kuitenkin kiltti hoitaa, antaa kaviot hyvin ja satulointikin onnistuu. Ori tulee myös portille ulkoa hakiessa, koska se rakastaa lenkille lähtöä!

Ratsuna Spirit on yhteistyöhaluinen, muttei kuitenkaan toimi aivan pienillä lapsilla, koska saattaa innostua etenkin maastossa ja esteillä pukittelemaan. Se vaatii ratsastajalta pitkiä hermoja, mutta kunnon lämmittelyn ja vaihtelevien tehtävien avulla orin pääkoppaan on helppo päästä yhteistyön parantamiseksi. Esteillä Spirit on varsinainen tykki, vaikkakin saattaa joskus ihan ilkikurisuuttaan myöskin kieltäytyä hyppäämästä edes pienimmän kavaletin yli. Myös maastossa huvimatkailija voi saada äkkilähdön, ellei ole hereillä koko aikaa, koska ori on salaman nopea kääntymään kotiin. Kuitenkin ori on maastovarma, eikä säiky pienistä. Traktoreita se tosin pelkää oikeasti, joten elonkorjuun aikaan on hyvä välttää ainakin ruuhkaisempia teitä. Spirit on energinen maastoilija, joka nauttii uusien reittien tutkimisesta ja kulkee askellajissa kuin askellajissa rennon notkeasti ja reippaasti. Se on varmajalkainen eikä vieroksu ojia, lätäköitä tai purojakaan. Spirit ei ole mikään himouimari, mutta kyllä sen veteen saa pienellä patistuksella.

Kisapaikalla Spirit on utelias ja tulee toimeen hyvin eläinlääkärin ja muiden ratahenkilöstön kanssa. Oriudestaan huolimatta Spirit on täysi herrasmies ja osaa keskittyä, vaikka kisoissa olisi tammojakin. Se on kohtelias, eikä hermostu pienistä, jos vaikka joku yrittää kiilata esteelle tai ei huomaa varoa oria verryttelyssä muutoin. Maasta käsin ori on vieraassa paikassa rauhallinen ja kiltti, joka helpottaa kisareissuja suuresti. Myös majoituspaikassa on monesti ihmetelty orin epäorimaisuutta ja hyviä käytöstapoja toisten orien hermostuessa ja hermostuttaessa henkilökuntaa joskus raivon partaalle asti.

Ajaessa Spirit on reipas ja kulkee mielellään sekä radalla että maastossa. Radalla ajaessa oriin voi olla vaikeampi saada kontaktia, mutta kyllä se taitavammalla kuskilla käsissä sentään pysyy. Spiritin ravi on energista ja eteenpyrkivää, joten sitä on ilo seurata raveissakin. Maastossa ori on mukava ajaa ja tarvittaessa löytyy nopeampikin vaihde pienellä kehotuksella. Valjakkoajossa Spirit on kuuliainen ja keskittyy hyvin, kulkee myös erittäin hyvässä muodossa.

Jälkeläiset

17.10.11 o. PNR Throw the Dice (e. Calippo)
20.10.11 t. The Great Vanilj (e. W. Vaniljainen)
17.04.13 t. A.D. Baltic Spirit (e. A.D. Baltic Royal) KTK-III
12.10.13 t. A.D. Bella Dahlia (e. Maybeline)
18.05.14 t. Lochlainn Golden Samara (e. Shawnee)
11.09.15 t. KW Jestina II (e. Jennifer)

Spirit on siitoskäytössä.

Sukutaulu ja -selvitys

Black Rocket
WA
m 122cm
New Rocket
WA
km
Star Rocket
WA
rt
Heather Belle
WA
km
Final Spirit
WA
m
Final Core
WA
km
Final Flash
WA
m
Golden Star
WA
rt 121cm
King Cole III
WA
km
Bastilly
WA
rt
Golden Westa
WA
km
Snowdon Delite
WA
km
Senny Square
WA
rn
Golden Bess
WA
km


Isä Black Rocketin suku ulottuu ponijalostuksen arvonimiin kauas menneisyyteen. Ori on elämänsä aikana astunut muutamia tammoja ja parhaiten tunnettuja jälkeläisiä ovat estelaatiksessa pärjännyt tamma sekä muotovalio orivarsa. Rocket itse on kantakirjassa II palkinnolla ja onnellinen champion arvonimen omistaja. Poni on varsin hyvä periyttäjä, sillä myös sen kaikki kolme tammavarsaa ovat kantakirjattuja. Rocket on nimestään huolimatta luonteeltaan rauhallinen ja kiltti.

Emä Golden Star on siitostammana tunnettu ja sen varsoista ovat kantakirjassa lähes kaikki. Tamma itse on ainoastaan esikantakirjattu, koska sillä ei ole kovin paljoa kisatuloksia. Pienissä luokissa tamma on kisannut esteitä, mutta sen jälkeläistulokset puhuvat puolestaan, koska sen varsat ovat pärjänneet niin esteillä kuin näyttelyissäkin. Tamman jälkeläistöstä löytyy muun muassa kolme huippuluokan kantakirjaoria. Luonteeltaan tamma oli omapäinen ja energinen.

ii. New Rocket oli luonteeltaan temperamenttinen ja arvaamaton ori. Ratsuna se kuitenkin kunnostautui osaavan ratsastajan alla kilpaillen pitkän uran pienissä esteluokissa, nähtiinpä ori muutamissa kenttäkisoissakin. Orilta jäi kolme jälkeläistä, joista yksi welshpartbred, kaikki oreja. Jälkeläisistä yksi jäi asumaan Rockyn kasvattajalle ja kilpaili satunnaisesti esteitä. Koulupuolelta orilla on myös muutamia näyttöjä ja herra pärjäsi myös kouluareenoilla mainiosti näyttäen mieluusti taitojaan. Rockyn suku on peribrittiläistä, vaikka ori itse onkin syntynyt Hollannissa.

ie. Final Spirit oli katseet kääntävä musta welshmountain tamma. Spiritiltä jäi kaksi varsaa, jotka ovat tavallisia harrasteponeja. Luonteeltaan tamma oli sympaattinen ja utelias, kilpaili etupäässä kouluratsuna ja toimi pienilläkin kisaajilla aina moitteettomasti. Näyttelyuraakin Spiritillä on kivasti.

ei. King Cole III oli komea kimo ori, joka omaa vielä hienomman koulupainotteisen suvun. Cole edustaa vanhaa sukulinjaa, johon myös emänemä Snowdon Delite kuuluu, joskin eri haarassa. Colea kuvaillaan hermoheikoksi kisaponiksi, joka kuitenkin omasi kotona mahtavan luonteen ja antoi lastenkin käsitellä itseään. Colen suvun kulmakivi on welshmountainponi Hamlet, joka on aikansa menestynein kouluponi, eikä ori huonosti pärjännyt näyttelykehässäkään, sillä se palkittiin championaatilla jo 3-vuotiaana! Colelta itseltään ei jäänyt Golden Starin lisäksi muita jälkeläisiä ja kisaurakin jäi hieman kesken orin menehtyessä traagisesti auto-onnettomuudessa vain 7-vuotiaana.

ee. Snowdon Delite, johon jo äsken viittasin on myös Hamletin perillisiä, joskin vasta neljännessä polvessa. Kaunis kimo tamma on jättänyt jälkensä niin siitokseen kuin kisaareenoillekin. Deliteä on kuvattu hyväluonteiseksi ja ahkeraksi työntekijäksi, joka osasi todella miellyttää ratsastajaa. Tammalta on Suomessa asuvien kahden varsan lisäksi ehtinyt asettua jälkeläisiä myös kotimaahansa Britanniaan. Varsat tunnetaan paitsi hyvästä luonteestaan, myös kisatuloksistaan koulupuolella. Suomalaiset ponit ovat kuitenkin monitaitureita, eikä Golden Star ole niistä mikään poikkeus, vaikkei tammalla olekaan juuri kisattu.

iii. Star Rocket oli raudikko oripoika, korkeudeltaan 119cm. Rocket syntyi Britanniassa, mutta matkusti 6-vuotiaana uudelle omistajalleen Hollantiin, jossa se vaikutti elämänsä loppuun asti. Rocketin kisaura ei ole päätä huimaava, mutta orin liikkeet olivat omiaan periyttämään tulevaisuuden kouluponeja. Jalostukseen Rocket jätti neljä varsaa, jotka edustavat peristeistä brittisukua, osittain varsin mielenkiintoisiakin nimiä. Rocket muistetaan näyttelykehästä upeasta ravistaan sekä ratsastusluokkien palkintojenjaosta. Nuorempana ori kilpaili pikkukisoissa koulua ja esteitä, mutta sen isompaa uraa ei koskaan saavutettu.

iie. Heather Belle oli upea kimo tamma, joka syntyi myös Britanniassa, mutta matkusti 7-vuotiaana Rocketin mukana Hollantiin. Tamma edustaa laadukasta sukulinjaa ja se on kilpaillut melko hyvän uran kouluratsuna. Tamma oli upea liikkuja ja lisäksi sen palkintokaappia koristavat useat best in show-palkinnot sekä ykköspalkinnot näyttelyistä. Tamma on muotovalio ja kantakirjattu III palkinnolla. Belle oli isokokoinen raamikas tamma, juuri omiaan muotouttamaan Hollannin ponikantaa hieman ratsuponityyppisempään suuntaan. Jalostuksessa tamma on yhä sukuineen Hollannin kantaponeja, siltä jäi peräti kymmenen varsaa, joille tamma periytti paitsi kouluponin lahjojaan myös pippurista luonnetta. Tamman suvusta löytyy myös hitusen irlantilaista verta.

iei. Final Core oli alunperin brittiläinen ori, joka muutti jo nuorena uudelle omistajalleen Belgiaan. Ori on melko kookas, juuri ja juuri alle 122cm. Luonteeltaan orin sanotaan olleen kiltti ja helppo käsitellä, vaikka siitä ratsuna löytyikin hitunen haastetta. Ori kuitenkin koulutettiin osaavissa käsissä vaativa B tasolle saakka ja poni keräsi juurikin tuolta tasolta melko paljon rusetteja niin koti- kuin ulkomaisista kisoista. Ori palkittiin 8-vuotiaana welshien laatuarvostelupäivillä II palkinnolla ja siltä jäi viisi varsaa, joista suuri osa menestyneitä kisaponeja. Ori on myös palkittu jälkeläisistään valion arvonimellä.

iee. Final Flash oli kaunis pyöreärunkoinen musta tamma. Isokokoinen tamma (118cm) oli osaava tuontiponi Britanniassa ja vaikutti kisaurallaan niin Saksassa, Briteissä kuin Belgiassakin. Flash oli kapasiteetikas esteratsu, joka sijoittui aina 90cm luokissa saakka. Kouluradoilla poni nähtiin usein helppo B luokassa, vaikka sen kapasiteetti olisi varmasti riittänyt upeine liikkeineen vaativalle tasolle asti. Näyttelyissäkin tamma loisti ja se oli aikansa menestynein vastus esimerkiksi Belgian näyttelykokoonpanossa. Tamma palkittiin 10-vuotiaana muotovaliona näyttelysaavutuksistaan, mikä ei tietenkään tullut kenellekään yllätyksenä.. Muutamaa vuotta myöhemmin tamma kantakirjattiin II palkinnolle. Flashin suvusta löytyy niin kisakonkareita estepuolelta kuin tuttujen kisaponien esivanhempiakin. Flashiltä jäi aktiivisen kisauran vuoksi vain neljä varsaa.

eii. Bastilly on melko tuntematon nimi sukutauluissa nykyään. Ori on kuitenkin champion-palkittu. Se eleli koko ikänsä yksityisenä harrasteponina eikä orin ulkonäkökään ollut mitenkään erityinen. Luonteeltaan "Basilia" sanotaan hätäiseksi. Orilla on muutama sijoitus valjakkoajosta ja esteradoilta. Se on siis melkoinen monitaituri, kuten welshponit yleensäkin. Bastillyn oma suku sen sijaan on tunnetumpi, sillä sen suvusta löytyy mm. kenttäsijoituksia kahminut Buéno, moninkertainen näyttelyvoittaja Siriol sekä tasaisen varmaa suoritusta kenttäponina tehnyt Holy Bacil. Lyhyen ja harvan kisauransa jälkeen ori toimi vuoden siitoksessa, jättäen jälkeensä tasaisen luonteen omaavia varsoja kolme kappaletta.

eie. Golden Westa oli kaunis belgialaistamma, joka kuitenkin kasvatettiin briteissä, kuten tuon ajan ponit yleensäkin. Säkäkorkeutta tammalla riitti 117cm:n asti ja luonteeltaan se oli hyvinkin tammamainen, tarviten kokeneen käsittelijän. Ilkeäksi tammaa ei kuitenkaan voi kuvata, sillä ratsuna tamman parhaat puolet tulivat selkeästi esille. Se oli vauhdikas kisakonkari, joka tarvitsi vain selkäänsä kokeen kuskin ja tämän avulla tamma pystyi saavuttamaan hienoa menestystä esteradoilta. Westa muistetaan erityisen hyvästä hyppytekniikastaan ja näyttelyarvioinnit kehuvat tamman liikkeitä omintakeisiksi ja energisiksi, rotuleimaa hyväksi. Welshien laatuarvostelussa tamma palkittiin II palkinnolla.

eei. Senny Square on oikeastaan varmasti koko Spiritin sukutaulun tunnetuin ori. Square kantakirjattiin heti Snowdon Deliten synnyttyä II palkinnolla ja ainoa syy miksi se ei saanut I palkintoa oli hieman roteva runko. Kisakentillä rungon rakenne sen sijaan ei haitannut, päin vastoin! Ori kilpaili ahkerasti sijoittuen 80cm luokissa ja periytti vahvasti hyppylahjat myös jälkipolville.

eee. Golden Bess oli kuvankaunis kimo tamma, joka kilpaili paljon esteillä sijoittuen ihan mukavasti. Siitostammana Bess on arvostettu nimi sukutaulussa vielä nykypäivänäkin ja tamman sukulaisia sekä jälkeläisiä suositaan siitoksessa myös pohjoismaissa, Suomessa ja Ruotsissa etenkin. Bessiltä jäi kahdeksan jälkeläistä, viimeinen jäi kohtalokkaaksi, sillä tamma menehtyi synnytykseen. Varsa onneksi kuitenkin selvisi ja saatiin vielä viimeinen maineikas nimi welshponikasvatukseen sen myötä.
Kisatulokset

VWY laatuarvostelu
12.10.14 - VWY-III - 4 + 4 + 3,5 + 20 + 0 = 31,5p

VPA laatuarvostelu
31.08.14 - ei palk - 50-9.5-2-8 = 69.5p

KRJ sijoitukset 29kpl
12.08.15 - va B - 2/30 - Mörkövaara
17.08.15 - va B - 5/30 - Mörkövaara
18.08.15 - va B - 5/30 - Mörkövaara
02.11.15 - va B - 7/50 - Tuikun talli
15.11.15 - va B - 3/50 - Tuikun talli
16.11.15 - va B - 7/50 - Tuikun talli
11.01.16 - va B - 6/40 - Delicate
12.01.16 - va B - 2/40 - Delicate
05.03.16 - va B - 2/30 - Huvitutti
16.03.16 - va B - 3/40 - Huvitutti
19.03.16 - va B - 6/40 - Huvitutti
20.03.16 - va B - 1/40 - Huvitutti
23.03.16 - va B - 1/30 - Evenstar
24.03.16 - va B - 3/30 - Evenstar
02.04.16 - va B - 2/30 - Evenstar
21.04.16 - va B - 3/30 - Ginger
28.04.16 - va B - 5/30 - Ginger
13.06.16 - va B - 3/30 - Vanima
17.06.16 - va B - 1/30 - Vanima
02.07.16 - va B - 3/40 - Cadogan Ponies
03.07.16 - va B - 1/40 - Cadogan Ponies
08.07.16 - va B - 4/40 - Cadogan Ponies
09.07.16 - va B - 4/40 - Cadogan Ponies
08.08.16 - va B - 2/39 - Wayward Dressage
09.08.16 - va B - 1/39 - Wayward Dressage
12.08.16 - va B - 6/39 - Wayward Dressage
14.08.16 - va B - 2/39 - Wayward Dressage
17.08.16 - va B - 4/39 - Wayward Dressage
17.08.16 - va B - 6/39 - Wayward Dressage


VPA sijoitukset 6kpl
30.09.13 - vaativa A - 2/36 - kutsu
30.12.13 - 60cm - 5/29 - kutsu
30.03.14 - 60cm - 7/48 - kutsu
30.03.14 - vaativa A - 5/37 - kutsu
30.04.14 - me 50cm - 1/35 - kutsu
30.05.14 - me 50cm - 3/46 - kutsu

Villit sijoitukset 55kpl
22.05.12 - vaativa A - 2/20 - kutsu
26.05.12 - vaativa A - 4/24 - Hiprakka
30.05.12 - vaativa A - 2/24 - Hiprakka
09.06.12 - vaativa A - 2/23 - Chameleon
24.06.12 - vaativa A - 4/21 - kutsu
19.08.12 - vaativa A - 2/19 - kutsu
24.09.12 - vaativa A - 1/16 - kutsu
25.09.12 - vaativa A - 1/16 - kutsu
29.09.12 - vaativa A - 1/15 - kutsu
01.10.12 - vaativa A - 4/26 - kutsu
13.10.12 - vaativa A - 2/10 - kutsu
30.11.12 - vaativa A - 2/13 - kutsu
01.12.12 - vaativa A - 5/41 - Takkuinen
01.01.13 - vaativa A - 1/4 - kutsu
10.02.13 - vaativa A - 2/8 - kutsu
16.02.13 - vaativa A - 2/4 - kutsu
24.05.13 - vaativa A - 2/10 - kutsu
02.06.13 - vaativa A - 4/23 - kutsu
02.06.13 - vaativa A - 1/5 - kutsu
03.06.13 - vaativa A - 4/25 - kutsu
17.08.13 - vaativa A - 5/46 - kutsu
27.09.13 - vaativa A - 1/11 - kutsu
11.10.13 - vaativa A - 2/7 - kutsu
12.10.13 - vaativa A - 2/7 - kutsu
11.11.13 - vaativa A - 3/13 - kutsu
02.02.14 - vaativa A - 2/23 - kutsu
03.02.14 - vaativa A - 4/23 - kutsu
06.02.14 - vaativa A - 1/9 - kutsu
07.02.14 - vaativa A - 1/5 - kutsu
15.03.14 - vaativa B - 2/31 - kutsu
03.06.14 - vaativa A - 1/4 - kutsu
25.06.14 - vaativa A - 5/38 - kutsu
28.06.14 - vaativa A - 5/39 - kutsu
15.08.14 - vaativa A - 2/6 - kutsu
05.09.14 - vaativa A - 1/7 - kutsu
12.09.14 - vaativa A - 2/11 - kutsu
20.09.14 - vaativa A - 1/6 - kutsu
21.09.14 - vaativa A - 1/11 - kutsu
25.10.14 - vaativa A - 3/20 - kutsu
30.11.14 - vaativa B - 1/14 - kutsu 20.12.14 - vaativa A - 3/16 - kutsu

13.10.12 - 60cm - 1/28 - kutsu
20.12.13 - 60cm - 4/39 - kutsu
21.12.13 - 60cm - 2/10 - kutsu
15.05.14 - 60cm - 1/11 - kutsu
15.05.14 - 60cm - 2/6 - kutsu
24.05.14 - 60cm - 3/15 - kutsu
26.05.14 - 60cm - 3/33 - kutsu
27.05.14 - 60cm - 5/33 - kutsu
31.05.14 - 60cm - 6/63 - kutsu
01.09.14 - 70cm - 3/12 - kutsu

12.01.14 - kenttä - 1/10 - kutsu
22.02.14 - kenttä - 2/16 - kutsu

25.09.13 - ravit - 2/9 - kutsu
06.10.13 - valjakkoajo - 1/31 - kutsu

Villit näyttelyt
20.05.13 - näyttelyt - 2/4 - kutsu
26.04.14 - match show - 1/2 - kutsu
01.05.14 - näyttelyt - 1/1 - kutsu
20.09.14 - näyttelyt - 3/10 - kutsu

VRER ravit
28.08.12 - 3/12 - 3.26,1 - Starberry
10.09.12 - 3/5 - 2.23,6 - Starberry
24.09.12 - 8/11 - 2.38,1 - Starberry
15.10.12 - 5/11 - 2.29,2 - Marike
25.10.12 - 4/6 - 2.27,0 - Namer
26.10.12 - 5/5 - 2.30,9 - Namer
02.12.12 - 5/5 - 2.32,1 - Namer
19.03.13 - 4/6 - 2.21,8 - Ikirouta
14.09.13 - 5/7 - 2.17,9 - Narrilaiva
16.02.14 - 7/10 - 2.19,5 - Aken ravitalli

Valmennukset

-

Virtuaalihevonen