Adinan Neemi

KTK-II

KutsumanimiNeemi RekisterinumeroVH18-018-1883
Rotusuomenpienhevonen Säkäkorkeus147cm
Sukupuolitamma Värirautias
Syntymäaika14.02.2018 Suomi 7v Koulutustasohe B / 90cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaJannica (VRL-04799)

Luonne

Voi meidän pikku Neemi! Se on tallin kiltein, ihastuttavin ja ehdottomasti rennoin heppaystävä. Neemi on tallin hevoslaumasta se yksilö, joka uteliaana ravaa aina ensimmäisenä tutkimaan tarhan ja laitumen portille saapunutta vierasta. Ihmisen matkaan tamma lähtee mielellään, eikä sitä tarvitse kahta kertaa edes pyytää. Se kyllä käyttäytyy nätisti kun otat sen kiinni ja lähdette takaisin talliin. Saattaa se välillä vähän tökkiä selkään ja kyhnyttää päätään ihmiseen, mutta asettuu kyllä taas aloilleen kun vähän tuuppii tamman päätä toiseen suuntaan. Harjaillessa tamma yleensä rentoutuu silminnähden, ja seurallisena kaverina se nautiskeleekin koviin ihmisen läheisyydestä. Satulointi ja muu varustaminen sujuu myös mutkitta. Neemi saattaa tosin ruveta hieman kärsimättömäksi, kun ei jaksa odottaa pääsevänsä puuhailemaan hauskoja juttuja ratsastajan kanssa.

Ratsastamaan lähtiessä Neemi saattaa päivästä riippuen olla innokaan pinkeänä tai juuri sellainen sopivan reipas. Yleensä se edustaa jälkimmäistä, ei liian vauhdikas, mutta ei mikään tahmatassukaan. Tamma ravaa ja laukkaa hyvin omalla moottorilla, eikä raippaa tarvitse ottaa kaveriksi juuri koskaan. Tavallisesta koulutreenistä, ja asioista jotka Neemi jo osaa, se suoriutuu oikein hyvin. Se oppii melko nopeasti ja tekee työtä hyvällä motivaatiolla, joten uusien liikkeiden ja asioiden harjoittelu tuottaa sille juuri sopivasti ajatustyöskentelyä ja mielellään tamma ottaakin uudet opit vastaan. Toki joskus Neemikin saattaa tiltata, mutta pienet kiukuttelut ajoittuvat usein kiiman aikoihin. Tuolloin tamma voi liidellä omissa maailmoissaan, osoittaa hieman mieltään tai olla tavallista energisempi. Se vaatii vain ratsastajaltaan hieman kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, jota naispuolisilta ratsastajilta usein löytyykin.. Esteiden parissa Neemi on etevä. Sen hyppytekniikka on kovasti kehuttu, eikä suotta. Ilmavaraa löytyy, ponnistuskohdatkin ovat pääosin täydellisiä ja harvoin jos koskaan se pudottaa puomeja tai kieltää esteelle.

Vauhtia Neemiltä löytyy sopivasti, ja herkkyyttäkin sen verran, että tiukat käännökset luonnistuvat siltä helposti. Se on kuitenkin helppo pitää käsissä, eikä jarruissakaan ole moittimista. Maastoon Neemin kanssa voi lähteä yksin tai porukalla, eikä menojärjestyksellä ole sille mitään väliä. Se toimii hyvin niin vetohevosena, kuin myös jonon perän pitäjänä. Tammalla ei ole kovin suurta kilpailuviettiä, joten esimerkiksi peltolaukoissa se sijoittuu miten sijoittuu. Kotiin päin ratsastaessa askellaji voi olla mikä tahansa, vaikka kotiin päin laukkaamista harvemmin suositaan. Neemin kanssa tässä voi kuitenkin tehdä poikkeuksen, sillä se laukkaisi kotiin rennosti pitkin ohjin. Tamma on varsin selväpäinen ja sopiva ratsu kaikkiin lajeihin. Myös maastoesteet sujuvat siltä kuin vettä vaan. Kilpailutilanteissa Neemi käyttäytyy yhtä hyvin, kuin missä tahansa muuallakin. Se ei stressaa matkustamisesta tai uusista ympäristöistä, ja kilpailusuorituksetkin sujuvat tavalliseen malliin ihan hyvin. Vesisade on kuitenkin sellainen asia, josta se ei oikein pidä, mutta suorittaa annetut tehtävät silti melko hyvällä mielellä..
© Elisa

Sukutaulu (5p)

i. Nutella
prt 145
KTK-II, VV-II, VSN WCh, Ch
ii. Fiktion Nuutti
vprt 147
KTK-II, Vir MVA Ch
iii. Fiktion Kippari prt 143
KTK-III, VVJ-I, Ch, VSN Ch
iie. Takamaiden Aaria trt 157
KTK-III
ie. Sirkkeen Anessa
hpprn 143
KTK-II, KRJ-I, Ch
iei. Huvin Jaajo prt 145
KRJ-I, SLA-II, YLA2
iee. Aveelia m 146
KTK-III, KRJ-I, Vir MVA Ch
e. Lamourin Julia
rt 159
KTK-II, Vir MVA Ch, SV-I
ei. Helmen Karma
rt 160
KTK-II
eii. Fiktion Kiro prt 153
eie. Eerikan Marinka vprt 157
SLA-II, YLA2
ee. Lamourin Julietta
rt 159
KTK-II
eei. Aavan Valtti vkk 154
KTK-II, SV-I
eee. Mörkövaaran Juliaana rt 147
KTK-III, SLA-II, ERJ-II, YLA1, KRJ-I
iieei. Marsalkka KRJ-II
ieii. Viehättävän Enneuni KRJ-I
ieie. Viehättävän Paloma KRJ-I
ieiei. Puukkojunkkari KRJ-I
ieei. Fiktion Kultipoju KRJ-I
ieeii. Kultimo KRJ-II
ieeie. Tulitikkutyttö KRJ-II
eiii. Moon Ärräpää KRJ-I
eiiii. Samoilija KRJ-II
eiiie. Neiti Kesäheinätär KRJ-II
eiie. Lakean Lumimarja KRJ-II
eiiee. Kanervan Riimittelijä KRJ-II
eeii. Koistilan Vihto KRJ-I
eeiii. Vimma Vei KRJ-II
eeiie. Sinervuon Aamu KRJ-I
eeie. ILO Stiina KRJ-II, ERJ-III
eeei. Lakean Morris KRJ-I, ERJ-III
eeeie. Jamuliina KRJ-II
eeee. Lakean Roosaliisa KRJ-II, ERJ-III

Jälkeläiset

  • Neemi on siitoskäytössä

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

20.11.18 - KTK-II - 70p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

-

NJ Näyttelyt

02.10.18 - irtoSERT - tuom. Kati, Cefnmoor
30.11.18 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Susiraja

Kisatulokset

KRJ 10 sijoitusta

13.10.18 - he B - 4/30 - Maanan sh
15.10.18 - he B - 3/30 - Maanan sh
21.10.18 - he B - 5/30 - Maanan sh
22.10.18 - he B - 1/30 - Maanan sh
23.10.18 - he B - 4/30 - Maanan sh
24.10.18 - he B - 5/30 - Maanan sh
26.10.18 - he B - 3/30 - Maanan sh
27.10.18 - he B - 2/30 - Maanan sh
29.10.18 - he B - 5/30 - Maanan sh
30.10.18 - he B - 3/30 - Maanan sh

ERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Valmennukset

Kouluvalmennus, valmentaja: Satu (134s)
Käveltyänne jonkin aikaa alkukäyntejä pitkin ohjin, sait pikkuhijaa alkaa keräilemään tuntumaa. Lähdimme heti liikkeelle käyntitehtävistä. Ratsastit paljon kaarevia uria, ympyröitä ja suunnanvaihdoksia. Neemi vaikutti tänään varsin kivalta ratsastettavalta, se liikkui hyvin omalla moottorilla ja oli selkeästi hyvin kuulolla. Pian saitte siirtyä kevyeeseen raviin. Ajattelin, että voisitte kokeilla pieniä pätkiä pohkeenväistöjä. Positiivisena yllätyksenä Neemi suoritti väistöt kuin vanha tekijä, eikä energisyydestään huolimatta pistänyt hommaa ihan ranttaliksi. Kun olitte saaneet pohkeenväistöjä hiottua kummassakin suunnassa, siirryttiin astetta vauhdikkaampaan askellajiin. Laukassa ei sentään tarvinnut väistättää, vaan ratsastit kevyessä istunnassa antaen Neemin edetä rennosti. Loppuun harjoiteltiin takaosakäännöstä. Ratsu oli hyvin koottuna, mutta nuori Neemi oli ensimmäisillä yrityksillä ihan pihalla, mitä olisi pitänyt tehdä. Tarkkaavaisella työstöllä näin muutamat hyvät käännökset joissa tamman takajalat tekivät vain lähes täydellistä, pientä liikettä etujalkojen suorittaessa pääosan. Massiivisten kehujen saattelemana sait antaa ratsullesi ajan loppukäynteihin.

Kouluvalmennus, valmentaja: Satu (114s)
Valmennettavani oli jälleen tuttu ratsukko, Elisa ja suloistakin suloisempi Neemi. Olitte jälleen kerran tehneet alkulämmittelyt itsenäisesti, joten pääsimme heti työnteon makuun. Tänään tulisimme treenaamaan laukkaa. Ihan heti ei kuitenkaan aloitettu niin vauhdikkaasti, vaan ensalkuun teitte temponvaihteluja ravissa. Neemi liikkui aavistuksen tahmeasti, joten ajattelin tehtävän herättelevän rautiasta hieman. Väleihin teitte myös pysähdyksiä, suoraan ravista taas suoraan raviin. Tamma pysähtyi nätisti vaikkakin liikkeellelähdöt olivat pykälän verkkaisia. Päästyämme keskittymään laukkaan, myös Neemi heräsi alkukoomastaan; laukkaharjoitukset olivat selkeästi enemmän tamman mieleen. Nostitte päädyn jälkeen vastalaukan ja ratsastit hevosesi keskiympyrälle. Neemi rikkoi herkästi raviin joten yksinkertaisesti pohkeiden avulla sinun täytyi ratsastaa tammaa koko ajan reippaasti eteen. Nuori tamma liikkui jo loppuvalmennuksesta sen verran mukavasti että päätimme lopetella hyvään pätkään.

Estevalmennus, valmentaja: Satu (172s)
Saapuessani kentälle näin jo keskittyneen ratsukon lämmittelemässä. Ihanaa kun joku jaksaa verrytellä niin, että päästäänkin heti hommiin! Tai sitten olin vain pahasti myöhässä... No, kannoin puomeja ja estetolppia kentän keskelle ja ryhdyin miettimään päivän harjoituksia. Ajattelin pistää teidät treenaamaan tarkkoja, lyhyitä teitä ja laukanvaihtoja esteiden päällä. Ensin teitte pitkillä sivuilla loivaa kiemurauraa, johon tuli kaksi laukanvaihtoa, ensin vain puomikasat apuna. Neemi oli vauhdikkaalla tuulella ja vaihdoissa ilmeni heti ongelmia - tamma olisi mieluummin vain kaahottanut koko tehtävän läpi. Kärsivällisellä toistamisella sait tammasi kuriin ja näin muutamia varsin siistejä vaihtoja. Seuraavaksi ratsastit suurta kahdeksikkoa koko kenttää käyttäen. Suuntaa vaihtaessa myös laukka tuli vaihtaa, nyt noin 60 cm pystyllä. Neemi äkkäsi heti mistä on kyse ja esitti komeita hyppyjä onnistuneiden laukanvaihtojen kera. Olit ratsastajana hyvin mukana ja toit tamman siististi esteelle. Loppuun tulitte rataa 80-90 cm esteillä. Lähestymiset olivat lyhyitä ja käännökset tiukkoja. Vaikka Neemilla oli vauhtia, ratsastit rauhallisesti eikä meno näyttänyt holtittomalta. Yhtäkään kieltoa eikä kompurointia tullut, ja puomien pudottelultakin säästyttiin lähes kokonaan. Onnistuneen valmennuksen jälkeen jätin teidät tekemään kevyet ja rennot loppuverryttelyt itsenäisesti.

Estevalmennus, valmentaja: Natalia (109s)
Tänään harjoittelisimme valmennuksen aikana hieman haastavampia teitä esteille. Olin rakentanut maneesiin useamman erilaisen esteen niin, että sain aikaiseksi hieman haastavampia käännöksiä. Aloittelimme muutamalla verryttelyesteellä ja Neemi oli tänään erittäin vauhdikkaalla tuulella. Ratsastaja sai tehdä taas paljon pidätteitä jotta sai vauhdin pysymään tasaisena, mutta ei tammalla kyllä näyttänyt olevan ongelmia hypätä isommassakaan vauhdissa. Katsotaan miten käy kun kaarrokset käyvät entistä pienemmiksi. Yllätyin positiivisesti, sillä Neemi työskenteli edelleen erittäin innokkaasti ja taipui hyvin tiukkoihin kurveihin. Yhtäkään pudotustakaan ei tullut vaikka joilleki esteille lähestymiset menivät vinoon ja ponnistus lähti hieman liian kaukaa. Loppuvalmennuksesta ratsukko suoritti jo koko radan useamman kerran puhtaasti, ja käskin palkita Neemin todella hyvin, sillä se suoriutui tänään erinomaisesti.

Kouluvalmennus, valmentaja: Natalia (105s)
On toisen valmennuskerran vuoro ja tänään harjoittelisimme lisää perusasioita. Aloittelimme pelkistä pysähtymisistä ja liikkeelle lähdöistä, sillä Neemilla oli hieman ongelmia pitää pään oikeassa asennossa. Tamma nosti pään joka kerta kattoa kohden kun sille annettiin pohjeavut joten pyrimme saamaan sen rentoutumaan ja kulkemaan oikeinpäin. Aika pitkälti alkuun työskentelimme käynnissä kunnes hevonen alkoi rauhoittua. Joka toisella kerralla ratsastaja pysäytti Neemin ja nosti takaisin käyntiin, joka toisella otettiin mukaan myös peruutus. Yllättävän nopeasti Neemi näytti huomaavan mitä siltä haluttiin. Loppuajasta otimme vähän ravityöskentelyäkin mukaan jolloin ravi nostettiin aina suoraan peruutuksesta. Neemi toimi tällä kertaa oikein mallikkaasti ja pysyi hyvin ratsastajan hallinnassa. Hyvien suoritusten jälkeen päästin ratsukon itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Kouluvalmennus, valmentaja: Natalia (118s)
Tänään olisi vuorossa kouluratsastustreeniä ja tullessani paikalle ratsastaja oli jo verryttelemässä Neemiä. Tamma kulki energisen vauhdikkaasti, ja mietin jaksaisikohan tamma keskittyä kouluratsastuksen saloihin. Ohjeistin ratsastajaa ottamaan hevosen paremmin kuulolle ja puolipidätteiden avulla vauhti alkoi pysymään tasaisessa ravissa. Alkuun otettiin paljon tempon vaihteluja jotta Neemi saataisiin oikein kuulolle. Tämän jälkeen aloimme ottamaan muutaman harjoituksen pohkeenväistössä. Hevonen ei ollut asiasta kovinkaan innoissaan eikä oikein tahtonut kulkea oikeinpäin. Oikeilla avuilla asia saatiin kuitenkin korjattua aika hyvin. Loppuun otimme vielä muutaman kerran vastalaukkaa kiemurauralla. Neemi ei alkuun meinannut oikein taipua vastalaukkaan ja sen tasapaino kärsi hieman. Ohjeistin ratsastajaa asettamaan hevosta vähemmän laukan puolelle ja suoristamaan oman selän. Nämä auttoivat huomattavasti ja pikkuhiljaa kaikki alkoi sujumaan niinkuin pitää. Ohjasin ratsukon tekemään itsenäisen loppuverryttelyn.

Estevalmennus, valmentaja: Natalia (128s)
Olin lupautunut valmentamaan tänään Neemiä ja hänen ratsastajaansa. Rakensin esteradan maneesiin sillä välin kun ratsukko suorittu alkuverryttelyjä uralla. Tänään harjoittelisimme enemmän siistejä lähestymisiä ja puhtaita ylityksiä. Aloittelimme matalilla esteillä jotka oli sijoitettu pieneksi radaksi. Ensimmäiset esteet menivät erittäin vauhdikkaasti eikä Neemi näyttänyt hirveästi piittaavan pidätteistä. Ohjasinkin ratsukon tekemään aina ennen estettä vähän isomman voltin mikäli lähestyminen menisi turhankin vauhdikkaasti. Tämä näytti tepsivän, sillä pikkuhiljaa tamma alkoi näyttämään merkkejä rauhoittumisesta. Hiljalleen lisäsimme harjoitukseen enemmän esteitä, ja pian jo kaikki esteet olivat mukana. Okserilla tamma vähän liioitteli esteen korkeutta ja ilmavaraakin jäi erittäin reippaasti. Laitoin esteen eteen apupuomin joka auttaisi ratsukkoa ponnistamaan oikeassa kohdassa ja näin turhat liioittelut jäisi pois. Tämä tepsi oikein hyvin ja olin erittäin tyytyväinen. Vielä parin onnistuneen ratasuorituksen jälkeen päästin Neemin ja ratsastajansa suorittamaan itsenäistä loppuverryttelyä.

Päiväkirja

00.00.0000, kirjoittaja: X
Ei merkintöjä.