Eiddof Tywysog
KTK-III, YLA2, VWY-II, ERJ-II, VVJ-II, KRJ-III, Ch, VWY-C

Kutsumanimi Jammy, Jami Syntynyt 06.12.2010 GB (29v)
Rotu welsh A Rekisterinumero VH12-024-0165
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 121cm Kasvattaja
Ex-om
Gwennie Eiddof, GB
Moana part breds
Väri voikko Koulutus he B, re 90cm, vaikea valjakko
Voittosumma 0ve


Luonne

Jammy ja Jimmy ovat erottamattomat. Oriit eivät ole mitään sukua keskenään, vaikka näyttävätkin kovin toisiltaan ja tulevat samalta kasvattajalta. Oripojat syntyivät samalle laitumelle ja lauman ainoina orivarsoina ne leikkivät yleensä keskenään. Oriit vieroitettiin emistään yhdessä ja pikkuhiljaa niiden välille kehittyi tavallista vahvempi ystävyys (jos poneista niin voi sanoa). 3-vuotiaana Jammy myytiin kasvattajaltaan pois, mutta molemmat oriit sekosivat täysin jouduttuaan erilleen, että ostajat palauttivat "hullun" oriin. Pojat saivatkin pysyä kasvattajansa hoivissa, kunnes Nintsu meni ja ihastui molempiin, jolloin 7 vuotiaat, kokoikänsä vain kotioloissa olleet oriit joutuivat muuttamaan toiselle puolelle maapalloa.

Ensisilmäyksellä voisi ajatella meluisan Jimmyn olevan poniparin johtaja, mutta pidempi tarkastelu osoittaa väitteen täysin vääräksi. Rauhallisen ja tyynen Jammyn ei nimittäin tarvitse kuin hieman taivuttaa korviaan taaksepäin ja Jimmy antaa heti paikalla tilaa. Jammysta huokuu hiljaista itsevarmuutta ja kummallista auktoriteettia, jota on vaikeaa kuvitella näin pienelle ponille. Joskus tuntuu, että oriin karsinaan mennessä pitäisi suorastaan kumartaa! Jammy on kiltti hoitaa, eikä se pure tai potki. Harjaaminen on kovasti pikkuoriin mieleen ja se seistä tapittaisi vaikka koko päivän harjattavana. Kaviotkin nousevat hyvin puhdistettaviksi, vaikkakin kengittäjän kanssa Jammy joskus ottaa matsia jalkojen herruudesta. Satulointi onnistuu helposti pieenstä pullistelusta huolimatta ja suitsetkin saa päähän. Taluttaessa kiltti ori, joka vain joskus hieman hörisee tammoille.

Ratsastaessa Jammy on kuuliainen, mutta ilmaiseksi se ei kuitenkaan anna mitään. Kovakätisten tai kokemattomien ratsastajien kanssa Jammy on heti napit vastakkain, eikai näin ylväs poni voi mitään mämmikouraa kuunnella. Jammyn on saatava tuntea ratsastajan olevan ylempiarvoinen, muuten ratsastuksesta ei tule mitään. Koulua Jammy suorittaa hyvin, kunhan välit ratsastajan kanssa ovat kunnossa. Jammylla on hyvä keskittymiskyky ja varsin mukavat liikkeet, joten menestys kouluradoilla riippuu pitkälti ratsastajasta. Esteillä Jammy on todellisessa elementissään. Ori on loistava hyppääjä, joka pienestä koostaan huolimatta selvittää tiensä jopa 90cm-radan läpi! Oriilla on uskomattoman hyvä estesilmä ja sen kanssa hyppääminen on helppoa. Senkuin näyttää seuraavan esteen ja pysyy mukana häiriten ponia mahdollisimman vähän. Jammy ei pelkää korkeita esteistä eikä erikoisesteitä, vaan itseluottamuksensa ansiosta ori hyppää ihan mitä tahansa. Maastossa Jammy on rohkea ja luotettava, se menisi varmaan karhunkin suuhun, sillä Jammyn itsevarmuudella ei ole rajoja. Toimiva ja hyvä ajaa niin yksin kuin parivaljakossakin. © nintsu

Jälkeläiset

18.12.12 t. Moana's Gwendora (e. Eileanan)
15.11.13 o. Moana's Taryn (e. Sunny Burprisp) VWY-II
17.01.15 t. Katniss MPB (e. Klavdiya ox) ERJ-I, VWY-II
15.05.15 t. Princesslike 51 (e. Diamond's Love ox)
01.01.16 o. Fruity Tywysog (e. Geometry Dash) †
05.08.17 t. PP's Megara (e. Maddocks Mulan)
15.08.17 o. Tywin of Smithloch (e. Ebban Ivyll)
17.09.17 t. Ain't No Mistaken KSR (e. First Mist)
08.10.17 t. Freckles KV (e. Royal Diamond)

Sukutaulu ja -selvitys

Eiddof Hogyn
WA rnvkkkm 119
Brwsys
WA vkkkm 122
Buggard
Gwledydd
Eiddof Ariannaid
WA rnkm 117
Cymreigeiddio
Eirian Cwmwl
Eiddof Euraid
WA vkk 122
Dysgu ar y cof
WA rt 122
Brenhinoedd
Melyngoch
Gwangalonni
WA vkk 120
Tycon II
Quinevere


Isä Eiddof Hogyn on ruunivoikonkimo mountainori, joka on menestynyt loistavasti valjakkoajossa. Ori on kilpaillut jopa kansainvälisissä vaikeissa poniluokissa sijoittuen, mutta suurimmat meriitit se on saavuttanut kotimaansa Britannian rajojen sisäpuolella. Hogyn on esiintynyt myös show-kilpailuissa niin ratsastus- kuin ajoluokissakin keräten champion-titteleitä molemmista lajeista. Luonteeltaan ori on kohtalaisen rauhallinen, mutta sillä on runsaasti orimaisiakin piirteitä.

Emä Eiddof Euraid oli kuvankaunis voikko tamma, jota seurasi epäonni aina syntymästä lähtien. Tamman emä kuoli varsomiseen ja ensimmäinen sijaisemo ei hyväksynyt varsaa itselleen. Vieroituksen jälkeen tamma loukkaantui kerta toisensa jälkeen mitä epätodennäköisin tavoin. Sitten ntamman kolme ensimmäistä varsaa kuoli kuka tapaturman ja kuka sairauden takia. Lopulta, kun neljäs varsa säilyi hengissä vieroitusikään saakka, sai tamma potkun kintereeseensä ja se jouduttiin lopettamaan murtuman takia.

Brwsys oli voikonkimo ori, joka jouduttiin lopettamaan 11-vuotiaana pahan ähkyn takia. Brwsys menestyi loistavasti näyttelykehissä karismaattisen ulkomuotonsa ja olemuksensa ja näyttävien liikkeidensä ansiosta. Erityisesti oriin ravi niitti tuomareilta kiitosta. Näyttelyiden kiertämisen ohessa, ori kilpaili kouluratsastuksessa helpolla tasolla ja valjakkoajossa vaativissa poniluokissa. Ori oli kantakirjassa ensimmäisellä palkinnolla ja se oli suosittu jalostusori erityisesti valjakkoajopiireissä. Eiddof Ariannaid eli koko ikänsä kasvattajansa Gwennie Eiddofin luona Walesissa. Tamma kävi nuorena muutamissa näyttelyissä ja se sisäänratsastettiin nelivuotiaana, mutta suuremmin se ei kilpaillut missään lajissa. Jo nuorena täysin vitivalkoiseksi muuttunut Ariannaid oli erittäin kaunis tamma, jolla oli hyvä käynti ja ravi. Sen luonteessakaan ei ollut moitittavaa. Tamma sai peräti seitsemän varsaa, kunnes se jouduttiin lopettamaan laitumella sattuneen onnettomuuden takia. Dysgu ar y cof oli näpsäkännäköinen raudikko, jonka luonne ei ollut helpoimmasta päästä. Ori oli kovin kärsimätön ja energinen, minkä takia sen arvosteleminen näyttelyissä oli hankalaa. LJatkuvasti johonkin suuntaan hilluvasta ponista kun on vaikea sanoa mitään. Oriin rakenteessa ei kuitenkaan ollut juuri vikaa, mutta malttamattomuuden takia menestys näyttelykehissä jäi laimeaksi. Esteradoilla pikkuori pärjäsikin hyvin ja se starttasi myös harrastetasolla kenttää. Gwangalonni kilpaili erittäin monitoimisesti jo nuoresta lähtien. Voikko tamma starttasi niin koulu-, este- kuin kenttäluokkia unohtamatta show-kilpailuita, joissa se pärjäsi erityisesti ratsastusluokissa. Valjakkoajoa tamma kokeili muutamissa ponien noviisiluokissa napaten kaikista sijoituksen. Monipuolinen tamma ei ollut mikään supersuorittaja, mutta se pärjäsi helpoissa luokissa ihan hyvin. Kilpailu-uransa tehtyään, tamma myytiin siitostammaksi, mutta se kuoli ensimmäiseen varsomiseensa 17-vuoden ikäisenä.

Buggard tunnetaan edelleen, useita vuosia oriin kuoleman jälkeenkin, erinomaisten näyttelyponien isänä. Buggard itse toimi vain harrasteratsuna ja siitosoriina, jona se olikin varsin suosittu erityisesti ensimmäisten jälkeläisten loistavan menestyksen jälkeen. Gwledydd oli luonteeltaan loistava ja rakenteeltaan keskinkertainen. Tamma työskenteli pitkään ratsastuskoulussa tuntiponina ja oli ratsastajien suosiossa mukavan luonteensa ja helpon ratsastettavuutensa ansiosta. Vanhennuttuaan tamma myytiin entiselle hoitajalleen, jonka luona se varsoi kahdesti. Tamma kuoli 21-vuotiaana. Cymreigeiddio menestyi loistavasti ponien kansainvälisissä valjakkoajomittelöissä tuoden muutaman kerran mitalin jopa MM-kilpailuista! Oriilla oli erittäin orimainen ja karismaattinen luonne ja se rakasti esiintymistä. Sen rakenteessa ei ollut juuri moitittavaa, joten se yhdistettynä kilpailusuorituksiin takasi oriille suuren suosion tammanomistajien keskuudessa. Ori eli vanhaksi, sillä se kuoli huikeassa 37 vuoden iässä. Eirian Cwmwln nimi tarkoittaa kaunista pilveä. Tamma olikin kaunis kimo poni, jolla oli erityisen kevyet liikkeet. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa helpolla tasolla ja se sijoittuikin jopa avoimissa luokissa muutamia kertoja. Varsoja tammalle tuli kaikkiaan kolme. Tamma lopetettiin hieman yli 20 vuotiaana huonojen hampaiden takia. Brenhinoedd tunnettiin vaikeana, mutta hyväliikkeisenä ponina, joka oikean ratsastajan sattuessa kohdalle, osoittautui loistavaksi kenttäponiksi. Pienestä koostaan huolimatta se selvitti loistavasti harrasteluokkien osuudet yltäen sijoituksille ja starttasi jopa muutaman tutustumisluokan, siinä kuitenkaan menestymättä. Vanhemmalla iällä ori saatiin kantakirjattua kakkospalkinnolle. Vaativasta luonteesta tunnettu ori ei saanut kovin paljoa morsiamia, mutta sen muutamat jälkeläiset ovat olleet hyviä käyttöponeja. Melyngoch oli pieni, kimo tamma. Se kiersi eri yksityisomistajilla pikkulasten opetusponina ja teki elämänsä aikana muutamia varsoja eri omistajilla. Valitettavasti tämä hyväluontoinen tamma sai pahan ähkyn erään pidemmän kuljetuksen jälkeen ja se jouduttiin lopettamaan 16-vuotiaana. Tycon II polveutuu kuuluisasta mountainsuvusta, joka on tunnettu loistavien valjakkoajoponien tuottajana. Tycon ei ollut tässä suhteessa poikkeus, vaan ori kiersi pitkin maailmaa kansainvälisissä valjakkoajokilpailuissa sijoittuen ja voittaen poniluokissa. Ruunikko poni omasi erittäin hyvät liikkeet, vaikkei se muuten rakenteeltaan ollutkaan ihanteellinen. Guinevere oli voikko ponitamma, joka vaihtoi omistajaa elämänsä aikana hieman liian usein. Tamma oli luonteeltaan aavistuksen hapan ja se osasi jallittaa aloittelijoita. Guinevere oli kuitenkin pienikokoinen, jonka takia se päätyi lasten ratsuksi kerta toisensa jälkeen, mihin se ei sopinut lainkaan. Viimeisellä omistajallaan hapan tamma varsoi muutaman kerran, jonka jälkeen se lopetettiin tarpeettomana 16-vuotiaana. © nintsu

Kisatulokset

KTK-III 28.02.2017

VWY laatuarvostelu
12.10.14 - VWY-II - 5,5 + 6 + 5 + 20 + 5 = 41,5p

VVJ laatuarvostelu
30.11.14 - VVJ-III - 2,3 (3+3+1) + 41 + 14 + 9 + 15 = 81,3p
28.02.17 - VVJ-II - 7 + 42 + 11 + 20 + 15 = 95p

ERJ laatuarvostelu
30.06.15 - ERJ-III - 2 + 40 + 15 + 12 + 15 = 84p
30.10.17 - ERJ-II - 7 + 41 + 12 + 20 + 15 = 95p

KRJ laatuarvostelu
20.12.15 - KRJ-III - 6,5 + 34 + 13 + 9 + 15 = 77,5p

YLA laatuarvostelu
25.06.15 - YLA2 - 29 + 32 + 17 + 9 + 3 = 90p

NJ näyttelyt
06.03.16 - irtoSERT - tuom. Taija | Adina
21.09.16 - irtoSERT - tuom. Zafiro | Adina
07.10.16 - irtoSERT - tuom. Siiri K | Coedwig Welsh
09.03.18 - irtoSERT - tuom. Welby | Einfall
30.04.18 - irtoSERT - tuom. Vaapu | Haavelaakso

KRJ sijoitukset 42kpl
14.10.2012, Moana part breds, KRJ, he C, 6/40
26.10.2012, Moana part breds, KRJ, he C, 5/40
22.11.2012, Oldfinion, KRJ, he C, 6/40
23.11.2012, Oldfinion, KRJ, he C, 3/40
12.01.2013, Moana part breds, KRJ, he C, 4/40
01.02.2013, Konkkaronkka, KRJ, he C, 3/40
04.02.2013, Ruolampi, KRJ, he C, 2/50
11.02.2013, Juksula, KRJ, he C, 7/60
13.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 2/40
14.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 4/40
15.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 3/40
15.02.2013, Harley Stud, KRJ, he B, 2/50
19.02.2013, Harley Stud, KRJ, he B, 2/50
21.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 3/40
21.02.2013, Konkkaronkka, KRJ, he B, 5/40
24.03.2013, Moana part breds, KRJ, he B, 6/40
27.03.2013, Moana part breds, KRJ, he B, 2/40
22.07.2013, Juksula, KRJ, he B, 7/60
07.08.2013, Dahlgård, KRJ, he B, 4/20
08.08.2013, Dahlgård, KRJ, he B, 3/20
21.08.2013, Fiktio, KRJ, he C, 5/30
23.08.2013, Minnan tila, KRJ, he B, 6/50
03.11.2013, Fiktio, KRJ, he B, 6/40
05.11.2013, Fiktio, KRJ, he C, 1/40
09.11.2013, Fiktio, KRJ, he C, 2/40
03.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 4/40
09.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 3/40
17.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 4/40
26.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 3/40
02.01.2014, Tuuliharja, KRJ, he B, 2/40
04.01.2014, Tuuliharja, KRJ, he B, 1/40
12.01.2014, Takamaiden, KRJ, he B, 4/50
14.01.2014, Takamaiden, KRJ, he B, 6/50
21.01.2014, Golden League, KRJ, he B, 5/30
12.01.16 - he B - 3/30 - Fiktio
13.01.16 - he B - 3/30 - Fiktio
11.03.16 - he B - 6/40 - Fiktio
19.03.16 - he B - 2/40 - Fiktio
01.04.16 - he B - 2/30 - Zelos
09.04.16 - he B - 1/30 - Zelos
09.04.16 - he B - 2/30 - Zelos
23.09.16 - he B - 4/21 - Adina

ERJ sijoitukset 57kpl
05.11.2012, Moana part breds, ERJ, 60cm, 5/40
06.11.2012, Moana part breds, ERJ, 60cm, 4/40
03.01.2013, Moana part breds, ERJ, 60cm, 3/40
04.01.2013, Moana part breds, ERJ, 60cm, 2/40
07.01.2013, Moana part breds, ERJ, 60cm, 5/40
10.01.2013, Moondance, ERJ, 60cm, 5/30
12.01.2013, Moondance, ERJ, 60cm, 2/30
19.01.2013, Konkkaronkka, ERJ, 60cm, 3/30
26.01.2013, Konkkaronkka, ERJ, 60cm, 6/40
28.01.2013, Moana part breds, ERJ, 60cm, 3/40
01.02.2013, Ruolampi, ERJ, 60cm, 1/41
07.02.2013, Juksula, ERJ, 70cm, 7/60
13.02.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 4/60
23.02.2013, Moana part breds, ERJ, 80cm, 3/39
23.02.2013, Hiprakka, ERJ, 70cm, 4/40
24.02.2013, Moana part breds, ERJ, 80cm, 1/39
23.03.2013, Mewian welsh, ERJ, 80cm, 5/50
25.03.2013, Oak Hill Event Park, ERJ, 70cm, 1/40
25.03.2013, Rhonwen, ERJ, 80cm, 4/40
27.03.2013, Rhonwen, ERJ, 80cm, 3/40
29.03.2013, Rhonwen, ERJ, 80cm, 4/40
06.04.2013, Taavila, ERJ, 80cm, 5/50
09.04.2013, Taavila, ERJ, 70cm, 5/50
17.04.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 3/60
18.04.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 6/60
11.05.2013, Cresendo, ERJ, 90cm, 6/37
17.07.2013, Moana part breds, ERJ, 90cm, 6/40
18.07.2013, Moana part breds, ERJ, 90cm, 2/40
19.07.2013, Moana part breds, ERJ, 90cm, 4/40
27.07.2013, Muiston, ERJ, 90cm, 5/40
12.08.2013, Mewian Welsh, ERJ, 90cm, 2/50
30.08.2013, Moana part breds, ERJ, 80cm, 2/40
31.08.2013, Moana part breds, ERJ, 90cm, 2/40
19.10.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 2/60
19.10.2013, Juksula, ERJ, 90cm, 2/60
20.10.2013, Juksula, ERJ, 90cm, 3/60
26.10.2013, Juksula, ERJ, 90cm, 5/60
29.10.2013, Moana part breds, ERJ, 90cm, 3/40
07.11.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 3/60
09.11.2013, Juksula, ERJ, 80cm, 6/60
21.11.2013, Riiviöt, ERJ, 90cm, 1/50
22.11.2013, Susiraja, ERJ, 90cm, 3/30
26.11.2013, Venice, ERJ, 90cm, 4/30
30.11.2013, Roscoff, ERJ, 90cm, 5/40
30.11.2013, Heartland, ERJ, 90cm, 5/30
02.12.2013, Heartland, ERJ, 90cm, 1/30
17.12.2013, Huvitutti, ERJ, 80cm, 1/50
17.12.2013, Cresendo, ERJ, 90cm, 1/50
19.12.2013, Cresendo, ERJ, 90cm, 1/50
20.12.2013, Cresendo, ERJ, 90cm, 6/50
22.12.2013, Huvitutti, ERJ, 80cm, 2/50
30.12.2013, Huvitutti, ERJ, 80cm, 5/50
31.12.2013, Huvitutti, ERJ, 80cm, 5/50
22.01.2014, Parodia, ERJ, 90cm, 1/40
22.01.2014, Hummingbird, ERJ, 90cm, 4/40
23.01.2014, Hummingbird, ERJ, 90cm, 2/40
29.01.2014, Golden League, ERJ, 90cm, 4/30
31.05.2017, ERJ Cup, 80cm, 10/130

VVJ sijoitukset 51kpl
04.08.2012, Shamrock Hill, VVJ, noviisi pari, 4/30
18.08.2012, Bridgeroad, VVJ, noviisi, 4/50
29.10.2012, Moana part breds, VVJ, noviisi, 3/30
05.11.2012, Fiktio, VVJ, noviisi, 5/30
09.11.2012, Fiktio, VVJ, noviisi, 2/30
10.11.2012, Fiktio, VVJ, noviisi, 2/30
05.01.2013, Konkkaronkka, VVJ, noviisi pari, 2/18
20.01.2013, Fiktio, VVJ, noviisi, 3/50
24.01.2013, Konkkaronkka, VVJ, noviisi pari, 4/30
24.01.2013, Fiktio, VVJ, noviisi, 5/50
25.01.2013, Konkkaronkka, VVJ, noviisi pari, 4/30
03.02.2013, Fiktio, VVJ, noviisi, 3/50
20.02.2013, Riihen ponitalli, VVJ, noviisi, 5/30
25.02.2013, Fiktio, VVJ, noviisi pari, 3/22
23.03.2013, Fiktio, VVJ, noviisi, 5/40
25.03.2013, Koston, VVJ, vaativa pari, 2/30
26.03.2013, Koston, VVJ, vaativa pari, 2/30
27.03.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaativa pari, 3/40
10.04.2013, Breandan, VVJ, vaativa, 5/30
24.04.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaativa, 2/30
18.05.2013, Fiktio, VVJ, vaativa pari, 2/34
22.05.2013, Fiktio, VVJ, vaativa pari, 5/34
25.05.2013, kk Vienre, VVJ, vaativa, 3/29
27.07.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 1/32
01.08.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 3/32
02.08.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 2/32
08.08.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaikea, 1/30
11.08.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaikea pari, 1/9
12.08.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaikea pari, 3/9
13.08.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaikea pari, 3/9
13.08.2013, kk Steward, VVJ, vaikea, 1/25
13.08.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/5
16.08.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/5
18.08.2013, kk Steward, VVJ, vaikea, 4/25
18.08.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 1/5
20.08.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/5
22.08.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 1/5
06.11.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 2/28
20.11.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 4/30
08.12.2013, Breandan, VVJ, vaikea, 1/35
24.12.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/6
25.12.2013, Konkkaronkka, VVJ, vaikea, 2/23
27.12.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/6
29.12.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/6
31.12.2013, Fiktio, VVJ, vaikea pari, 2/6
01.01.2014, Brynhild, VVJ, vaikea pari, 2/13
02.01.2014, Salpicar, VVJ, vaikea pari, 2/9
07.01.2014, Salpicar, VVJ, vaikea pari, 2/8
09.01.2014, Salpicar, VVJ, vaikea pari, 1/8
15.01.2014, Brynhild, VVJ, vaikea, 4/27
30.04.2014, Konkkaronkka, VVJ cup, vaikea, 6/58
31.10.2014, Konkkaronkka, VVJ cup, vaikea, 2/48


KERJ sijoitukset 24kpl
20.01.13 - aloittelija - 5/40 - Moana
24.07.13 - aloittelija - 1/4 - Susiraja
20.05.14 - aloittelija - 1/20 - Micram raceponies
12.09.15 - tuttari - 2/40 - Heili
16.09.15 - tuttari - 3/40 - Heili
17.09.15 - tuttari - 3/40 - Heili
12.02.16 - tuttari - 4/30 - Március
23.09.16 - harraste - 2/14 - Adina
30.09.18 - tuttari - 2/28 - Navaja
18.10.16 - harraste - 3/20 - Adina
21.10.18 - tuttari - 2/30 - Gealán
22.10.18 - tuttari - 5/30 - Gealán
26.10.18 - tuttari - 3/12 - Gealán
28.10.18 - tuttari - 3/12 - Gealán
29.10.18 - tuttari - 3/12 - Gealán
04.11.18 - tuttari - 4/25 - Rushock Bog
13.11.18 - tuttari - 1/9 - Adina
19.11.18 - tuttari - 1/14 - Adina
05.12.18 - tuttari - 2/17 - Adina
18.12.18 - tuttari - 1/21 - Gealán


Valmennukset & päiväkirja

22.12.18 kouluvalmennus Vinhakulmassa, valmentaja: Elli L, tummennetut kohdat: omistaja (377s)
Kuten aina, joulumielen nostatukseksi ilma oli jälleen kirpeästi pakastumaanpäin. Ilta oli jo pimenemässä, kun ajelin Vinhakulman pihaan vireä poni trailerissa perässäni. Pihassa näytti olevan täyttä, mutta sain ajoneuvoni parkkiin. Joulutapahtuman hulina näytti olevan loppumaisillaan, mutta silti siellä täällä tallusteli vielä muutama ihminen. "Tervetuloa! Voitte mennä jo maneesiin edeltä lämmittelemään", lämpimästi hymyillyt Elli tervehti meitä. Hän silitti ratsuni turpaa, onneksi se ei sattunut tällä kertaa näykkäisemään! Lämmittelyssä ratsuni oli kuin täi tervassa. Taivuttelin sitä kevyessä ravissa ympyröillä ja se alkoi olla viimein vähän eteenpyrkiväisempi. Elli saapui maneesiin höyrävän kuuma glögimuki kädessään. Hän katseli hetken ratsukoita tyytymätön ilme kasvoillaan. "Selvä, eiköhän aloiteta", nainen sanoi ja sääti vielä mikrofoninsa äänenvoimakkuutta. "Tulkaapa käynnissä kolmikaariselle kiemurauralle alkaen C:stä. Taivuttakaa sisäjalan ympäri ja kaaren keskellä suoristus ja pysähdys", hän ohjeisti ja siirtyi sitten kentän keskelle seuraamaan.

"Jannica, muista ulkoapujen tuki", Elli sanoin minulle mennessäni ohi. Korjasin oitis ulkoapujani ja ratsuni reagoi siihen päätymällä parempaan muotoon heti. "Hyvä, sitten harjoitusravissa sama, taivutus sisälle ja kolme askelta käyntiä kaaren keskellä", Elli sanoi. Siirsin Jammyn raviin ja se aivan nytkähti liikkeelle, oli kait taas niin ajatuksissaan... Hetken aikaa tahkosimme tehtävän parissa, mutta pian homma alkoi sujua. "Yksi, kaksi ja kolme askelta ja ravi!" Elli laski, kun suoritin kaarretta oikealle. "Vähän hidas siirtyminen, mutta paranee koko ajan". "Oho, mikäs tuo taivutus oli", Elli naurahti, kun Jammy yhtäkkiä kääntyikin maneesin keskelle. En tiedä, mitä tapahtui, mutta tuntui kuin koko ohjattavuus olisi ollut poissa hetkessä. Onneksi sain tilanteen kuitenkin pian hallintaani ja ponin uralle. Pian Elli pyysi lopettamaan tehtävän ja jakauduimme kahdelle pääty-ympyrälle tekemään vastataivutuksia. "Ups, nyt täällä pusketaan lapa edellä sisään. Muistakaa sisäohjan tuki", Elli asteli kentällä pää vinossa ja seurasi toimiamme. "Vau, tehän olette ihan kouluratsukko", nainen virkkoi ja hymyili minulle saaden vähintään yhtä leveän hymyn takaisin. Lopuksi saimme ottaa pääty-ympyröillämme laukat. "Nouskaa kevyeeseen istuntaan ja antakaa hepan selälle tilaa venyä, ratsastakaa eteen alas rauhallista laukkaa", Elli opasti ympyröiden keskeltä. Ympyräkaverini ratsu ymmärsi tehtävän valtavan hyvin, mutta oman kanssa oli hieman vääntöä vauhdin suhteen. Pian sekin kuitenkin ymmärsi jutun pointin. Pikkuhiljaa saimme siirtää hevosemme raviin ja sitä kautta käyntiin.
"Hienoa, kiitos hyvästä valmennuksesta teille kaikille ratsastajille. Oli ilo valmentaa teitä!" Elli tuumasi hymyssäsuin valmennuksen lopuksi.

03.06.18 kouluvalmennus, valm. SissiP. (176s)
Pieni ja todalla kauniin värinen voikko unelmaponi käveli pitkin ohjin mutustellen kuolaintaan. Ratsastaja tervehti iloisesti minua ja koiranpentuani Viliä. Istuin kentänlaidalle ja annoin ratsukolle ohjeet ympyräkahdeksikolla verryttelyyn. Jammy ravasi melko kiireettömästi ja rennosti, vaikka ratsaastajan mukaan ori on joskus hieman kiireinen ja haastava sen puolesta. Nyt ori malttoi rauhassa taipua ja venyttää kaulaansa. Isohkon laukkansa vuoksi sitä sai alkuun hieman jarrutella, jotta paino siirtyi takaosalle eikä vain jyrätty menemään. Orilla on selkeästi potentiaalia myös vaativimpiinkin suorituksiin. Alkutuntuman jälkeen otimme hieman eteenpäin vievää harjoitusta ja aloimme harjoitella pohkeenväistöjä. Ratsastajan mukaan orille on ne opetettu, mutta ne meinaa heti unohtua. Siihen vain neuvona, että toistoja ja vaikka joka kerralle edes pari väistöaskelta niin elämä helpottuu heti ja orin muisti paranee. Alkuun sain itse olla hieman avustamassa ja jarruttelemassa poskiremmissä roikkuen, mutta pikkuhiljaa ratsastaja alkoi onnistua siinä itsekin. Tarkkaa ajoitusta ja ajatusta tekemiseen niin ori toimi moitteitta. Lisää harjoitusta ja monipuolista liikuntaa, niin poni oppii varmasti vielä paljon kouluratsastuksen ihmeellisestä maailmasta. Perustyö on kuitenkin tehty hyvin ja ori liikkuu tasapainoisesti kaikissa askellajeissa ja suurimmassa osassa siirtymisistä pysyy myös tasapaino.

05.11.17 estevalmennus, kirj. omistaja (303s)
Saatuani paksun karvakasan sisään hoitelin oria rauhallisesti, jotta Christian ehtisi saapua valmentamaan meitä. Ori seuraili rauhassa harjailuani ja sain laittaa varusteetkin helposti. Vuohiskarvat pesisin vasta tunnin jälkeen, koska maneesinpohjasta tarttuisi niihin varmasti muutoin vaikka ja mitä. Talutin ratsuni maneesiin, jossa työntekijä seisoi juttelemassa juuri ratsastusta lopettelevan yksäriomistajan kanssa. Tervehdittyään minua naiset jatkoivat vielä viimeisten juorujen vaihtamisen ja päästyäni ponin kyytiin työntekijän kanssa vaihdoimme muutaman sanan iltatallia koskien. Jammy käveli rauhallisesti alkukäyntejä uralla pitkin ohjin. Ottaessani ohjat ja alkaessamme verkkailla omaan tahtiin ravissa ori eksyi helposti raiteiltaan ja jäi ihmettelemään uralle laitettuja puomeja sun muuta turhaa, mutta kun sain sille työdraivin päälle oli se oikeinkin miellyttävä ratsastaa. Omatoimisten verryttelyjen lopuksi otettiin vielä ympyrällä kahta laukkapuomia ja laukkaa kahdella ympyrällä, joista saimme tehdä kahdeksikon Christianin opastaessa apujenkäytössä. Jammyllä oli iso laukka, johon tottumiseen meni hetki tämän viikon shettispainotteisuuden jälkeen, mutta ennen välikäyntejä sai valmentaja jo kehua meitä laukkatyöskentelystä. Massiivisuudestaan huolimatta oli Jammyn laukka kuitenkin onneksi helppoa koota.

Kävellessämme hetken aikaa kokosi Christian maneesiin pientä neljän esteen rataa, jossa oli pystyeste sekä kolmesta esteestä, kahdesta pystystä ja okserista koostuva sarjaeste, jonka ekaan väliin tuli yksi askel ja seuraavaan kaksi. Jammyn kanssa hyppääminen alkuun vähän takkusi, sillä ori ei selkeästi ollut ihan hetkeen esteitä nähnyt. Päästyämme yhteisymmärrykseen siitä mistä esteet hypättiin ja että jalkoja todellakin tarvitsi niille nostella alkoi Jammyn karvaisen ulkokuoren alta löytyä se yhdeksänkymmentä senttiä hyppäävä ori, jota myyjä oli mainostanut minulle. Lopputunnista saimme ottaa yksittäisenä vielä pystyestettä, jonka yli ori leiskautti komeasti aina metriin saakka. Rataharjoituksina ori tuskin pääsisikään tänään hypättyä 70cm isompaa tässä peruskunnossa, mutta tulevaisuuden varalle se oli kyllä aivan mainio vaihtoehto esteillekin! Innostuneena hyvin sujuneesta tunnista kävelimme loppukäyntejä samaa matkaa Christianin kanssa ja suunnittelimme iltaa, joka oli vihdoin molemmilla vapaa. Olin hieman pettynyt, kun mies sanoi joutuvansa heräämään aamulla korvaukseksi aikaisempaan työvuoroon, mutta ponia pois hoitaessa asia oli jo painunut unholaan.

05.07.17 kouluvalmennus, valm. Jemiina Rajala (204s)
Keskiviikkona oli vuorossa ryhmäkouluvalmennus, jonka pitäisi tallin omistaja Jemiina Rajala. Valmennukseen oli ilmoittautunut kaksi ratsastajaa, joiden hevoset hurmasi yleisön ulkonäöillään. Nuori suomenhevosori Niilo toi eloa Ketolan miljööseen värityksellään ja hiukan vanhempi Jami-poni oli niin suloisen komea! Valmennukseen vaadittiin Helppo B taitotasoa, jonka mukaan valmennus oli rakennettu. Aiheena oli pohkeenväistö, pysäytys ja peruutus. Alkuverryttelyjen jälkeen siirryttiin ratsastamaan reittiä, jossa C-päädystä käännyttiin täyskaartona kohti pitkän sivun puoliväliä pohkeenväistössä, uralle päästyään ja hevosen suoristettuaan pysäytettiin ja peruutettiin muutama askel, L-päädyssä pääty-ympyrä ja C-päädyssä taas täyskaarto ja pohkeenväistössä toiselle pitkälle sivulle. Eli suunta vaihtui aina C-päädyssä ja mikäli toinen tuli vastaan, väistettiin vasemmat kyljet vastakkain.

Teillä sujui Jamin kanssa yhteistyö hyvin ja ponista lähtikin liikettä oikein mukavasti. Hieman oli alkuun nähtävillä laiskuutta ja turhautumista, mutta liekkö nämä Savon öttiäiset olleet asialla. Tehtävän edetessä Jami reipastui ja alkoi näyttää ihan true kouluponilta. Käyntitehtävän aikana ori yritti hieman steppailla pohkeenväistössä ja hänen kanssaan yritettiin enemmän sitä eteenpäin pyrkimistä, kuin ristiin astuntaa ja sivulle vientiä. Pysähdykset sujuivat siististi, ilman kädelle painamista, mutta peruutukset olivat hieman hankalia. Raviin siirryttyä Jami olisi mieluusti ravannut pohkeenväistöt, mutta hyvin sait lopulta pidettyä ponin käynnissä. Laukannostot innostuttivat myös Jamia ja muutamat pukitkin päästiin näkemään. Ihmeen kaupalla peruutukset paranivat laukkatehtävän alettua. Valmennus sujui myös teiltä mielestäni loistavasti.

23 - 25.09.16 Syysleirin kuittaustarina Metsälampi
Istuuduimme maittavan päivällisen jälkeen olohuoneen sohvalle katsomaan päivän estetunnilta otettuja videoita. Odotin tosin omaa suoritustamme hieman kauhunsekaisin tuntein, sillä en tiennyt mitä kommenttia muilta tulisi videosta. Aloitamme hyppyjärjestyksessä ensimmäisenä olleen Tirpan suorituksesta. Tunti meni heidän osaltaan hyvin, vaikka vauhtia olisikin kuulemma saanut olla paljon vähemmän, toteaa Sinte ennen kuin siirrymme seuraavaan suoritukseen. Radalla näkyy Varpu, joka hihittelee sohvalla hermostuneesti tietämättä mitä odottaa. Tyttö ei millään muista rataa ja sohvalla olijat alkavat hekottaa ääneen, kun Varpu ohjaa hevosensa jo kolmatta kertaa väärälle aloitusesteelle. Lopulta he kuitenkin saavat juonen päästä kiinni ja löytävät radan ensimmäisen esteen. Joskin kaikki ovat olleet kokoamassa rataa ja tuntuu hieman hassulta ettei Varpu muista mistä se alkaa.. Lopulta rata meni suhtellisen hyvin, vaikka tyttö joutuikin välissä ottamaan ratsunsa käyntiin muistellakseen rataa, hän myös joutui monessa kohdassa vaihtamaan laukan ravin kautta, koska Dendra ei malttanut tohotukseltaan kuunnella ohjeita. Loppu hyvin kuitenkin!

Seuraavana katsomme Siljan ja Sintin suoritusta. Siinä ei ollut kyllä moitteen sijaa ja Sinte sanoikin heidän estetuntinsa menneen ehdottomasti parhaiten! En voinut kuin ihailla kimon tamman sulavaa ja rauhallista otetta hyppäämiseen. Minua alkoi jännittää, koska vuorossa oli ennen minua ratsastanut Kemiina. Suoritus meni hyvin, vaikka Ganstan häntä pyöri villisti koko hyppäämisen ajan. Hevonen oli jopa hieman laiskankin oloinen, mikä ei onneksi näin pienillä korkeuksilla vielä mitään haitannut. Lopulta tuli jännittävä tilanne, kun tuttu ratsukko tuli kuviin. Olin toki nähnyt aiemminkin suorituksiani kuvattuna, mutta jotenkin se tuntui aina hassulta katsella omia ilmeitä ja tekemisiä videolta, etenkin kun mukana oli koko leiriporukka.

Meidän rata meni vähän jännityksen piikkiin, koska Jammy tuntui olevan jotenkin hermona leirin vieraista hevosista ja muusta tohinasta. Siihen nähden rataharjoitus meni hyvin, vaikkakin tuli kielto okserille, joka oli radan viimeinen este. Rauhoitin oria ja tein ison ympyrän, jonka jälkeen Jammy sai tarpeeksi vauhtia 90-senttiselle okserille ja hyppäsi komeasti yli epäröimättä. Ei hullummin 27-vuotiaalta teräsvaariltani!

Seuraavaksi radalle näkyivät videolla astelevan Ilona ja Kira. Suoritus ei alkanut kovin lupaavasti, kun Ilona ohjasi suoraan kakkosesteelle ratsunsa toisten hihittäessä jonossa pitkällä sivulla. Vilkaisin Ilonaa, joka tuijotti videota suu auki tajuamatta mitä muut nauroivat. "Sinulta jäi eka este kokonaan välistä" Sinte valaisi asiaa, mutta jatkoi sitten, että suoritus muuten meni kyllä oikein hyvin. Viimeisenä pääsivät videolla "hysteerikkohyppääjän" lempinimen saanut Anni kiljui jo alkutunnista siihen malliin, ettei suorituksesta voinut arvata oikein mitään. Alkurata sujui suhteellisen hyvin, vaikka hevonen pääsi Sinten mielestä laukkaamaan melko pitkänä ja sen takia kielsikin kolmannelle esteelle Annin tipahtaessa kyydistä.

30.07.16 Estevalmennus 60-90cm, valm. Tuula Heikkinen
Jannica saapui komean welsh orinsa kanssa estevalmennukseemme. Pieni koko saattoi hämätä, sillä Jannican mukaan ori taipuisi miltei metrisille esteille. Jammy asteli jo alkukäynneissä hyvin itsevarmasti ja pienestä koostaan huolimatta se herätti kunnioitusta muissa valmennettavissa ratsuissa. Jannica joutui kuitenkin työstämään oriaan jo alkuverryttelyissä täysillä. Ratsuna Jammy oli selvästi hyvin kuuliainen ja työskenteli Jannican käsissä oikein mielellään. Aloitimme varsinaisen valmennuksen. Ensin oli tietysti otettava muutamia verryttely esteitä. Verryttely hoidettiin pystyllä, jota lähestyttiin ravissa ja jolta olisi nostettava laukka ennen tai viimeistään jälkeen hypyn. Jannica joutui työstämään ratsunsa ravia hieman hitaampi tempoiseksi, kuitenkin niin, että vauhti säilyi. Hyppääminen sujui kuitenkin helposti, eikä laukan nostamisen kanssa ollut ongelmia. Pysty näytti ponin rinnalla tietysti melko suurelta, mutta se ei tätä herraa kauhistuttanut, eikä ilmeisesti ratsastajaakaan, joka hymyillen taputti ratsunsa kaulaa, kiittäen onnistuneesta hypystä. Verryttely sujui hyvin, joten oli aika aloittaa varsinaiset tehtävät. Aloitimme ratsastamalla viistoja hyppyjä. Jammylle viistot hypyt näyttivätkin olevan tuttuja, joten Jannican huoleksi jäi lähinnä kyydissä pysyminen ja puolipidätteiden antaminen ennen estettä. Viistojen teiden ratsastusten jälkeen oli aika ratsastaa erilaisia kaarevia teitä. Kaarevat tiet eivät tosin olleet tällä parivaljakolla kovinkaan kaarevia, vaan Jammy otti automaattisesti hyvin suoria lähestymisiä. Niinpä kehotin Jannicaa pyrkimään pulleampien teiden ratsastamiseen. Kaarevuutta alkoi vähitellen näkymään enemmän, mutta hypyt jokseenkin näyttivät kärsivän. Ilmeisesti Jammy on poni, joka hoitaa itse hyppäämisen ja ratsastajan antamat ylimääräiset avut vain sekoittavat sen ajatuksia. Yhdestä puomin pudotuksesta huolimatta hypyt sujuivat kuitenkin hyvin. Vuorossa oli jyrkkiä teitä, joilla alkoi olla jo hieman haastetta. Pienestä koosta oli kuitenkin hyötyä, sillä näytti siltä, että Jammy voisi pyörähtää vaikka kolikon päällä ympäri. Jyrkillä teillä ainoa ongelma oli vauhdin säilyttäminen kaarteessa, mutta Jannica löysi muutaman hypyn jälkeen oikeat avut, joilla Jammy sai liikkeensä säilymään jyrkissäkin mutkissa. Lopuksi hypättiin vielä rataa aikaratsastuksen merkeissä. Jammy oli edukseen ja Jannica ratsasti tyynen rauhallisesti vaikeimmatkin kaarteet. Ulkopohkeen tuki oli hyvin paikallaan ja ohjastuntuma pysyi vakaana. Jammy vaikuttaa reippaalta ponilta, jonka kanssa vaikeatkin hommat tuntuvat helpoilta. Ei kannata kuitenkaan tuudittautua siihen, että aina hommat sujuisivat yhtä rennosti ja vaivattomasti. Tällä kertaa hypyt sujuivat kyllä erinomaisen hyvin! (331 sanaa)

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.15
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Jammyn tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Jammy on jo palkittu VWY:n ja VVJ:n laatuarvosteluissa, joten suunnitelmista puuttuu enää vain estelaatis. Kuitenkin nyt kun kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, oriin jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Jammylle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti viimeistä päämääräämme eli ERJ:n laatuarvostelua. © nintsu

kesäkuu CAS35, päiväkirjamerkintä 06.11.14
Jammyn laatuarvosteluiden kiertäminen jatkuu, kun ilmotin oriin tänään yhdessä Alecin ja Jimmyn kanssa VVJ:n marraskuun laatuarvosteluun. Saa nähdä mahtuuko oriimme mukaan tilaisuuteen! Virtuaalisten Welsh ystävien laatuarvostelusta Jammy pokasi kakkospalkinnon ylittäen palkinnon rajan muutamalla pisteellä. Myös Jammyn poika Taryn sai toisen palkinnon. Valjakkoajojaoksen laatuarvostelusta Jammyn pitäisi yltää kolmospalkintoon mikäli minun laskuni pitävät kutinsa. Jammylla on kaikki täysiin kilpailupisteisiin vaadittavat sijoitukset, mutta rakennekuvaahan ei oriilla ole (eikä tule, koska Jammy on Jammy vain sen omilla kuvilla) eli rakennepisteillä ei juuri hurrata. Lisäksi sen jälkeläiset ovat kilpailleet valjakkoajossa harmillisen vähän. Jammylla ei tosin jälkikasvuakaan ole kuin kahden varsan verran, joten voin itsekin katsoa peiliin. Olisi pitänyt ajoissa käyttää oritta jalostukseen enemmän, jotta sillä nyt olisi asiallinen jälkeläisnäyttö! No, eipä tuota kannata sen enempää murehtia, palkinto se on kolmonenkin! © nintsu

joulukuu CAS34, päiväkirjamerkintä 28.09.14
Ilmoitin Jammyn tänään virtuaalisten welshien ystävien eli VWY:n laatuarvosteluun lokakuun (irl) tilaisuuteen. Tilaisuus on tosin melko täynnä jo, joten jää nähtäväksi mahtuuko meidän voikkomme enää mukaan. Kyseisessä tilaisuudessa on muuten mukana Jammyn poika Moana's Taryn! Tarynista on kasvanut oikein hieno ja komea oripoika, joten vaikkei Jammy mahtuisikaan mukaan, meillä olisi jotain jännitettävää tilaisuudessa! Omien laskujeni ja mielipiteitteni mukaan Jammyllä pitäisi olla mahdollisuudet ainakin kolmospalkintoon, ehkä jopa kakkoseen. Oriillahan ei ole kunnollista rakennekuvaa, joten rakennepisteet jäävät luultavasti aika alhaisiksi. Kolmospalkinto riittäisi meille Jammyn kohdalla oikein hyvin. Pidetään siis peukkuja, että oriimme mahtuu tilaisuuteen mukaan ja pääsee palkinnoille! © nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.14
Jammy on lähinnä viettänyt raukeaa siitosoriin elämää tässä pari viimeisintä CAS-vuotta. Sen kyllä huomaa oriin vyötäröltäkin, sillä aikamoisen elintasovatsan on herra itselleen kasvattanut. Viimeisen CAS-vuoden aikana, on Jammy kuitenkin raahattu muutamiin kisoihin. Mitään kovin ihmeellistä menestystä ei ole tullut, mutta se nyt oli näillä harjoittelumäärillä arvattavissakin. Micram raceponiesissa onnistuimme kuitenkin kenttäkilpailuiden aloittelijaluokassa nappaamaan sinivalkoisen ruusukkeen. Jotenkin kummallisesti meitä lykästi ja suoritimme ainoana ratsukkona täysin virheettömän maasto-osuuden, mikä paikkasi keskinkertaisesti sujuneita koulu- ja rataestekokeitamme. Oli se aikas hienoa olla Jammyn kanssa kunniakierrosta johtamassa! Ori oli itsekin oikein polleaa poikaa. Valjakkoajokilpailuistakin olemme saaneet yhden ruusukkeen kotiinviemisiksi. Huhtikuun VVJ-cupissa starttasin Jammylla pitkästä aikaa vaikeassa yksilöluokassa. Taistelimme jopa voitosta, mutta sitten ori intoutui villiksi maratoonilla ja saimme muutaman virhepisteen yhdellä esteellä, joten jäimme kuudensiksi. No, sijoitus on silti sijoitus! Jammy taitaa nyt kuitenkin saada keskittyä laitumen kaluamiseen ja tammojen bongailuun, eiköhän sillä jo ole riittävästi rusetteja kaapissa. © nintsu

heinäkuu CAS31, päiväkirjamerkintä 09.12.13
Voisin halata sitä jotakuta, joka keksi juoksuttamisen! Olin ratsastanut jo kahdeksan hevosta tänään ja Jammy oli listallani viimeisenä. Minua ei yhtään olisi huvittanut! Mutta hei, mitä ideaa olla tallinomistaja jos ei voi välillä vähän lintsata? Niinpä viivasin liikutuskalenterista "Jammy: koulutreeni Nintsu" ylitse ja kirjoitin tilalle "Jammy: juoksutus Nintsu". Iloisesti hyräillen lähdin hakemaan ponia tarhasta. Vartissa olin varustanut sen asianmukaisesti juoksutusta varten. Ensin talutin oritta pari kierrosta kenttää ympäri ja sitten liinassa askellajit läpi ilman sivuohjia molempiin suuntiin. Pienen hengähdystauon jälkeen laitoin sivuohjat kiinni ja ohjasin Jammyn takaisin ympyrälle. Jammy työskenteli aktiivisesti kroppansa läpi ja kuunteli hyvin ohjeitani. Juoksuteltuani oritta tasaisesti ravissa ja laukassa molempiin suuntiin, irrotin sivuohjat ja juoksutin vielä pari kierrosta ravia molempiin suuntiin ennen loppukäyntejä. Ja ta-daa, poni liikutettu! © nintsu

kesäkuu CAS30, päiväkirjamerkintä 10.09.13
Yleensä kesäkuussa meillä on täällä Aucklandin seudulla melkein tukalan kuumaa. Tämä kesä tuntui tekevän poikkeuksen, sillä vielä ei kunnon helteitä oltu nähty. Tänäänkin oli oikein mukava, lämmin muttei kuuma, päivä. Päätin houkutella tallityttömme Naomin töiden jälkeen reippaalle maastolenkille. Naomi ei tosin paljoa houkuttelua kaivannut, joten pian meillä oli jo ponit tallissa kuntoon laitettavana. Vartissa selviydyimme ratsuinemme tallipihalle ponit satuloituina. Naomi kapusi Jammyn satulaan ja minä Jimmyn. Lähdimme rinta rinnan ratsastamaan käyntiä tietä pitkin kukkuloille. Annoimme oripoikien kävellä pitkin ohjin aina kukkulan laelle asti, josta käännyimme hiekkatietä oikealle. Ravasimme pienen pätkän, Jammy edellä ja Jimmy perässä, ja hidastimme käyntiin kun tieltä lähti polku vasemmalle. Polku nousi melko jyrkästi, joten pojat saivat tosissaan tehdä hommia sitä kavutessaan! Melkein varttitunnin kiipeämisen jälkeen olimme mäen laella. Annoimme ponien vetää henkeä ja syödä hieman ruohoa sillä aikaa kun me juorusimme Naomin kanssa sydämemme kyllyydestä ja nautimme maisemista. Kun tärkeimmät asiat oli puitu (kuten se, että Tommy oli flirttaillut Naomille vaikka seurusteli Jannahin kanssa, OMG!), ohjasimme ponit toiselle polulle. Polku kulki mäen loivempaa reunaa ja toi meidät laitumien taakse. Ravasimme muutaman minuutin ja pääsimme sitten poneinemme tallitielle, josta annoimme niiden kävellä pitkin ohjin kotiin. © nintsu

estevalmennus 14.05.13, valm. Skippy
Saavuin taas Moanaan valmentamaan Nintsua ja Jammya. Saitte verryttellä itsenäisesti, koska olitte minulle tuttu ratsukko. Ensimmäiseksi halusin teidän hyppäävän kahdeksikolla pientä ristikkoa ja vaihtavan aina laukan esteen päällä. Jammy vaihtoi laukat molempiin suuntiin hyvin, kiitos tarkkojen apujesi! Kun poni oli lämmitelty ja vaihdot sujuivat, oli aika siirtyä radan pariin. Radassa oli vain kuusi estettä mutta paljon kääntämistä ja laukanvaihtoja, eli tekemistä riitti. Jammy oli itse vähän huolimaton ensimmäisellä esteellä ja pudotti puomin, mutta toisella kertaa ori oli tarkempi jaloistaan. Nostin esteitä hieman ja tulitte radan uudelleen. Nyt se sujui hyvin, joten oli aika alkaa loppuverryttelemään ponia.

toukokuu CAS28, päiväkirjamerkintä 24.03.13
Hain Jimmyn ja Jammyn tarhasta ja vein ne molemmat valjastuskatokselle. Harjasin molemmat huolellisesti ja kääräisin pintelit poneille kaikkiin jalkoihin. Kun pintelit oli kääritty ja buutsit aseteltu ruununrajoja suojaamaan, oli aika valjastaa ponit vanhojen, kuluneiden "maastokärryjen" eteen. Kiroilin itsekseni sitoessani remmejä kiinni ja pujotellessani solkia paikoilleen, inhosin nimittäin sydämeni pohjasta parivaljakon valjastamista. Liikaa hihnoja ja solkia minun makuuni. Onneksi ponit käyttäytyivät hyvin ja sain valjakon kohtalaisen nopeasti valmiiksi. Sitten vain kuskinpukille ja menoksi! En valitettavasti ollut saanut groomia mukaan, joten tiukkojen kaarteiden harjoittelu jäisi tällä kertaa välistä, mutta harjoitellaan niitä sitten ensikerralla. Nyt ohjasin ponit harjoitusradalle ja hetken käynnin jälkeen komensin voikon valjakon raviin. Ravasimme kerran koko harjoitusradan ympäri, siis melkein neljä kilometriä, ja sitten annoin ponien kävellä. Oreilla oli aikamoinen kunto, ne palautuivat urakastaan muutamassa minuutissa! Hetken käynnin jälkeen saavuimme merenrantaan. Rannassa laukkuutin poneja edestakaisin vedenrajassa, niin että molemmat joutuivat vuorollaan laukkaamaan vedessä. Hiekkarannalla kärryjen kanssa laukkaaminen oli raskasta, joten annoin ponien välillä kävellä. Kun sekä Jimmy että Jammy olivat olleet pari laukkapätkää vesirajassa, ohjasin ponit takaisin harjoitusradalle ja aloitin loppuverryttelyt. © nintsu

huhtikuu CAS27, päiväkirjamerkintä 18.12.12
"Paljon onnea tuoreelle isälle!" sopotin puoliunessa voikolle ponioriille. Jammy otti tyytyväisenä vastaan sille tarjotun porkkanan, vaikka selvästi oritta hieman epäilytti, että mitä tuo kaksijalkainen keskellä yötä häiritsee. Olin valvonut koko yön Eelan varsomista ja olin hurjan helpottunut, että kaikki oli sujunut kuten pitikin. Sössötin Jammylle jotakin suloisesta, voikosta tammavarsasta, jolla oli läsi ja herasilmät. Ori katseli minua toiveikkaasti korvat hörössä lisää porkkanaa odottaen. Lopulta poni totesi, ettei minulta saanut enää kuin ääniä, se haukotteli makeasti, peruutti pois ovelta parempaa nukkumispaikkaan. Hetkessä ori jo nuokkui korvat lerpattaen ja toista takajalkaansa lepuuttaen. Katselin hetken tyytyväisenä torkkuvaa ponia ja totesin sitten, että Jammyn idea nukkumisesta oli oikeastaan aika hyvä. Ainakaan ori ei stressannut isäksi tuloaan. © nintsu

estevalmennus 17.12.12, valm. Skippy
Alkuverryttelyksi halusin sinun ratsastavan ensin eteen ja sitten hidastaa askelta ja kun poni odottaisi sinua niin sinun pitäisi taas ratsastaa eteen. Jammy ei ensin oikein tykännyt tehtävästä ja sitä ärsytti joutua jatkuvasti lyhentämään ja pidentämään askelta. Ratsastit kuitenkin tosi sitkeästi ja sait ponin tekemään kuten halusit, vaikka laukassa Jammy vähä kokeili pukittaakin kun ei olisi halunnut hidastaa. Hyppäämisen aloitimme pienellä ristikolla. Ensin et jatkanut esteen jälkeen suoraan vaan lähdit heti kääntymään, joten muista pitää vahvempi sisäpohje ja jatkaa suoraan esteen jälkeen! Kun hypyt ristikolle onnistuivat, oli aika siirtyä pienen radan pariin. Radassa oli kuusi estettä ja aiheena oli erityisesti suorat tiet. Ensimmäisellä kierroksella Jammy vähän kiemurteli joillakin suorilla, mutta toisella kierroksella olit tarkempi ja pidit ponin suorana. Viimeisellä kierroksella esteet olivat noin 90cm korkeita ja suorititte radan puhtaasti. Loppuverryttelyt sait tehdä itsenäisesti.

kesäkuu CAS26, päiväkirjamerkintä 11.10.12
Jammy on asustellut meillä nyt melkein yhden virtuaalisen vuoden ja olen kyllä todellakin kiintynyt tähän veijariin! Jammy on todella erikoinen persoona. Ori näyttää sellaiselta leppoisalta herrasmieheltä, joka mielellään popsii herkkuja mutta jota maailman meno ei juurikaan kiinnosta. Mitä vielä, Jammy on todella tarkka ympäristöstään ja johtaa mielellään kaikkia toimintoja. Pari kertaa olemme saaneet oriin kanssa ottaa oikein kunnolla yhteenkin, kun poni on ollut sitä mieltä, että hänhän tekee juuri niin kuin haluaa! Sitten kun Jammyn kanssa selvittää välinsä, on ori taas leppoisa ja kiireetön, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. No, kilpailuissakin olemme jo ehtineet käymään. Toistaiseksi sijoituksia on rapsahdellut vain valjakkoajosta, mutta eiköhän se ole vain ajankysymys, että saamme säädöt kohdalleen ja alamme pärjätä este- ja koulukentilläkin! © nintsu

heinäkuu CAS25, päiväkirjamerkintä 29.07.12
Ah, voi miten rakastuinkaan tähän parivaljakkoon! Jo heti ensimmäinen vilkaisu Jimmyyn ja Jammyyn sytytti sellaisen ihastuksen oreihin, että ne oli vain ihan _PAKKO_ saada. Tänään oripojat saapuivat parin päivän matkaltaan Britanniasta meille Seelantiin. Saatoin jo sieluni silmin nähdä oriit upeana parivaljakkona, kun talutimme ne hiekkatarhaan Kiiwin kanssa. Siellä molemmat oriit piehtaroivat antaamuksella ja alkoivat sitten tutustua tarhanaapureihinsa. Odotan niin innolla ensimmäistä ratsastus- ja ajokertaa näillä poneilla! © nintsu

kuva © Brynseion Stud
Virtuaalihevonen