Runon Juliet

KTK-III

KutsumanimiJuliet RekisterinumeroVH16-018-0621
Rotusuomenhevonen Säkäkorkeus151cm
Sukupuolitamma Väripunarautias
Syntymäaika04.02.2016 Suomi 5v Koulutustasohelppo A, re 80cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaMelina, Runoratsut (RUNO3856)

Luonne

En voinut uskoa onneani katsellessani sähköpostia, jonka Melina oli minulle lähettänyt. Aivan taivaallisen siniset silmät omaava Runon Jääkeiju oli pyöräyttänyt maailmaan helmikuun alussa hienon punarautiaan tammavarsan, joka saisi viestin mukaan muuttaa Adinaan. Siltä istumalta soitin Melinalle ja sovimme tapaamisen vielä samalle iltapäivälle. Tutustuin samalla reissulla tamman isään, Mohikaaniin, joka olikin hieman oudompi ori minulle ainakin. II palkinnon kantakirjaori juoksenteli tuulen lailla tarhassa paksussa lumikerroksessa ja esitteli kaikki kevätjuhlaliikkeensä tuijottaessamme sitä sanattomana. Pikkuprinsessaan pääsin tutustumaan heti seuraavaksi ja tamma katseli minuun luottavaisesti, joskin hieman kainosti emänsä viereltä. Harmikseni pikkuneiti ei ollut perinyt emänsä herasilmiä, mutta kaunis se oli kuin mikä ja jahka varsakarva karisisi pois alta paljastuisi ihana kastanjanvärinen punaruskea karva. Nimiehdotuksia sateli Melinan puolelta ja kävimme kiivasta mietintää tamman nimestä vielä seuraavankin päivän. Lopulta päädyimme Melinan ehdotuksien kautta ehdottamaani Runon Julietiin ja tamma pääsi muuttamaan meille vieroituksen jälkeen helmikuun lopussa.

Juliet tai Julia, ihan miksi tammaa haluaa kutsuakaan, on emänsä tavoin temperamenttia ja luonnetta omaava nuori neiti, jolle ei ei välttämättä aina tarkoita ei:tä. Tamma jahkailee mielellään hommissa ja on vähän hidas syttymään oli sitten käsihevosena toimiminen tai talliin tulo iltasella. Se on hoitaessa piirun verran utelias, mutta kuitenkin sen sorttinen, että sen kanssa on hyvä pitää vähän tilannetta silmällä jos kääntää hetkeksikään selkänsä. Ei Juliet kuitenkaan pahansisuinen ole, sillä vaan on vähän kovempi suomenhevostahto. Taluttaessa Juliet saattaa olla vähän vauhdikas, joten sillä on ihan syystä hyvä pitää joko ketjunarua tai narua turvan yli nostettuna, etenkin jos talutettava matka on pidempi.

Julietin ratsukoulutus on aloiteltu ja ikäisekseen tamma on ihan toimiva ratsastaa, vaikka kyseenalaistaakin välillä aika urakalla auktoriteetteja. Kotona ratsastaessa Juliet on ihan jo toimiva ratsun alku, vaikka laukatessa saattaakin innostua kovasti. Koskaan se ei kuitenkaan pukita tai hyppele minne sattuu. Maastossa Julian kanssa on käyty myös jo kaverin kanssa ja se on ihan toimiva, vaikka pelkääkin hieman autoja sekä koiria, joita kohdatessaan tamma on päässyt ratsastajia kuskaamaan kotiinkin päin. Onkin syytä tulla alas selästä, mikäli kohdataan tilanne, jossa Juliet pelkää, ettei se opi joka kerta haasteita kohdatessaan, että kotiin pyrkiminen on hyväksyttävää kaverin jäädessä ihmettelemään minne Juliet lähti.

Hoitotoimissa Juliet on erittäin kiltti ja sen kanssa onnistuvat todella helposti kaikki eläinlääkärin puuhista kengitykseen. Juliet on myös kiltti klipata ja ensiklippaus nyt syksyllä onnistui erittäin hienosti, eikä ison koneen äänikään tammaa pelottanut. Vieraissa paikoissa Julialla ei vielä ole käyty ratsastamassa, joten odotamme jännittyneinä miten ekat kisat esimerkiksi menevät. Tammalla on kuitenkin huhtikuusta jo kokemusta näyttelyihin kulkemisesta, joka sujui ihan hyvin, joten eiköhän se ensimmäinen kisakokemuskin ihan kivasti mene, kunhan ratsastaja muistaa pysyä itse rauhallisena, mikä onkin helpommin sanottu kuin tehty näiden nuorten selässä ollessa.

Sukutaulu

isä. Mohikaani KRS
prt 156
KTK-II
ii. Murheenmurtaja
m 159
iii. Muurinmurtaja hpm 161
iie. Murhemieli tprt 163
ie. Tuulentakoja
prt 155
iei. Hulmuri prt 155
iee. Tuulitukka m 149
emä. Runon Jääkeiju
prt 146
ei. Amoriinin Ruska
prt 145
eii. Aamori prt 143
eie. Mimma-Maarit trn 154
ee. Jäätanssin Kaiku
rnvkk 155
eei. Jääkaiku km 160
eee. Taian Sini rnvkk 152

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

Kouluvarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Estevarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

30.10.16 - KTK-III - 67p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt (20p)

17.04.16 - RCH, 38p - tuom. Spookiness | Satulinna
10.05.17 - RCH, 38.5p - tuom. dookie | Miche'Le Warmbloods

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

ERJ 2 sijoitusta

07.05.17 - 80cm - 2/9 - Micram raceponies
09.05.17 - 80cm - 3/9 - Micram raceponies

KRJ 1 sijoitusta

31.01.19 - he A - 16/316 - KRJ Cup

VSR Cup 5 sijoitusta

30.11.16 - 80cm - 1/76 - kutsu
30.11.16 - harraste - 2/17 - kutsu
31.12.16 - 60cm - 3/41 - kutsu
31.05.17 - harraste - 2/27 - kutsu
31.05.17 - 80cm - 6/69 - kutsu

Valmennukset

30.06.17 kouluvalmennus, valm. tirppa (475 sanaa)
Lapissa vietettiin keskikesän juhlaa lempeässä räntäsateessa ja kylmässä viimassa. Astuessani ulos lentokentän terminaalista, en voinut olla pohtimatta, että mikä kirottu hulluus ajoi ihmisiä hevosenpitoon näin pohjoisessa. I mean. Snowfall. At. The. End. Of. June. Matkani Pohjolaan olivat pääsääntöisesti työmatkoja; hevoskauppoja sekä valmennustoimintaa. Valmentaisin myös tällä työmatkallani yhden viikonlopun Adinassa, jonka hevos- ja ratsastajaparkoja olin kiusannut jo alkukeväästä.

Vuokra-autoni oli hajonnut matkan varrella kerran, ja olin jokseenkin myöhässä valmennuksen aloitusajankohdasta. Jokseenkin tarkoittaa noin viittätoista minuuttia, ranskalaisittain olisin vain kohtelias. Adinan maneesissa lämmitteli kaksi ratsukkoa; rautiaat suomenhevostammat joista toinen oli kaunis liinaharjainen Melli. Pienempi tammoista oli taas perinteinen ravurinpunainen Juliet. Liinaharja vaikutti luonteeltaan hieman pehmeämmältä ja nöyremmältä kuin pienempi tamma. Sen päiväisen harjoituksen tehtävä oli ratsastaa hevonen kuuliaisemmaksi, erityisesti mitä tuli radan teihin. Aloitin sijoittamalla kaksi varsin kapeaa kavalettia sokeripalojen päälle, välimatkana noin neljä metriä. Keskihalkaisijalle kahden puomin välisen kujan ja kaksi porttia kartioista. Kaikki linjassa keskihalkaisijalle, siten, että toisen kavaletin jälkeen käännyttiin noin kaksitoista metriselle voltille läpi ensimmäisen kartio portin, sitten keskihalkaisijalla sijaitsevan puomikujan ja toisen portin läpi palaten kahdelle kavaletille.

Tehtävä oli tarkoitus toistaa siten, että harjoitus toistettiin noin neljästi yhteen kierrokseen ja joka toisella kierroksella ratsastettiin tehtävä ja joka toisella vaan suoraan kaviouralla yli kavalettien. Tämän jälkeen suunnan vaihto, rinse and repeat. Ensimmäisenä lähtijänä oli Melli ratsastajineen, Juliet jatkoi käynnissä pääty-ympyrällä pärskähtäen tyytyväisen oloisesti. Pyysin ratsastajaa nostamaan jalustimet tamman kaulalle, sillä harjoitus oli hyvä tehdä ainakin aluksi ilman jalustimia. Mellin siirtymä laukkaan oli pehmeä ja tamman eteenpäin pyrkimys kiitettävä. Kavaleteilta tullessaan tamma oli hieman kova sisäohjalle. " Sisäpohje! " kommentoin maneesin keskeltä ja jatkaen " Istu syvälle satulaan! ". Ratsukko kääntyi toistamiseen voltille kavalettien jälkeen, vaikka tarkoitus olisi ollut jatkaa suoraan. Tällä kertaa Melli taipui paremmin; mutta saattoihan Melli jo arvata, minne kavaleteilta käännyttiin.

"Muista ratsastaa suoraan seuraavan kerran!" kommentoin. Mellin ratsatsajaa hieman nauratti. Seuraavalla kerralla liinaharja oli jo arvannut, että hei, tästähän me käännytään. Melli oli kuitenkin hyvin kuulolla, ja jatkoi tietävästä ilmeestään huolimatta kaviouralla. Ratsukko suoriutui tehtävästä varsin hyvin; Melli kuunteli hyvin apuja. Neljännen toiston jälkeen oli punaisen Julietin vuoro. Melli jatkoi Julietin sijaan pääty-ympyrällä käynnissä huilaten. Ravurinpunaisesta Julietista oli ilmeisen hauska laukata, sillä sen tempo oli hieman reippaampi. Ei Juliet ilkikurinen ollut, vaan lyhensi askeltaan ratsastajan pyynnöstä. Juliet taitaa olla varsinainen kettu, sillä ymmärsi jutun jujun varsin hyvin. Se ei hakeutunut toistamiseen voltille Mellin tapaan, vaan jatkoi iloisesti laukaten suoralla uralla. Ehkäpä suoralla uralla oli enemmän sitä laukan iloa!

Tehtävä toistettiin vielä oikeaan kierrokseen, joka oli Mellille hieman vaikeampi. Sitähän sanotaan, että hevosetkin ovat vahvempia joko vasemmalta tai oikealta puolelta. Melli suoritti harjoituksen itselleen tavanomaisella tavalla: nöyrästi ja kuuliaisesti. Juliet taas otti vuorollaan yllättävän sprintin toisella pitkällä sivulla ratsastajan nauraessa. Julietin neljännen toiston jälkeen, pääteltiin harjoitus loppukäynteihin. Melli käveli tyytyväisesti pitkin ohjin, siinä missä Juliet vilkaisi toiveikkaasti kavaletteja, joita olin aikeissa purkaa. Tuossa tammassahan oli tulta ja tappuraa. Ja hei, avatessani maneesin oven siellä ei enää satanut räntää. Mutta siellä satoi ihan rehellisesti vaan vettä.


30.05.17, estevalmennus, valm. Jesy VRL-11942 (120 sanaa)
Yritin pitää tämän päivän ohjelman mahdollisimman monipuolisena ja mielekkäänä sekä ratsastajalle että varsinkin hevoselle. Aloitimme ensimmäisen tehtävän yksinkertaisesti pääty-ympyrällä olevilla puomeilla. Jannica ratsastu Julietin puomeille ensin ravissa, sitten laukassa. Pientä hakemista näkyi alkuun, mutta pian tämä sujui jo hyvin nätisti. Siirryime siitä seuraavaan tehtävään, mihin liittyi suunnanvaihdon myötä myös laukan vaihtaminen. Kentän keskellä oli yksi pysty apupuomin kera, molemmilla lyhyillä sivuilla pienet ristikot. Ratsukko ratsasti esteitä ristikolla ja muutamaan otteeseen sai laukan vaihdettua ihan esteen päällä. Aina onnistuneesta suorituksesta Juliet sai isot kiitokset. Vaihdoimme tehtävää vielä kerran. Viimeisenä oli vuorossa ihan pieni jumppasarja. Jannica ratsasti innarille pari kertaa antaen hevosen tehdä isomman osan työstä. Juliet onnistui pääsemään yli esteistä yllättävän helposti ja tasapainoisesti. Tyytyväisinä nuoren tamman suoritukseen ratsukko aloitti loppuverryttelyt.

Päiväkirja

06.10.16 Juliet täyttää neljä vuotta, kirjoittaja: omistaja (215 sanaa)
Aika on kulunut Adinaan muuton jälkeen kuin siivillä ja olemme Julian kanssa nauttineet täysin rinnoin syksyn tulosta ja ilmojen viilentymisestä. Maastot ovat siinä määrin muuttuneet, että pieni tamma on välillä ihan häkellyksen vallassa, kun kävelemme rauhallisesti lehtien kellastamia polkuja pitkin lähimaastoissa ja vähän kauempanakin. Juliet näkyy nauttivan metsässä olosta ja kävelyretkistämme tullen aina mielellään portille vastaan, kun menen hakemaan sitä lenkille porkkananamien kera (tosin en ole varma tuleeko tamma porkkanoita vai minua vastaan). Julia on kasvanut kovasti kesän aikana ja siitä alkaa tulla jo ihan oikea pikkutamma, onhan ikääkin toki jo neljä vuotta! Saas nähdä minkälaisia kolttosia neiti keksii, kun 5-vuotiskausi lähenee! Nyt Julia vaikuttaa kuitenkin todella rauhalliselta ja on tosi kiltti hoitaessa ja taluttaessa.

Meillä kävi Julialla kengittäjäkin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa ja tamma käyttäytyi oikeinkin hyvin, vaikka toimituksen kestäessä se alkoikin hieman hermostumaan. Ei se kuitenkaan onneksi ryhtynyt mitään tuhmaa puuhaamaan. Sen verran herkkyyttä tammassa kuitenkin on jo havaittavissa, että syksyllä kun lokakuun alkupäivinä meillä kävi eläinlääkäri katsomassa hampaita ja rokottamassa neidin Juliet ei oikein perustanut touhusta, vaan rupesi peruuttelemaan käytävällä. Saa nähdä miten jatkossa, kun alamme todenteolla raspaamaan, tarvitseeko tammaa rauhoitella sitä varten. Onneksi kengitys kuitenkin onnistuu ilmankin, niin rauhallisesti tamma otti ekan kerran ja meidän kengittäjä on kyllä ihanan rauhallinen nainen, joka saa paatuneetkin oripojat kenkään ilman rauhoitusta (jopa shettisorit).