A.D. Elvin Estelle
YLA1, SLA-II, SV-II, SLA-B

Kutsumanimi Estelle Syntynyt 02.07.2012 Suomi (30v)
Rotu suomenhevonen Rekisterinumero VH13-018-0089
Sukupuoli tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 157cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri tummanpunarautias Koulutus helppo B, re 40cm
enn. 21,3 (ravipainotus)
Voittosumma 61 475ve Startit 136: 11-6-17


Historia

Estelle on vanhan ravuritammamme Elviran ensimmäinen, tärkein varsa ja meille hankitun ensimmäisen ravuriorin Donastian Hirviö-Poika esikoinen. Estellen syntyessä tammaa kohtaan olivat odotukset korkealla ja täytyy myöntää, että tamma on kyllä onnistunut täyttämään ne kaikki niin luonteeltaan kuin ravituloksiltaankin. Elvin ensimmäinen varsa nimettiin tamman mukaan ja siitä tuli Estelle, joka niin sopiva nimi hienolle leidille kuin tarpeeksi lyhyt kutsumanimenäkin. Molemmat Estellen vanhemmista on palkittu hyvin tuloksin niin yleislaatuarvostelussa kuin suomenhevostenkin laatuarvostelussa ja toivomme Estellen tulevan perässä samaa reittiä. Ainakin raviuransa päätettyään tamma on väläytellyt mukavia tuloksia näyttelyareenoilla. Myös Estellen vanhemmat ovat minulle tärkeitä, isä Toni on vanhan hyvän ystäväni Tiikerin kasvatteja ja nyt jo edesmennyt emä Elvira ostettiin meille naapuritilalta Tuomaalan kaupatessa meille hyvänaapuri hintaan nuorta oria. Hassua siinä kylläkin oli se, että naapurin Jussi tiesi tarkalleen oriista tulevan ravurin, vaikka vanhemmat ovat ratsuja. Elvin suvussa puolestaan on enemmänkin ravureita ja isä Joiku jopa sangen hyvä sellainen.

Luonne

Estellessä yhdistyy keppostelija ja hellyydenkipeä tyttönen. Se on loistava päivänpiristys ankeisiin hetkiin, jonka kanssa jokainen päivä on erilainen. Tamma ei ole varsinaisesti ilkikurinen, mutta tykkää keksiä pieniä jekkuja hoitajansa pään menoksi tylsistyessään. Hoitajan oppiessa nämä pienet jekut ei tamman kanssa tule varmastikaan ongelmia. Estelle on helppo ja kiltti käsitellä. Näiden pienten jekkujen vuoksi tamma on kuitenkin hyvä sitoa kiinni hoitamisen ajaksi, ellei halua kerätä harjalaatikon sisältöä karsinasta purujen seasta tai metsästää ovenraosta paennutta tammaa pitkin pihoja. Tammalla on myös ikävä tapa häärätä karsinassa samaan aikaan hoitamisen kanssa ja pyöriä, jonka vuoksi hoitaminen on mukavempaa hevonen sidottuna. Estelle antaa kaviot nätisti eikä vierasta kengittäjääkään. Jonkin verran tamma saattaa nykiä tosin kaviota itselleen kengityksen venyessä pidemmäksi, kuin sen hermot kestävät. Varustaminen on helppoa, kunhan muistaa tosiaan laittaa hevosen kiinni. Tammaan saattaa nimittäin tulla äkisti vipinää sen nähdessä etenkin satulan, vaikka ei Estelle sitä erityisemmin välttelekään. Myös selkään noustessa on hyvä pyytää joku pitelemään kiinni ratsusta, sillä se ei oikein malta pysyä paikoillaan.

Ratsuna Estelle on kuuliainen ja nöyrä, mutta vaatii päättäväisen ratsastajan, joka uskaltaa vastata tamman antamaan haasteeseen johtajuudesta. Se koettelee mielellään uusia ratsastajia lintsaamalla koulukuvioista tai kuskaamalla esteillä. Päättäväisin ottein tamman kanssa kuitenkin pärjää aloittelijakin ja tammasta saa mainion ratsun kouluradalle. Estellellä on hienot askellajit, eikä selästä käsin huomaa mistään tamman olevan myöskin ravikäytössä, kaikenlainen säheltäminen jää raviradalle. Maastossa Estellestä löytyy tarvittaessa hidas löntystäjä aloittelijalle tai menevämpään vauhtiin innokas laukkaaja kokeneelle. Esteillä on hyvä pitää tamma koko ajan hereillä, koska se voi kieltää vauhdin jäädessä liian hitaaksi lähestymisiin. Maapuomeillakin Estellen huomio on hyvä herättää tarpeeksi aikaisin, ettei tamma sotkeudu jalkoihinsa niillä. Pienet hypyt toki piristävät aina treenaamista, mutta kyllä Estelle pääasiassa taitaa olla kouluratsu ja ravuri, estepuoli on hieman hankalaksi todettu tamman kanssa ja tuskimpa se siitä miksikään muuttuu, kun tamma kuitenkin on jo eläkeläinen.

Raviradalla Estelle osaa todella loistaa! Se on valjastaessa uskomattoman rauhallinen, vaikka ympärillä olisi kova meteli ja hälinä ihmisjoukossa. Se ei kiinnitä juurikaan huomiota ympärillä tapahtuvaan menoon ja meininkiin, vaan keskittyy aina täysillä suoritukseensa. Tämä koskee myöskin ratsastuskilpailuja. Kotona ajaessa Estelle on rauhallinen ja toimiva, maastoilee mielellään myös kärryjen kanssa porukassa sekä yksin. Estelle pitää myös uimisesta ja yritämmekin joka kesä päästä sen kanssa uimaan ainakin pariin otteeseen. Valjakkoajossa ei Estellen kanssa olla kisattu, mutta kyllä se kotona vetää kärryjä kuin kärryjä ja huvikseen kun joskus kokeilimme, tekee tamma ihan mahtavat suoritukset koulukokeen ohjelmistakin. Ravikäytöstä Estelle on jo hyvän aikaa sitten jäänyt eläkkeelle, mutta mielenvirkeyden vuoksi käymme yhä Estellen kanssa ahkerasti ajamassa sekä kotona että radalla. Se on hyvä kaveri varsinkin nuorempien opettamiseen ja matkustamisen harjoitteluun.

Jälkeläiset

11.05.13 o. A.D. Estellen Antonio (i. M.L. Siro-Aatos) SLA-II, SV-II, Vir MVA Ch
19.01.14 o. A.D. Estellen Hilarius (i. Hopearinteen Hurmuri) KTK-II, Vir MVA Ch, VSN World Ch, SV-II
27.05.14 t. Adinan Neiti Etsivä (i. M.L. Siro-Aatos) SV-I
16.09.14 t. Adinan Enni (i. M.L. Siro-Aatos) SV-II
28.05.19 o. Adinan Manaaja (i. Manailla KAS)

Sukutaulu ja -selvitys

Donastian Hirviö-Poika
prt 161cm 21,3
KTK-III, YLA3, Ch, VSN Ch, SLA-C
Sauhu-Hirviö PL
rt 162cm
Riennon Tuska Riivin
rt 164cm
Hymysauhu
rt 156cm
KRJ-I
Sirun Vilukissa
rt 157cm
Mercedes-Pomo
tprt 154cm
Satuolento
vprt 160cm
Elvira
prt 153cm 25,1
YLA3, SLA-III, SLA-B
Joiku
vprt 156cm 20,8
Sirompi
rt 161cm 27,3
Aviisitar
rt 149cm 31,4
Viksutin
tprt 153 27,8
Timant
vprt 158cm 27,3
Viksute
trt 148cm 28,5


i. Donastian Hirviö-Poika eli Toni, on punarautias menevä oripoika, joka on jo saavuttanut ikäisekseen paljon. 10-vuotiaalla orilla on plakkarissaan lähes 40 starttia, joista 11 sijoitusta ja peräti viisi voittoa. Orin palkintotili ylittää jo reippaasti 10 000ve ja ori onkin kisasaavutustensa turvin kantakirjattu III palkinnolle. Orilla ei ole vielä ratsupuolelta kisasaavutuksia, vaikka toki ori on peruskoulutettu myös ratsun hommiin. Orilla on kaksi nuorta varsaa, joista toinen SV-II ja SV-III palkittu. Toni muutti Adinaan joulukuussa 2012 ja on ystäväni Tiikerin kasvatteja Donastiasta.
e. Elvira tutummille Elvi, saapui Adinaan helmikuussa 2012 eli tamma on ehtinyt jo lähes pari vuotta meillä asustella. Elvin kasvattaja on Tuomaalan tila naapurissa. Punarautias tamma on luonteeltaan helppo ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Tammalla on miltei 50 starttia, sekä 18 sijoitusta, jotka ovat jo nyt tuoneet tamman voittotilille yli 30 000ve. 12-vuotiaalla tammalla on myös villeissä kisoissa yli 10 sijoitusta, joten täytyy sanoa että tamman ura myös ratsupuolella on saanut alkunsa hyvin. Elvillä on kaksi nuorta varsaa, joista ensimmäinen palkittu jo SV-II ja SV-III palkinnoilla.

ii. Sauhu-Hirviö PL, tutummin vain Hirviö, oli komea, yleispainoitteinen suomenhevosori. Orin luonteesta ei kovinkaan paljoa tiedetä, mutta siltä on jäänyt kaksi jälkeläistä. Hirviö oli rautias, 162 cm korkea oriherra, jolla ei ole kilpailunäyttöjä. Ori toimi lähes koko ikänsä pelkästään "maskottina" ja ilmeisimmin oli itsekin vahinkovarsa, jonka takia se jäi kasvattajalleen Caribian Studiin hetkeksi ja myytiin myöhemmin ystävälleni Tiikerille. Hirviö oli siitäkin huolimatta, ettei koskaan kilpaillut, suhteellisen hyvin koulutettu suomenhevonen, joka hyppäsi ratana metriä ja osasi perusasiat koulupuolellakin.
ie. Sirun Vilukissa ei liiemmälti esittelyjä kaipaa.. Se on vauhdikas, mutta kiltti luonteeltaan ja kilpaillut mittavan uran neljän lajin monitaiturina. Vilulta on jäänyt kahdeksan varsaa, joista Estellen isä Toni on tunnetuimpia.
ei. Joiku oli vaaleanpunarautias 156cm ori, joka uransa aikana ehti reilut 230 000 ve huimalla ennätyksellään. Lisäksi orin kerrotaan olleen erityisen hyvä ja toimiva ajettava, muutenkin luonteeltaan kiltti. Joikulta jäi yli 300 jälkeläistä vaikka se lopetettiin jalkavammojen vuoksi suhteellisen nuorena (17-vuotiaana). Orin kaikki jälkeläiset ovat pärjänneet raveissa loistavasti. Joiku on hyvistä vanhemmista, molemmat ravihevosia ja kantakirjassa.
ee. Viksutin oli kaunis tummanpunarautias tamma. Sillä on vain yksi varsa, aiempi orivarsa kuoli vuotiaana, ikävä kyllä vain päiviä ennen joulua. Viksutin ei ole kantakirjassa, mutta sillä on suhteellisen hyvä raviura takana. Viksuttimen suku on täynnä menestyneitä ravihevosia ja osa on myös kantakirjattu. Viksuttimen uravalinnaksi valikoitui osaltaan suvun paineiden vuoksi ravit, vaikka olisi tamma pärjännyt myös ratsuna.

iii. Riennon Tuska Riivin oli rautias 164-senttinen suomenhevosori, joka toimi siitoskäytössä ja teki ohessa raviuran. Myöhemmällä iällä se myös ratsukoulutettiin, mutta kilpailemassa ei käyty enää tuolloin. Tuska jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.
iie. Hymysauhu oli hyvätasoinen kouluhevonen, joka palkittiin saavutuksistaan KRJ-I palkinnolla. Tamma oli luonteeltaan viisas ja rauhallinen, vaikka saattoikin iästään huolimatta vielä innostua kisoissa. Tamma eli ja vaikutti viimeiset vuotensa Parodiassa, jossa se myös kilpaili kouluratsastuksessa vaativa B-tasolla. Siltä jäi kaikkiaan viisi varsaa, joista kolme on kilpaillut koulussa ja esteillä.
iei. Mercedes-Pomo oli tummanpunaraudikko pienehkö ori, joka omasi kompaktin ulkomuodon ja sporttisen rakenteen. Se palkittiin varsana usein näyttelyissä ja myöhemmin kisattiin myös vaativia koululuokkia. Ori kantakirjattiin 8-vuotiaana ja lausunto kiinnitti eritoten huomiota oriin suuriin raviliikkeisiin. Pomo oli suosittu siitosori usean kauden ja jälkeläisiä kertyi toisensä perään. Pomon kuollessa jälkeläisiä oli jo kuutisenkymmentä, joille Pomo oli periyttänyt vahvuutta, suorituskykyä ja raviliikettä, jonka ansiosta osasta sen jälkikasvua tuli myös hyviä ravureita. Tunnetuimpiin oreihimme lukeutuva ori jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi kotonaan, 18-vuotiaana.
iee. Satuolento oli vaaleanpunaraudikko liinaharja, korkeudeltaan tasan 160cm. Myöskin se tuli tunnetuksi kouluratojen konkarina helpoissa luokissa ja myöhemmällä iällä myös valjakkoajopiireissä. Sadun parina kilpaili yllättäen yksi sen nuoruuden pihattokavereista ja tammat olivat voittamaton pari, vaikka Satu oli luonteeltaan hieman ärhäkkä. Se omasi kuitenkin loistavan kilpahevosen psyykeen ja tuotti valjakkohevosia esikoisensa jälkeen vielä seitsemän lisää. Varsat olivat kyvykkäitä myös ratsastuslajeissa. Satu jouduttiin lopettamaan jalkavaivojen vuoksi 22-vuotiaana.

eii. Sirompi kilpaili menestyksekkäästi niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin raviradoilla. Siro oli luonteeltaan nöyrä, rohkea ja omasi sopivassa määrin työmotivaatiota. Suuri osa Siron jälkeläisistä on ravihevosia, mutta mahtuupa mukaan muutama kenttäratsukin! Siro on periyttänyt jälkeläistölleen hyvän luonteen ja monipuolisen lahjakkuuden.
eie. Aviisitar oli rautias pienikokoinen tamma, joka kilpaili muun suvun tavoin raveissa. Se oli tasainen suorittaja, mistä kertovat myös monet sijoitukset statistiikassa. Se ei kuitenkaan koskaan yltänyt aivan kärkijoukkoon. Luonteeltaan tamma oli erinomainen ravihevonen, kiltti ja järkevä. Aviisin varsat ovat perineet tamman hyvän luonteen ja pärjänneet sen ansiosta monipuolisesti paitsi raveissa myöskin ratsupuolella.
eei. Timant oli vaaleanpunarautias sukkajalka, jonka raviura tyssäsi valitettavasti jo 8-vuotiaana loukkaantumiseen. Ori ei koskaan päässyt oikein iskuun radalla, mutta hyvä luonne, loistava rakenne ja menestyksekäs suku tekivät siitä halutun siitosorin. Jälkeläiset ovat hyvin korkeaa tasoa, niistä seitsemän on kansainvälisiä ravitähtiä ja muutkin hyvärakenteisia suoritushevosia, joilla on mainio huumorintaju ja innokkuus työntekoon.
eee. Viksute on suvun ainoa pienhevonen. Rautias tamma aloitti uransa ensin kouluradalla, mutta koska tammassa ei oikein ollut tarpeeksi liikettä päätettiin senkin kanssa siipiä kokeilla raviuralla suvun mallin mukaan. Menestystä tässä lajissa niittänyt tamma oli luonnonlahja ravimaailmalle, se oppi nopeasti oikean juoksutekniikan ja oli nöyrä sekä yhteistyöhaluinen, jonka vuoksi se eteni urallaan nopeaan tahtiin. Hyvärakenteinen Viksu oli raviuransa päätettyään tarjolla siitokseen ja varsat vietiin kirjaimellisesti käsistä. Viksulla oli kuitenkin jonkun verran ongelmaa tiinehtymisen kanssa, eikä siltä jäänyt varsoja kuin kourallinen. Kuitenkin niistäkin kaksi osoittautui hienoiksi ravihevosiksi.

Kisatulokset

Suomenhevosten laatuarvostelu
15.06.14 - SLA-II - 13 - 21 - 21 - 14 - 6 = 75p
"Hyvät tyypit, kevyt kaula ja pitkä kevyt runko, hyvänpuoleiset jalka-asennot"

Yleislaatuarvostelu
30.08.17 - YLA1 - 31,5 (16+15,5) - 30,5 (18,5+12) - 20 - 11 - 4 = 97p

Suomenhevosvarsojen arviointi
15.02.13 - SV-II - 7 - 3 - 10 - 6.3 - 10 = 36.3p
15.03.13 - SV-III - 7 - 3 - 15 - 7.3 - 10 - 0 = 42.3p

VSN näyttelyt
16.12.13 - 31p - tuom. Christa W | Kelokorpi

Rotunäyttelyt
31.05.18 - III palk - tuom. dookie
28.02.19 - II palk - tuom. Lissu T

VSR CUP sijoitukset 4kpl
30.04.15 - noviisi yhdistetty parivaljakoille - 1/15 - kutsu
31.07.15 - helppo C - 2/54 - kutsu
31.10.15 - helppo C - 1/36 - kutsu
30.11.15 - helppo C - 5/68 - kutsu

VSR sijoitukset 17kpl
13.01.15 - he C - 2/7 - kutsu
15.01.15 - he C - 2/7 - kutsu
21.01.15 - he C - 3/17 - kutsu
23.01.15 - he C - 1/17 - kutsu
30.01.15 - he C - 3/12 - kutsu
23.03.15 - KN Special - 2/4 - kutsu
25.03.15 - KN Special - 1/4 - kutsu
25.03.15 - he B - 1/12 - kutsu
26.03.15 - he B - 1/12 - kutsu
26.03.15 - KN Special - 2/4 - kutsu
06.04.15 - KN Special - 1/4 - kutsu
07.04.15 - KN Special - 2/4 - kutsu
08.04.15 - he B - 2/10 - kutsu
09.04.15 - KN Special - 1/4 - kutsu
31.08.15 - he B - 2/6 - kutsu
01.09.15 - he B - 1/6 - kutsu
04.09.15 - he B - 2/6 - kutsu

Villit sijoitukset 4kpl
25.03.13 - näyttelyt - 2/9 - kutsu
30.01.14 - näyttelyt - 2/11 - kutsu
08.02.15 - näyttelyt - 1/14 - kutsu
01.05.17 - match show, PUN1 - Susikallio

28.10.15 - 40cm - 1/26 - kutsu

06.10.13 - valjakkoajo - 1/5 - kutsu
10.05.14 - ravit - 4/20 - kutsu
08.06.14 - ravit - 2/7 - kutsu

VRER ravit
01.02.13 - 1/1 - 55,9 - Opetuslähtö (hyväksytty)
15.02.13 - 3/11 - 43,5 - Koelähtö (hyväksytty)
09.03.13 - hll - Crimson
12.03.13 - 5/8 - 42,9 - Aken ravitalli
16.03.13 - 1/7 - 41,5 - Ikirouta
17.03.13 - 9/9 - 41,6 - Ikirouta
24.03.13 - 8/9 - 40,3 - Ikirouta
30.03.13 - 9/12 - 38,4 - Susiraja
31.03.13 - 5/9 - 33,5 - Kiri
05.04.13 - 8/8 - 41,4 - Susiraja
26.04.13 - 11/12 - 34,1 - Niittyrannan ravitalli
15.05.13 - 2/2 - m39,3 - montékoelähtö (hyväksytty)
20.05.13 - 7/11 - 34,8 - Mystic Cloud
21.05.13 - 11/15 - 35,4 - Mystic Cloud
22.05.13 - 11/12 - 38,7 - Mystic Cloud
23.05.13 - 9/12 - 33,5 - Mystic Cloud
24.05.13 - 5/11 - 31,6 - Susiraja
26.05.13 - 2/12 - 31,3 - Niittyranta
10.07.13 - 14/15 - 34,3 - Maunola
20.07.13 - 12/15 - 34,2 - Maunola
31.07.13 - 14/14 - 33,3 - Maunola
15.08.13 - 8/10 - 32,2 - Burnout Stable
21.08.13 - hll - Hessi VR
25.08.13 - 8/8 - 33,5 - Aken ravitalli
26.08.13 - 6/9 - 33,5 - Atomic Racers
28.08.13 - 9/9 - 31,6 - Burnout Stable
31.08.13 - 3/12 - 29,5 - Burnout Stable
16.09.13 - 3/8 - 31,5m - Hessi VR
25.09.13 - 11/11 - 31,9 - Aken ravitalli
10.10.13 - 7/9 - 30,5m - Maunolan ravitalli
15.10.13 - 5/9 - 33,6 - Ratatalli Ravila
28.09.13 - 3/7 - 28,4 - Minnantila
10.10.13 - 10/10 - 32,4m - Maunolan ravitalli
15.10.13 - 1/15 - 31,1m - Maunolan ravitalli
25.10.13 - 12/15 - 31,5m - Maunolan ravitalli
25.10.13 - 3/12 - 31,8 - Carbonara
02.11.13 - 9/11 - 30,3m - Maunolan ravitalli
09.11.13 - 10/11 - 33,4m - Maunolan ravitalli
16.11.13 - 4/12 - 33,5m - Maunolan ravitalli
18.11.13 - 6/7 - 31,0 - Hessi VR
23.11.13 - 11/11 - 35,4m - Maunola
30.11.13 - 4/10 - 34,3m - Maunola
14.12.13 - 8/11 - 28,6 - Burnout Stable
14.12.13 - 8/13 - 29,2 - Maunolan ravitalli
17.12.13 - 4/7 - 29,6 - Burnout Stable
17.12.13 - 1/8 - 27,1 - Burnout Stable
19.12.13 - 3/7 - 29,4 - Carbonara
21.12.13 - 6/13 - 29,1m - Bulevardi
26.12.13 - 3/10 - 28,3 - HäRa
30.12.13 - 1/11 - 32,3 - North Stable
31.12.13 - 14/15 - 33,2 - North Stable
11.01.14 - 11/12 - 29,4 - Maunolan ravitalli
18.01.14 - 5/12 - 28,5 - Maunolan ravitalli
25.01.14 - 6/10 - 28,5 - Maunolan ravitalli
30.01.14 - 4/9 - 27,4 - RaPu
01.02.14 - 12/12 - 29,5 - Maunolan ravitalli
07.02.14 - 4/10 - 28,5 - Bulevardi
10.02.14 - 6/11 - 28,4 - RaPu
15.02.14 - 3/10 - 27,4 - Maunolan ravitalli
18.02.14 - 11/11 - 29,6 - RaPu
22.02.14 - 6/11 - 27,1 - Maunolan ravitalli
21.02.14 - 11/11 - 30,1 - Bulevardi
24.02.14 - 11/15 - 28,5 - RaPu
28.02.14 - hll - RaPu
03.03.14 - 3/14 - 28,3 - RaPu
05.03.14 - 3/7 - 27,5 - Valtaria
06.03.14 - 1/9 - 28,1 - RaPu
07.03.14 - 6/10 - 29,2 - Valtaria
09.03.14 - 1/7 - 32,3m - Hessi VR
10.03.14 - 9/12 - 28,3 - RaPu
18.03.14 - 6/12 - 27,5 - RaPu
23.03.14 - 5/9 - 27,4 - RaPu
30.03.14 - 1/13 - 26,2 - RaPu
07.04.14 - 1/11 - 27,2 - Burnout Stable
11.04.14 - 5/7 - 27,1 - North Stable
15.04.14 - 3/11 - 28,1 - Piilopaikka
15.04.14 - 9/12 - 27,5 - Starberry
16.04.14 - 4/6 - 30,0m - Hessi VR
17.04.14 - 7/7 - 28,5 - North Stable
20.04.14 - 10/11 - 32,2 - Piilopaikka
20.04.14 - 7/8 - 28,4 - Burnout Stable
22.04.14 - 7/10 - 28,0 - Maunola
23.04.14 - 9/9 - 27,5 - North Stable
29.04.14 - 7/11 - 29,3 - Maunolan ravitalli
30.04.14 - 3/11 - 27,4 - Noreen Trotters
07.05.14 - 7/11 - 32,0m - Kerystonin Kartano
10.05.14 - 8/12 - 25,9 - Maunola
12.05.14 - 6/12 - 25,6 - Starberry
16.05.14 - hll - Bulevardi
19.05.14 - 5/8 - 26,5 - Starberry
24.05.14 - 7/12 - 25,8 - Maunola
25.05.14 - 4/11 - 25,3 - Maunola
26.05.14 - 5/12 - 26,4 - Starberry
28.05.14 - 6/10 - 26,4 - AGL Stables
30.05.14 - 11/11 - 26,8 - Bulevardi
06.06.14 - 6/12 - 27,3 - Bulevardi
17.06.14 - 7/15 - 29,0 - AGR Stables
12.07.14 - 5/12 - 25,4 - Maunola
19.07.14 - 2/8 - 25,4 - Maunola
25.07.14 - 3/10 - 21,3 - Pompej
02.08.14 - 6/12 - 25,3 - Aken ravitalli
04.08.14 - 4/9 - 27,6m - Valkolehto
08.08.14 - hll - Bulevardi
09.08.14 - hll - Aken ravitalli
16.08.14 - 9/12 - 28,2 - Aken ravitalli
20.08.14 - 10/10 - 26,6 - Repolan ravitalli
23.08.14 - 4/11 - 25,3 - Aken ravitalli
31.08.14 - 14/15 - 28,2 - Valkolehto
10.09.14 - 4/10 - 22,3 - Repola
16.09.14 - 2/8 - 23,5 - Repola
20.09.14 - 10/11 - 25,6 - Repola
28.09.14 - 5/11 - 28,0m - Bulevardi
11.10.14 - 2/12 - 22,3 - Snilli Trotters
12.10.14 - 10/10 - 30,5m - Bulevardi
13.10.14 - 5/10 - 23,7 - Valtaria
14.10.14 - 6/11 - 24,4 - Valtaria
18.10.14 - 1/11 - 22,1 - Bulevardi
19.10.14 - 3/11 - 23,3 - Valtaria
01.11.14 - hyl - Burnout Stable
05.11.14 - 7/10 - 24,2 - Burnout Stable
15.11.14 - 6/9 - 24,2 - Burnout Stable
06.12.14 - 2/12 - 22,6 - Repolan ravitalli
10.12.14 - 3/11 - 23,3 - Repolan ravitalli
18.12.14 - 7/10 - 22,6 - Pompej
19.12.14 - 3/11 - 29,6m - Keryston
28.12.14 - hpl - Kerystonin kartano
30.12.14 - hll - Pompej
09.01.15 - 8/12 - 30,4m - Bulevardi
16.01.15 - 1/7 - 27,4 - Bulevardi
23.01.15 - 1/10 - 28,1m - Bulevardi
24.01.15 - 3/5 - 22,2 - Pompeji
30.01.15 - 3/11 - 22,2 - Bulevardi
06.02.15 - 5/12 - 23,2 - Bulevardi
10.02.15 - hpl - Keryston
15.02.15 - 6/10 - 23,2 - Pompej

Päiväkirja

02.05.13 Koulua ja kavaletteja kirj. Jannica (237s)
Kävin heti aamutuimaan laittamassa kentälle pituushalkaisijalle kolme kavalettia yhden askeleen välein, lyhyelle sivulle kaksi puomia ja vielä molemmille pitkille sivuille yksittäiset puomit kaarevalle uralle. Ponilla oli hieman virtaa jo alkuverryttelyssä vapaista johtuen, joten suuhun laitetut kolmipalat eivät olleet ollenkaan huono ratkaisu. Alussa otti muutamia pukittelu- ja laukkaspurttikohtauksia, mutta meno alkoi sitten onneksi rauhoittua. Otin alkuraviin mukaan maapuomeja, alkuun Estelle loikki niiden yli melkoisen mallikkaasti, mutta ymmärsi pian ajatuksen ja alkoi ravaamaan nätisti puomien yli. Tulin laukkaverkan jälkeen myöskin puomeja, välit osoittautui hieman lyhyiksi, mutta hyvin selvittiin silti. Energiaa riitti vielä tähänkin tehtävään, mutta hyvin meni. Tulin vielä pari kertaa kaikki puomit laukalla, tamma kuumeni hiukan puomien välillä ja yritti karata alta toistuvasti. Pääosin kuitenkin tehtävät sujuivat tänään hyvin ja lopuksi tehtiin vielä pari "uusintarata"-tehtävää puomeilla eli tiukkoja teitä ja tammanhan oli kuunneltava! Neiti kulki kivasti ja otin loppulaukassa vielä ympyröitä ja ravia ympyrällä. Sitten heppa tuntui kivalta ja otin keventelyt siihen ennen kouluharjoituksia. Ennen koulujuttujen aloittamista puin tammalle gramaanit, joita piti tietenkin alkuun testailla kiihdyttelemällä ja päätä viskomalla. Kun hevonen oli tottunut apuohjiin aloimme ravailemaan, Estelle oli ihan mukava, mutta aavistuksen jäykkä ympyrällä taivuttaa, johtunee siitä ettei olla kovin monesti menty apuohjien kanssa. Otin myöskin laukkaa ja taipuminen alkoi olla ainakin vasempaan kierrokseen jo hieman parempaa. Nostotkin sujuivat tänään hienosti ja otin vielä ravia hieman loppuun. Loppukäynnit mentiin kävelemään tielle, koska valmennustunti alkoi kentällä. Siellä piti toki vähän pomppia kun tielana tuli vastaan, mutta mitäs me pienistä..

02.07.13 Koulua ja kengitys kirj. Jannica (196s)
Tänään oli hieman rennompi päivä edelliskauden ravien jälkeen. Alkukäyntien jälkeen otin käynnissä väistöjen alkeita ja sulkutaivutustakin treenattiin, jotka sujui aika kivasti ja tamma oli herkkä pohkeelle. Ravissa tehtiin perusjuttujen lisäksi muutamia väistöjä ja kiemurauraa, ei oikein väistöt vielä auenneet tammalle. Väistöissä jäi hieman hitaaksi reaktio pohkeelle, mutta kyllä Estelle selvästi alkoi ymmärtämään mikä jutun idea on. Muuten tamma oli koko tunnin hyvän oloinen ja laukkakin meni hyvin, vaikka se olisi voinut olla hieman pyörivämpää. Otin loppuun vielä laukkatreeniä enemmän, että joutuu kokoamaan itseään ja otin takajalkoja mukaan raipan kanssa, tuli laukasta sitten hieman parempaa edes sillä tavoin istua. Käyntien jälkeen teimme raviympyrällä töitä ja ajoittain kivojakin pätkiä meni ja haki muotoon. Yritti hieman juosta alla uraa pitkin ravatessa, mutta parempi sekin että ainakin liikkuu mielellään, liian monta heppaa täällä Adinassa sellaista, että joutuu punkemaan eteen koulutreenissä vaikka muuten liikkuvatkin esteillä ja maastossa reippaasti.. Vatsalihasten väsyttyä harjoitusraviin siirryin hetkeksi käyntiin ja sitten otettiin vielä loppuravit keventäen, joissa Estelle oli tosi kiva, rento ja liikkui hyvin eteen. Illalla tamma sai myös uudet kengät alleen, laitettiin myöskin hokit kun ollaan jonkun verran treenattu maastoesteitä ja ratahan on nurmipohjainen. Hiukan tammaa jännitti toimitus, mutta hyvin käyttäytyi omistajan valvovan silmän alla..

02.09.13 Kevyt viikko kirj. Jannica (188s)
Kesälomien vuoksi viikonlopun valmennukset oli peruttu, joten päätin tehdä oma-aloitteisesti kuitenkin jotain koulunväännön tapaista. Alkukäynnit meni jo ihan pipariksi tamman loikkiessa sinne tänne innoissaan. Ravissa oli ihan hyvä jo, mutta laukka melkoisen jäykkää. Tänään oli melkoisen säpäkkä päivä ja kaverin poistuminen kentältä ei sitä ainakaan edes auttanut. Tehtiin paljon aivotyötä vaativia tehtäviä, väistöä, avoa, suljua ja lisää väistöä, ihan kiva tamma oli, muttei mitenkään toimiva, painoi kädelle ja ravasi joko liian lujaa tai ei ollenkaan. Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin, eikä saatu todistaa mitään ylilyöntejä. Muutamat siirtymiset auttoi saamaan ravia tahdikkaammaksi ja laukassa tehtiin paljon suunnanvaihtoja käynnin kautta, joka myös auttoi hidastamaan tempoa ja rauhoittamaan hevosta. Nostot sujuivat ihan hyvin ja käynti-laukka-siirtymiset olivat myös onnistuneita. Vähän töksähtäviä tosin ja paljon apuja sai liioitella, mutta Estelleksi ne sujuivat tosi hyvin. Loppuraveissa meni tosi hyvin jo. Illalla ajattelin vielä juoksuttaa neidin vapaana, josko saisi sitä ylimääräistä virtaa jollain ilveellä pois.. Taluttelin alkukäynnit ja muutaman kierroksen (ja pomppimisen) jälkeen sain vihdoin lukittua kentänportin ja päästin tamman irti. Estelle revitteli innoissaan ja pukitteli sekä spurttaili elämänsä kyllyydestä. Lopussa laukkasi jo rauhallisemminkin ja venytteli ravissa kaulaa. Talutin loppukäynnit ja menimme sitten talliin pesulle.

24.12.13 Joulumaasto kirj. Jannica (211s)
Joulumaasto onnistui kerrankin muitta mutkitta teiden ollessa lähes kokonaan sulat. Kierrettiin pidempi lenkki tänä vuonna hyvän sään vuoksi. Heti alkuun Estellen piti tietenkin esiintyä muille pelästymällä mukamas jotakin olematonta, yrittää kääntyä kotiin ja loikkia. Onneksi muut eivät huomanneet, että melkein jo alas tulin siitä show:sta.. Suoralla otettiin heti ravia ja tamma hyppi kirjaimellisesti innosta ilmaan. Takasuoralla kohti peltoja otettiin sitten SITÄ laukkaa, ensin hieman hitaammin ja sitten kuulosteltuamme heppojen fiilikset revilteltiin menemään lujempaakin. Valkoiset uudet säilöpaalit oli tottakai TOOSI pelottavat, mutta niistäkin selvittiin kunnialla. Laukan jälkeen otettiin pätkä ravia metsäpolulla, joka sujui tosi hyvin kaikkien saatua pahimmat energiat pois. Välillä piti toki pyrähdellä ja säikkyä kaikkea omiaan, mutta kaikki sujui kohtuullisen hyvin ja paalienkin ohi päästiin taas kotimatkalla. Loppuraveissa Estelle oli yhä kovin pirteä. Menimme vielä kentälle ravailemaan ja puin gramaanit. Mentiin kuitenkin ihan rennosti ja tamma kipitti korvat hörössä muiden kanssa uraa pitkin, oli kai kiva kun vihdoin sai seuraa! Välikäynnin jälkeen otettiin vielä väistöä ja keskiravia, sulkua, avoa ja kaikki meni ihan kivasti. Otin vielä parit laukannostot käynnistä ja peruutuksia, onnistuivat tosi hyvin! Suoralla uralla otettiin vielä laukkaa muiden lähdettyä ja alkuun tamma esitti oikein mallikkaita pukkeja selkä köyryssä, hyvä että kyydissä pysyin! Laukkailin vielä aikani ja sitten otettiin keskiravia, jonka jälkeen oli aika lopetella ja lähteä joulunviettoon.

27.08.16 Luonnollisen hevosmiestaidon kurssi Metsälampi, kirj. Jannica (422s)
Osallistuimme Estellen kanssa kurssille, koska haluan syventää suhdettani tammaan, nyt kun sen elämä on kokenut melkoisen mullistuksen raviuran päätyttyä ja neidin siirryttyä ratsun tehtäviin sekä siitokseen. Haluan myös vahvuutta kotona opettelemiimme tekniikoihin etenkin suhteen luomisessa ja vapaana olemisessa työskennellen. Lauantain ensimmäinen teorialuento oli erittäin hyvä ja se käsitteli hevosen luonnollista käyttäytymistä luonnossa ja laumassa. Mitään maailmaa mullistavia uusia oppeja ei tuolla luennolla valitettavasti kuitenkaan vastaan tullut, koska olemme Estellen kanssa jo kokeneita konkareita vuosittaisen maastakäsittelyleirin ansiosta, jossa olemme käyneet jo kymmenisen vuotta. Iltapäivän luennon aiheena olikin soveltaa luonnollisia hevosmiestaitoja arjen tilanteissa. Olin mielissäni, kun eteemme avattiin piirtoheittimelle Vainikan Aitan blogitekstejä, joita olen lukenut jo pidemmän aikaa saaden niistä uutta näkökulmaa asiaan. Luonnolliseen hevosmiestaitoon pienet niksit ja mallit ovat blogissa olleet hyviä, mutta on siellä kyllä asioita joita myös hieman kyseenalaistan koskien esimerkiksi kengättömyyttä ja ratsastusbootsien käyttöä.

Puoli neljältä kokoonnuimme päivän kolmannelle luentojaksolle, joka alkoi ihmisistä pikkuhiljaa näkymään. Ilmeisesti kuuma päivä myös hieman lannisti oppimisintoa, luulisin. Kehittämisohjeet luonnolliseen hevosmiestaitoon olivat kuitenkin sinällään hyviä ja luennoitsija kävi teoriassa läpi kaikki tuntemani harjoitukset. Mitään uutta ei siis oikein tästäkään luennosta käteen jäänyt, valitettavasti. Sunnuntaina pääsimme vihdoin tositoimiin, kun hevoset otettiin kentälle aamupalan jälkeen. Harjoitukset olivat meille helppoja, joten ohjaaja tuli luoksemme esittelemään muutamia hionta-asioita, joiden avulla harjoituksista saatiin meille molemmille hieman haastavampia ja etenkin Estellen mielenkiinto säilyikin heti paremmin. Sunnuntain harjoituksissa ei oikeastaan ollut meille mitään uutta, joten haastavinta taisi olla Estellen huomion kiinnittäminen minuun, kun ympärillä oli paljon uusia kasvoja ja hevosia, jotka kiinnostivat tammaa enemmän kuin mamma. Mielenkiintoisin oli ehdottomasti meille esitelty "temppukoulu" mitä saimme harjoitella sillä välin, kun toiset treenasivat perusjuttuja. Estelle piti paljon pienistä tehtävistä mitä se sai suorittaa ja tamman lemppari taisi olla lopuksi käyty pieni leikkimielinen agilitytaisto erilaisilla tehtävillä, joihin kuului vapaan hevosen kiertäminen, peruutusharjoitukset, pysähdykset sekä lankun ja pressun yli kävely. Alkuun tamma hieman jännitti vapaana lepattavien suikaleiden läpi kävelyä, mutta narun perässä se tuli helposti hökötyksen läpi.

Kurssin asioista jäivät päällimmäisenä mieleen pienet lisäniksit harjoitteluun ja aion muutenkin käyttää maastakäsittelyä nykyistä enemmän jatkossa monimuotoisemman liikutuksen saavuttamiseksi, jotta Estelle saa enemmän psyykkistä haastetta elämäänsä. Myös agilityradan rakentaminen meille kotiin voisi olla hauska juttu etenkin pikkuponien (ja -tyttöjen) mielestä! Kurssista jäi erittäin hyvät loppufiilikset ja pääsimme sunnuntailounaalla käymään läpi kurssipäivien kulkua ja sitä miten kaikilla oli mennyt. Kurssin tehtävät olivat meille ehkä turhankin helppoa, joten ensi kerralla voisi enemmän vielä perehtyä esimerkiksi teoriapuolessa siihen, miten hevonen esimerkiksi aistii ja kommunikoi luonnossa, jotta sitä osaisi lukea monipuolisemmin eikä tulisi kommunikaatiokatkoksia. Loppujen lopuksi oli kyllä kiva päästä kotiin (ja pulahtamaan lampeen) kuuman viikonlopun jälkeen, vaikka kurssipäivät olivatkin olleet osaltamme erittäin onnistuneita.


Valmennukset

02.11.13 Kouluvalmennus kirj. Jannica (104s)
Koko kouluvalmennus oli tänään yhtä taistelua hevosen kanssa. Päädyttiin tekemään ihan perusjuttuja tamman käytöksen vuoksi, eteen-alas ja läpiratsastusta. Otettiin ihan suoristuksia ravissa, asetuksia ympyrällä ja kolmikaarista. Tamma oli koko tunnin tahmea eikä ollut halukas tekemään yhtään mitään, tai ainakaan mitään mitä minä pyysin. Laukassa tuli ihan kivoja rentojakin pätkiä välillä, mutta ei se laukkakaan ihan hyvää ollut, tai sellaista kuin normaalisti. Rentoutui Estelle loppuravissakin pätkittäin ja kantoi pikkuisen itseään, muttei ollut joten oma itsensä. Liekö sitten johtunut jumeista lihaksissa, kun kuitenkin pakkasia ollut ja ei olla ehditty juuri maneesissa mennä tuntien vuoksi. Enemmän reagointia pitäisi kuulemma saada pohkeelle, minkäs teet kun tammaa ei kiinnosta..

03.02.17 Estevalmennus kirj. Jannica (130s)
Olin ilmoittanut meidät Estellen kanssa mukaan nuorten esteryhmään, ajattelin sen hieman piristävän tammaa kevään tullen. Mikään estetykki se ei kyllä varsinaisesti ollut, mutta energisellä tammalla riitti vielä virtaa iästä huolimatta, niin ajattelin että miksipä ei kutsun nähtyäni. Alkuverryttelyissä Estelle vaikutti reippaalta ja sain tehdä kunnolla töitä saadakseni pidätteet läpi. Lopulta homma alkoi sujumaan muutaman ärräpään jälkeen ja verkkahypyt sujuivat ihan hyvin. Sen jälkeen Estelle alkoikin kuumentua siihen malliin päästessämme rataa hyppäämään, ettei jarruja meinannut olla laisinkaan. Ensimmäisten tehtävien kanssa aikamme taisteltuamme alkoivat suoritukset lopulta olla jokseenkin hanskassa. Teimme esteiden väliin aina ylimääräisiä voltteja vauhdin kiihtyessä ja siitä alkoi loppua kohden olla apua, koska suoritukset paranivat kerta toisensa jälkeen. Sarjat eivät tänään oikein onnistuneet, mutta ne ovatkin sen verran vaikeita tehtäviä ex-ravurille, kun laukkaa pitäisi koota, että olin tyytyväinen tamman panostukseen.

28.02.17 Kouluvalmennus kirj. Jannica (s)
Roope teki tarmokkaasti alkulämmittelyissä. Ori kulki hienosti kala kaarella koottuna, vaikkei ratsastaja sitä vartavasten koonnutkaan. Oriin ravi oli ylvästä ja mukavaa katsottavaa, sillä ratsukko toimi erinomaisesti yhdessä. Koska meillä oli puhetta oriisi ongelmasta laukannostoissa, päätin panostaa niiden harjoitukseen eniten. Kävimme kuitenkin vähän myös samaa asiaa läpi, kuin muut ratsukot. Kävimme yleisimmät taivutukset läpi, ja teimme muutaman pysähdysharjoituksen. Roope suoriutui antamistani tehtävistä kuin unelma, joten koko loppuajan treenasimme laukkaa. Pyysin ensin ratsastajaa nostamaan oikean laukan, ja pohkeet annettuaan ori nosti hieman epäröiden oikean laukan. Pyysin puolessa välin kierrosta hidastamaan raviin, ravaamaan kierroksen ajan harjoitusravia ja taas pitkällä sivulla laukannosto. Teitte työtä käskettyä, ja ensimmäisellä kerralla Roope epäröi ja nosti laukan turhan myöhään. Kuitenkin muutaman kerran harjoittelun jälkeen oikea laukka nousi jo suht hyvin. Sitten keskityimme vasemman laukannostoon. Roope ei oikein tahtonut ymmärtää, mitä siltä pyydettiin, mutta se silti yritti. Jotenkuten saimme Roopen ajantasalle laukannostoista, mutta edessä on vielä paljon hiottavaa. Toimitte hyvin yhdessä, ja ratsastajan antamat avut ovat lähes näkymättömät. Keskitytte vain laukannostojen harjoittamiseen, niin jonain päivänä Roopea parempaa kouluhevosta saa hakemalla hakea!

kuva © VRL-10352
Virtuaalihevonen