Valiant Irish Coffee

KutsumanimiIiris RekisterinumeroVH14-031-1156
RotuFWB Säkäkorkeus167cm
Sukupuolitamma Värirautias
Syntymäaika18.11.2014 Suomi 10v Koulutustasohe A, re 160cm
OmistajaJannica (VRL-04799) Kasvattaja
Ex-om
Taciturn / Valiant Warmbloods
VRL-14333 & VRL-14361

Luonne

Valiant Irish Coffee on kaunis, hieman irlantilaisen vahvan mokkakahvin värinen suomalainen puoliverinen, josta ei tunnu löytyvän pahaa sanottavaa - ei vaikka etsimällä etsisi. Talliporukan kesken Iiriksenä tunnettu neitokainen on luonteeltaan mitä kiltein ja kultaisin nelijalkainen ja sen kanssa on harvinaisen helppo tulla toimeen - ikinä ei tarvitse mistään vääntää kättä, eikä tamma onnistu edes harmaannuttamaan kaksijalkaisten hiuksia. Iiris on helposti käsiteltävä ja sen taluttajaksi sopii vaikka pieni lapsi. Rauhallinen ja kuuliainen suomalaistyttö kävelee kaikessa rauhassa taluttajan perässä, eikä sille tulisi missään vaiheessa pieneen mieleenkään tehdä mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa ongelmia - ovilla ja porteillakin tamma antaa ihmisen kulkea ensin ja lompsuttelee sitten ilman pienintäkään kiirettä tämän perässä. Myös hoitotoimet sujuu jouhevasti, ilman pienintäkään ongelman poikasta. Tamman voi kaikessa rauhassa jättää irralleen, eikä karsinan oveakaan tarvitse teljetä kettingeillä ja munalukoilla. Iiris osaa toimia aina tilanteen vaatimalla tavalla, joten aikuisen valvovan silmän alla myös pienet ja innokkaat hevostyttöjen tai -poikien alut voivat harjoitella hevosen hoitoa tamman kanssa.

Edes selästä käsin Iiriksen unelmahevosmaine ei karise tippaakaan. Se on kuuliainen ja nöyrä, yrittää aina parhaansa eikä lintsaaminenkaan tunnu olevan sen tapoihin sopivaa. Osaamattomien alla Iiris on mitä varmajalkaisin ja luotettavin opettaja, joka ei ratsastajan virheistä ota nokkiinsa. Kokeneemmissa käsissä sen koko potentiaali ja osaaminen pääsee esiin, jolloin sen kanssa on mahdollisuuksia yltää vaikka ja mihin. Askellajit Iiriksellä on isot ja sen vuoksi hieman hankalat ratsastajalle, mutta helposti niihinkin tottuu. Kouluratsuna tamman taso on Helppo A -mutta silloin tällöin se onnistuu esittelemään, ehkä puolivahingossa, ehkä ihan tahallaan myös satunnaisia vaativien tasojen liikkeitä. Iiris on painottunut esteratsastukseen ja siinä se onkin melkoinen. Tamma on tasaisenvarma ja rohkea, eikä sen kanssa ole pelkoa siitä, etteikö neitokainen haluaisikaan ylittää jotain estettä - tamma menee yli vaikka kerrostalosta jos niikseen tulee. Esteillä Iiriksen selkään vaaditaan jo hieman osaavampi kuski, sillä tammalla on taipumus kuumua esteillä - ei se käsistä lähde, oli tilanne mikä hyvänsä, mutta silti. Tamma omaa hyvän ja ratsastajalle helpon hyppytyylin ja kapasiteettiakin siltä löytyy 160cm -esteille asti. Edes maastomopon rooli ei tuota Iirikselle ongelmia ja sen kanssa voikin lähteä milloin tahansa samoilemaan - yksin tai yhdessä. Iiristä helpompaa kilpahevosta ei löydy. Tamma on rauhallinen ja luotettava itsensä koko häppeningin läpi, joten hoitajaltakaan ei järin valtaisia kokemuksia tai voimia tarvita - on sitä naurettu, että tammahan pärjäisi varmaan kokonaan ilmankin hoitajaa, sen kun kuljeskelisi yksinään alueella. Verryttelyssä ja radalla tamma on oma rehellinen ja työntekoa pelkäämätön itsensä.
© naxu

Sukutaulu

i. Jack Daniels F
trak mrn 168
KTK-II, ERJ-I
ii. Ernesto Guevara Lime
trak rn 170
ERJ-I, YLA2
iii. Mr. Ex trak 171
ERJ-I
iie. Chimera II trak 171
ie. Jarina F
trak m 164
ERJ-I, YLA2
iei. Simply Sensational trak m 167
YLA2, ERJ-II
iee. Jaylyn D trak prn 166
ERJ-II, KTK-II, YLA2, Vir MVA Ch
e. Valiant Texas Rose
fwb rt 166
ERJ-I
ei. Valiant Montclair
fwb trn 167
YLA2, ERJ-I
eii. Mister Fantasy fwb rn 167
ERJ-I
eie. Las Serce trak 167
ERJ-II
ee. Manhattan Beach VAL
fwb rt 165
YLA1, ERJ-I
eei. Camouflage fwb rt 167
YLA1, ERJ-I
eee. Madam Mercury fwb rn 164
YLA3

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

Ei vielä arvosteltu.

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

ERJ sijoitukset

Kisannut porrastetut loppuun, kisapisteet 40p.

31.03.19 - 160cm - 3/84 - ERJ Cup

Valmennukset

00.00.0000, estevalmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

17.07.15 Sileäntyöskentelyä, kirjoittaja: kasvattaja (375s)
"Liikuta Iiris!" Taci huusi minulle tammatallin toisesta päästä niin, että koko miltei tyhjillään oleva rakennus raikasi. Suurin osa tammoista oli tällä hetkellä laidunlomalla, talliin olivatkin jääneet vain ne jotka olivat varsomaisillaan taikka vasta varsoneet, sekä ne joiden liikutussuunnitelmat eivät antaneet millään periksi. Iiris oli yksi näistä, joilla oli vielä kisakausi meneillään, laidunloma oltiinkin vietetty jo aivan alkukesästä, jotta voitaisiin treenailla koko loppukesä aina syksyyn asti ilman ylimääräisiä katkoja. Minähän en varsinaisesti ollut se Iiriksen vakioliikuttaja, mutta tänään oli kuulema varaa tinkiä siitä: tamman oli saatava treeninsä, oli ratsastaja sitten paikalla tai ei. Iiriksen vakiliikuttaja Niina vietti tällä hetkellä omaa kesälomaansa, joten minä sain hoitaa tämän hommat yhdessä Marian kanssa. Toisaalta Marialla oli niin paljon hommaa jo ennestään, että minullehan ne kaikki työtehtävät lopulta sälyttyivät. Palataksemme kuitenkin tähän päivään, minun tosiaan piti liikuttaa Iiris. Tamma oli minulle ennestään melko tuntematon, vaikka olinhan minä toki ihaillut sitä joskus aiemmin. En kuitenkaan ollut koskaan ratsastanut sillä, joten jännittihän se hieman kun en yhtään tiennyt millainen tamma olisi. Harjailin ja varustin Iiriksen kuntoon kaikessa rauhassa, ainakin karsinassaan se vaikutti melko lepsulta. Taluttaessani sitä sitten auringon kuivattamalle hiekkakentälle, näytti se valpastuvan hieman, pysyen silti mukavan rauhallisena.

Selkäännousu sujui hyvin, samoin alkukäynnit. Kootessani ohjia Iiris hörähti ja alkoi kävellä nopeammin ja nopeammin, aivan kuin sillä olisi ollut kovakin kiire. Pidätin tammaa, ja se totteli onneksi nätisti. Muutaman kerran se yritti koetella minua meinaten lähteä ravailemaan, mutta aina pieni nykäisy ohjista palautti sen takaisin tuntumalle. Käveltyämme hyvän tovin siirsin tamman raviin. Hölkyttelimme siinä muutaman kierroksen, tehden päätyihin ympyrät. Lopulta kyllästyin pelkkään ravauttamiseen, ja nostatinkin laukan. Iiris kulki alkuun nätisti, mutta lähti sitten painamaan eteenpäin ihan yllättäen. Tällä kertaa kevyt pidäte ei tehnyt mitään, vaan minun piti ihan oikeasti istua syvälle penkkiin ja pidättää ohjista raskaalla kädellä. Iiriksen rauhoituessa taas, pystyin jatkamaan normaalia harjoittelua. Ratsastuksen edetessä alkoi se yhteinen sävel pikkuhiljaa löytyä, vaikka tiesinkin että tässä ei ole se minun suosikkiratsuni, eikä kyllä tulisikaan olemaan. Sen verran konstikas Iines tuntui olevan, vaikka melko helppohan se loppuunsa oli. Ratsastuksen päätteeksi menin vielä kävelemään tamman kanssa vähäksi aikaa maastoon. Vaikka tämänpäiväinen ratsastustuokio ei ollutkaan niin kiva kuin olin odottanut, oli se silti ihan hyvää kokemusta. Mitä enemmän ratsastin erilaisilla hevosilla, sitä paremmin ratsastin sitten niillä omilla vakkareillani, mikäs se olisikaan sen parempaa kuin monipuolinen kokemus.