A.D. Ocean Diamond
KTK-I, KRJ-II, YLA2, VWY-II, ERJ-III, KERJ-III, VPA1, VWY-B

KUOLLUT 25.02.2021
Kutsumanimi Ossi Syntynyt 01.03.2010 Suomi (31v)
Rotu Welsh A Rekisterinumero VH11-024-0104
Sukupuoli Ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 121.5 cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri punaruunikko Koulutus helppo A, re 110cm (CIC2)
enn. 1.46,8 estepainotus
Startit 44: 6-6-2 Voittosumma 3784ve


Luonne

Ossi on mukava oripoika, joka on kärsivällinen hoitotoimenpiteissä ja helppo hoitaa karsinassa vapaanakin. Ruoka-ajoistaan Ossi on tarkka ja saattaa hyöriä karsinassa ennen ruokintaa, joten silloin se on parasta hoitaa sidottuna, mitään tuhmaa ei poni kuitenkaan tekisi kärpäsellekään. Ossi on hieman herkkis mitä tulee satulointiin ja satulahuovan sekä satulan tulee olla hyvin selässä, muutoin ratsastuksesta saattaa tulla vähintäänkin mielenkiintoinen. Myös karvat pitää muistaa suoristaa kunnolla huovan alta. Suitset orille saa hyvin kiinnitettyä, mutta kuolaimia varten tarvitsee usein käyttää sormi hammaslomassa, jotta suun saa auki. Joka kerta ei Ossi tätä kuitenkaan tee suinkaan. Ossi on taluttaessa reipas ja osaa käyttäytyä myös kisapaikoilla. Se on vanhempana oriina porukan pomo, mutta ei kuitenkaan mikään kiusanhenki, vaan antaa toisille oman tilan niin kauan kuin ne osoittavat kunnioitusta johtajaa kohtaan. Kesäisin Ossi on aiemmin laiduntanut astutettavien tammojen kanssa, mutta nykyään se nauttii laidunlomat poikaporukassa ja kaitsee mielellään myös nuorempia oreja. Sen verran orimainen se on kuitenkin ettei laitumeen kannata ihan vuotiaita laittaa Ossin kanssa. Kisapaikoilla Ossi hallitsee itsensä kokeneena kisaajana hyvin ja osaa keskittyä tammaseurasta huolimatta myös kotioloissa työskennellessään.

Ratsuna Ossi on peruskiltti, mutta kuumenee hypätessä yhä vaikka ikää on reippaasti. Hirveän paljoa ei Ossilla enää hypätä, mutta mielenvirkistykseksi kuitenkin. Koulupuolelle Ossi soveltuu vähemmänkin ratsastaneelle, mutta esteillä tosiaan vauhtia on sen verran, että on parempi valita toinen harjoittelukaveri aloittelijalle. Ori ei kuitenkaan ryöstä tai tee tuhmuuksia, on vain vauhdikas. Kisapaikoilla Ossi saattaa jännittää erikoisesteitä ja tarvitsee ratsastajan tuen myös uusille maastoradoille. Kouluratsuna ori on kuuliainen ja se on helppo ratsastettava, kunhan ratsastaja pysyy rentona. Ratsastajan jännittäessä jännittyy orikin ja askel muuttuu tikittäväksi. Maastossa Ossi on toimiva ja ylittää mielellään myös maastoesteet sekä vesitehtävät. Se toimii oikein hyvin lenkeillä yksinkin, eikä ole muissakaan toimissa läheisriippuvainen. Kouluratsuna ori liikkuu helposti oikeassa muodossa ja keskittyy etenkin tehtävien edetessä hienosti. Orin paras askellaji on laukka ja se on myös nopeaoppinen mitä tulee uusiin tehtäviin ja harjoituksiin. Motivaatio on orilla siis kohdillaan ja se on mukava kumppani kaikkeen ratsastukseen. Ajaessa ori on energinen, mutta kuuntelee kyllä pidätteet. Ossi lähtee innoissaan ajolenkille, koska se tuo kivaa vaihtelua arkeen. Orin iän vuoksi sen kanssa tulee muistaa liikuttaessa pitkät alku- ja loppuverryttelyt erityisesti talvikaudella.

Jälkeläiset

28.05.10 t. A.D. Niitin Ariel (e. Kuutamon Niitty)
09.07.10 t. A.D. Ocean Eleven (e. A.D. Baltic Royal) KTK-III, VSN Ch
01.11.10 t. Yasmin AD (e. Kuutamon Niitty) KTK-III
06.04.12 o. Mi País de (e. Luna's Sunset)
03.09.12 o. A.D. Ocean Appleton (e. Ocean Olivia AD) EV-II
07.12.12 t. A.D. One More Chance (e. Muumilaakson Ona)
07.12.12 t. A.D. Different Kind of Feeling (e. A.D. Dreamer's Different Kind of Lady) VSN NCh
07.01.13 o. A.D. Bet He's Hot (e. A.D. Bet-She-Rock) KTK-I, Vir MVA Ch
07.01.13 t. A.D. Doublemint (e. A.D. Honey Double Take)
08.02.13 o. A.D. Ellin Evander (e. A.D. Exstacy)
17.04.13 t. A.D. Ocean Yana (e. Ocean Olivia AD) KTK-I, VIR MVA Ch
16.12.13 t. HH's El Diamante (e. HH's Estrella Fugaz) KTK-I, VIR MVA Ch
31.08.14 t. Sweet Serenity AD (e. A.D. Sweet Silver Candy) KTK-II, VWY-III
16.09.14 o. A.D. Diamant (e. A.D. Aranda) KTK-I, Ch
02.06.15 o. Mewian Denley (e. Hidlwch LAC) KTK-II, VWY-III, EV-I, KV-II

Sukutaulu ja -selvitys

NN' Lill Sugar
km 122cm
KTK-III, KRJ-III, YLA3, Vir MVA Ch, VPA-2, VWY-III
Caraway Diablo
prt 116cm
YLA3
Blinker
Blackie
Walesian's Sweet Dream
wA km 122
Ch
Walesian's Tomas
wA km 117
Walesian's Mirabell
Kristall
wA rtkm 121
Moon Lucky Boy
Half Moon
Aarti Switzerland
Riina


Isä NN' Lill Sugar on luonteeltaan utelias ori, joka saapui Adinaan varsana. Hoitaessa Sugar on hieman malttamaton, mutta ratsuna suurimpana osana päivistä ihan mukava ja etenkin maastossa aloittelijoiden luottoratsu. Sugarilla on lisäksi tammavarsa, joka on jo nuorena pärjännyt hyvin näyttelyissä. Sugarilla on lähes 40 sijoitusta kilpailuissa joka lajissa ja lisäksi se on palkittu näyttelyurallaan muotovaliona.

Emä Kristall on rautiaankimo tammaneiti, jolla on kaksi aiempaa varsaa. Luonteeltaan Siru on kiltti ja ratsunakin mukava, vaikka joskus innostuu kisoissa kuumenemaankin. Kisasijoituksia Sirulla on monipuolisesti aina kouluratsastuksesta valjakkoajoon saakka. Se on myös palkittu KUMA-palkinnolla ja MSY:n punaisella rusetilla. Myös KRJ ja ERJ sijoituksia löytyy jo mukavasti. Siru on Adinan tuontiponeja mutta myytiin eläkepäiviään viettelemään.

Isänisä Caraway Diablo oli punaraudikko tuontiori, joka muutti Adinaan keväällä 2009. Diablolla on muutama kisatulos villeissä kisoissa ja lisäksi se on palkittu YLA3 palkinnolla jaoksen kisoissa. Diablo oli upea siitosori, jolta jäi meille kuusi jälkeläistä, tunnetuimmat Sugarin lisäksi VPA-3 palkittu A.D. Dellan Sweet Pea ja tamma A.D. Dellan Diamond (KTK II, YLA2, VWY-III).
Isänemä Walesian's Sweet Dream muutti meille syksyllä 2009. Drella toimi meillä sekä raviponina että ratsuna. Raviurallaan Drella juoksi 30 starttia, joista sijoituksia 13 ja voittosummaakin kertyi yli 4000 euroa. Drella on palkittu champion arvonimellä ja lisäksi se on kisannut vajaan 40 sijoituksen verran koulua ja esteitä. Drellalta jäi viisi upeaa varsaa, joista Sugarin jälkeen tunnetuin champion ruuna A.D. Drella's Dream.
Emänisä Moon teki hienon kisauran kouluratsastuksessa, joskin väläytti kykyjään myös esteillä muutamia kertoja. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja myös sen jälkeläiset ovat perineet orin hyvän luonteen. Moon oli hyvin koulutettu vankan kisakokemuksen omaava poniori, joka ehti toimia siitosorina kuusi vuotta ennen kuin se menehtyi ähkyyn 16-vuotiaana. Moonin jälkeläiset ovat kuitenkin seuranneet isäänsä tehden hyviä suorituksia sekä ratsastuksen- että siitosuran osalta.
Emänemä Aarti kilpaili lähikisoissa helppo A ja 70cm luokkia. Tamma eli lähes koko ikänsä ratsastuskoululla ja sopi toimeensa erinomaisesti. Se ei ollut mikään pullaponi, vaan vaati hieman napakampaa käsittelyä vaikka kiltti olikin. Myöhemmin tamma siirtyi yksityiseen käyttöön ja sillä teetettiin varsa, joka jäi valitettavasti tamman viimeiseksi loukkaantumisen vuoksi, joka tapahtui heti Sirun vieroituksen jälkeen.

iii. Blinker oli hieman Diabloa tuntemattomampi, koska se ei vaikean jännevamman vuoksi päässyt kovin pitkälle kisaurallaan. Kuitenkin karismaattinen ja kyvykäs ori toimi siitoksessa menestyneesti hyvän sukunsa ansiosta. Blinkeriltä jäi seitsemän jälkeläistä, jotka ovat tehneet kukin loistavan uran esteillä, koulussa ja raviponeinakin. Kaikki kolme orijälkeläistä ovat myös tehneet menestystä siitosurallaan ja kilpailleet kokoisekseen vaikeissa koululuokissa.
iie. Blackie oli yksi aikansa parhaimmista kilpatammoista. Se kisasi vaativalla tasolla koulua ja lisäksi esteitä sijoittuen lähes aina. Koulukisoissa oman charminsa suoritukseen toivat kehutut lennokkaat liikkeet, jotka tamma on periyttänyt myös varsoilleen. Joskin nämä eivät ole koulupuolella muutoin yltäneet aivan emänsä tasolle. Tammalla kisattiin myös muutama poniravilähtö, mutta se ei oikein soveltunut alalle kuumahkon luonteensa vuoksi. Blackie saikin kisauransa jälkeen vietellä siten leppoisia eläkepäiviä omistajansa uuden kisaponin rinnalla ja eli 24-vuotiaaksi. Blackielta jäi hankalahkon luonteensa vuoksi ainoastaan yksi varsa.
iei. Walesian's Tomas kuului aikansa menestyneimpiin kilpaponeihin. 117-senttinen ori aloitti kisauransa verraten myöhään, vasta 8-vuotiaana, mutta ehti kuitenkin tässäkin ajassa taistella tiensä kansan sydämiin. Ori kisasi vaativia koululuokkia ja lisäksi esteitä. Kisauransa jälkeen ori jatkoi siitoskäytössä jättäen useamman hienon siitosorin ja kilpaponin.
iee. Walesian's Mirabell kilpaili koko ikänsä poniraveissa sekä muutaman kokeiluluontoisen kerran koulupuolella, muttei oikein loistanut sillä saralla. Tamman varsat puolestaan ovat menestyneet sekä esteillä että koulussa. Mirabell oli luonteeltaan tulinen, mutta siitoskäyttö oli silti onnistunutta huolellisen orivalinnan vuoksi ja varsoista saatiin kompensoitua rauhallisten isäoriiden kautta hyviä käyttöponeja lajiin kuin lajiin. Mirabelliltä jäi viisi varsaa ja se kuoli harmittavasti ähkyyn "jo" 18-vuotiaana.
eii. Lucky Boy toimi koko ikänsä siitoskäytössä eikä nuoruuden vamman vuoksi koskaan ollut ratsastuskäytössä. Orin suku kuitenkin puhui puolestaan ja tammoja virtasi jonoksi asti ponin luo. Ori ei kuitenkaan täysin täyttänyt sitä kohtaan olleita odotuksia sillä vain noin 90% sen varsoista ylsi kansainväliselle tasolle asti kilpailemaan vaikka orin oma suku oli täynnä huipputason suorittajia. Ponin jälkeläiset pärjäsivät kuitenkin monipuolisesti ja myös ravipuolen osaajia joukkoon mahtuu. Ori lopetettiin 16 vuoden iässä, osittain varmasti huonon siitosarvon vuoksi.
eie. Half Moon kilpaili helppo A ja 110cm luokissa kahden pienen tytön ratsuna. Ensimmäisen varsansa Moon sai 11-vuotiaana, josta tuloksena syntyi todella kyvykäs kisaponi Ralf Moon. Ralfin jälkeen tamma sai vielä kaksi muuta orivarsaa ja nekin täyttivät samat odotukset jotka tamman kisaura toi tullessaan. Tammasta vielä mainittakoon, että se oli luonteeltaan todellinen helmi ja sopiva lasten poniksi, joka myös periytyi sen orivarsoille.
eei. Switzerland oli erittäin kyvykäs vaativan tason kouluponi, joka myös starttasi esteitä 110cm luokissa. Se oli esteillä hivenen kuuma, joten pääsääntöisesti ori kisasikin koulussa. Ponilta jäi kolme jälkeläistä, koska se kuoli traagisessa liikenneonnettomuudessa kisamatkalla. Orilla astutettiin tuona vuonna neljä tammaa, joista kolme varsoi. Kaikki kolme ovat hyviä kisaponeja.
eee. Riina asui koko ikänsä harrastehevosena, eikä sillä kilpailtu. Kyvykäs tamma päätyi tuntemattomasta syystä kasvattajaltaan tuttuun perheeseen, jossa sen kyvyt eivät alkuunkaan päässeet oikeuksiinsa. Harrastehevosena Riina kuitenkin sai onneksi yhden varsan, joten hieno suku ei päässyt loppumaan. Riina kuitenkin valitettavasti menehtyi tämän varsomisen seurauksena ja orpoa varsaa kasvatettiin samassa perheessä eikä se saanut oikein mahdollisuutta kisaamiseen tai siitosuraan, koska tamma myytiin ratsastuskouluun jo nuorena. Riinan kerrotaan myös olleen Aartin tavoin todella kiltti tamma.Kisatulokset

KTK-I 12/18 (82p)
VWY-B 27.07.19

ERJ laatuarvostelu
28.02.17 - ERJ-III - 7 + 41 + 10 + 20 + 9,5 = 87,5p

KRJ laatuarvostelu
15.11.13 - KRJ-II - 21 - 40 - 22 - 0 - 2 = 85p

KERJ laatuarvostelu
15.08.14 - KERJ-III - 14.5 + 33 + 15 + 5 = 67.5p

Yleislaatuarvostelu
20.05.13 - YLA2 - 30 + 25 + 34 + 35 = 124p

Welshponien laatuarvostelu
17.06.12 - VWY-III - 4 + 4,5 + 4 + 20 + 0 = 32,5p.
31.12.15 - VWY-II - 6 + 4,5 + 5,5 + 24 + 5 = 45p

VSN näyttelyt 40p
28.02.19 - SW3 - tuom. Spookiness, Adina

VPA laatuarvostelu
30.03.15 - VPA1 - 50 - 23.75 - 15 - 11.5 = 100.25p

VPA Cup sijoitukset 6kpl
25.06.11 - 60-70cm - 2/11
30.05.14 - 90cm - 6/43 - kutsu
30.07.14 - 90cm - 5/26 - kutsu
30.08.14 - KN Special - 4/17 - kutsu
30.08.14 - 90cm - 1/21 - kutsu
30.09.14 - 90cm - 1/11 - kutsu

Villit sijoitukset 60kpl
11.08.10 - KN Special - 3/50 - Ahneet
05.11.10 - raviohjelma - 4/10 - Bullet
12.01.11 - helppo C - 4/30 - Kultahuisku
21.06.11 - helppo C - 1/98 - Icon
20.07.11 - KN Special - 2/9 - Ponipallero
12.11.11 - helppo C - 4/32 - Ahmavaara
29.11.11 - helppo C - 4/34 - Niximber
30.11.11 - helppo C - 3/27 - Suoranta
14.02.12 - helppo B - 9/93 - Eftalia Ponies
16.02.12 - helppo B - 3/93 - Eftalia Ponies
24.02.12 - helppo B - 1/18 - Muisto
25.03.12 - helppo B - 1/67 - Encore
26.05.12 - helppo A - 4/26 - Pitkäranta
29.09.12 - helppo A - 2/22 - Hirmula
13.10.12 - helppo A - 4/24 - Niemelnotko
09.09.14 - helppo A - 2/6 - kutsu

09.06.10 - irtohypytys - 2/13 - Elgwir
09.08.10 - 40cm - 2/15 - Vidian
01.09.10 - 40cm - 3/16 - Teräshelmi
18.09.10 - 40cm - 4/23 - Windy
03.11.10 - 40cm - 1/10 - Forever Stable
15.11.10 - 50cm - 5/32 - Latuntalli
17.11.10 - 50cm - 1/18 - Arktienkelit
25.11.10 - 50cm - 1/6 - Rampicante
20.12.10 - 60cm - 3/15 - Groveyard
29.04.11 - 70cm - 3/9 - Salvation Stallions
17.07.11 - 70cm - 2/4 - Latun oripäivät
21.07.11 - 70cm - 1/13 - Ponipallero
24.07.11 - 70cm - 2/9 - Nukkumatti
29.07.11 - 70cm - 2/14 - Deanette
10.09.11 - 60cm - 4/64 - Heartland
14.09.11 - 70cm - 2/6 - Rainbow Rose
30.10.11 - 80cm - 1/3 - Adina
25.11.11 - 80cm - 1/30 - Riekkujat
30.11.11 - 80cm - 1/17 - Suoranta
20.12.11 - 90cm - 3/9 - Hackamore
02.02.12 - 90cm - 2/24 - Zarot
04.02.12 - 90cm - 2/28 - Zarot
20.02.12 - 80cm - 1/25 - Muisto
20.02.12 - 90cm - 2/28 - Muisto
20.04.12 - 80cm - 1/47 - Lac Argénte
14.07.12 - 90cm - 6/39 - Tuuliharja
05.08.12 - 90cm - 4/17 - Susikallio
31.08.12 - 80cm - 1/27 - Ruusunen
07.10.12 - 80cm - 1/13 - Yemene
08.10.12 - 80cm - 1/13 - Yemene
12.10.12 - 100cm - 5/30 - Domenica Estate
13.10.12 - 100cm - 1/30 - Domenica Estate
24.10.12 - 100cm - 6/68 - Hopearinne
31.12.12 - 100cm - 3/23 - Odysseia
01.01.13 - 100cm - 5/42 - Gem
11.09.14 - 100cm - 1/5 - kutsu

25.12.11 - kenttä - 2/29 - Hengenvaara
26.12.11 - kenttä - 2/29 - Hengenvaara
12.02.12 - kenttä - 2/6 - Tatjana's Stable
26.08.12 - kenttä - 1/5 - Fjord Fjell
18.06.12 - kenttä - 4/16 - Centaurea

29.07.11 - ravit - 1/5 - Ocean

21.12.11 - me 70cm - 3/20 - Ahmavaara
22.12.11 - me 70cm - 1/20 - Ahmavaara

KRJ sijoitukset 48kpl
06.02.13 - he A - 2/40 - Konkkaronkka
07.02.13 - he A - 1/40 - Konkkaronkka
07.02.13 - he A - 1/60 - Juksula
11.02.13 - he A - 2/60 - Juksula
13.02.13 - he A - 1/40 - Konkkaronkka
16.02.13 - he A - 4/30 - Bairdon
16.02.13 - he A - 5/30 - Bairdon
20.02.13 - he A - 2/40 - Claridge Stud Riders
21.02.13 - he A - 4/40 - Mulberry Ponies
25.02.13 - he A - 4/40 - Team Obnoxious
02.03.13 - he A - 4/50 - Ilomantsi
17.03.13 - he A - 1/40 - Riihikorpi
30.03.13 - he A - 3/30 - Asklund
14.04.13 - he A - 2/40 - Sangaree Estates
01.05.13 - he A - 4/50 - Riihen ponitalli
02.05.13 - he B - 2/50 - Riihen ponitalli
03.05.13 - he B - 7/50 - Riihen ponitalli
03.05.13 - he A - 7/50 - Riihen ponitalli
04.05.13 - he B - 2/50 - Riihen ponitalli
03.05.13 - he A - 4/50 - Riihen ponitalli
09.05.13 - he A - 5/50 - Taavilan suomenhevoset
10.05.13 - he A - 2/50 - Taavilan suomenhevoset
10.05.13 - he A - 1/30 - Satulinna
13.05.13 - he B - 3/50 - Infinity
15.05.13 - he A - 5/30 - Bairdon
17.05.13 - he A - 4/30 - Satulinna
18.05.13 - he A - 5/30 - Satulinna
22.05.13 - he A - 5/30 - Bairdon
24.05.13 - he A - 5/31 - Tahti
28.05.13 - he A - 3/31 - Tahti
28.05.13 - he A - 4/30 - Lashrael
30.05.13 - he A - 1/31 - Tahti
31.05.13 - he A - 1/31 - Tahti
04.06.13 - he A - 3/50 - Riiviöt
06.06.13 - he A - 3/50 - Riiviöt
06.06.13 - he A - 7/50 - Riiviöt
07.06.13 - he A - 2/50 - Riiviöt
11.06.13 - he A - 3/40 - Moondance
29.06.13 - he A - 7/70 - Viehättävä
06.07.13 - he A - 3/70 - Viehättävä
06.07.13 - he A - 6/70 - Viehättävä
07.07.13 - he A - 7/70 - Viehättävä
08.01.14 - he A - 6/40 - Parodia
08.03.14 - he A - 3/40 - Sakasti
05.05.14 - he A - 5/40 - Lapland
06.05.14 - he B - 1/30 - Fiktio
12.05.14 - he B - 4/30 - Fiktio
14.05.14 - he B - 4/30 - Fiktio
30.06.18 - he A - 7/249 - KRJ Cup


ERJ sijoitukset 62kpl
16.02.13 - 100cm - 4/40 - Rhonwen
17.02.13 - 100cm - 4/40 - Rhonwen
20.02.13 - 90cm - 2/40 - Riot Ponies
21.02.13 - 100cm - 5/40 - Rhonwen
26.02.13 - 100cm - 5/40 - Konkkaronkka
27.02.13 - 100cm - 2/40 - Konkkaronkka
27.02.13 - 100cm - 2/18 - Namer
28.02.13 - 100cm - 5/40 - Mulberry Ponies
03.03.13 - 100cm - 4/40 - Mulberry Ponies
10.03.13 - 100cm - 1/50 - Taavilan Suomenhevoset
15.03.13 - 100cm - 5/50 - Taavilan Suomenhevoset
16.03.13 - 100cm - 2/50 - Taavilan Suomenhevoset
17.03.13 - 100cm - 3/50 - Taavilan Suomenhevoset
27.03.13 - 100cm - 3/40 - Mulberry Ponies
09.04.13 - 100cm - 3/50 - Bailador
11.04.13 - 100cm - 4/50 - Bailador
11.04.13 - 90cm - 6/50 - Koston Suomenhevoset
12.04.13 - 90cm - 7/50 - Koston Suomenhevoset
12.04.13 - 100cm - 7/50 - Koston Suomenhevoset
13.04.13 - 100cm - 4/50 - Koston Suomenhevoset
18.04.13 - 100cm - 1/60 - Juksula
27.04.13 - 90cm - 2/13 - Nirat
29.04.13 - 100cm - 1/31 - Claridge Stud
01.05.13 - 100cm - 4/40 - Akileya
02.05.13 - 90cm - 2/40 - Riiviöt
04.05.13 - 100cm - 3/40 - Riiviöt
04.05.13 - 100cm - 8/100 - Hillamäki
05.05.13 - 100cm - 8/100 - Hillamäki
08.05.13 - 90cm - 4/30 - Takkura
10.05.13 - 100cm - 4/50 - Taavilan suomenhevoset
10.05.13 - 100cm - 3/12 - CSR
11.05.13 - 100cm - 3/40 - Hiprakka
13.05.13 - 100cm - 4/30 - Satulinna
13.05.13 - 100cm - 4/40 - Hiprakka
14.05.13 - 100cm - 2/40 - Hiprakka
14.05.13 - 90cm - 5/32 - Stall Lumos
15.05.13 - 90cm - 2/15 - Moldóttur
17.05.13 - 100cm - 4/40 - Hiprakka
31.05.13 - 90cm - 16/177 - ERJ Cup
02.06.13 - 90cm - 1/50 - Marike
02.06.13 - 100cm - 3/50 - Züruck
03.06.13 - 100cm - 7/50 - Züruck
28.06.13 - 100cm - 5/25 - Susiraja
15.02.14 - 110cm - 1/26 - Sävelsalo
15.02.14 - 100cm - 6/50 - Aaveen sh
18.02.14 - 110cm - 2/26 - Sävelsalo
18.02.14 - 100cm - 6/50 - Aaveen sh
19.02.14 - 100cm - 2/50 - Aaveen sh
21.02.14 - 100cm - 3/26 - Sävelsalo
21.02.14 - 100cm - 4/26 - Sävelsalo
21.02.14 - 100cm - 2/50 - Aaveen sh
22.02.14 - 100cm - 4/50 - Aaveen sh
23.02.14 - 100cm - 5/50 - Aaveen sh
22.03.14 - 100cm - 5/30 - Gestüt Elkenburgh
23.03.14 - 100cm - 2/40 - Ryövärin rt
25.03.14 - 100cm - 1/30 - Gestüt Elkenburgh
25.03.14 - 100cm - 2/30 - Gestüt Elkenburgh
04.05.14 - 100cm - 2/30 - Fifth Bridge Ponies
07.05.14 - 100cm - 3/40 - Ponipallero
08.05.14 - 100cm - 3/40 - Ponipallero
09.05.14 - 100cm - 1/40 - Ponipallero
10.05.14 - 100cm - 3/30 - Fifth Bridge Ponies
18.05.14 - 100cm - 5/30 - Nuppula
31.05.17 - 110cm - 14/170 - ERJ Cup
30.09.17 - 110cm - 6/107 - ERJ Cup


KeRJ sijoitukset 40kpl
10.02.13 - CIC1 - 3/50 - Strix Stable
02.03.13 - CIC1 - 5/50 - Strix Stable
05.03.13 - CIC1 - 4/50 - Strix Stable
09.03.13 - CIC1 - 6/50 - Strix Stable
13.03.13 - CIC1 - 2/50 - Strix Stable
13.03.13 - CIC1 - 6/50 - Bairdon
14.03.13 - CIC1 - 2/50 - Strix Stable
15.03.13 - CIC1 - 2/50 - Strix Stable
16.03.13 - CIC1 - 5/50 - Bairdon
17.03.13 - CIC1 - 4/40 - Wyonn
18.03.13 - CIC1 - 3/40 - Taavilan Suomenhevoset
23.03.13 - CIC1 - 2/40 - Taavilan Suomenhevoset
01.04.13 - CIC1 - 2/40 - Riihen ponitalli
04.04.13 - CIC1 - 6/40 - Riihen ponitalli
04.04.13 - CIC1 - 4/40 - KK Bailador
07.04.13 - CIC1 - 6/40 - KK Bailador
08.04.13 - CIC1 - 2/40 - KK Bailador
24.04.13 - CIC1 - 4/30 - Riihen Ponitalli
27.04.13 - CIC1 - 2/19 - Grimmwood
02.05.13 - CIC1 - 6/50 - Satulinna
06.05.13 - CIC1 - 6/40 - Taavilan Suomenhevoset
06.05.13 - CIC1 - 7/50 - Satulinna
09.05.13 - CIC1 - 3/50 - Satulinna
13.05.13 - CIC1 - 2/25 - Tuuliharja
22.05.13 - CIC1 - 2/18 - Kärmeniemi
26.05.13 - CIC1 - 1/18 - Kärmeniemi
09.06.13 - CIC1 - 3/30 - Wyonn
12.09.13 - CIC1 - 2/40 - Privas Park
08.05.14 - CIC1 - 2/30 - Huvitutti
09.05.14 - CIC1 - 2/30 - Huvitutti
17.05.14 - CIC1 - 3/30 - Pirunportti
07.06.14 - CIC1 - 7/88 - Juksula
11.08.14 - CIC1 - 5/30 - Reiter
26.09.14 - CIC1 - 5/35 - Myllykuja
21.02.15 - CIC2 - 1/50 - Taikakuun kartano
30.10.16 - CIC2 - 4/77 - KERJ CUP
30.04.17 - CIC2 - 1/58 - KERJ Cup
31.05.18 - CIC2 - 2/31 - KERJ Cup


VRER ravit
24.11.11 - 4/16 - 1.53,3 - Starberry
30.11.11 - 6/16 - 2.05,0 - Starberry
08.12.11 - 1/6 - 1.54,1 - Derby Racing Team
12.12.11 - 2/6 - 1.50,2 - Taikasumun talli
20.12.11 - 2/5 - 1.55,7 - Starberry
23.12.11 - 2/6 - 1.53,2 - Derby Racing Team
27.12.11 - 1/9 - 1.50,1 - Starberry
29.12.11 - 1/6 - 1.52,0 - Kiin Kartano
22.01.12 - 1/16 - 1.52,1 - Starberry
26.01.12 - 5/8 - 1.52,1 - Starberry
08.02.12 - 2/4 - 1.51,2 - Kiin Kartano
16.02.12 - 1/9 - 1.55,0 - Starberry
21.03.12 - hll - Kiin kartano
29.03.12 - hll - Starberry
04.04.12 - 4/12 - 1.51,7 - Starberry
24.04.12 - 3/7 - 1.57,6 - Derby Racing Team
07.05.12 - 5/13 - 2.12,9 - Kiin Kartano
29.06.12 - hll - Starberry
12.07.12 - 4/5 - 1.52,3 - Starberry
29.09.12 - 5/11 - 1.54,5 - Narrilaiva
29.09.12 - 6/8 - 2.53,5 - B-ponimestaruus
25.10.12 - 4/5 - 1.52,5 - Namer
26.10.12 - 2/4 - 1.47,6 - Namer
02.12.12 - hlo - Namer
25.02.13 - 6/7 - 1.50,3 - Ikirouta
19.03.13 - 9/12 - 1.49,6 - Ikirouta

Valmennukset & päiväkirja

02.02.19 kouluvalmennus, valm. omistaja (165s)
Ryhmälaiset olivat jo hyvää vauhtia maneesin lämmössä verryttelemässä, kun tulin paikalle. Työskentely näytti hyvältä, selvästi oli ennenkin itsenäisesti töitä tehty, eikä juurikaan tarvinnut minun puuttua verryttelemiseen. Ennen aloitusta saitte ottaa käynnissä ja ravissa perustehtäviä kaarteita ja kolmikaarista hyväksikäyttäen. Lisäksi otettiin muutamat ravilisäykset kokorataleikkaalla, siinä sai olla tarkkana, ettei ristiintulevat jääneet alle, vaan mentiin vetoketjusysteemillä. Alkutehtävät menivät kaikilta erinomaisesti ja laiskamatoihinkin saatiin vauhtia. Ossi työskenteli alusta asti kuuliaisesti ja kun sait sen motivoitua työntekoon, alkoi homma sujua myös vaikeampiin asioihin tullessa. Neuvoin hieman lähiopetuksessa isolla ympyrällä apujenkäytössä, yritettiin saada niitä mahdollisimman pieniksi ja huomaamattomiksi. Sitten keskityttiin hetki käsien asentoon, muista pitää kyynärpäät lähellä kylkiä ja kädet harjan päällä, noin, hyvä! Saitte jatkaa koko uraa toisten perässä ottaessa seuraavan potilaan ympyrälle. Kun kaikki olivat siinä vuorollaan muutaman kierroksen olleet harjoitusravissa näytillä jaoin teidät kahdelle ympyrälle, joilla saitte istua harjoitusraviin ja nostaa sitten laukan, ensin oikeassa kierroksessa. Muutamaa ponia saatiin hieman hillitä, mutta kokolailla hyvin menivät myös laukkaharjoitukset koko porukalla. Tänään laukassa hiottiin eteenpyrkimystä ja tempon säätelyä puolipidätteillä.

07.03.18 estevalmennus, valm. Sonja (280s)
Kokosin kentälle esteitä kun ruunikkoa welshoria talutettiin kentälle. Vilkaisin Ossiksi kutsuttua oria hieman epäileväisesti, se ei ollut juurikaan korkeampi kuin sille ilmoitettu hyppykorkeus, mutta totesin, että kaunis poni saattaisi tositoimiin päästessään yllättää. Pyysin ratsastajaa ravaamaan ensin pari kierrosta molempiin suuntiin ja sen jälkeen tekemään tempon muutoksia ja ratsastelemaan ympyröitä. Poni oli tarkoitus saada rennoksi ja vastaamaan hyvin niin pohkeeseen kuin pidätteeseen ja ennen kaikkea se tuli saada ohjan ja pohkeen väliin. Samaa verryttelyä tehtiin myös laukassa. Verryttelynä hypättiin ristikkoa ympyrällä ja myöhemmin se nostettiin vielä pystyksi. Ori näytti selvästi innostuvan ja alkoi vähän kuumua. Ohjeistin ratsastajaa pitämään ylävartalon suorassa, käden rentona ja tekemään vatsalihaksilla ja nyrkin sisällä pieniä pidätteitä, jotta poni pysyi samassa temmossa läpi ympyrän ja verryttelyesteen. Kun Ossi vaikutti olevan kuulolla siirryimme päivän varsinaisen tehtävän pariin, eli jumppasarjalle. Puomi, ristikko in-and-outina, laukka, ristikko, 2 laukkaa, pysty ja 2 laukkaa, okseri. Ohjeistin ratsastajaa ottamaan sopivan rytmin ja temmon ympyrällä ja katsomaan, että hevonen on ohjan ja pohkeen välillä. Ponia ei saanut ratsastaa liian kevyeksi edestä, vaan tuntuma suuhun pitäisi yhä säilyä. Jumppasarjalle ei saisi tulla liian kovaa, muuten oltaisiin ongelmissa, mutta liian löysä laukka kuolisi kesken tehtävän. Jälkimmäinen ei kuitenkaan tämän ponin kanssa ollut ongelma, sillä ensimmäiset välit jäivät auttamattomasti liian lyhyiksi ja toiselta ristikolta ori imaisikin jo pystylle turhan tarmokkaasti aiheuttaen pudotuksen ja askel ei sopinut hyvin okserillekaan. Käskin ratsastajaa pitämään puomilla ja ristikoilla ylävartaloa paremmin pystyssä ja tekemään vatsalihaksilla pidätteitä, jotta ori pysyisi paremmin hallinnassa pystylle. Tällä kertaa tehtävästi suoriuduttiin selvästi paremmin ja askeleet sopivat hyvin. Nostin esteitä ja pyysin kaksikkoa tulemaan jumppasarjan uudelleen. Ossi näytti selvästi kunnioittavan korkeampia esteitä enemmän ja jäi kuuntelemaan ratsastajaansa tarkemmin rynnimättä tehtävän läpi. Hyvän suorituksen jälkeen päästin ratsukon suorittamaan itsenäisiä loppuverryttelyjä.

18.12.17 kouluvalmennus, valm. Inka (777s)
Tervehdin ja samalla hieman silmäilin Jukolan maneesiin saapuvia ratsukoita C-päädyssä kököttävältä jakkaralta. Kolmihenkinen valmennusporukka koostui melko sekalaisesta hevosaineksesta. Ruunikko poni, sirosta ulkonäöstä päätellen welsh, ratsastajineen käveli jo kiireisin askelin uraa pitkin. Seuraava selkään päässyt oli komean, erikoisen värisen puoliverioriin ratsastaja, joka edustikin tänään porukan ainoana miehenä. Nousin auttamaan viimeistä ratsastajaa pienen suomenhevosensa kanssa. Aapeliksi esitelty ori ei olisi millään malttanut odottaa, että ratsastaja pääsee kyytiin, vaan pyöri väkkäränä tämän ympärillä. Lopulta kun kaikki olivat hevosensa selässä, kutsuin ratsukot maneesin keskelle juttelemaan valmennuksen kulusta. Ossi-nimisellä welshponilla ratsastava Jannica kertoi oriilla olevan jo ikää ja hän toivoikin erityisesti jumppaavia liikkeitä muiden harjoitusten oheen.

Puoliverioriin ratsastaja Teemu kertoi olleensa valmennuksessa Jukolassa jo viime viikolla ja silloin ongelmia oli ollut eteenpäin pyrkimyksen kanssa. Siirtymisillä saisimme varmasti houkuteltua hevosta herkemmäksi. Melina, johon olin aiemminkin törmännyt Jukolassa, kertoi suomenhevosensa Aapelin olevan hieman hätäinen ja yli-innokas, mikä ei jäänyt selkään nousussa epäselväksi… Eiköhän siihenkin löytyisi ratkaisu valmennuksen aikana. Kun ratsukot ja heidän tavoitteensa olivat selvinneet minulle, päästin heidät alkuverryttelemään itsenäisesti määräämissäni askellajeissa. ”Tarkkailkaa hevosen suoruutta ja omaa istuntaa. Jos hevonen tuntuu valuvan herkästi jommalle kummalle puolelle, koetta ensin korjata pohkeella ja ohjalla. Jos tästä ei ole apua, tutki omaa istuntaa. Istuitko keskellä? Tuntuvatko jalat yhtä painavilta jalustimilla? Jos nostat hitaasti polveasi kummaltakin puolelta, säilyykö tasapainosi? Tunnetko molemmat istuinluut?” ohjeistin ratsastajia. “Ja koska paikalla on tänään pelkkiä oreja, muistetaan entistä tarkemmin ne välimatkat!”

Alkuverryttelyjen jälkeen lähdettiin tekemään siirtymisharjoituksia käynnistä raviin. Joka toisen kirjaimen kohdalla ratsukon tuli siirtyä muutaman askeleen ajaksi harjoitusraviin ja siitä taas käyntiin. “Kannattaa päättää jokin tietty askelmäärä, jonka ravaatte. Se tekee tehtävästä täsmällisemmän ja helpottaa teitä itseänne. Siirtyminen raviin saisi olla terävähkö, eli ei anneta hevosen miettiä kymmenen käyntiaskeleen ajan huvittaisiko sitä ravata vai ei”, neuvoin. “Noin juuri Teemu, sehän sujui hienosti! Mutta muista myös, että käyntiin siirtymisenkin täytyy olla täsmällinen. Jos haluat ravata viisi askelta, sitten ravaatte viisi. Vaikka toivommekin Purkalta reippautta, täytyy sen silti kuunnella pyyntöjäsi.” Seuraavalla kerralla voikko puoliverinen tekikin siirtymiset jo paljon tarkemmin ja jäi selvästi kuuntelemaan ratsastajaa. “Hieno siirtyminen Aapelin kanssa! Sehän alkaa jo vähän kuunnella sinua. Jatka vaan samaan malliin”, kehuin juuri edestäni ratsastanutta Melinaa. “Tehkää Teemu ja Melina vielä yhdet siirtymiset, Jannicalle riittää Ossin kanssa.” Seuraavaksi samaa tehtävää jatkettiin toisin päin, eli edettiin harjoitusravista, josta tehtiin käyntisiirtymisiä suunnilleen joka toisen kirjaimen kohdalle. Tämä sujui kaikilta oikeastaan paremmin kuin ensimmäinen tehtävä ja hevoset tuntuivat kaikki enemmän tai vähemmän kuuliaisilta.

“Tehdäänpä loppuun sitten vähän laukannostoja”, aloitin. “Tullaan peräjälkeen sieltä joko käynnissä tai ravissa tänne C-päätyyn ja tehdään täällä kulmassa, suunnilleen tuossa M-kirjaimen kohdalla laukannosto. Jatketaan koko lyhyt sivu laukassa ja täällä pitkän sivun päässä, H-kirjaimessa siirrytään taas ravin kautta käyntiin.” Ensimmäisenä C-päätyä kohti lähti Melina Aapelin kanssa. Suomenhevosori näytti jo ihan erilaiselta kuin alkutunnista, vaikka hieman ylimääräistä hössöttämistä olikin vielä havaittavissa. Ori siirtyi kuitenkin täsmällisesti kulmasta laukkaan ja laukkasi tasaisesti jumputtaen aina H-kirjaimeen saakka, jossa se tiputti Melinan pyynnöstä takaisin raville. “Hyvä Melina! Teille riittää tämä kerta. Jatketaan kohta laukkaa ympyrällä”, kehuin. Seuraavan vuorossa oli Jannica Ossilla. Ratsukolla oli tänään sujunut tosi hyvin ja kunnioitettavan korkeasta iästään huolimatta Ossi vaikutti oikein vetreältä näin verryttelyn jälkeen.

Jannica kehuikin sen olevan tänään paremman tuntuinen kuin pitkään aikaan. Ratsukko nosti laukan täsmällisesti M-kirjaimesta ja laukkasi puhtaan tahdikkaasti lyhyen sivun toiseen päähän. “Vau mikä laukka Jannica, teille riittää myös”, sanoin ja siirsin katseeni viimeiseen ratsukkoon. Teemun ilmeestä päätellen Purkka taisi hieman ennakoida laukannostoa. Se yritti koko ajan hiipiä raville ja oli muutenkin jännittyneen oloinen. “Ohhoh, no tänään ei ainakaan puutu energiaa”, hymähdin. “Tee vaan reilu puolipidäte ja nosta laukka vasta kun se vastaa pyyntöösi.” Lopulta Purkka malttoi odottaa M-kirjaimeen saakka, mutta pomppasi melkoiseen vauhtiin Teemun antaessa laukkapohkeet. Mies horjahti, mutta keräsi nopeasti itsensä ja otti oriin kiinni. “Otapa vielä uudelleen ja käännä tarvittaessa ympyrälle, jos siltä hukkuu jarrut”, ohjeistin ja ratsukko lähti tulemaan uudelleen. Purkka oli yhä kireä kuin viulunkieli, mutta pysyi nyt Teemun hallinnassa.

Jatkoimme laukkatehtävää vielä samalla tavalla, mutta niin, että kukin ratsukko jäi vuorollaan hetkeksi työstämään laukkaa pääty-ympyrällä. Tätä tehtiin molempiin suuntiin. Jannican Ossi oli jo selvästi ihan loppuverryttelymoodissa ja yritti venytellä kaulaansa ympyrällä. Kehotinkin muutaman hyvän kierroksen jälkeen naista antamaan ponille ohjaa ja kehumaan sitä. Ossi oli pärjännyt tänään todella hienosti. Purkkakin rauhoittui mukavasti ympyrällä, kun huomasi, ettei tässä oltukaan menossa minnekään. Lopuksi Teemu sai taas jo vähän pyytääkin orilta lisää laukkaa. Melinan Aapeli taas löysi itsestään vielä jonkun ihan uuden vaihteen ympyrällä ja yritimme parhaamme mukaan käyttää pöllöenergian temponvaihteluihin. Kun suomenhevosoriin älytön jyrääminen ja kiihdyttely saatiin edes hieman aisoihin, vapautin ratsukon loppuverryttelemään. Lopulta Aapelikin rauhoittui loppuraviin ja pörisi tyytyväisenä venyttäen kaulaansa. “Sitten voidaan siirtää hevoset käyntiin, mutta voitte vielä tässäkin houkutella pidemmällä ohjalla ja pohkeella hevosia venyttämään pitkälle eteen ja alas. Mitä lähemmäs maneesin hiekkaa saatte turvan, sen parempi”, heitin loppuun pilke silmäkulmassa. “Kiitos kaikille valmennuksesta!”

18.08.14 estevalmennus 80cm | valm. Naomi
Maneesiin käppäilee hyvin nuori welshponi Ossi ratsastajansa Jannican kanssa. Tarkoitus käydä esteiden perusteita ikänsä takia ja vähän korkeutta. Koska hevonen on nuori, niin minusta kannattaa harjoitella pienemmissä ja korottaa kunnolla vasta kuin 4 vuotta. Itsenäistä lämmittelyä ja puomien ylitystä kaikissa askellajeissa, kun rakennan rataa ja tarkkailen teidän menoa. Ossille kannattaa antaa vähän pidempää ohjaa ja vatsalihakset pohjaan, jotta saat sen pidettyä allasi ja rennolla vähän löysemmällä kädellä saat Ossin eteen alas, reippaassa askellajissa tietenkin. Älä kumminkaan pudota ohjaa pois siirtyessä vaan pikkaisen myödätä, jos pakko. Tuntuma siis säilyy kokoajan samalla pysähtyisit, siirtyisit ravista laukkaan tai toisin päin. Laukassa kuumeni ja kävi kierroksilla, mutta sen rauhoittumaan peruslaukkaan. Seuraavaksi puomeja ravissa ja laukassa yli. Selässä ei kannata suurempia yrittää tehdä vaan kevennä rauhassa, jos Ossi lähtee laukkamaan kuumuessa, niin ei haittaa, pidäte ja hellitä omala istunnalla vaikuta hevoseen. Korotin esteitä 50 - 60 cm sekä ristikon, jota aluksi hypättiin. Ossi lähestyi vähän kiireellä, mutta hyppäsi tyylikkäästi. Ensi kerralla pidätettä ja ristikon perään heti pysty, että kierrät okserin ja toisen pystyn välistä. Esteet sujuivat moiteetta, joten korotin nen 70 - 80 cm. Ratana oli ensin ristikko, okseri perään, ristikko ja sitten kahden pystyn sarja ja okseri on viimeinen. Saat olla tarkkana teiden kanssa ja muista ratsatsaa esteiden välissä ja kääntää päällä, katse siirtyy esteen päällä kohti seuraavaa estettä, terävä laukka ja menoksi. Rata sujui hienosti loppuun saakka vaikka ori pukitteli lopussa, että uusi laukka. Esteiden väliin tuli 2 askelta vaikka Ossi otti 2 ja puoli. Eli vähän napakampi laukka eikä tarvitse pidättää tai pohjetta vaan samaa laukkaa kokoajan. Tulit sarjan lopuksi onnistuneesti ennen loppu kevennystä. Valmennus sujui hyvin vaikka ori kuumuikin :)

05.08.12 estevalmennus 90cm | valm. Jetta
A.D. Ocean Diamond meni suorastaan hyvin se ei kiellellyt eikä pudotellut suosittelisin jo vaihtaa 100cm esteisiin, koska poni hyppäsi niin ilmavasti, mutta ponin kestävyyttä voisi hieman parantaa. Saat olla ylpeä itsestäsi ja ponistasi, se oli reipas ja innokas koko valmennuksen ajan ja selvisitte ilman turhia pudotteluja. Välillä poni tuntui kuumenevan, mutta sait pidettyä sen hyvin ruodussa aktiivisella työskentelylläsi. Uudenlaisetkaan esteet eivät pelottaneet teitä ja ori hyppäsi mitä tahansa mukisematta. Isommissa hypyissä poni aisti epävarmuutesi ja kielsi sen vuoksi helposti. Muuten työskentelyä oli ilo seurata ja valmennus sujui hyvin!

10.04.15 kevyt kevätpäivä
Tänään oli kevyempi päivä eilisen hikitreenin jälkeen, kyllä kai vanhempi poni jo ansaitsee muutaman kevyen päivän viikossa? Olen kyllä erittäin tyytyväinen siihen, että edelleen olen saanut Ossilla ratsastaa ja se on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa! Juoksutin tänään ponin maneesissa kaikki askellajit läpi ja kävimme lopuksi rentouttavalla loppukävelyllä metsässä. Kävimme eilen myös senioriluokassa näyttelyissä, Ossin näyttelymenestys on ollut kovin vaihtelevaista, eikä se tällä kertaa pärjännyt hyvätasoisessa luokassa, mutta tulipahan yksi kokemus lisää.

10.05.15 Kisatreeniä, vieläkin!
Moni on jo ihmetellyt, että eikö Ossi saa ollenkaan jäädä eläkkeelle kisaamisesta? Ollaan me pieniä kisoja sen kanssa yhä käyty, jotenkin pysyy psyyke ja fysiikka kunnossa, kun saa tehdä samalla tavalla. Lähinnä sen ohessa olen ponia ajanut vaihtelun vuoksi, muutama kerta on selässäkin toki käyty tässä kuussa. Säännöllistä ratsastusta on kuitenkin hyvä pitää yllä, kun on vähän erilaista jumppaa lihaksistolle. Ollaan ahkerasti opittu uutta molemmat joka päivä ja ponilta sujuu nykyisin todella hienosti ohjasajaen myöskin laukannostot, mistä olen todella ylpeä!

10.06.15 Koulukisoissa
Kesän ensimmäiset koulukilpailut naapuritallilla käyty läpi ja oikein hienot arvostelut sieltä saatiinkin. Erittäin tyytyväinen olin itse ponin suoritukseen, laukannostot sujuivat ja pysähdyksetkin tuli tasajaloin. Muutenkaan ei ollut Ossin käytöksessä mitään huomauttamista, vaikka se korkeasta iästään huolimatta on yhä kovin kiinnostunut neideistä. Sen verran naiset olivat kuitenkin saaneet pienen pojan pään pyörälle, että etusta viitsi tarjoilla satuloidessa. Muutoin tämä kuukausi onkin ollut aikas leppoisaa tarhaelämää Ossilla, ne kerrat kun on liikkunut on tehty sitten aina vähän enemmän. Mielenkiintoa olen yrittänyt pitää yllä liikutukseen vaihtelemalla eri muotoja ratsastuksen, ajon ja juoksutuksen keinoin. Koulujuttuja ollaan kentällä kerrattu ja muistaa vanhojakin oppeja kivasti. Kesällä olisi toiveissa päästä kesäleirille, saa nähdä miten käy!

10.07.15 Estekisoihin valmistelua
On taas otettu hieman kesälomavapaata orin kanssa viime viikot ja se on saanut vetää lonkkaa laitumella muiden poikien kanssa. Kävimme itse huomista esterataa kokoamassa naapuritallilaisten apuna ja samalla vähän näki miltä rata näyttää. Oikein kiva ilmakin oli, vaikka aurinko saisi vähän minun mielestä pilkahdella. Jotenkin odotan syksyä ja kisoja tällä hetkellä tosi paljon! Kesähän on vähän sellaista aikaa aina, että porukka lomailee eikä kisoihin jakseta niin panostaa. Syksyllä koittaa sitten arki ja tie käy kohti kisakenttiä. Esteradan kokoamisen jälkeen meillä tehtiin suursiivousta kisoja varten ja pestiin samalla A orien harjat, riimut, huovat ja vyöt. Isolla tallilla on helppo hoidella pesuhommat rotukohtaisesti, niin pysyy perillä siitä mikä varuste on kenenkin. Lopuksi kiillotettiin vielä hoitajien kanssa varusteet valmiiksi ja etsittiin kisavarusteet valmiiksi.

10.08.15 Esteitä kotosalla
Oli ihan pakko tulla tänne fiilistelemään meidän tämänpäiväistä valmennusta! Ossi jaksoi todella hyvin lämpötilasta huolimatta keskittyä koko tunnin treenin ja jotenkin intoa riitti vielä loppuverkoissa pukitteluunkin. Ossi kyllä innostui kerrassaan esteistä tänään. Kaverini oli kuvaamassa koko valmennuksen, joten tuolta Ossin galleriasta pitäisi jokunen kuvakin löytyä tämän päivän tunnista. Pääasiassa ponin korkean iän vuoksi menimme puomeja, vähän ristikoita ja muita matalia esteitä, emmehän me enää varsinaisesti kilpaile, joitakin satunnaisia kisoja saatetaan startata. Aivan ihana aurinko paistoi koko tunnin ajan, lopputunnista oli mahtavaa pulahtaa uimaan lammelle, molempien!

10.09.15 A-ohjelman treenausta
Tänään harjoittelimme A-merkin kouluohjelmaa Ossin kanssa. Ohjelma sujui jo ihan kivasti, olihan ne tosi helppoja tehtäviä Ossin tasoon nähden, mutta ei orilla ole tietenkään liiemmin nyt sillä tavalla menty, että niitä helpon A:n asioita kauheasta muistaisi.. Lopuksi treenattiin vielä väistöjä ravissa ja mentiin vähän vaihtelun vuoksi kavaletteja, jotka onkin vanhalle ponille mainiota jumppaa. Ossi on kyllä kertakaikkisen hienossa kunnossa ikäänsä nähden, vaikka vaihtuva karva antaakin ponista hieman pyöreän kuvan.

10.10.15 Syyskuulumisia
Rento alkukuukausi takana, ollaan hieman suunniteltu Ossin syksyä ja talvikautta. Ainakin yleistä ratsastusta teemme samalla tahdilla kuin nytkin, koska paikat eivät oireile ja Ossi jaksaa hyvin tunninkin ratsastukset. Pieniä kisoja tulemme varmasti kiertämään kunnon mukaan talvella ja syysleirikin olisi mukavaa ajanvietettä. Lisäksi aiomme tietenkin jatkaa valmennuksissa ja vaihteluksi ajan ponia aina välillä, kun aikaa vain liikenee. Kisatahti meillä on jo himmaantunut huomattavasti, toukokuussa ori lopetti aktiivisen kilpauransa ja sen jälkeen ollaan periaatteessa osallistuttu pitkälti näyttelyihin tai tapahtumiin, missä on rennompaa menoa. Miksikään papparaiseksi ei Ossia kyllä pysty sanomaan hyvällä tahdollakaan, sen verran kriminaalin virkaa ori osaa halutessaan vieläkin järjestää.

10.11.15 Kuulumisia
Taas on kuukauden päivät vierähtänyt, kun olen tänne päiväkirjaan mitään ehtinyt rustaamaan. Samanlaista eloa täällä on ollut, kuin ennenkin. Kouluvalmennuksessa ollaan käyty Ossin kanssa viikottain ja lisäksi olen osallistunut yhteen pienempään estekisaan tässä naapurissa. Ei mitään erityistä ponin elämään kuulu, lomailua, tarhailua ja talvellakin kevyttä treeniä luvassa.

kuva © Rob & Karen Curtis, Polmesk Stud
Virtuaalihevonen