A.D. Golden Gabriel

KutsumanimiGabriel, Kepu RekisterinumeroVH13-017-0232
Rotushetlanninponi Säkäkorkeus104cm
Sukupuoliori Värimusta
Syntymäaika03.09.2012 Suomi 16v Koulutustasohelppo B, re 60cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaJannica (VRL-04799)

Luonne

Gabrielista minulla on niin paljon kerrottavaa etten edes osaa päättää mistä aloittaisin. Orin syntymähetkistäkö vai siitä kuinka kasvoimme yhdessä ja voitimme ekat kisat? Kepu on yksi tallimme ylpeydenaiheista ja parhaista kasvateistamme. Se ei ole satujen valkoinen hohtavaharjainen ratsu, mutta se on minulle tärkeä poni, jonka kanssa jaan surut ja elämän pienet ilot. Gabriel on ollut koko ikänsä taistelija, siitä hetkestä kun se tuli tähän maailmaan, tuona syyskuun sateisena yönä 2012. Ori on aina ollut meidän ponimme, Christianin ja minun, sitä ei käy kiistäminen, enkä voinut kuuna päivänä kuvitella orista luopuvani. Toisin kuitenkin kävi taloustilanteen vuoksi: jostakin oli luovuttava, vaikka se teki kipeää. Kepu sai viettää vaiherikasta elämää, vaikkakaan sen kanssa ei juuri mitään ole puuhattukaan. Eläkepäiviään Gabriel kuitenkin palasi viettämään meille kuullessani sen siirtyneen myyntitallille.

Kepu käyttäytyy toisinaan kuin nuorempikin varsa, mutta on jo hieman järkiintynyt iän myötä. Se on toki luonteeltaankin hyvin kärsimätön, etenkin ruoka-aikaan. Myöskään hoidettavana ei ori malta kauaa seisoskella, mutta antaa kuitenkin hoitaa itsensä kunnolla. Vieraista ori ei oikein pidä vaan vetäytyy karsinan nurkkaan, jos vieras yhtäkkiä yrittää tehdä tuttavuutta sen kanssa. Orin kanssa pitää olla päättäväinen ja jopa minä itse joudun sen kanssa välillä keväisin vääntämään kättä siitä kumpi on pomo. Kepu onkin perusluonteeltaan hyvin päättäväinen ja itsevarma. Se tietää mitä haluaa ja mitkä ovat sen mahdollisuudet jotta tahto toteutuisi. Se ei kuitenkaan ole ilkeä, vain temperamentikas ja orimainen, luonteikas, sanoisi vanha kansa. Se esittää useimmiten kovempaa kuin mitä onkaan kovan kuoren alla ja herkimmät harjaushetket saavat tämänkin pojan puoliuneen.

Kepulla on upeat liikkeet, joita se on tykännyt esitellä pienestä pitäen. Laitumella poni laukkailee päivät pääksytysten ja ihmettelemme etteikö se koskaan väsy. Se vain nauttii vapauden huumasta ja on usein johtaja porukassa, joka kokemuksellaan ei jätä minkäänlaista mahdollisuutta toisille saada johtaja-asemaa. Kaikki pikkuorimme tulevat kuitenkin hienosti toimeen, eikä Kepukaan turhasta kimpaannu ja sen voi huoletta tarhata orien ja ruunien kanssa. Nuoremmat kunnioittavat sitä, mutta vanhemmat oriit joskus saattavat kapinoida johtajalle. Laitumella ori ei oikein mielellään anna kiinni ja pakenee peränurkkaan heti kun huomaa hakijoita tulevan ja kauraämpäri nopeuttaa hakua huomattavasti. Taluttaessa Gabrielin kanssa on oltava määrätietoinen, ettei joudu itse kuskattavaksi. Mikäli Kepu joutuu pidempään seisomaan narun päässä se kannattaa sitoa kiinni, koska sillä on lyhyet hermot ja se alkaa helposti steppaamaan ja tanssahtelemaan.

Hoitaessa ori kannattaa sitoa kiinni, mutta jättää hieman liikkumatilaa ettei ori ihan täysin hermostu vapaudenriistosta. Vapaana ollessaan ori pyörii karsinassa ja on hankala hoidettava. Hoitaessa se osaa kaikki temput, kiskoo kavioita takaisin tai liimaa ne maahan. Se voi myös tahallaan astua varpaillesi jos et ole varuillasi! Se ei millään hoitaessa antaisi koskea päähänsä, mutta luovuttaa melko helposti kun tajuaa ettei hoitaja mene sen jekkuihin mukaan. Kaviotkin nousevat tarvittaessa asiallisesti, vaikkakin se saattaa vältellä niiden nostamista viimeiseen saakka. Gabriel on kova esittämään näissäkin tilanteissa, mutta oikeasti on melkoinen nallekarhu ja tykkää sen kanssa puuhailusta ;) Varustaessa se on kiltti, mutta satuloidessa ponia pitää hieman rauhoitella, jotta se malttaa seisoa paikallaan koko satuloinnin ajan. Se temppuilee joskus kuolainten kanssa, mutta luovuttaa tässäkin melko helposti. Suojittamisessa ori seisoo tyynesti, mitä nyt joskus saattaa hieman jalkojaan nostella jos suojat menevät huonosti.

Kepu vaatii ratsastajaltaan paljon, mutta on todella lahjakas. Sen tulinen luonne tulee esiin myös ratsastaessa ja poni vaatii kokeneen ratsastajan ja selkeät avut toimiakseen oikein päin. Oria kannattaa ratsastaa kevyellä ohjalla ja hidastaa etupäässä istunnalla ja muilla avuilla koska poni on hyvin herkkä suustaan. Istunnan kanssa on muutenkin syytä olla tarkkana, sillä ori on erittäin herkkä myös painoavuille ja toimii jopa pelkästään niillä! Oikein ratsastettuna poni on hyvin kevyt sekä tasainen ratsu, erityisesti sen laukka on mukavan voimakastahtinen ja matkaavoittava sekä kevyt, joka on hypätessä eduksi. Kepu on lahjakas kouluponi, joka nauttii uuden oppimisesta ja touhuamisesta esim. pujotellen. Esteet Kepu hallitsee myös, tekee tiukat kurvit ja hyppää mistä tahansa. Väärin ratsastettuna orista saa myös kiukuttelevan ja riehaantuvan ponin, jossa on pitelemistä!

Maastossa Kepu on reipas ja vaatii hetken aikaa kunnes rauhottuu lenkkeilyyn. Rento ratsastaja saa poninkin rentoutumaan maastossa ja se kulkee kaula pitkänä ihmetellen silloin tällöin puunoksia tai ruohotupsuja. Orin kanssa on kiva viettää pidempikin aika maastossa, taivaltaen vaikka koko päivänkin vaelluksella. Se on varmajalkainen luottoratsu, se ei säiky edes jokia tai siltoja, vaan ohittaa ja ylittää kaiken ongelmitta, se pitää myös uimisesta. Ainoa asia mitä ori hieman pelkää ovat isot autot, joita ohittaessa se saattaa hieman kiihdytellä itsekseen, muttei yleensä sen kummemmin reagoi niihinkään. Orilla on hyvin kilpailuhenkinen asenne maastoiluun, joten sen kanssa on helpompaa maastoilla yksin kuin seurassa. Toki ori osaa myös tammaseurassa olla nätisti, vaikka saattaakin laukassa pukitella tai muuten hermostua ellei pääse kärkeen johtamaan pientä laumaansa. Monella on myös tapana maastoilla orin kanssa ilman satulaa ja se tuokin molemmille rentouttavaa vaihtelua. Kepu myös työskentelee jonkun verran ajoponina ellei ole kilpailukausi meneillään.

Kisapaikalla Kepu on levoton, tanssahtelee ja hörisee vieraille hevosille etsien tuttuja. Se ei malta kuunnella ratsastajaa, mutta rauhoittuu pian ja alkaa sitten kuuntelemaan apujakin paremmin. Radalla se keskittyy suoritukseensa täysillä, erityisesti koulukentillä, jossa siitä on tullut erittäin taitava ja itsevarma esiintyjä, kilpailumenestystäkin varmasti alkaa tulemaan pikkuhiljaa. Koppiin Gabriel menee minun kanssani hyvin, muttei oikein luota vieraisiin. Kilpailueläinlääkäriin (ja muihinkin) se suhtautuu epäluuloisesti, mutta antaa heidän tutkia, jos hoitaja kiinnittää huomion vaikkapa leipäpussiin. Kengittäjän kanssa Gabriel on kiltti, mutta saattaa testata uutta kengittäjää kiskomalla kavioitaan pois. Myös peseminen ja muu laitto kisoja varten sujuu ongelmitta, mutta jos letitys tai pesu kestää liian kauan saattaa ori hieman steppailla.

Sukutaulu

i. Little Pepper
m 107
KTK-III, SHLA-III
ii. Noble King
m 105
iii. Gamin m 102
iie. Hellen m 100
ie. Chickasaw
m 102
iei. Tibur Club prt 103
iee. Mary m 105
e. A.D. Moonlight Shadow
rtkrj 100
SHLA-II
ei. A.D. Max Moonlight
vrt 103
eii. A.D. White Prince km 102
eie. Tiara trt 104
ee. Nollan vkk 98
YLA3, KRJ-IV, SHLA-III
eei. Whisky vkk 83
eee. Champion Pathin rtkm 83
ii. Noble King on esikantakirjaan päässyt komea ori, jolla on lähes kaikista lajeista kattavat sijoitukset, vaikkakin esteiltä orilla on eniten voittosijoja. Noble King on kotimaassaan Britanniassa hyvin tunnettu ja arvostettu ori, jolla on kymmenen hienoa jälkeläistä. Noble Kingin suku on hieman tuntemattomampaa vaikkakin myös sen suvusta löytyy hienoja periyttäjiä sekä estekenttien hirmuja. Erityisesti orin tammasukulaiset ovat myös palkittuja hienosta ulkomuodostaan.
ie. Chickasaw on hurmaava tamma, joka on useasti palkittu kunniamaininnalla näyttelyissä. Estetykkinäkin tunnistautuva Chickasaw on kahminut estekisoista urallaan reilut 10 sijoitusta ja varsojakin se on ehtinyt tehdä peräti 12! Chickasawin suvusta ei ole hirveästi tietoa eivätkä sen sukulaiset ilmeisimmin ole olleet mitenkään erityisiä rodun kehitykselle. Tamman jälkeläiset sen sijaan ovat tunnettuja kestävyydestään etenkin kenttäratsuina ja onpa Lidin näyttelyurankin alku osoittautunut lupaavaksi.

iii. Gamin ei ollut ulkomuodoltaan mikään prinssi, mutta suoritusponina erinomainen. Ori kilpaili hieman kouluratsastuksessa, mutta esteillä se oli parhaimmillaan. Gamin oli hieman "hevosmainen" ratsastaa eli saattoi kerätä niin sanottua pöllöenergiaa ja poukkoilla miten sattuu. Orilla oli kuitenkin kaksi vakioratsastajaa sen koko elämän ajan ja he tunsivat Gaminin konnankoukut tarkkaan. Gamin oli hieman hankala käsitellä, sillä se oli mestari avaamaan solmuja ja tekemään muita "kolttosia". Oria saatiinkin metsästää koko tallin joukolla useamman kerran ja jouduttiinpa sitä joskus kutsumaan poliisitkin apuun.
iie. Hellen oli erinomainen esimerkki siitä, miltä shetlanninponin kuuluu näyttää. Tamma menestyikin hyvin näyttelyissä ja se kantakirjattiin hyvillä pisteillä. Hellenin omistaja menehtyi kuitenkin yllättäen ja se myytiin muiden ponien ohella. Tamma päätyi harrasteponiksi pohjoisenglantilaiselle perheelle. Hellen oli hyvä käsitellä, mutta saattoi joskus innostua hieman liikaa. Tamma sai vain yhden jälkeläisen: Noble Kingin.
iei. Tibur Club oli melko keskinkertainen ori. Se pidettiin kuitenkin orina sen mutkattoman käsiteltävyyden ansiosta. Tiburilla kilpailtiin jonkin verran pikkukisoissa ilman mainittavaa menestystä. Ori ei olisi halunnut poistua muiden hevosten luota siksi aikaa, että suorituksesta olisi selvitty kunnialla. Myöhemmin ori astui muutaman oman tallin tamman. Tibur jouduttiin lopettamaan suolisolmun vuoksi vain 10-vuotiaana.
iee. Mary eli lähes koko elämänsä ratsastuskoulussa. Tamma oli mukava käsitellä, mutta ratsastettaessa saattoi tehdä aivan mitä itse halusi, mikäli ratsastaja ei osannut komentaa. Talutustunneilla Mary oli kuitenkin erinomainen, sillä se kantoi pieniä lapsia kiltisti satulassaan. Tamma oli monitoimiponi, jolla saattoi ratsastaa sekä sileällä että esteillä ja ajaa. Mary sai kaksi jälkeläistä, joista Chickasaw on menestynyt paremmin. Tamman toinen jälkeläinen on sekin ratsastuskouluponina.

eei. Whisky oli 83-senttinen pieni ja pippurinen palomino ori, joka on vahvasti periyttänyt vaikeaa luonnettaan jälkeläisilleen. Orilla on kaksi tammajälkeläistä ja sen siitosura loppui kun ensimmäinen orijälkeläinen syntyi ja todettiin niin vaikeaksi käsitellä ettei orin luonteen periyttämistä kannattaisi enää jatkaa pidempään. Jännityksellä seuraamme periytyykö vaikea luonne myös Nollanin jälkeläisille, ainakaan vielä niin ei onneksi ole käynyt! Whiskyllä ei siis ole juurikaan jälkeläisnäyttöä, eikä liiemmin kisatuloksiakaan.
eee. Champion Pathin oli myös 83-senttinen rautiaankimo tamma, joka on palkittu useissa näyttelyissä yli 40 pisteellä. Tammalla on ainoastaan yksi jälkeläinen Nollanin lisäksi, mutta se on palkittu sekä 1- että 2-vuotiaana 9 pisteellä kymmenestä näyttelyissä, joten ilmeisesti ainakin hyvän rakenteen Path on periyttänyt varsoilleen. Tamman luonteesta ei valitettavasti ole tietoa, koska se on kasvatettu ulkomailla ja tuotu Suomeen siitoskäyttöön vanhoilla päivillään.

Jälkeläiset

  • Gabriel on siitoskäytössä

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

Ei vielä arvosteltu.

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

KRJ 5 sijoitusta

11.11.18 - he B - 6/40 - Aamun tila
12.11.18 - he B - 5/40 - Aamun tila
13.11.18 - he B - 1/40 - Aamun tila
15.11.18 - he B - 4/40 - Aamun tila
08.05.19 - he B - 4/18 - Adina

ERJ 16 sijoitusta

21.10.18 - 60cm - 3/31 - Supernatural
22.10.18 - 60cm - 5/31 - Supernatural
30.10.18 - 60cm - 5/40 - Riemunkirjava
02.11.18 - 60cm - 4/40 - Riemunkirjava
02.11.18 - 60cm - 1/40 - Riemunkirjava
03.11.18 - 60cm - 2/46 - Adina
06.11.18 - 60cm - 5/40 - Riemunkirjava
25.11.18 - 60cm - 1/31 - Adina
12.01.19 - 60cm - 2/30 - Safiiritiikeri
23.01.19 - 60cm - 3/30 - Safiiritiikeri
29.01.19 - 60cm - 4/30 - Safiiritiikeri
24.04.19 - 60cm - 3/100 - Rósgarður
26.04.19 - 60cm - 7/100 - Rósgarður
06.06.19 - 60cm - 2/44 - Hiivurin Suomenhevoset
07.06.19 - 60cm - 4/44 - Hiivurin Suomenhevoset
19.06.19 - 60cm - 4/44 - Hiivurin Suomenhevoset

Valmennukset

00.00.0000, este/kouluvalmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

00.00.0000, kirjoittaja: X
Ei merkintöjä.