Elliam

KutsumanimiElliam, Elmo RekisterinumeroVH16-018-2362
Rotusuomenpienhevonen Säkäkorkeus142cm
Sukupuoliori Värirautias
Syntymäaika16.07.2011 Suomi 8v Koulutustasohelppo B
OmistajaJannica (VRL-04799) Kasvattaja
Ex-om
Romeo Vällilä, Kittilä
VRL-13558

Luonne

Elliam on Adinaan saavuttuaan osoittanut varsinaista lahjakkuutta ja kykyä kouluradoille. Se on perusluonteeltaan vauhdikas suomiputte, joka tuo piristystä arkeen (varsinkin taluttaessa). Ketjunarun kanssa ori onneksi pysyy lapasessa taluttaessa joten kuten, eikä ihan niin paljoa enää seikkaile pihamaalla vapaana sieluna. Orin kanssa puuhatessa pitää muistaa topakka asenne, mutta muutoin se on kyllä hyvin kiltti ja lupsakka tapaus. Se seisoo hoitaessa nätisti sitomatta, mutta mikäli hoidat karsinassa on ovi hyvä varalta laittaa kiinni, koska Elmo on salannopea katoamaan paikalta.. Hoitotoimissa ori on helppo ja sen kanssa onnistuvat niin kengitykset kuin klippaaminenkin.

Ratsuna Elmo on kiltti, mutta todella reipas ja innokas menijä. Se on hyväluonteinen, selväjärkinen ja kiltti ratsu, joka kuuntelee avut pääsääntöisesti hyvin, mikäli ymmärtää ne. Iän myötä ei orilta toki voi ihan täydellisyyttä odottaa, mutta kyllä se on todella hieno 5-vuotias, vaikka itse sanonkin. Kouluratsuna ori on ketterä ja nopeaoppinen. Maastossa se saattaa toisinaan innostua vähän liikaa, mutta on kuitenkin hallittavissa laukkasuorillakin. Esteillä ori on eteenpyrkivä, mutta kyllä koulu on selkeästi se Elliamin laji.

Sukutaulu

i. Jukkeri
rt 143
ii. Iivarus
prt 141
iii. Iivari prt 147
iie. Belarus vprt 144
ie. Sutjakka
prt 149
iei. Santeri vprt 149
iee. Sutjakan Likka vprt 140
e. Alviliina
prt 151
ei. Valdemari
rt 154
eii. Valdemar tprt 149
eie. Adalmiina prt 146
ee. Eelma
prt 146
eei. Elmo rt 155
eee. Edelma prt 147

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt (20p)

12.11.16 - Ridden RCH, 17.5p - tuom. dookie | Satumaja
22.12.16 - Ridden RCH, 17.5p - tuom. dookie | Turmeltaja

Kisatulokset

KRJ 7 sijoitusta

05.11.18 - he D - 2/34 - Adina
07.11.18 - he D - 3/34 - Adina
07.11.18 - he D - 1/32 - Adina
01.03.19 - he B - 3/40 - Hiivurin sh
02.03.19 - he B - 2/40 - Hiivurin sh
04.03.19 - he B - 2/40 - Hiivurin sh
07.03.19 - he B - 1/40 - Hiivurin sh

VRS Cup 1 sijoitus

31.03.18 - he B - 10/102 - kutsu

Valmennukset

11.03.17, kouluvalmennus, valmentaja: Cery
Elmolla oli tänään silminnähden hyvä päivä, vaikka ei niitä huonoja taida pahemmin ollakaan. Ori oli täynnä energiaa ja odotti koko ajan ratsastajalta tukea. Ratsastajalla olikin tässä vaiheessa hieman hankaluuksia siinä, että kuka vie ja ketä. Kehotin ratsastajaa pysymään useamman askeleen oria edellä suunnitelemalla jokainen kaarros ja ympyrä. Huolellinen valmistelu takaa aina onnistuneen suorituksen - vaikka kyse sitten olisi ihan siitä pelkästä voltista! Elmo oli terävänä ja jokaisesta puolipidätteestä hyvin hereillä. Tätä treeniä oli mukava lähteä vetämään näin terävällä hevosella jolla oli selkeästi motivaatiota.

Aloitimme lämmittelyn jälkeen ratsastamaan erilaisia reittejä. Pelkkä suoraan ratsastaminen ei ole niinkään yksinkertaista, varsinkaan nuorella ja herkällä orilla. Ratsukko tuli halkaisijalle käynnissä ja tarkoitus oli kävellä päästä päähän niin suoraan kuin suinkin. Pätkälle otettiin myös yhteensä kolme pysähdystä, joilla saatiin myös tarpeen mukaan korjattua askellusta. Elmo vietti selkeästi vasemmalle, joka korjaantui helposti ratsastajan istunnan ja katseen kautta. Halkaisija tehtiin myös ravissa ja se oli huomattavasti helpompi tehtävä Elmolle. Halkaisijalta nostettiin laukka ja tehtiin pääty-ympyrä. Jossain vaiheessa ori alkoi ennakoimaan laukannostoa ja kehotin ratsastajaa vaihtelemaan laukannoston paikkaa jopa puolella ympyrällä. Lopulta koko tehtävä tehtiin laukassa, joka itsessään oli haaste, että laukka pysyi hyvällä temmolla ja tasaisena koko tehtävän ajan. Tehtävän jälkeen ori sai hetkeksi pitkähköt ohjat ja tehdä isoja ympyröitä kevyessä ravissa.

10.03.17, kouluvalmennus, valmentaja: Cery
Elmo ravasi isolla uralla maneesissa varsin tiheällä ja nopealla askeleella. Näytti siltä, kuin orilla olisi valtava kiire johonkin. Ratsastajan kevennys ei voinut olla kovinkaan helppoa. Pyysin ratsastajaa hellittämään hieman ohjasotetta ja keskittymään mieluummin ulko-ohjan apuun ja omaan rauhalliseen istuntaan. Keskitimme ratsastusalueen isolle keskiympyrälle, jossa ratsastaja sai heattua hyvää tempoa myös asetuksen kautta. Nuori ori oli kovin kiireinen, vaikka selkeästi halusi oppia ja ymmärtää mitä ratsastaja halusi. Pikkuhiljaa tempo tasaantui ja jopa hidastui. Parempi oli kuitenkin kehittää orin askellusta ja sitä kautta vasta temmonsäätelyä. Askeleesta tuli isompi, mutta vauhti ei kuitenkaan hidastunut liikaa. Elmo haki peräänantoon ja tuki kovasti ulko-ohjalle ja oli muutenkin aika raskas etupäästään. Tämä vaikutti nopeasti ratsastajan istuntaan.

Teimme paljon töitä ratsastajan istuntaan liittyen, koska se oli paljon vaikuttava tekijä orin kouluratsunkehitykseen. Pyysin ratsastajaa suoristamaan selkänsä, pyöräyttämään hartiat taakse ja pitämään hyvän kyynerkulman. Tässä vaiheessa oli siirrytty jo käyntiin ja vaihdettu suuntaakin. Seuraavaksi haettiin lantiolle ja jalalle hyvä paikka ja siinä tuli pieniä haasteita vastaan. Pyysin ratsukkoa pysähtymään ja ratsastajaa nostamaan jalustimet kaulalle. Pyöräytin ratsastajan jalkoja pari kertaa taaksepäin jotta löydettiin hyvä asento istuinluulle ja lantiolle. Oikealla istunnalla oli huima vaikutus myös oriin, joka käveli huomattavasti kevyemmin ja reagoi selkeästi ja vahvasti painoapuihin. Tästä oli todella hyvä jatkaa!

Päiväkirja

00.00.0000, kirjoittaja: X
Ei merkintöjä.