Elvira
YLA3, SLA-III, B-palk


KUOLLUT 7.3.


Kutsumanimi Elvi Syntynyt 16.09.2011 Suomi (30v)
Rotu suomenhevonen Rekisterinumero VH12-018-0066
Sukupuoli tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 153cm Kasvattaja Tuomaalan tila
Väri vaaleanrautias Koulutus helppo C, re 40cm
enn. 25,1 ravipainotus
Voittosumma 50 090ve Startit 109: 8-7-11


Luonne

Elvi on luonteeltaan todella tasainen eikä helposti säiky maastossakaan ratsastaessa tai ajaessa. Hoitaessa muuten kiltti, mutta kavioiden nostamisessa tarvitsevat aloittelijat tamman kanssa hieman apua, koska ei jaksa pitää kavioitaan kovin kauan ylhäällä. Tamma on perusluonteeltaan energinen ja touhukas, joten ei sovellu hoitohevoseksi kovin tosikolle. Se on kyllä pitkäpinnainenkin esimerkiksi hoitotoimenpiteissä ja jaksaa keskittyä uusien maasta käsin - tehtävien tekemiseen hyvin. Elvi ei kuitenkaan ole ihan helppo hoitaa, koska se kehittelee jatkuvasti itselleen aktiviteettia. Tamman kanssa pärjää kuitenkin mainiosti, kun pitää hoitamisen ohessa hieman merkillä mitä tamma puuhaa. Taluttaessa tamma on reipas, mutta tottelevainen eikä rimpuile.

Ratsastaessa tamman kanssa eivät aloittelijat pärjää. Jo alkukäynneissä saa olla tarkkana, että neidillä on riittävästi tekemistä, sillä muuten se voi tylsyydessään aiheuttaa melkoisen pukkirodeon. Työhön keskittyessään Elvi on miellyttävä ratsastaa, haluaa tehdä parhaansa ja on nöyrä. Se on herkkä, joten tamman kanssa tulee toimeen pienilläkin avuilla ja se saattaa hermostua aloittelijan kokemattomista kovista avuista sen verran, että peruuttelee tai jumittaa paikallaan. Kouluradalle tamma on oiva valinta, sillä se tekee kaikki asiat odottaen kiltisti ohjeita seuraavaan tehtävään. Tamma osaa myös hyvin perusasiat, joten se peilaa kuskinsa virheet täysin omaan tekemiseensä, jonka vuoksi se on oivallinen valinta kokeneelle ihmiselle, joka haluaa harjoitella perusasioita kunnolla.

Esteillä Elvi viipottaa radat läpi raketin tavoin, se ei kuitenkaan ryöstä tai tee ennakoimattomia pyrähdyksiä, mutta on tasaisen meneväinen koko tunnin. Se oikoo mielellään radalla, joten kuski saa olla tarkka oikeista teistä. Tamma kuuntelee pidätteet vauhdikkuudestaan huolimatta hyvin, vaikka saattaakin osoittaa niihin mieltään pukittamalla tai viskomalla päätään. Silti se tekee mitä pyydetään jatkaen rataa kuuliaisesti mielipiteensä ilmaistuaan. Maastossa Elvi on varma, rohkea ja tasaisen reipas. Ainoastaan lastenvaunut ovat sellainen seikka, jotka voivat saada tamman raiteiltaan. Tamman kanssa uskaltaa rauhassa mennä reippaammatkin laukkapätkät ilman, että tarvitsee pelätä sivuloikkia tai pukittelua.

Kisapaikalla Elvillä on (jos mahdollista) vieläkin enemmän energiaa ja se ei malta pysyä paikoillaan oikein missään tilanteessa. Se ei varsinaisesti ole jännittynyt, lähinnä innoissaan ympäristön vaihdoksesta. Varustaessa saa olla nopea, ettei tamma katoa paikalta vaikkapa suitsiessa, mutta kun varusteet ovat päällä voit alkaa nauttimaan kisatunnelmasta. Verryttelyssä tammaa täytyy tosin ratsastaa kunnolla eteenpäin, ettei se kasaa pöllöenergiaansa itse suoritukseen. Hyvin onnistuneen verryttelyn jälkeen allasi on loistava kisahevosen alku, joka on herkkä mutta sopivan menevä. Kisoissa tamma on hieman enemmän herkkä kuin kotona, mutta rauhallisin avuin sen saa luotsittua hyvään suoritukseen. Kouluradalla kannattaa huolehtia, ettei tamma sinkaise aitojen yli toisten luo, siinä on hieman laumahengen vikaa.

Ajaessa Elvi on reipas ja tottelevainen, sen kanssa voi huoletta lähteä yksin lenkille tai hiittaamaan, tai sitten ottaa jonkun nuoremman kaverin mukaan. Porukallakaan ajaessa tammalla ei suurta kilpailuviettiä ole, joka helpottaa sen ajamista nuoremman ikäluokan kanssa hiiteillä. Maastossa ajaessa Elvin kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä tamma saattaa yrittää kuskailla kotiinpäin.

Jälkeläiset

02.07.12 t. A.D. Elvin Estelle (i. Donastian Hirviö-Poika) SLA-II, SV-II, B-palk
18.09.12 r. Aarnin Jared (i. TukkaJumala)
11.05.13 t. A.D. Elvin Helmiina (i. Donastian Hirviö-Poika) YLA2, SLA-III, SV-I
22.05.14 t. Adinan Onnetar (i. AH. Sanaton Onni) SV-II
23.07.14 t. Adinan Adalmina (i. Hurman Ritari) SV-II
25.01.17 o. Adinan Sähikäinen (i. Hallan Särmä Sälli)

Elvi on siitoskäytössä.

Sukutaulu ja -selvitys

Joiku
vprt 156 20,8
Sirompi
rt 161 27,3
Virha
prt 160
Siro
rn 160 27,1
Aviisitar
rt 149 31,4
Joihu
trt 157 24,2
Aviisi
rt 151 30,8
Viksutin
tprt 153 27,8
Timant
vprt 158 27,3
Heluri
rt 158 23,0
Sukkula
rt 158 25,3
Viksute
trt 148 28,5
Visku
rt 151 22,8
Lennon Lahja
trt 153 29,4


i. Joiku oli vaaleanpunarautias 156cm ori, joka uransa aikana ehti reilut 230 000 ve huimalla ennätyksellään. Lisäksi orin kerrotaan olleen erityisen hyvä ja toimiva ajettava, muutenkin luonteeltaan kiltti. Joikulta jäi yli 300 jälkeläistä vaikka se lopetettiin jalkavammojen vuoksi suhteellisen nuorena (17-vuotiaana). Orin kaikki jälkeläiset ovat pärjänneet raveissa loistavasti. Joiku on hyvistä vanhemmista, molemmat ravihevosia ja kantakirjassa.
e. Viksutin on kaunis tummanpunarautias tamma. Sillä on vain yksi varsa, aiempi orivarsa kuoli vuotiaana, ikävä kyllä vain päiviä ennen joulua. Viksutin ei ole kantakirjassa, mutta sillä on suhteellisen hyvä raviura takana. Viksuttimen suku on täynnä menestyneitä ravihevosia ja osa on myös kantakirjattu. Viksuttimen uravalinnaksi valikoitui osaltaan suvun paineiden vuoksi ravit, vaikka olisi tamma pärjännyt myös ratsuna.

ii. Sirompi kilpaili menestyksekkäästi niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin raviradoilla. Siro oli luonteeltaan nöyrä, rohkea ja omasi sopivassa määrin työmotivaatiota. Suuri osa Siron jälkeläisistä on ravihevosia, mutta mahtuupa mukaan muutama kenttäratsukin! Siro on periyttänyt jälkeläistölleen hyvän luonteen ja monipuolisen lahjakkuuden.
ie. Aviisitar oli rautias pienikokoinen tamma, joka kilpaili muun suvun tavoin raveissa. Se oli tasainen suorittaja, mistä kertovat myös monet sijoitukset statistiikassa. Se ei kuitenkaan koskaan yltänyt aivan kärkijoukkoon. Luonteeltaan tamma oli erinomainen ravihevonen, kiltti ja järkevä. Aviisin varsat ovat perineet tamman hyvän luonteen ja pärjänneet sen ansiosta monipuolisesti paitsi raveissa myöskin ratsupuolella.
ei. Timant oli vaaleanpunarautias sukkajalka, jonka raviura tyssäsi valitettavasti jo 8-vuotiaana loukkaantumiseen. Ori ei koskaan päässyt oikein iskuun radalla, mutta hyvä luonne, loistava rakenne ja menestyksekäs suku tekivät siitä halutun siitosorin. Jälkeläiset ovat hyvin korkeaa tasoa, niistä seitsemän on kansainvälisiä ravitähtiä ja muutkin hyvärakenteisia suoritushevosia, joilla on mainio huumorintaju ja innokkuus työntekoon.
ee. Viksute on suvun ainoa pienhevonen. Rautias tamma aloitti uransa ensin kouluradalla, mutta koska tammassa ei oikein ollut tarpeeksi liikettä päätettiin senkin kanssa siipiä kokeilla raviuralla suvun mallin mukaan. Menestystä tässä lajissa niittänyt tamma oli luonnonlahja ravimaailmalle, se oppi nopeasti oikean juoksutekniikan ja oli nöyrä sekä yhteistyöhaluinen, jonka vuoksi se eteni urallaan nopeaan tahtiin. Hyvärakenteinen Viksu oli raviuransa päätettyään tarjolla siitokseen ja varsat vietiin kirjaimellisesti käsistä. Viksulla oli kuitenkin jonkun verran ongelmaa tiinehtymisen kanssa, eikä siltä jäänyt varsoja kuin kourallinen. Kuitenkin niistäkin kaksi osoittautui hienoiksi ravihevosiksi.

iii. Virha toimi alkuvuotensa ratsastuskoulun opetushevosena, mutta orin liiallista vauhtia ei tunnuttu voivan kontrolloida tarpeeksi ja omistaja myi Virhan ravihevoseksi tuntemalleen ravitallille. Virha oli luonteestaan huolimatta ollut suosittu opetushevonen, eikä sen tilalle tuntunut löytyvän toista samanlaista hömppää, joten ori ei ehtinyt edes ensimmäiseen starttiinsa, kun se oli jo myyty takaisin. Vuosien koulutuksen myötä Virhastakin tuli mukava ratsu, joka toimi pienin avuin eikä välittänyt aloittelijoiden virheistä. Helppo ratsu ori ei kuitenkaan ollut, eikä ilmeisesti muutenkaan käsiteltävä, jonka vuoksi sillä ei myöskään koskaan teetetty jälkeläisiä tarkoituksella. Siromman on siis pakko olla vahinkovarsa, joka ilmeisesti sai alkunsa ravitallilla vierailun aikana.
iie. Siro oli monitoiminen ravihevonen, jota myös ratsastettiin osana treeniä. Tamma menestyi radoilla hyvin ja siirtyi siitostammaksi melko myöhäisessä vaiheessa kilpailtuaan täyden raviuran 15-vuotiaaksi asti. Alituiseen vaivaavien jalka- ja selkäongelmien vuoksi tamma ei kuitenkaan saanut kovin montaa varsaa.
iei. Joihu on hieman tuntemattomampi nimi sukutaulussa, enkä ole onnistunut orista löytämään kovinkaan paljoa tietoa historiasta. Sen verran olen kuitenkin saanut selville sukututkimusta tehdessäni, että Joihu kävi raviuran ohessa näyttelyissä ja ilmeisesti menestyikin kohtuullisen hyvin. Joihu periytti jälkeläisilleen oman sukunsa hyvää rakennetta, vaikkei sen oma rakenne ihan I palkinnon arvoinen ollutkaan. Joihun sanotaan myös olleen hieman haastava käsitellä, se mitä tämä käytännössä tarkoitti, ei minulle selvinnyt.
iee. Aviisi oli rautias tamma, suvun musta lammas oikeastaan, koska tamma ei menestynyt kovinkaan hyvin raveissa. Aviisin sanotaan olleen luonteeltaan ärsyttävä, nykypäivänä tämän voisi kai kääntää "normaalilla suomijuntilla varustettu luonne", mutta ilmeisesti Aviisin ajan suomenhevoset olivat sitten järjestäen kilttejä ja toimivia, tai siihen ainakin kiinnitettiin enemmän huomiota. Aviisi pärjäsi kuitenkin näyttelyissä hyvin ja teetettiin sillä muutama varsakin.
eii. Heluri oli rautias ori, joka niitti huomiota ja tuloksia niin raveissa kuin näyttelykehässäkin. Se oli kyllä kuvan perusteella todella elegantti ja kaunis ori, jolla kerrotaan olleen myös hyvä luonne. Heluri oli kylläkin kova stressaamaan aluksi uusissa paikoissa, mutta vähitellen maisemanvaihdokset tulivat osaksi sen arkea. Heluri ei ehtinyt saada montaa jälkeläistä, sillä se menehtyi ähkyyn jo kolmannen astutuksen jälkeen.
eie. Sukkula oli kaunis ja hyvällä rakenteella varustettu iso tamma, jonka lempeän luonteen ansiosta Sukkula toimi perheen lasten ratsuna raviuransa jälkeen. Varsinkin maastossa tamma osasi kuitenkin olla melkoinen vauhtihirmu ja ratsastajat karisivat matkalle. Kiltti tamma ei kuitenkaan koskaan hermostunut lapsiin ja otti kärsivällisesti vastaan kaiken mitä tuleman piti. Sukkula ei ollut varsinaisesti siitoskäytössä, mutta omistajat teettivät sillä kyllä yhden jälkeläisen itselleen.
eei. Visku oli rautias menestyksekäs ravihevonen, joka myös kiersi näyttelykehiä. Se oli hyvin herkkä ajaa ja saattoi hermostua totaalisesti radalla liian kovista otteista. Hyvät kuskit kuitenkin tulivat toimeen orin kanssa hyvin ja saivat siitä loppu-uransa luottohevosen. Visku kiintyi ihmisiin helposti ja sen vuoksi orille ei monia siitosvuosia enää jäänyt raviuran päätyttyä täysimittaisena.
eee. Lennon Lahja oli nimensä veroinen ravuritamma, se oli nopea ja kovapäinen kilpailija, joka nähtiin lähes kaikissa paikkakuntansa raveissa. Se oli välillä turhankin nopea liikkeissään ja hätiköi monesti lähdöt laukalle. Onnistuneen lähdön jälkeen voitto oli kuitenkin lähes aina taattu ja voittotilille kertyi rahoja vuosien mittaan mukava summa. Luonteeltaankin Lahja oli hieman riehakas, suorastaan varsamainen.

Kisatulokset

Jälkeläisluokka C 17.06.15
YLA3 25.01.16 (73p)

Sh laatuarvostelu
15.04.14 - SLA-III - 10 + 22 + 4 + 16 + 0 = 52p
- hyvät tyypit, hyvä säkä

VSN näyttelyt
28.04.13 - 31.5p - tuom. Peppi S. | Championtalli
16.12.13 - 26.5p - tuom. Cannabia | Kelokorpi

MSY mätsärit
24.02.13 - PUN3 - kutsu

VPA Cup sijoitukset 1kpl
28.02.14 - valjakkoajo - 2/14 - kutsu

Villit sijoitukset 8kpl
30.09.14 - helppo C - 7/65 - VSR CUP

26.08.12 - kenttä - 1/6 - Mansikkamäki

30.09.12 - laukat - 1/6 - Ponipallero
25.09.12 - ravit - 2/10 - Ponipallero
03.06.13 - ravit - 2/4 - kutsu
06.10.13 - valjakkoajo - 1/5 - kutsu
30.01.14 - ravit - 1/14 - kutsu
20.07.14 - valjakkoajo - 1/3 - kutsu

Villit näyttelyt
06.02.12 - näyttelyt - 1/13 - Symbol
22.02.12 - näyttelyt - 1/2 - Sointu
12.03.12 - näyttelyt - 3/11 - Mustakukka
07.12.12 - näyttelyt - 2/8 - Riihikorpi
20.01.13 - näyttelyt - 2/5 - Season
25.03.13 - näyttelyt - 1/9 - kutsu
05.07.13 - näyttelyt - 2/7 - kutsu
28.11.13 - näyttelyt - 1/3 - kutsu
05.05.14 - näyttelyt - 2/4 - kutsu
10.08.14 - näyttelyt - 2/15 - kutsu
18.07.16 - match show - PUN2 - Eelinniemi

VRER ravit
15.07.12 - 9/11 - 1.50,2 - koelähtö (hylätty)
01.08.12 - 1/8 - 1.40,2 - koelähtö (hyväksytty)
13.10.12 - 2/8 - 34,7 - Narrilaiva
30.10.12 - 15/16 - 42,5 - Starberry
07.11.12 - 9/11 - 43,1 - Starberry
13.11.12 - 6/14 - 41,7 - Starberry
20.11.12 - 8/12 - 30,7 - Starberry
27.11.12 - 5/16 - 40,7 - Starberry
29.11.12 - 3/7 - 39,4 - Mystic Cloud
08.01.13 - 8/12 - 40,7 - Starberry
18.01.13 - 5/15 - 31,0 - Ikirouta
19.01.13 - 3/13 - 30,0 - Ikirouta
31.01.13 - 3/5 - 30,4 - Tahvolan ravitalli
15.02.13 - 2/2 - m39,5 - montékoelähtö (hyväksytty)
22.02.13 - 2/11 - 29,9 - Lippaan Ravitalli
25.02.13 - 4/16 - 29,9 - Ikirouta
26.02.13 - 7/12 - 32,7 - Guard Trotting Team
03.03.13 - 7/8 - 35,0 - Crimson
09.03.13 - 7/11 - 35,3 - Crimson
12.03.13 - 3/9 - 30,4 - Aken ravitalli
29.03.13 - 10/10 - 31,1 - Kiri
30.03.13 - 10/12 - 33,0 - Susiraja
31.03.13 - 1/1 - 28,9 - Kiri
05.04.13 - 2/9 - 27,0 - Susiraja
24.04.13 - 1/4 - m36,1 - Aken ravitalli
26.04.13 - hll - Niittyrannan ravitalli
30.04.13 - 8/12 - 29,9 - Carbonara
20.05.13 - 7/10 - 28,1 - Mystic Cloud
21.05.13 - 6/10 - 27,3 - Mystic Cloud
22.05.13 - hyl - Mystic Cloud
23.05.13 - 6/11 - 29,5 - Mystic Cloud
24.05.13 - 3/12 - 26,7 - Susiraja
26.05.13 - 1/12 - 26,2 - Niittyranta
10.07.13 - 3/11 - 27,6 - Maunola
20.07.13 - 10/12 - 28,9 - Maunola
31.07.13 - 7/12 - 27,8 - Maunola
15.08.13 - 2/8 - 26,1 - Burnout Stable
20.08.13 - 4/9 - 31,9m - Maunola
21.08.13 - 9/10 - 31,7 - Hessi VR
25.08.13 - 5/9 - 34,0m - Aken ravitalli
28.08.13 - 11/11 - 26,4 - Burnout Stable
30.08.13 - 2/12 - 31,3m - Maunolan ravitalli
31.08.13 - 1/9 - 26,0 - Burnout Stable
16.09.13 - 5/8 - 31,7m - Hessi VR
25.09.13 - 9/15 - 28,3 - Aken ravitalli
10.10.13 - 11/16 - 26,8 - Maunolan ravitalli
10.10.13 - 1/14 - 25,3 - Maunolan ravitalli
15.10.13 - 9/13 - 26,7 - Ratatalli Ravila
28.09.13 - 6/10 - 26,4 - Minnantila
15.10.13 - 9/15 - 32,9m - Maunolan ravitalli
25.10.13 - 7/15 - 30,2m - Maunolan ravitalli
25.10.13 - 8/11 - 29,3 - Carbonara
02.11.13 - 3/11 - 29,4m - Maunolan ravitalli
09.11.13 - 9/11 - 33,2m - Maunolan ravitalli
16.11.13 - 8/12 - 34,2m - Maunolan ravitalli
18.11.13 - 9/9 - 30,4 - Hessi VR
23.11.13 - 5/11 - 33,4m - Maunola
30.11.13 - 5/11 - 35,1m - Maunola
14.12.13 - hll - Burnout Stable
14.12.13 - 1/13 - 28,2 - Maunolan ravitalli
17.12.13 - 3/10 - 26,5 - Burnout Stable
17.12.13 - 7/7 - 26,5 - Burnout Stable
21.12.13 - 4/13 - 28,5m - Bulevardi
26.12.13 - 6/10 - 29,6 - HäRa
30.12.13 - 5/12 - 25,6 - North Stable
11.01.14 - 1/12 - 27,2 - Maunolan ravitalli
18.01.14 - 7/14 - 28,5 - Maunolan ravitalli
25.01.14 - hll - Maunolan ravitalli
30.01.14 - 10/12 - 26,5 - RaPu
01.02.14 - 9/12 - 29,4 - Maunolan ravitalli
09.02.14 - 8/10 - 29,3 - Carbonara
10.02.14 - 6/11 - 25,1 - RaPu
15.02.14 - 7/10 - 28,0 - Maunolan ravitalli
18.02.14 - 3/10 - 25,3 - RaPu
22.02.14 - 9/11 - 27,5 - Maunolan ravitalli
24.02.14 - 13/14 - 26,4 - RaPu
28.02.14 - 10/12 - 26,9 - RaPu
03.03.14 - 4/15 - 25,3 - RaPu
05.03.14 - 12/12 - 32,6 - Valtaria
06.03.14 - 10/11 - 28,4 - RaPu
07.03.14 - 7/11 - 27,5 - Valtaria
09.03.14 - 10/10 - 33,2m - Hessi VR
10.03.14 - 11/14 - 27,5 - RaPu
15.03.14 - 3/12 - 28,4 - Maunola
18.03.14 - 14/14 - 28,6 - RaPu
30.03.14 - 8/11 - 26,6 - RaPu
07.04.14 - 4/12 - 26,5 - Burnout Stable
11.04.14 - 6/8 - 27,2 - North Stable
12.04.14 - hpl - Maunola, Monté Prix De Virtuile
15.04.14 - 7/13 - 26,6 - Starberry
15.04.14 - 6/7 - 31,2 - Piilopaikka
16.04.14 - 5/6 - 30,3m - Hessi VR
17.04.14 - 5/8 - 28,3 - North Stable
20.04.14 - 7/10 - 29,3 - Piilopaikka
22.04.14 - 4/10 - 26,6 - Maunola
23.04.14 - 3/8 - 25,5 - North Stable
29.04.14 - 5/11 - 25,6 - Maunolan ravitalli
20.04.14 - 10/10 - 26,5 - Burnout Stable
30.04.14 - k - Noreen Trotters
07.05.14 - 8/11 - 32,2m - Kerystonin Kartano
10.05.14 - 2/12 - 25,3 - Maunola
12.05.14 - 8/12 - 26,3 - Starberry
16.05.14 - 4/10 - 27,4 - Bulevardi
19.05.14 - 6/8 - 26,3 - Starberry
24.05.14 - 9/12 - 26,2 - Maunola
25.05.14 - hll - Maunola
26.05.14 - 9/12 - 27,2 - Starberry
30.05.14 - 3/11 - 25,4 - Bulevardi

Päiväkirja

07.11.15
Elvira oli ihan hauska tapaus hevoseksi. Pidin siitä, miten reipas ja aktiivinen tämä oli hoitaessakin. Harja lähti kyllä kädestä ja ponnaria piti hiplata, mutta miellyttäväluonteinen tamma oli erittäin helppo hoitaa ja valjastaa. Huumorintajua sen kanssa touhuamisessa kuitenkin vaadittiin, eihän nyt vetoketjujen tai kiinnipitävien solmujen avaaminen kuulu normaaliin toimintaan, eihän?

Sateesta huolimatta lähdimme ajamaan kevyttä treenilenkkiä, ensin tietenkin kävellen lähes pitkin ohjin rennosti. Minä vedin paremmin sadetakkiani ylleni, eikä Elviraa kiinnostanut edes sen kahina tai kolahdukset kärryiltä, kun vaihdoin asentoa. Tämä katseli jo eteenpäin korvat hörössä, tyytyväisenä siihen, että pääsi lenkille. Lähdimme ajamaan tuttua hiekkatietä pitkin, sitä kautta pääsisi kiertämään helposti reilun seitsemän kilometrin kivan, tasaisen lenkin, jonka ajattelin ajaa hölkkä- ja käyntilenkkinä Elviran kanssa. Näin sateisena ja hämäränä päivänä oli mukavampaa ajella lenkkiä, jossa maisemat vaihtuivat usein, tuntui pääsevän helpommalla itsekin. Elviraa sade ei näyttänyt kiinnostavan, vaan tämä lähti alkukäyntien jälkeen tyytyväisenä, reippaana hölkkäämään tietä eteenpäin.

Metsän lomaan päästyämme jouduin hiljentämään vauhdin reippaaseen käyntiin, kun tie muuttui turhan pehmeäksi ja veteläksi. Tämä olikin sellaista aluetta, että se usein oli mudassa. Ehdimme vielä hetken hölkätä takaisin paremmalle osuudelle päästyämme, mutta sitten olikin jo aika hiljentää käyntiin, ja antaa Elviran hengähtää loppukäyntien aikana. Tosin tässä vaiheessa tyttö huomasikin, että olimme menossa kotiin, joten sain aika reippaat loppukäynnit. Sentään tämä malttoi kävellä, kun välillä muistutteli ettei saa kiihdytellä itsekseen. Kaikenkaikkiaan lenkki oli ollut erittäin miellyttävä säästä huolimatta: maastovarmalla ja eteenpäinpyrkivällä ravurilla oli miellyttävä ajaa. Elvira jäi hoitamisen jälkeen tyytyväisenä, loimitettuna sisälle lämmittelemään ja kuivattelemaan heiniensä ääreen, kun minä lähdin kotiin vaihtamaan vaatteita. © Darya


08.11.15
Kerrankin osui miellyttävä syysilta, aurinko paistoi vielä, kun sain Elviran valjastettua ja kärryjen eteen tarkoituksenani tänään ajaa reipas hiittilenkki lähiradalla. Kun kerran oli vielä niin valoisaa, niin kiinnitin ylimääräisiä heijastimia Elviin ja heitin vaatteideni päälle heijastinliivin ennen kuin lähdin ajamaan alkukäynnit läheiselle tielle - turha sitä oli lämmitellä ja vääntää hiittiä radalla. Eiköhän Elvirakin ollut tyytyväisempi siihen kun pääsi pikkulenkin maastoilemaan ennen treeniä. Päädyimme kiertämään reilun 20 minuutin lenkin tiellä reippaassa käynnissä, kauniissa syyssäässä ennen kuin käännyimme takaisin radalle hieman lämmittelemään ravissa.

Elviralla riitti intoa taas vaihteeksi ja tätä sai jopa hieman pidellä lämmitellessä. Hiitti oli loistava, tämä meni keskivertoaikaansa - tai sen verran minä ainakin katselin nopeasti rannekellostani. Loistavasti siis, ja tyytyväisenä. Ravasi erittäin reippaasti ja puhtaasti, hyvässä muodossa juoksua ajatellen. Oli tosin niin tyypillistä Elviraa, ettei tämä meinannut malttaa lopettaa ajoissa, vaan olisi halunnut juosta itsensä ihan väsyneeksi saakka. Lopulta, hetken häsläämisen jälkeen tamma rauhoittui kävelemään ja rauhoittumaan jäähdyttelyä varten. Olikin hyvin miellyttävä ajaa reippaalla hevosella pitkästä aikaa.

Pääsimme tallille, kun ilta alkoi laskeutua ja olinkin erittäin kiitollinen loistavista pihavaloista ja katoksen valoista, jotta näin irrottaa kärryt perästä. Perinteisen valjastuksen takia siihen menikin hetkonen, mutta rutiinilla se meni. Elvira pääsi vielä lämpimään suihkuun ja sai kevyen kuivatusloimen selkäänsä. Hiitti oli sen verran reipas, että hoidin jalat vielä kylmäämällä niitä jonkin aikaa ja laitoin linimenttiä. Mitään turvotuksia tai kuumotuksia ei jaloissa ollut. Tamma jäi tyytyväisenä syömään pientä heinäannostaan ja odottelemaan iltaruokia, kun minä lähdin kotia kohden. © Darya


10.11.15
Päästyäni tallin pihaan ja puettuani ratsastustamineet, olin valmis hakemaan Elvin päivän ratsastukseen. Tamma tuli portille vastaan heti minut nähtyään ja antoi hoitaa kiltisti. Talutin tamman kentälle. Hain korokkeen, josta ponnistin itseni selkään. Lähdimme liikkeelle verkkaisesti. Olin kuullut, että tamman kanssa pitäisi olla tarkkana, joten pyöräyttelin ympyröitä sinne sun tänne pitääkseni sen mielenkiintoa yllä. Lopulta keräsin ohjat ja pyysin Elvin raville. Teimme jonkun aikaa erilaisia käännöstehtäviä, jotta tamma vertyisi. Nostin laukan seuraavasta kulmasta, jossa tamma osoitti mieltään potkaisemalla villisti takajalallaan ilmaa. Laukkasimme molempiin suuntiin ja pidimme välikäynnit. Ratsastuksen päätteeksi teimme väistöjä uralle. Vein Elvin talliin, riisuin sen ja heitin päiväheinät. Putsasin vielä pikaisesti satulasaippualla varusteet ennen lähtöäni. © Onski

06.12.15 Itsenäisyyspäivän suokkivaellus Vaahterapolussa
Mila oli kiivennyt kovan suomenhevosruunan Jätkän selkään ja katseli takanaan hyörivää hevosjoukkiota. Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi lähdettiin kauniin suomenhevosjoukkion kanssa hieman maastoilemaan Vaahterapolun reiteille. Hevosjono lähti etenemään metsikköön. Sää oli hieman jännittävä, muttei se sähiseviä ratsukoita häirinnyt. Ravipätkällä ratsuni otaksui ja jouduin miettimään mitä tekisin, jotta saisin sen olemaan kunnolla. Onneksi katala Mila osasi neuvoa minua ja pian pystyimme jatkamaan matkaa ilman ongelmia. Tulimme isolle pellolle, jossa saimme laukata niin lujaa kuin hevosten jaloista lähtisi. Hevosjoukkio lähti villisti laukaten liikkeelle ja meillä kaikilla oli hauskaa. Ottaessamme takaisin tallille, juttelimme siitä mitä itsenäisyys ja suomalaisuus meille merkitsi. Oma vastaukseni meni kutakuinkin näin:
"Suomalaisuus on elämäntapa, itsenäinen Suomi on mahdollisuus itsenäiseen elämään ja hallintoon."
Kun olin saanut tuulisen ratsuni takaisin karsinaansa, vaihdoin suurisuiset vaatteet puhtaisiin ja lähdin kotiini katsomaan Linnan juhlia itseni kanssa.


Virtuaalihevonen