A.D. Mushroom Oscar
KTK-III, SHLA-III

Kutsumanimi Osku Syntynyt 18.03.2015 Suomi (4v)
Rotu shetlanninponi Rekisterinumero VH15-017-0385
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 101.5 cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri rautias mushroom Ennätys 3.22,5
Startit 1: 0-0-0 Voittosumma 370ve


Luonne

Osku on pääasiallisesti hyvin käyttäytyvä oriksi. Se on mukava käsitellä, eikä harjoita erityisiä konnankoukkuja. Toki taskut pitää tutkia herkkujen varalta, mutta harjaamisen ja muut hoitotoimenpiteet saa tehdä keskeytyksettä. Oskua saa rapsutella etenkin harjan alta tai sään kohdalta. Ori sopii myös pienempien käsiin, sillä se tuntuu ymmärtävän kuka osaa komentaa sitä ja kuka ei, toimien lasten kanssa kiltisti. Osku on helppo varustaa, sillä se ei niskoittele lainkaan. Taluttaessa Osku saattaa joskus (etenkin muiden hevosten ja ponien läsnäollessa) hieman esitellä itseään steppailemalla ja hörisemällä, mutta se pysyy käsissä ilman kovempia otteita.

Ajossa Osku on kohtuullisen kiva. Joskus sillä on laiskoja päiviä, jolloin se haluaisi vain jolkotella menemään. Toisaalta siltä löytyy myös melko vahva kilpailuvietti, joten mikäli haluaa tosissaan treenata, kannattaa ottaa joku kirittäjäksi. Asenteensa ansiosta ori onkin paikallaan kilparadalla. Oskulla ei ole mitään matkustamista vastaan, mutta se ei halua olla yksin. Ori täytyykin kuljettaa toisen hevosen seurassa, jotta se ei keksi esimerkiksi yrittää etupuomin ylitse tai alitse. Kilpailupaikoilla Osku on varsin samanlainen kuin kotona. Se nököttää paikoillaan ja odottaa, että puunaaminen ja varustus on saatu hoidettua. Aina se ei toki jaksa odottaa kuskia kärryille asti, mutta onneksi Osku ei poistu paikalta raketin tavoin, joten hitaampikin ohjastaja ehtii aina hypätä kyytiin.
© CC.

Jälkeläiset

01.08.18 o. Saltan Mangomeloni (e. Sølv's Grapefruit)

Sukutaulu ja -selvitys

Toy's Oscar
rt mush 102 2.22,5
KTK-III
Old-Style Ferrar
mkrj 105 2.10,9
Ferrano
mrn 99 2.26,1
Old-Style Rock
mkrj 99 3.01,2
Thea v.d. Alterac Valley
klm 98 2.24,3
Jacky v.d. Alterac Valley
m 98 2.51,7
Doris VI
mrn 95
A.D. Abbeyfield Aisha
rn 101 2.22,2
Vir MVA Ch, KTK-II
A.D. Thorbjörn
prt 102 2.20,0
YLA2, KRJ-IV, SHLA-III
Asterix of the White Prince
rnkm 107
YLA3
A.D. Pirate Queen
trn 97 3.02,2
Ruusukkeen Alva
rn 100 2.28,9
Hugo
m 96
My Only
rn 101


ii. Old-Style Ferrar oli vikkeläjalkainen lehmänkirjava shetlanninponiori. Sen ennätysaika oli 2.10,9. Orin omisti Jonsu, joka kilpailutti Ferraria aktiivisesti keräten melko muhkean voittopotin. Ferrar oli aina menossa eikä sen käsittely siksi ollut yksinkertaisimmasta päästä. Ori ei kuitenkaan ollut ilkeä, eikä siten onneksi vaarallinen. Ferrar rakasti kilpailemista eikä sillä ajaessa ollut oikeastaan koskaan tarve ajaa oria eteenpäin. Säkäkorkeutta hienon raviuran tehneellä orilla oli 105 senttimetriä. Ferraria ehdittiin käyttää jalostukseen harmittavan vähän, sillä se jouduttiin lopettamaan melko nuorena onnettomuudesta aiheutuneiden jälkikomplikaatioiden takia.
ie. Thea v.d. Alterac Valley oli reipas kulomusta tamma. Thean osti sen kasvattajalta raviponikasvattaja Meeri N. tallilleen Toy Minitrottersiin. Thea sai pitkän ja aktiivisen kilpaponiuransa takia vain kaksi jälkeläistä. Tamma oli melko kiltti, muttei aina jaksanut olla paikoillaan, vaan olisi jo mennyt tarhaan tai radalle. Kärryjen edessä se olikin todella vauhdikas ja kilpailunhaluinen. Säkäkorkeutta Thealla oli vain 98 senttimetriä.

iii. Ferrano oli mustanruunikko pikkuori. Se oli luonteeltaan oikea piru, eikä moni halunnut sen kanssa puuhailla muuta kuin sen, mikä oli pakko. Radalla Ferrano oli niin sanotusti tuulella käyvä: se saattoi juosta todella hyvin tai sitten se oli täysin mahdoton. Ferranolla oli erinomainen rakenne, mutta yhden astutuskauden jälkeen se ruunattiin, jotta elämä helpottuisi. Niin ei kuitenkaan käynyt ja Ferrano jätettiin kokonaan kilparadoilta sivuun. Siitä yritettiin koulia ratsua, mutta se saavutti pian negatiivista mainetta hevosihmisten keskuudessa ja loppujen lopuksi omistajat päätyivät lopetuttamaan sen. Säkäkorkeutta Ferranolla oli 99 senttimetriä.
iie. Old-Style Rock oli mustankirjava, vekkuli shetlanninponitamma. Se kilpaili raviradoilla, muttei saavuttanut huimaa menestystä. Raviuransa jälkeen se kilpaili valjakkoajossa, missä se menestyikin paremmin. Old-Style Rockilla oli loistava ajettavuus ja se kuunteli hyvin ääniapujakin. Tamma oli 99-senttinen sisupussi, joka teki aina parhaansa ihmisen puolesta. Omistajien lapset ratsastelivat tammalla välillä ajatusten virkistämiseksi. Old-Style Rock oli käsiteltäessä todella mukava ja sen toimintaa kuvattiinkin usein sanomalla "kuin ihmisen mieli". Tamma sai kaksi jälkeläistä, joista molemmista tuli raviponeja.
iei. Jacky v.d. Alterac Valley oli suosittu jalostusori. Sen kilpaura ei ollut mallikkain eikä nousujohteisin mahdollinen, mutta sen hyvä luonne ja rakenne tekivät siitä kiinnostavan orin shetlanninponipiireissä. Luonteeltaan ori oli hieman jörrikkä ja saattoi jumittaa niille sijoilleen oikeastaan milloin tahansa. Jacky kärsi useista epäonnisista loukkaantumisista, jotka eivät kuitenkaan myöhemmin vaikuttaneet käyttöön. Jacky oli musta, 98-senttinen shetlanninponi.
iee. mustanruunikko, vain 95 senttimetriä korkea Doris VI kilpaili muutaman kauden raviradoilla. Tamma ei kuitenkaan pärjännyt kisoissa, koska sillä ei ollut halua juosta kilpaa, joten se päätettiin totuttaa satulaan. Doriksesta tulikin yleisponi, joka toimi ratsastuskoulun tuntiponina pienimmille ratsastajille sekä erilaisissa tapahtumissa kärryponina yhdessä tallin toisen shetlanninponin kanssa. Luonteeltaan Doris oli leppoinen ja ehkä hieman hidaskin. Tamma sai muutaman jälkeläisen, jotka ovat perineet sen hyvän käsiteltävyyden.

eii. Asterix of the White Prince asui Adinassa muutamia vuosia ennen kuin muutti eläkekotiinsa viettelemään ansaittuja lomapäiviä. Prinssi oli helppo käsitellä ja luonteeltaan rakastettava. Prinssi tunnettiin reippaana esteponina, joka innostuessaan saattoi heittää muutaman ilopukinkin! Poni sijoittui erinomaisesti ratsastusurallaan koulussa ja esteillä ja osallistui myös muutamiin kenttäkilpailuihin. Myös näyttelyissä ruunikonkimo ori menestyi hienosti. Prinssiltä jäi muutamia jälkeläisiä, jotka ovat sijoittuneet paitsi näyttelykehissä myös ratsuina. Vielä on pakko hehkuttaa oriin erinomaisia lausuntoja, joiden mukaan sillä on lihaksikas runko ja se kantaa itsensä hyvin kaikissa askellajeissa. Ori sai myös kiitosta koulukentillä pitkistä askeleista ja hienoista ravilisäyksistään. Ori palkittiin vanhemmalla iällä kisasaavutuksistaan YLA3-palkinnolla.
eei. Hugo on ruotsalainen kantakirjaori, joka on kisannut suurissa luokissa menestyksekkäästi. Orilla on myös kisattu rataesteiden lisäksi muutamia kenttäluokkia mielenvirkeydeksi. Koulupuolella orilla ei olla kisattu, liekö syynä omistajan haluttomuus vaiko orin kapasiteetin puute koulupuolelle. Luonteeltaan ori on kuitenkin hyvin rauhallinen, mutta kunnon kisahepan tavoin saattoi kuumeta radalla. Ori on kooltaan melkoisen pieni, joten se on kisannut paljon myös junnuluokissa.
eee. My Only edustaa harvinaisempaa sukulinjaa, jonka vaiheista ei täällä Suomessa saakka juuri ole tietoa. Tamma on kuitenkin ollut kaunis rotunsa edustaja ja luonteeltaan lauhkea kuin lammas. Tamma menestyi näyttelyissä ja on palkittu useassa maassa. Tammalla kisattiin pääasiassa koulua jopa aluetasolla lähimaissa. Muista jälkeläisistä ei meillä valitettavasti ole tietoa.
© CC. & Jannica

Kisatulokset

KTK-III 20.10.2016 (67p)
SHLA-III 03.02.2018 (18 + 12 + 28,5 + 0 + 9 = 67,5p)

NJ näyttelyt
-

Rotunäyttelyt
20.08.18 - II palk - tuom. Emmi N.

VRER ravit
13.10.15 - 6/8 - 3.22,5 - Keryston

Villit ravit 3kpl
10.12.16 - ravit - 2/5 - kutsu
31.01.17 - ravit - 3/9 - kutsu
26.09.17 - ravit - 3/12 - kutsu

Villit näyttelyt
01.07.16 - näyttelyt - 1/4 - Hirttivaaran värinäyttelyt
05.09.16 - söpikset - 1/31 - tuom. Sinte
10.09.16 - ponit - 2/13 - Huhtalan yksityistalli
25.12.16 - she orit - BIS3 - Green Hills
15.01.17 - she - 3/12 - Chermia
17.02.17 - she - 1/7 - Chermia
25.03.17 - she - 1/10 - Chermia
04.09.17 - muut - 1/3 - tuom. Casper
15.06.17 - raviponit - SIN3
29.06.17 - match show - SIN2

Valmennukset & päiväkirja

14.02.19 Pk merkintä: Voitto kotiin! kirj. omistaja (150s)
Ystävänpäivän kunniaksi matkattiin Adinasta koko konkkaronkka värinäyttelyyn, jotka järjestettiin jo ties kuinka monennetta kertaa Orange Woodissa. Oscar oli lähtenyt mukaan virkistämään pikkuponien pientä joukkoa. Tuomarin päädyssä oli hauskaa, sillä Osku oli niin tohkeissaan ettei juurikaan malttanut kävellä kehässä. Onneksi kuitenkin se pääsi myös esittelemään huikeat raviliikkeensä yleisön taputtaessa haltioituneena! Reipasta ponia kehuttiin tuomarin tarkemmassa syynissä kiltiksi ja kyllähän se paikkansa piti, kun Osku oli siitosoriina tottunut jos minkälaisiin tutkimuksiin näyttelyjen yhteydessä. Tänään sillä tuntui kuitenkin olevan tavallistakin enemmän virtaa ja minulla täysi työ saada pidettyä joka suuntaan jo saapuessa poukkoileva ori pidettyä edes jotenkuten aisoissa kehässä, siinä sai täti lyllertää melkoisesti mukana, että ori pääsi oikeuksiinsa ravin suhteen. Siinä onnistuimmekin mielestäni ihan hyvin, ainakin mitä palkintoon on katsominen, luokkavoitto alueen suurimmassa näyttelyssä! En kuitenkaan olisi voinut kuvitella, että pieni sieniponimme Oscar valittaisiin koko Prisma-luokan voittoon ja Nut vieläpä luokkansa kakkoseksi. Hyvä pojat!

kuva © Anna Gamsgaard Frederiksen
Virtuaalihevonen