Zafir's Quantum of Honey ox
KTK-III, VAR-II, EV-II, KV-II, Ch

Kutsumanimi Honey Syntynyt 23.03.2015 Suomi (11v)
Rotu arabialainen täysiverinen Rekisterinumero VH15-003-0153
Sukupuoli tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 154.5 cm Kasvattaja Sofia Kiirasmaa VRL-12299
Väri kimo Koulutus helppo C, re 50cm
Voittosumma 0ve


Luonne

Honey on tammamainen nuori neiti, jonka kanssa ei mitään saa ilmaiseksi, vaan kirjallinen anomus hoitamiseen on lähetettävä tammalle jo viikkoja ennen. Mikäli lupa heltiää, voi tamman kanssa hyvässä lykyssä selvitä hoitamisesta hengissä. Sillä nimittäin on melkoinen hammaskalusto ja lisäksi sinuakin nopeammat takajalat, joita se tähtäilee mallikkaasti toistuvista komentosanoista ja ärräpäistä huolimatta. Toivomme, että tämän voimanpesän saamme ajan kanssa koulittua jonkunlaiseksi ratsuksi, toisin kuin emänsä.. Honeyllä on isänsä tavoin kuitenkin asenne kohdallaan työmotivaation saralla ja aina lippu korkealla! Juoksuttaessa tamma on reipas ja tykkää erityisesti irtohyppäämisestä, eli jotain toivoa tulevaisuuden suhteen ehkä vielä on olemassa.. Hoitotoimenpiteet tamma ottaa rauhallisesti ja sen kanssa sujuvat niin eläinlääkärikäynnit kotona kuin klinikallakin, vuolut ja pesut. Honeyllä ei ole kenkiä, koska se ei ikänsä vuoksi ole vielä juurikaan ratsukäytössä.

Ratsun alkeita Honeyn kanssa on alettu hiljalleen harjoitella syyskuulla, mitään ihmeitä se ei siis vielä osaa. Kentällä Honey kulkee jo käynnissä ja ravissa ratsastajan kanssa ilman taluttajaa ja liikkuu vaistomaisesti oikeinpäin. Se rakastaa esteitä ja hyppää pienet esteet mielellään, erikoisesteitä emme ole vielä päässeet harjoittelemaan, sillä Honey ei ihan vielä toimi maastossa ilman taluttajaa.

Näyttelypaikalla Honey on utelias ja osaa käyttäytyä hyvin. Se rakastaa esiintymistä ja on aina edukseen oli keli mikä tahansa. Traileriin Honeyn saaminen on vielä hieman työn ja tuskan takana, mutta peite silmillä tamma astelee sinne kohtalaisesti. Kaverin lastaaminen ensin ei ole toistaiseksi vaikuttanut mitenkään hevosen lastausintoon. Matkat Honey seisoo kiltisti, eikä yleensä jaksa kiinnostua muusta, kuin heinäverkostaan. Muiden hevosten kanssa Honey tulee toimeen hyvin, vaikkakin se jouduttiin erottamaan varsapihaton laumasta, koska se ei osannut oikein suhtautua 1-vuotiaisiin enää asiallisesti. Oman ikäisten seurassa Honey kuitenkin on rauhallinen ja sen kanssa voi tarhata myös ruunia tai poneja.

Jälkeläiset

23.01.16 t. A.D. Taifun (i. Hopearinteen Tico ox)
07.06.16 t. A.D. Zubaida Honey ox (i. AAM Zamell Eclipse)

Sukutaulu ja -selvitys

Stormy's King
rtkm 154
KTK-III
Mansour Storm
km 150
Aswan
km 155
Bint Samiha
km 154
Yosreia
rtkm 155
Sid Abouhom
km 151
Ferha
rtkm 153
Olga's Quantum Honey
km 154
Aahil ox
km 146
Ghazanfar ox
km 152
Hayfa ox
km 143
Adira ox
rn 151
Jabbar ox
rt 145
Fawzia ox
trn 147


ii. Mansour Storm on suomalainen arabiori, joka teki pitkän uran kouluratsuna ja näyttelyissä. Se muutti eläkepäiviään viettelemään Englantiin ja toimii siellä myös toisinaan siitoksessa yhä. Se onkin siitosorina erittäin haluttu, sillä ori periyttää jälkeläisilleen hyvää luonnetta ja rakennetta. Mansour on 150-senttinen kimo, jolla on jumalaiset jouhet ja aivan ihastuttava ponimainen olemus.
ie. Yosreia on matkaratsastuksen saralla uransa tehnyt tamma. Sillä löytyy lisäksi muutama kouluratsastuksen startti helpoista luokista. Yosiksi kutsuttu tamma on ehtinyt elämänsä varrella kiertää useammat näyttelyt hyvällä menestyksellä ja on osaltaan sen vuoksi suosittu siitostamma kotimaassaan. Rautiaankimo 155-senttinen tamma viettelee jo nykyisin ansaittuja eläkepäiviä kasvattajallaan Englannissa.
ei. Aahil ox tuttujen kesken Aapo on supisuomalainen arabiori. Se on kimo ponikokoinen herrasmies ja luonteeltaan varsin ihastuttava. Suloisen ulkokuoren alla asuu kuitenkin kovan kilpahevosen sydän ja Aapo on tarvittaessa oikeinkin kipakka ori. Ori on yleispainotteinen ja kilpaillut oikeastaan kaikkia nimikkolajejaan hyvällä menestyksellä. Sijoituksia orilla on yhteensä noista lajeista yli 140 ja lisämeriitteinä mainittakoot vielä lukuisat isot kansainväliset Cup-sijoitukset. Jälkeläisiä orilta löytyy kolmisenkymmentä ja kaikki ovat aloittaneet kilpailu-uransa sijoittuenkin jonkun verran.
ee. Adira ox on ruunikko estetamma, joka kuuluu toisen polven nuorimmaisiin. Upealla hyppytekniikalla ja reippaalla luonteella varustettu tamma on onnistunut keräämään tukuittain ruusukkeita helpoissa esteluokissa junioreiden kanssa. Se myös periyttää hyviä estehevosen ominaisuuksia jälkikasvulleen. Adira asustaa ja kilpailee kasvattajallaan Englannissa, jossa se on myös käytössä siitokseen.

iii. Aswan oli myös brittiläinen arabiori, kuten valtaosa Honeyn suvusta. Se syntyi Saksassa ja muutti uuteen kotimaahansa 3-vuotiaana. Väriltään kimo Aswan on menestynyt mainiosti sekä matkaratsastuksen että kouluratsastuksen saralla. Sijoituksia löytyy yhteensä molemmista vajaat sata ja lisäksi orilla on muutama suurkilpailuvoitto koulupuolelta. Aswanilla on parikymmentä jälkeläistä, joista ei voi kyllä nostaa jalustalle mitään erityisen hyvin pärjännyttä. Luonteeltaan Aswan oli kiltti ja seurallinen.
iie. Bint Samiha oli kimo 154-senttinen arabitamma, joka kilpaili monipuolisesti eri lajeissa. Kuvankaunis tamma pärjäsi kuitenkin parhaiten näyttelyareenoilla, vaikka eivät sen suoritukset matkaratsastuksessa ja kouluratsastuksessakaan huonoiksi jääneet. Luonteeltaan Samihan tiedetään olleen kohtalaisen tammamainen. Sen varsoista tuli kuitenkin kelpohevosia ja suorittajia, jotka ovat jo monesti todistelleet kykyjään kilpakentillä, lajissa kuin lajissa.
iei. Sid Abouhom oli brittiläinen kimo ori, joka kilpaili energisenä hevosena kenttäratsastuksessa sekä helpoissa matkaratsastusluokissa. Kouluratsuna ori oli selvästi elementissään kenttäratsastuksen kolmesta lajista. Ori menestyi hyvin sekä kilpailuissa että näyttelykehässä, jonka vuoksi ei liene ihme, että se on ollut myös suosittu nimi sukutauluissa. Luonteeltaan 151-senttinen ori oli porukan hauskuuttaja oikeastaan, se hevonen, joka aina keksi tuomareiden päänmenoksi näyttelyissä hulluttelua ja varasti hoitajalta harjapakin. Pohjimmiltaan ori kuitenkin oli erittäin kiltti, ihmisystävällinen ja rauhallinen.
iee. Ferha oli rautiaankimo tamma, joka toimi etupäässä siitostammana ja rodun kantaemänä Egyptissä. Se omasi äärettömän ystävällisen luonteen ja sympaattisen, jopa ponimaisen ulkomuodon. Ferha jätti jälkeensä peräti kymmenen varsaa, jotka toimivat kaikki siitoskäytössä. Ferha esiintyi myös jonkun verran kouluratsuna, mutta pääasiassa se kiersi kuitenkin näyttelyjä ja oli siitoksessa.
eii. Ghazanfar ox oli kimo ori, joka eli koko ikänsä kasvattiperheen huostassa ja hauskuutti etenkin perheenlapsia erinomaisilla karkaustaidoillaan ja matchoilullaan. Eräällä karkureissulla ori kuitenkin sai vahingossa astuttua kokonaisen lauman ponitammoja, jonka jälkeen sen tarhassa pysymiseen kiinnitettiinkin erityistä huomiota. Ori kilpaili helpoissa luokissa perheen ratsuna ja toimi erinomaisesti pientenkin ratsuna sukupuolestaan huolimatta, myös kisapaikoilla. Ghazan oli myös suosittu osallistuja perheen vetämillä pitkillä vaelluksilla erämaassa ja osoitti poikkeuksellista kestävyyttä ja arviointikykyä pitäen lauman tarkasti koossa levähdyspaikoilla.
eie. Hayfa ox on sukunsa menestystarina. Kimo ponikokoinen tamma syntyi köyhään perheeseen emänsä kolmantena ja viimeisenä varsana. Perheen hyvinvointi kirjaimellisesti riippui tamman saamasta suosiosta siitoksessa ja kuinka ollakaan vaikean alun synnytyksessä saanut tamma selvisi. Hayfa oli koko ikänsä lähinnä oman perheen lemmikki ja sitä kunnioitettiin, kuten mitä tahansa muuta perheenjäsentä. Tammalta jäi kolme varsaa, joista yhden perhe sai myytyä erityisen hyvään hintaan vastineeksi pienestä maatilkusta, jolla he pääsivät sittemmin elättämään itsensä. Toisetkin kaksi varsaa olivat lähes kuopuksen veroisia, joten täytyy sanoa, että kerrankin onni suosi. Hayfa kuoli kotonaan 27-vuotiaana, saaden koko kylältä kunniakkaat hautajaiset.
eei. Jabbar ox vietti koko elämänsä siitosorina turvautuen vanhempiensa menestyksekkääseen kisauraan. Jabbar toki itsekin vieraili silloin tällöin näyttelyissä ja sai sitä kautta arvokkaita kokemuksia. Se myös osallistui 4-vuotiaana kykykilpailuun, koska omasi hyvän hyppytekniikan luonnostaan. Jabbar palkittiinkin tilaisuudessa II palkinnolla, saaden rakenteestaan hyvän arvion ja esteosuudesta irtohypytyksenä täydet pisteet! Ori menestyi myös muutamissa helpohkoissa esteluokissa, mutta toimi pääasiallisesti kuitenkin siitoksessa. Voitettuaan muutaman Cup-kilpailun oriin kilpailija päätti testata sen kykyjä myös maastoesteillä. Ori niitti uuden aluevaltauksen ansiosta lisää mainetta ja mammonaa ja sen jälkeläiset myytiin käsistä jo muutamien päivien ikäisenä. Jabbarilta jäi jälkeläisiä noin 40, ihan tarkkaa määrää ei osata sanoa, koska silloisen ajan mukaisesti suuri osa astutuksista oli ns. tutunkauppoina tehtyjä eikä niitä merkitty ylös. Jabbar nukkui ikiuneen kotitallillaan 25-vuotiaana.
eee. Fawzia ox oli arabisukua ajatellen erittäin suuri harvinaisuus. Tamman kotimaa oli nimittäin Espanja, missä kasvatetaan erittäin vähän arabeja andalusialaisten kasvattaessa jatkuvasti suosiotaan. Tummanruunikko Fawzia koulutettiin alunperin kouluratsun uraa ajatellen ja tamma kilpaili helppo A luokkia lahjakkaan ja kuuluisan ratsastajan kanssa. Mies näki kuitenkin tammassa suurempaa lahjakkuutta pinnan alla ja alkoi treenaamaan sitä esteille. Tässä vaiheessa tamman suosio oli jo kasvanut jo niin suureksi, että varsarahojen toivossa tamman kilpailu-ura lopetettiin muutamaan metrin luokkaan esteiden osalta ja se siirtyi pääpainoiseen siitoskäyttöön jo 10-vuotiaana. Rakenteeltaan tamma ei ollut mikään erikoinen, sitä ei hyväksytty edes tiukkaan kasvatusohjelmaan kantakirjassa, mutta se sai jalostusluvan kuitenkin teettäen neljä varsaa. Fawzia lopetettiin vanhuujenvaivojen vuoksi 24-vuotiaana.

Kisatulokset

Ch myönnetty 02.07.19

Kantakirja
20.04.19 - KTK-III - 66p

Estevarsojen laatuarvostelu
20.11.15 - EV-II - 8 - 8 - 3 - 2 - 4 - 5 = 26p

Kouluvarsojen laatuarvostelu
20.12.15 - KV-II - 7 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3 - 5 - 0 = 27p

Varsalaatuarvostelu
15.11.15 - VAR-II - 7 - 10 - 15 - 5 = 37p

NJ näyttelyt
07.08.16 - irtoSERT - tuom. Taija | Allu Express
09.03.18 - irtoSERT - tuom. Welby | Einfall
14.04.18 - irtoSERT - tuom. Kati | Kiiluniemi

VSN näyttelyt 30p
17.08.13 - RCH, 37p - tuom. dookie | Adina
16.12.16 - RCH, 36.5p - tuom. Spookiness | Cadogan Ponies
31.03.17 - RCH, 36.5p - tuom. Spookiness | Adina

KRJ sijoitukset 0kpl
-

ERJ sijoitukset 0kpl
-

Päiväkirja

06.10.15
Eilen kävin shoppailemassa Honeylle uudet harjat ja hieman uusia ratsastusvarusteita tammalle ikivanhojen tilalle, joita käytetty harjoitteluun. Käytiin myös ostamassa ruokajutskia, vähän lisää MSM:ää ja kaulakappaleellinen fleeceloimi neidille, syksy on siis saapunut! Vielä pitäisi jostain löytää lyhempi satulavyö, tamma on hoikistunut niin mukavasti, kun olemme pikkuhiljaa aloittaneet treenailun. Etsimme myös satulaan uutta romaania ja jotain söpöjä riimujahan pitää myös joka tammalla olla! Eilen oli siis tammalla vapaata tietenkin shoppailun vuoksi, mutta tänään ratsastin tammaa hieman, meni tosi kivasti alusta alkaen. Vaikkakin Honeyllä oli aika villi meno välillä, piti laukassa vähäsen pukittaa ja muuta vakuuttelua, mutta en mä ihan vähästä pelästy.. Illalla vielä ratsastelun jälkeen juoksutin tammaa vapaana maneesin vapauduttua, innostui esittelemään myös hienoa ravia loppuun. Huomenna harjoittelemme hieman kouluasioita tai sitten voidaan päästä maastoonkin, jos sade sattuisi loppumaan. Yksin emme vielä tosin maastossa käy, kun Honeyllä on kuitenkin ratsastettu täysipainoisesti vasta kuukausi, siis ilman taluttajaa. Mitään kovin rankkoja treenejä emme vielä tietenkään tee, koska tamma on kasvuiässä.

06.11.15
Oltiin Honeyn kanssa tänään ihkaekassa estevalmennuksessa ja hypättiin pientä rataa. Alkuverkoissa tehtiin ravivoltteja puomien kanssa. Tamma oli hieman jäykkä, mutta alkoi loppua kohden taipua paremmin. Estetehtävänä hypättiin kolmen esteen sarjaa (ekaa kertaa sitäkin!), hienosti meni, kokeiltiin myöskin 55cm:n nostaa, mutta ratsu vaikutti niin epävarmalta, että laskettiin takaisin yhden onnistuneen hypyn jälkeen. Alkoi loppua kohtaan hakea itse tempoa esteelle, eikä epäröinytkään enää niin paljon kun vauhtiin pääsi. Laukka oli tänään jo parempaa, ajoittain vaihtui ristilaukkaan, jollei itse ollut tarkkana hypyn jälkeen istunnan kanssa, mutta vaihtoi sen itse takaisin joka kerta. Hyvin meni tämä estekerta ja tyytyväinen olin tamman panokseen! Illalla neidit pääsi vielä kentälle juoksentelemaan vapaana. Vauhtia riitti ja innostuivat pukittelemaan ja spurttailemaan. Hoidin sen jälkeen tosi kauan ja huolella, ennen kuin ne pääsivät hikipesun kautta iltalevolle ja syömään. Huomenna on varmaankin luvassa jotain kevyttä, ilman satulaa kenties ja sitten perjantaina onkin jännittävä päivä luvassa, koska Honeytä tulee ensimmäistä kertaa joku muu ratsastamaan..

rakennekuva © szedlisa (x)
Virtuaalihevonen