Konstantin MPB
KTK-II, VWY-II, VSN Ch, Ch, EV-I, KV-II

Kutsumanimi Konsta Syntynyt 15.07.2015 NZ (9v)
Rotu welshpartbred 62.5% Rekisterinumero VH15-023-0104
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 140cm Kasvattaja Moana part breds MOAN4100
Väri musta Koulutus helppo B, re 90cm
Voittosumma 0ve


Luonne

Konsta on kiltti ja hyvätapainen nuori ori, joka sopii aikuisen valvonnassa myös lasten hoidokiksi. Se on herkkä, mutta tämä tulee ilmi lähinnä vain käsitellessä ja ohjasajaen. Kuitenkin myös hoitaessa Konstan kanssa pitää muistaa rauhalliset otteet, etenkin pään lähellä touhutessa. Konsta on energinen herrasmies, jonka liikkeet ja charmikkuus säväyttävät kävijän toisensa perään! Perusluonteeltaan ori on lyhyesti ja ytimekkäästi mukava. Sillä on sopivasti omaa tahtoa, mutta se on kuitenkin kuuliainen ja tekee mitä pyydetään kyseenalaistamatta auktoriteetteja. Konsta on aloittelijoiden luottoponi, joka ei koskaan näyki tai potki. Se suhtautuu toisiin hevosiin tyynesti, eikä vielä oikein ymmärrä naisten päälle, onneksi. Se huomioi varsinkin pienet lapset ja on todella varovainen heidän kanssa puuhatessa, jonka ansiosta poni soveltuu myös talutteluun ja maastaharjoituksiin aloittelijoille. Sen kanssa hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, vaikka kavioiden kanssa saattavat lapset tarvita apua, koska Konsta on vähän laiska nostamaan etenkään takajalkoja puhdistukseen. Vuolut ja eläinlääkärin toimenpiteet sujuvat helposti, Konsta on myös jo totutettu satulaan ja suitsimiseen. Vieraassa paikassa Konsta on kuitenkin aina aikuisen valvonnassa, koska ori voi vieraissa paikoissa olla hieman arvaamaton ja pelokas. Kuitenkin pieni näpäytys tai muistutus riimunnarulla saa orin palaamaan maankamaralle, jos se yrittää hyppiä pystyyn vaikkapa näyttelyissä.

Liikkuessaan Konsta on sopivan herkkä, säpäkkä ja eteenpyrkivä, se on hieman vaativahko ohjasajaa, mutta osaavammalla kuskilla kuitenkin toimii. Se on nopea oppimaan, mutta vaatii täsmälliset avut. Voimakkaisiin pidätteisiin ori saattaa vastata osoittamalla mieltä tai jumittamalla. Kouluratsastus taitaa tulevaisuudessa olla se Konstan juttu, koska se on luonnostaan hyväliikkeinen, tahdikas ja joustavaravinen. Se on melkoisen osaava ohjasajossa ikäisekseen ja osaa tehdä takaosankäännökset sekä raviväistöt. Konsta osaa myös vaihtaa laukkaa esteillä ja kavaleteilla. Se rakastaa haastavia älykkyyttä vaativia tehtäviä ja voisi tämän vuoksi sopia myös esteille tai kenttään. Irtohypätessä Konsta on rohkea ja hyppää myös erikoisesteet reippaasti miettimättä. Se on nopea käännöksissään ja kapasiteetikas. Sillä on myös erinomainen asenne työntekoon ja se tekee mielellään vaikeatkin tehtävät. Maastoillessa Konsta toimii käsihevosena ja on myös reipas maastoilija yksin ohjasajaen tai taluttaen.

Jälkeläiset

08.10.17 o. A.D. Kramer (e. Bahria)

Sukutaulu ja -selvitys

Cullenton's Ikaros
wpb vkk 144
KTK-II, KRJ-II
Gulliver
WB vkk 134
YLA3, VWY-II
Gustav
WB vkk 133
Callwood Tindra
WB rtkm 134
Imperial al Baliha
ox rn 147
VIR MVA Ch
Farid Nile Moon ox
ox rn 147
Imperial bint Madori ox
ox rn 147
Anna Karenina MPB
wpb trn 136
ERJ-I, KRJ-I, VWY-II, KTK-II
WV's Korbin
wpb tprn 145
ERJ-II
WV's Kallistos
wpb rn 148
WV's Snapdragon
wpb m 135
Araminta
WB mkm 132
YLA2, ERJ-II, KRJ-II, VWY-III, KTK-III
Remington
WB rnkm 131
Asteria
WB rtpäiskm 132


ii. Gulliver oli upea voikko welsh B sektion ori, jolta löytyi korkeutta 134cm. Gulliver palkittiin kisasaavutuksistaan YLA3 sekä Welsh Laatuarvostelun II palkinnolla. Gulliver oli luonteeltaan säpäkkä ja herkkä, mutta suoriutui kokemuksen turvin melko vaativistakin esteradoista ja taiteili useiden kouluratojen kuninkaaksi pitkällä urallaan. Ulkomaantuonti ori oli kysytty nimi siitoksessa menestyksensä turvin ja siltä jäi ainakin kuusi jälkeläistä.
ie. Imperial al Baliha oli arabitamma, joka saavutti muotovalion arvonimen näyttelytulostensa perusteella. Kuvankaunis ruunikko tamma säväytti myös kansainvälisissä näyttelyissä niin hyvin, ettei tamma koskaan kilpaillut ratsastuksen saralla muutamaa pientä kouluratsastusluokkaa lukuunottamatta. Ponikokoinen tamma sai kaikkiaan kolme varsaa näyttelykehien kuningattaruuden ohella. Tunnetuin sen varsoista lienee muotovaliotamma Sparta Riviera, joka sijoittui myös kohtalaisen hyvin kouluratsuna.

iii. Gustav oli voikko welsh B sektion edustaja, joka kilpaili helpoissa este- ja koululuokissa. Luonteeltaan Gustav oli reipas ja miellyttävä ratsuna. Orilta jäi seitsemän jälkeläistä, joista Gulliver taitaa olla tunnetuin. Gustav periytti varsoistaan monipuolisia käyttöponeja, joilla oli lisäksi hyvä luonne ja kestävyys.
iie. Callwood Tindra oli rautiaankimo welshponitamma, joka omasi rauhallisen luonteen, mutta osasi kilpailupaikoilla olla hieman omapäinen. Reipas tamma kuitenkin piti kovasti hyppäämisestä ja esiintyi innokkaasti ympäri maata ja keräten menestystä isoistakin esteluokista kokoiselleen. Tindra palkittiin kantakirjaan III palkinnolla ja siltä jäi kaksi varsaa, joista toisella on hallussaan muotovalio-arvonimi. Myös Tindra ihastutti ulkomuodollaan, mutta sitä ei koskaan saatu aikaiseksi viedä näyttelyihin. Tindra lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi 29-vuotiaana.
iei. Farid Nile Moon ox oli ruunikko arabiori, joka oli luonteeltaan kaikin puolin kiltti ja mukava. Se oli tottelevainen ja yhteistyöhaluinen ratsu, joka kilpaili hyvällä menestyksellä koulua ja esteitä, sekä kokeili siipiään muutamassa matkaratsastuskilpailussa. Se palkittiin III palkinnolla kantakirjaan kilpailusaavutusten perusteella, vaikkei sen rakenne ollutkaan tilaisuuden parhaasta päästä. Moon sai elämänsä aikana yhdeksän jälkeläistä, joista yksi ori on kantakirjattu. Moon lopetettiin myös 29-vuotiaana pitkään vaivanneiden jalkavaivojen vuoksi.
iee. Imperial bint Madori ox oli myöskin ruunikko arabi, monipuolinen ratsu ja siitostamma, jonka tarinan haluan erityisesti nostaa esille Konstan suvusta. Madori syntyi Briteissä ja muutti aika varhaisessa vaiheessa, jo ennen ratsukoulutusta asumaan kuuluisan kilparatsastajan talliin Hollantiin. Jo varhain huomattiin nuoren kyvyn innokkuus ja lahjakkuus moneen eri lajiin. Äksyhkö tamma ei kylläkään puoltanut luonteeltaan tätä moniosaajan kilpahevosen tulevaisuutta, mutta ehkä omistaja näki siinä sitä jotakin. Tamma kiersi ahkerasti näyttelykehiä nuoruusiässä ja se kantakirjattiin III palkinnolla 6-vuotiaana. Parhaan näyttelysaavutuksensa Madori teki voittaessaan BIS-kehän Egyptin suurimmassa arabitapahtumassa. Voittosumman turvin tamma teki siitosuransa varsinaisen kilpailu-uran edeltäjänä ja sai elämänsä aikana, ennen ja jälkeen kisauran, peräti 14 varsaa! Näistä voisi jalustalle nostaa monta hienoa nimeä, mutta muotovalio-ori Imperial al Balihan maine puhukoot tamman jalostusarvon puolesta. Lisäksi jälkeläisistä löytyy peräti neljä huipputasolla kilpaillutta estehevosta. Suvun menestys Madori on kyllä ollut todellinen yllätys omistajalleen, tamman suku ei nimittäin ole mikään kovin ihmeellinen, lukuunottamatta isäoria, joka on muotovalio ja emää, joka on kilpaillut monipuolisen uran. Kilpailu-uransa Madori suoritti pääasiassa kouluhevosena ja starttasi todistetusti 90 starttia, joista sijoituksia 70%. Lisäksi tamma kilpaili esteitä pienissä luokissa (max. 80cm) sijoittuen kahdessa isossa Cupissa. Tamma osallistui myös peräti 12 matkaratsastuskilpailuun, jotka se voitti kaikki! Suru oli varmasti suuri, kun Madori jouduttiin lopettamaan vanhuuden vuoksi 30-vuotiaana.

eii. WV's Kallistos oli yksi WV Hofin ensimmäisistä kasvateista. Ori saikin erityisaseman kasvattajansa sydämessä ja oritta ihasteltiinkin usein vaaleanpunaisten lasien takaa, eihän tässä oriissa mitään vikaa voinut olla! Kieltämättä oriilla oli valtavasti lahjoja esteille, mutta valitettavasti lahjakkuuden kylkiäisenä oli tullut hirvittävän vaikea luonne. Ruunikko aiheutti jatkuvasti harmaita hiuksia tallinväelle ja varsinkin kilpailupaikoilla oriin käytös oli suorastaan vaarallista. Jotenkin ihmeellisesti ori kuitenkin sai tuloksia jopa muutamilta 130cm-radoilta, mutta yleisesti ottaen oriin oma kilpailu-ura jäi tyngäksi ja merkityksettömäksi. WV Hofin omistaja ja oriin kasvattaja onnistui samaan oriin kuitenkin kantakirjaan eikä se saanut edes huomautusta vaikeasta käsiteltävyydestä. Pahat kielet kertoivat ponin olleen huumattu tilaisuuden ajan, mikä saattoi hyvinkin pitää paikkansa. Kallistos sai joka tapauksessa astutusluvan. Kovin suosittua jalostusoritta oriista ei tullut, mutta sitä käytettiin paljon WV Hofin omilla tammoilla ja ori jätti useita loistavia esteponeja.
eie. WV's Snapdragon oli oikea ilo silmälle. Jo Darjan kiiltävän musta väritys, tasasivuista vinoneliötä muistuttava valkoinen tähti ja molemmissa takajaloissa olevat tasakorkeat valkoiset sukat olisivat riittäneet ihastuneiden huokausten synnyttämiseen, mutta värityksensä lisäksi tammalla oli siro, arabia muistuttava rakenne ja kauniit, ilmeikkäät silmät. Näyttelyissä Darja pärjäsi jo varsana ja menestys vain jatkui tamman kasvaessa ja kaunistuessa. Ponin kyvyt eivät rajoittuneet vain ulkoisiin avuihin, vaan ponilla oli myös lahjoja esteille. Kovin isoja luokkia ei tammalla hypätty, sillä Darjan kanssa keskityttiin näyttelypuoleen ja varsojen tekemiseen, mutta ehti musta kaunotar muutaman sijoituksen napata ponien kansallisista metrin luokista.
eei. Remington tunnetaan erityisesti kouluponina, vaikka ori starttasi paljon myös este- ja kenttäkilpailuissa. Kouluratsastuksessa Remington kilpaili helppo A -luokkia, esteillä pääasiassa 80cm-ratoja, mutta myös muutaman 90cm radan, ja kenttäratsastuksessa harrasteluokkia. Rakenteensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattua oritta käytettiin paljon jalostuksessa. Joinakin kesinä ori oli jopa niin suosittu, että sen omistajien oli rajoitettava tammamäärää, jotta ori ei aivan täysin nuupahtanut! Turhaan ei oritta siitoksessa käytetty, sillä Remingtonin jälkeläisiä leimasivat hyvä luonne ja ratsastettavuus sekä kauniit liikkeet. Monet oriin jälkeläisistä ovat pärjänneet kouluratsastuksessa jopa ihan kansainvälisissä kilpailuissa. Lisäksi Remington oli kimo-geenin suhteen homotsygootti, eli sen kaikki jälkeläiset olivat kimoja. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasvaivojen takia.
eee. Asteria polveutui hyviä esteponeja jättäneestä suvusta, mutta kilpaili kuitenkin itse kouluratsastuksessa kansallisella tasolla. Asteria pärjäsikin ihan mukavasti kansallisissa helppo A -luokissa Iso-Britanniassa, joten estesuku ei ollut esteenä kouluponin uralle. Syynä lajivalintaan oli tamman liiallisuuksiin menevä varovaisuus esteillä. Asteria ei todellakaan halunnut koskea puomeihin ja pienikin epäröinti ratsastajan puolelta tai harmitonkin muutos esteessä sai tamman kieltäytymään hyppäämästä. Kilpailuissa tamma hermostui täysin eikä sillä useista yrityksistä huolimatta ole ainuttakaan hyväksyttyä tulosta esteratsastuksen saralta. Se on sääli, sillä hyppykykyä ei Asterialta todellakaan puuttunut. Mutta kuten sanottu, tamma menestyi kouluratsastuksen saralla. Kilpailu-uran jälkeen tammaa käytettiin jalostuksessa ja se saikin neljä varsaa kouluoreista. Asteria on myös welshponien kantakirjassa toisella palkinnolla. Tamma kuoli 22-vuotiaana.
emänpuolen sukuselvitys © nintsu

Kisatulokset

VSN Ch 07.05.2016
KTK-II 28.02.2017
Ch 01.01.2018
VWY-II 20.01.2019

KV laatuarvostelu
20.12.15 - KV-II - 10 - 3 - 3 - 1 - 2 = 19p

EV laatuarvostelu
30.01.16 - EV-I - 7 - 10 - 5 - 2 - 3 - 5 = 32p

NJ näyttelyt
07.06.16 - MVA-sert - tuom. Taija, Adina
25.02.17 - irtoSERT - tuom. Vibaja, Adina
17.10.17 - irtoSERT - tuom. Zafiro, Adina
21.02.18 - MVA-sert - tuom. Vaapu | Adina
09.03.18 - irtoSERT - tuom. Welby | Einfall

VSN näyttelyt 80p
10.02.16 - SW2, 39.5p - tuom. Sirpa | Moana part breds
31.03.16 - SW2, 38.5p - tuom. Sirpa | Adina

KRJ sijoitukset 2kpl
01.07.16 - he B - 3/32 - Stall Silverlycka
01.07.16 - he B - 5/36 - Stall Silverlycka


ERJ sijoitukset 0kpl
-

KeRJ sijoitukset 0kpl
-

SPC Show Pony - pistetilanteen näet täältä

Päiväkirja

03.01.16 Tutustumassa maastoesteisiin!
Olimme tänään kokeneet jännittävän hetken, kun kävimme 3-vuotiaiden kanssa ensivisiitillä maastoesteillä. Lunta oli sadellut sopivasti kymmenisen senttiä, joten pohja oli ihanteellisen pehmeä hyppäämiseen. Ponit vaikuttivat hyvinkin rennoilta ja osa jopa lepuutti takajalkojaan, kun yritimme tutustuttaa niitä maastoesteille. Ei tuntunut hetkauttavan, nauroin. Luvassa oli tänään vain kirjaimellisesti tutustumista ponien kanssa mataliin esteisiin, jotka kuitenkin vaativat jo jonkun verran hahmotuskykyä ja keskittymistä nuoriltamme. Teimme ensin verryttelyn maneesissa juoksuttamalla poneja ja sitten siirryimme pitkänä letkana maastoradalle. Tarkastimme vielä viime hetkellä kaikkien hokit ja pääsimme pikkuhiljaa aloittelemaan. Aloitimme aivan minimaalisella paaliesteellä, joka oli tasaisella maalla. Hypyt olivat hieman kiireisiä ja kiitin onneani, että olin laittanut Konstallekin suitset päähän. Seuraavana oli vuorossa hassu pikkuruinen mökkieste, sen vierestä hyppäsimme myös banketin, tai lähinnä kävelimme. En uskonut saavani ponia lähellekään esteitä, mutta toisinpa kävi. Ilmeisesti Konsta on synnynnäinen kenttäponi, niin hienosti ori vetäisi esteet kanssani vieläpä viivyttelemättä turhia hypyissä. Sen jälkeen joku heitti protestipukin takanamme ja sitten se olikin menoa!

03.12.15 Irtohypytystä
Pikkupoikamme viilettivät tänään maneesissa minkä pienistä jaloistaan ehtivät. Konsta oli vikkelä ja reipas, muilla oli jopa vaikeuksia pysytellä pienen orin perässä! Kujat sujuivat oikein hienosti, niin kuin nyt 3-vuotiailta tietenkin jo odotetaankin tapahtuvan. Hypyt olivat sulavia, eikä 75cm:n okserikaan tuottanut pienimmille estehirmuille vaikeuksia. Erikoisesteet vaativat muutaman kohdalla rohkaisua, mutta Konsta suuntasi niille epäilemättä ja tiukat linjat käännöksellä sujuivat myös hienosti. Hypyt olivat korkeudesta huolimatta erittäin pehmeitä ja teknisesti Konstan huomasin olevan jopa ehkä ikäisiään edellä. Sillä on myös ikäisekseen poikkeuksellinen kyky hahmottaa sarjaesteiden väliin tulevat laukka-askeleet. Lopputunnin haasteeksi otimme vielä lisää sarjaesteitä tosiaan, jotka ponit hyppäsivät molemmista suunnista. Harjoittelimme vielä liinassa puomeja toisten lähdettyä ja opetin Konstaa hyppäämään in-and-out esteitä liinassa, todella pieniä, mutta sen verran maasta irti olevia, että ori ymmärsi mistä oli kyse. Tutustutimme varsoja tänään myös enemmän erilaisiin esteisiin, kuten oksereihin ja erilaisiin puomeihin, joissa oli kuvioita pelokkeena. Oikein tyytyväinen olin Konstan suoritukseen tänään, se kuunteli juoksuttaessa avut hyvin ja oli varma hyppäämään uudetkin tehtävät.

kuva © Carlingford Park
Virtuaalihevonen