Phoenix von Gateaway

KTK-III

KutsumanimiPhoenix RekisterinumeroVH16-011-0197
Rotuhannover Säkäkorkeus166cm
Sukupuolitamma Värikimo
Syntymäaika11.02.2016 NL 5v Koulutustasohelppo B, re 80cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaTuulia T, Gateaway

Luonne

Phoenix on helppo ja kiltti nuori neiti, joka voi käsitellä kuka tahansa. Se tulee toimeen kaikenlaisten hevosten kanssa laumassa ja tamman voi hetkeksi jättää myös yksinään ulos, ilman että tarvitsee pelätä sen karkaavan kaverin lenkkeillessä. Phoenix on uuttera työntekijä, joka tekee maastakäsin harjoituksissa aina parhaansa ja miellyttää ihmistä hyväksyen nuoremmat ja kokemattomatkin auktoriteetikseen. Tulevaisuudessa rauhallinen ja sopeutuvainen tamma voisi hyvin sopia esteuran lisäksi esimerkiksi terapiahevoseksi.

Sukutaulu

i. Pick a Big Pick
hann mkm 165
EV-II, VAR-II
ii. Pick Up The Bones
hann mkm 167
ERJ-I
iii. Smoky Joe hann mrn 170
iie. Cold Machina hann mkm 164
ie. Five-Star
hann rn 166
iei. Star Status hann rn 172
iee. Frizzy-Liz hann prn 165
e. Cirion Coco Dictator
hann trn 168
ei. Chandrila
hann km 169
eii. Carsanza hann rtkm 173
eie. Neldoreth hann m 165
ee. Kheedar
hann tprn 170
eei. Kenosha hann vrt 171
eee. Mornan hann mrn 167
iii. Smoky Joe oli suurikokoinen ja raamikas estehevonen, joka kilpaili 150cm luokkia vaihtelevalla menestyksellä, pienemmissä luokissa ori menestyi huomattavasti parmemin. Joe oli saksalainen kisaratsu, eikä kilpaillut koko urallaan muualla Euroopassa. Luonteeltaan Joe oli nöyrä ja erittäin helppo ori, jonka ansiosta tammoja oli kohtalaisesti siitosaikana, vaikka kisatulokset eivät suuren suosion edessä puhuneetkaan. Ori periytti varsoilleen hyvät liikkeet ja hyppytekniikan, mutta silti valtaosa sen varsoista pärjäsi vain harrasteluokissa.
iie. Cold Machina oli aikansa menetyksekkäitä estehevosia. Mustankimo tamma omasi myös hyvän rakenteen, jonka ansiosta se pärjäsi myös näyttelyissä. Kaunis tamma periytti varsoilleen myös parhaat ominaisuutensa ja lisäksi ne menestyivät poikkeuksellisen hyvin nuorten luokissa esteillä. Onnettomuuden vuoksi tamman kilpaura esteillä päättyi kuitenkin ennen aikojaan ja se jäi siitoskäyttöön suhteellisen nuorena, joten kisatuloksia olisi voinut odottaa hieman enemmänkin. Ikävä kyllä tamma ehti saamaan vain muutaman varsan, ennen kuin se oli lopetettava pahentuneiden jalkavaivojen vuoksi. Molemmista varsoista jäi kuitenkin paitsi nuorten esteluokkien tähtiä myös isojen ratojen keskittyneitä hevosia, jotka loivat hienon uran esteillä pärjäten myös ulkomailla.
iei. Star Status tunnetaan kotimaansa Saksan suurten luokkien estehevosena. Se aloitti vakuuttavasti kilpailu-uransa kilpaillen 3- ja 4-vuotiaana tähtiluokkia. Isoksi kasvavaa oria kisattiin nuorempana kuitenkin säästeliäästi ja se aloitti aktiivikisaamisen ikätovereitaan myöhemmin. Se ei kuitenkaan hidastanut voitontahtoa, vaan ori voitti ruusukkeita toisensa perään aikuisiällä sijoittuen hienosti 150cm ja 160cm radoilla. Sen kalenteriin kertyi myös paljon suurkisavoittoja maajoukkueen jäsenenä ja ori oli myös mukana vuonna 1970 käydyissä olympiakisoissa sijoittuen joukkueensa kanssa. Erinomaisen hyppytekniikan omaava ori liikkui luonnostaan erinomaisesti, joten ei liene ihme, että ori sijoittui eläkepäivillään myös kouluratsuna. Isokokoisena orilla oli takanaan erittäin paljon hyviä puolia estehevosena, mutta se oli kuitenkin kokoisekseen erittäin sopusuhtainen ja kevyt. Siitosarvoa lisäsivät vielä orin hyvä rakenne, täydellisyyttä hipovat jalka-asennot sekä hyvät nivelet. Statuksen voi siis hyvällä syyllä sanoa olleen aikansa suosituimpia (ja hienoimpia) oreja. Luonteeltaan Status oli kaikkea mitä estehevoselta osaa odottaa: rohkea, selväpäinen ja kaikkien käsiteltävissä myös kilpailupaikoilla. Ori sai usein kiitosta käytöksestään kisapaikoilla ja oli kuulemani mukaan jopa helpompi kuin useat tammat. Ratsuna ori oli kuitenkin enemmän yhden ihmisen hevonen, herkästi kuumeneva ja luottavainen. Orilta jäi reilusti jälkeläisiä, ainakin kolmisensataa. Niistä muutama oli ratsuponeja ja loput eri puoliverihevosia, suureksi osaksi kuitenkin jälkeläistö koostuu hannoverinhevosista. Jälkeläisistä peräti 35 on kantakirjattu vähintään II palkinnolle ja ne ovat perineet hyvän rungon, kevyen ratsastettavuuden sekä hyvän hyppytekniikan. Etenkin orivarsojen on sanottu olevan selväpäisiä ja helppoja käsiteltäviä.
iee. Frizzy-Liz oli tasaisen varma estetamma, joka kilpaili pääasiassa Saksassa. Tamma tuli tutuksi laatuarvosteluvoittajana sekä 3- että 4-vuotiaana. Nuorten luokissa tamma kilpaili hitaan kasvun vuoksi säästeliäästi, mutta kuitenkin keräsi tasaista menestyksen virtaa sieltäkin. Esteillä tamma omasi hyvän hyppytekniikan sekä tahdikkaat askellajit, etenkin laukan. Ratsuna tamma oli eteenpyrkivä, herkkä ja ajoittain hieman tammamainenkin. Reaktiivinen tamma oli kuitenkin esteillä omiaan ja vastasi herkästi apuihin, vaikkakin se tunnettiin myös komeista pukeistaan, etenkin jos kaviot ottivat puomeihin. Liz jäi siitoskäyttöön melko vanhalla iällä pitkän kisauran vuoksi, joten siltä jäi huonontuneen tiinehtymisen vuoksi vain muutama varsa. Näille varsoilleen tamma periytti herkkyyden, joka oli hyvällä isäoriin valinnalla nappuvalinta esteratsun luonteeksi. Lisäksi varsat saivat perintönä osan emän estekapasiteetista ja korrektin rakenteen. Hankalaa ja tammamaista luonnetta eivät sen varsat onneksi kuitenkaan perineet. Orijälkeläinen teki Venäjällä hienon esteuran, jonka jälkeläisistä on jäänyt mm. kaksi hienoa estetykkiä.

eii. Carsanza oli rautiaankimo isokokoinen hannoverori, joka kilpaili mittavan uran esteratsuna suurissa luokissa. Luonteeltaan Carsanza oli kilpahevoselle sopivasti hieman herkästi kuumeneva, mutta kuitenkin oriksi helppo ja kiltti käsitellä. Hoitotoimissa ori oli tosin hieman haastava ja kiireinen, joten esimerkiksi kengitys ja raspaukset hoidettiin usein rauhoitettuna. Kisauransa jälkeen ori myytiin Saksaan, jossa se kilpaili vielä rauhallisena ja tasapainoisena hevosena junnujen kanssa muutamia pienempiä kilpailuja. Lisäksi Carsanza toimi siitosorina periyttäen varsoilleen hyvän hyppytekniikan lisäksi hyvät askellajit myös koulupuolelle.
eie. Neldoreth joka myös Neldana tunnetaan, oli musta 165-senttinen puolalaissyntyinen tamma. Nelda kilpaili isoja luokkia esteillä ja lisäksi ollessaan siitoskäytössä sillä kilpailtiin myös muutamia koululuokkia tiineysaikoina, ettei hienon tamman tarvinnut vain seisoa pihankoristeena. Nelda oli hieno emätamma ja muutenkin luonteeltaan tasapainoinen, kiltti ja rauhallinen. Neldalta jäi peräti kahdeksan varsaa, joista kuusi on jatkanut emänsä jalanjäljissä estehevosina. Yksi varsoista kuoli valitettavasti vuotiaana ikävän tarhaepisodin seurauksena jäätyään kiinni traktorinrenkaaseen vuohisestaan. Toinen tuntemattomista varsoista on toiminut lähinnä ratsastuskouluhevosena.
eei. Kenosha oli suvun musta lammas, vai pitäisikö sanoa vaalea lammas, vaaleanraudikko ori oli nimittäin paitsi ulkonäöllisesti myös luonteeltaan kaikkea muuta kuin suvun vankat ja varmat hevoset. Se oli rakenteeltaan ensinnäkin erittäin siro ja pärjäsi näyttelyissä hienosti. Kenosha kilpaili myös harrasteratsuna muutamia esteluokkia, eivätkä sen hyppylahjat jääneet kriitikoiltakaan huomaamatta, sillä nuori ori myytiin huutokaupassa 6-vuotiaana miljoonahintaan. Uusi ranskalainen omistaja käytti oria lähinnä siitokseen ja Kenosha periytti varsoilleen hyvää käsiteltävyyttä ja kaivattua kevyempää rakennetta, joka sopi paremmin hyppääjille. Siltä jäi arviolta 90 jälkeläistä, joista 80 kilpaili jossain määrin esteillä, joko harrastekäytössä tai ihan kansallisesti.
eee. Mornan oli mustanruunikko isohko hannovertamma, joka kasvoi ja asui koko ikänsä kasvattajallaan Britannian nummilla. Tamma kilpaili verrattain vähän, mutta kyllä siltäkin muutamia arvokisasijoituksia plakkarista löytyy.. Mornan oli luonteeltaan hieman haastava, jonka vuoksi rämäpäinen tamma oli siitoskäytössä vain kasvattajan iloksi. Mornalta jäi kuusi varsaa, joista viisi jäi kasvattajalle ja yksi kilpaili pitkän esteuran Euroopassa. Tamman varsat eivät onneksi perineet sen haastavaa luonnetta hyvää orivalikoimaa hyödyntäessä.

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

Estevarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

20.02.19 - KTK-III - 67p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt (20p)

25.07.17 - CH, 36.5p - tuom. dookie | Gestüt Helmwald

NJ Näyttelyt

26.10.17 - irtoSERT - tuom. Sorel, Kurjenpesä
08.06.18 - irtoSERT - tuom. Sorel, Hornanhovi
29.08.18 - irtoSERT - tuom. Welby, Einfall
30.11.18 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Susiraja

Villit Näyttelyt

13.10.17 - pv - 1/11 - Sysälä 13.10.17 - match show - BIS2 - Sysälä

Kisatulokset

ERJ 4 sijoitusta

25.02.17 - 80cm - 4/39 - Romilly
27.02.17 - 80cm - 1/39 - Romilly
28.02.17 - 80cm - 6/39 - Romilly
07.05.17 - 80cm - 1/9 - Micram Raceponies

Valmennukset

00.00.0000, estevalmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

00.00.0000, kirjoittaja: X
Ei merkintöjä.