Yläkokon Ordagrann

KutsumanimiKani RekisterinumeroVH14-028-0189
RotuGotlanninruss Säkäkorkeus126cm
Sukupuoliruuna Väriruunikko
Syntymäaika19.07.2014 6v Koulutustasohe B, 60cm, aloittelija
OmistajaJannica (VRL-04799) Kasvattaja
Ex-om
Yläkokon ratsastuskoulu
Vaahterapolku

Luonne

Kani on rehellinen ja yritteliäs pikkumies, jolta kyllä silloin tällöin löytyy energiaa vähän liiaksikin asti. Luonteenpiirteensä tämä ruuna on perinyt tasaisesti niin isältään kuin emältäänkin ja on näin ollen selväpäinen, mukava tapaus, joka osaa ottaa työskentelemisen tosissaan. Yleensä. Ratsuna Kani on reipas, joka osaa itse hakeutua muotoon ilman sen suurempia patistelemisia. Toki energisinä päivinä ruunan kanssa saa hetken "tapella" ennen kuin se yhteinen sävel löytyy. Esteillä tämä poni on kuin kotonaan. Se on innokas kokeilemaan uutta ja hyppää mielellään eikä hätkähdä erikoisiakaan esteitä. Kyllä Kani kouluakin vääntää mielellään. Sillä on kivat askeleet, joiden mukana pysyy helposti kyydissä.
© Mila

Sukutaulu

i. Promi Orion
rnvkk 126
ii. Ornament
rnvkk 125
iii. Sinnas Tiburtius rtkrj 126
iie. Ottilia rnvkk 125
ie. Promi Stellaria
rttkrj 125
iei. Edvins Torsten rt 124
iee. Stellans vkktkrj 126
e. Acapella
rn 127
ei. Peder SWE
rt 128
eii. Pedrik rt 127
eie. Liljt rt 124
ee. Arabella
rn 126
eei. Åska J rn 128
eee. Bellarin rn 126

Jälkeläiset

  • Kanilla on 5 pakastetta jäljellä, käytössä piirretyille varsoille.

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

Ei vielä arvosteltu.

Näyttelytulokset

PKK Näyttelyt PKK2668

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

KRJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

ERJ 2 sijoitusta

31.10.18 - 50cm - 1/69 - ERJ Cup
31.03.19 - 60cm - 3/63 - ERJ Cup

KERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Valmennukset

06.04.19 Kouluvalmennus, valm. Jannica (211s)
Russivalmennukseen oli tänään saapunut kaksi valmennettavaa meidän oman ponin lisäksi. Heti alkutunnista oli ryhmädynamiikka oikein hyvällä mallilla, tytöt juttelivat innokkaasti poneistaan alkukäyntien aikana ja ryhtyivät reippaasti sen kummemmin ohjeistamatta verryttelemään ponejaan. Ai kun olisi aina näin helppoa opettaminen, ihan siinä hymynkare tuli suupieleen jo alkutunnista, joten päätin palkita tuntilaiset istuntaharjoituksilla ja jalustimet otettiin kaulalle. Saitte aloitella käynnissä, ponit tuntuivat olevan hieman ajatuksissaan, etenkin Kani joka saatiin kuitenkin napakan ratsastajan avulla heräteltyä töihin mukavalla rivakkuudella. Saitte vähitellen siirtyä rentoon raviin, liian lujaa ei tarvinnut mennä, jotta reippaammatkin ponikuskit pysyivät kyydissä siinä tikityksessä. Saitte tehdä omaan tahtiin voltteja ja ympyröitä pitkin kenttää vapaasti ja ohjeistin tarvittaessa ratsukoita vuorotellen keskittyen hetkisen jokaisen istuntaan.

Saitte ottaa ennen laukkatreeniä jalustimet kaulalta ja tulla Kani kärjessä kokorataleikkaan lisättyä ravia ristiin, toki varoen etteivät toiset jääneet alle kun osa ryhmästä jäi jälkeen jo alkumetreillä Kanin tikittäen kokorataleikkaat kuin raviponi konsanaan. Lopuksi otettiin vielä laukkaa isolla keskiympyrällä, jossa ulkoapujen lisäksi keskityttiin istuntaan, työskentelyyn selän läpi sekä laukannostoihin tasapainossa ja intoilematta liikaa, kun tunnille oli sopivasti osunut reippaita poneja kaikki kolme. Kun olin tyytyväinen kunkin laukkapanokseen saitte tehdä vielä rennossa kevyessäravissa ympyröitä ja siirtymisiä käyntiin, josta jäätiinkin sitten pikkuhiljaa kävelemään jo loppukäyntejä. Tuntilaiset vaikuttivat oikein tyytyväisiltä ja lopuksi jaoin vielä yksilökohtaista palautetta sekä tunninkulusta, että asioista, joita kannatti kerrata kotona.

21.12.18 Kouluvalmennus, valm. Jannica (447s)
Joululeirillä oli ensimmäisenä iltana vuorossa kouluvalmennus, jonka teemaksi oli yhdessätuumin valittu siirtymisiä sekä perustreeniä. Yhdeksän ratsukkoa samassa maneesissa pisti melkolailla homman uusiksi ja jokainen sai katsoa erittäin tarkasti eteensä etenkin itsenäisen alkuverryttelyn aikana, varsinkin kun suurella osalla ei ollut satuloita ja paikka usealle hevoselle outo. Etukäteen pelätty tunti kuitenkin käynnistyi odotuksiin nähden hyvin ja pääsitte Kanin kanssa hyvään alkuun tekemällä itsenäisesti ensin töitä käynnissä ja siirtyen sitten keventelemään ympyröitä ja voltteja tehden. Muutama olisi halunnut ottaa puomeja mukaan työskentelyyn, mutta tällä kertaa keskityttiin täysin apuihin ja istuntaan.

Otin jokaisen ratsastajan vuorotellen ympyrälle, jossa neuvoin tarvittavissa asioissa, sait venyttää jalat pitkiksi ruunan kylkeä pitkin ja vetää hartioita hieman taaemmaksi, pohjetta vielä vähän taaemmaksi, "hae se oma paikka" näytin millaisessa asennossa ylävartalon tuli olla, alkuun se saattoi tuntua vähän vaikealta, kun oli tottunut pitämään pohkeen liian edessä. Jessica näytti tyytyväiseltä ja keskittyneeltä työskennellessään ruunan kanssa toisten keskellä, se oli harvinaista herkkua yksityistuntien ja omatoimisen ratsastuksen ohessa. Ennen välikäyntejä saitte treenattavaksi käynti-ravi-siirtymisiä, joissa Kani olisi saanut kuunnella sinua hieman paremmin ja keskittyä loppuun asti, eikä sählätä heti takaisin raville. Käyntiin siirtyessä alkoi Kani jo rentoutumaan ja istuit sen hyvin aina käyntiin ottaen myöskin muutamia pysähdyksiä työskentelyn lomassa, jos meinasi tulla kiire ruunalle, oikein hyvä!

Pitkähköjen välikäyntien aikana selvitetiin vähän mitä tavotteita ratsukoilla oli tulevalle kaudelle ja suunniteltiin samalla leirin ohjelmaa sen mukaan mitä kukin halusi tehdä. Ehdottomasti oli kuulemma ainakin maastoon päästävä tuntureita katsastamaan, uudet tytöt mankuivat. Lopputunti sujui kouluvalmennuksen osalta kivasti, Kani kulki laukassa kivasti omalla moottorilla mutta ei ollut liian kiireinen kuitenkaan, kun olit saanut sen hyvin kuulolle ja pidätteet läpi alkutunnista. Sitten tehtiin vielä muutamia siirtymisiä laukasta raviin ja käyntiin, jotka eivät ihan olleet alusta asti tasapainossa, mutta saitte kyllä petrattua ajan kanssa niitä hienosti, kunhan vain jaksoit keskittyä tehtävään ja vaatia Kanilta pidätteet loppuun saakka lävitse. Lopuksi otimme harjoitusravissa (joka varmasti ruunan ravissa oli ilman satulaa melkoinen uskonkoetus) kahdeksikkoa, jonne saitte tulla kaksi ratsukkoa aina kerralla toisten harjoitellessa avotaivutuksia ja pohkeenväistöä muualla lähempänä keskikohdan uraa.

Väistöt menivät Kanin kanssa käynnissä kivasti, mitä teitä sivusilmällä seurasin toisten laukatessa vuorollaan, ravissa saisit tehdä enemmän pidätteitä vielä ja tarvittaessa siirtää vaikka käyntiin tai pysäyttääkin, jos tuntuu etteivät pidätteet mene läpi ja ruuna kiilaa uralle sinut kiihdyttäen ravia. Se tekee joskus tuota saadakseen vaikeat asiat pois alta helpommin. Tarpeeksi kun jaksaa pidätteitä tehdä osaa Kani kyllä tehdä ravissakin ihan kivat väistöt, mutta se vaatii vielä jonkin verran lisää yhteistyötä. Teiltä meni hetki päästä jutunjuuresta kiinni myös laukatessa, mutta jälleen lopputuntia kohden kyllä paransitte melkoisesti! Saitte ottaa kertaukseksi parit laukkasiirtymiset, joka olikin Kanille paljon haasteellisempaa ja sinullekin istua pompottavassa ravissa suorassa laukka-avut samalla antaen. Hyvin kuitenkin selvisitte tehtävästä ja tuntikin meni teidän osaltanne oikein kivasti, tästä on hyvä jatkaa loppuleirin koetuksiin!

Päiväkirja

03.06.18 Maastoesteillä, kirjoittaja: Nana (241s)
Tallilla oli täysi hulina päällä kun saavuin sinne. Menossa oli valmennus viikonloppu johon oli osallistujia niin Adinasta kuin muualta. Olin soittanut aiemmin viikolla Jannicalle ihan vain kuulumisia kyselläkseni mutta hän sai minut ylipuhuttua maastoeste valmennukselle Kani nimisellä ruuspojalla. Kani antoi minulle helposti kiinni tarhasta ja ohjasin sen tungoksen läpi omaan karsinaansa. Olin jo aiemmin kerännyt kaikki tarvittavat varusteet mahdollisimman lähelle jottei enää tarvitsisi puikkelehtia hakemaan tavaroita. Hoidin ruunan huolellisesti ja varustin meidät asian mukaisin varustein. Ulkona paistoi aurinko ja ilma oli muutenkin oiva maastoesteratsastusta varten. Kun olimme valmiita keräännyimme 3 muun ratsukon kanssa pihalle ja kapusimme ratsujemme selkään. Meidät opastettiin maastoesteradan läheisyyteen ja neuvottiin verryttelemään hevonen kevyesti käyden kaikki askellajit läpi. Kani oli jo alusta alkaen hyvin yhteistyöhaluinen ja meni sinne minne halusin sen menevän.

Aloitimme koivunrungosta tehdyllä esteellä. Kun oli meidän vuoromme nostin reippaan ravin ja ohjasin Kanin kohti estettä. Hyppy sujui hienosti ja saimme jopa hieman kehuja hyvästä lähestymisestä. Hyppäsimme rungon muutaman kerran ja vaihdoimme sitten pienelle vesiesteelle. Kania hieman aluksi epäilytti vesi mutta pienelle kannustuksella meni siitä yli. Seuraavaksi oli esteeltä hyppy veteen. Rohkaisin ruunaan menemään eteen päin ja hyppy sujui yllättävän hyvin pienestä vasta hangoittelusta huolimatta. Paransimme vielä seuraavalla kierroksella jonka jälkeen hyppäsimme puskaestettä. Kani vaikutti olevan mielissään esteiden hyppämisestä ja toimi hienosti koko tunnin ajan. Loppu verryttelyt saimme tehdä maastossa ja tallille palattuamme saimme jokainen pienen palautteen valmentajalta. Olimme pärjänneet oikein hienosti. Pesin ruunan pesukarsinassa ja kuivasin enimmän veden pois. Laskin Kanin tarhaan nauttimaan kesä illasta.