A.D. Drella's Dream
VPA1, VWY-III, Champion

KUOLLUT 18.02.19
Kutsumanimi Dream Syntynyt 18.06.2010 Suomi (35v)
Rotu welsh sec. A Rekisterinumero VH11-024-0112
Sukupuoli ruuna Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 119cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri punaruunikko Koulutus vaativa B, re 60cm
enn. 1.59,6
Startit 11: 0-1-2 Voittosumma 43 565ve


Luonne

Dream on temperamentikas ruuna, joka koettelee paikkaansa niin ihmisten kuin toisten ponienkin kanssa päivittäin ihan kyllästymiseen saakka. Hoitaessa se ei tahdo päästää ketään karsinaansa, omalle reviirilleen, joten poni onkin parempi hoitaa käytävällä tai pesarissa. Dream on kova uhittelemaan, joten sen kanssa pitää olla tarkkana ettei ruuna pääse niskan päälle, koska seuraukset voivat olla melkoisen rajutkin. Dream tietää kyllä ettei ihmisille saisi kiukutella, mutta ainakin poni näyttää tunteensa! Dreamin kanssa pärjää hyvällä hevosmiestaidolla sekä topakalla asenteella. Varustaessa ruuna on melko kiltti, lukuunottamatta huonoa tapaa satuloidessa kun poni yrittää alta pois. Taluttaessa Dreamillä on tapana vaellella joten kannattaa pitää lyhemmällä narulla. Taluttaessa on asioiden helpottamiseksi kannattavaa pitää raippaa mukana.

Ratsastaessa Dream on yhtälailla menossa kuin hoitaessa ja koettaa venkoilla kaikesta pois mitä siltä pyydetään. Se tarvitsee toimiakseen todella selkeät avut sekä voimakkaan tahdon ratsastajalta saada asiat sujumaan. Dream on todella herkkä luonteeltaan ja rankaisee ratsastajaa helposti ristiriitaisista avuista. Ratsastajana pärjää ihminen, jolla on selkeät avut ja vakaa pohje sekä käsi. Dream toimii myös istunnalla hyvin muiden apujen ohella. Ruunaa pitää uskaltaa komentaa reippaasti jotta sen saa toimimaan. Kulmissa oikomisesta ja laukan lopettamisesta kesken voi alkaa jo koko tunnin kestävä taistelu ellei asioita vaadi alkutunnista saakka oikein. Erityisen hyvä Dream on koulussa, jossa sen suuret liikkeet ja hyvä muoto koottuna tulevat loistavasti esille vaikka onhan noita hienoa esitellä estekisojenkin verkassa ;) Dream on luonnostaan notkea ja hyväryhtinen, joka tekee siitä jo valmiiksi hienon kisaponin oloisen :) Kisapaikalla Dream on hankala, koska ei malta keskittyä olennaiseen ollenkaan vaan poukkoilee sinne tänne ajatuksissaan. Pitkän ja huolellisen verkan jälkeen poni on jo hieman rennompi ja helpompi, mutta vaatii silti radallakin melkoista tsemppausta päästäkseen sijotuksille. Kuljetukseen Dream onneksi suhtautuu rennosti ja menee koppiin helposti. Matkankin ajan ruuna osaa seisoa kopissa tai autossa suhteellisen rauhassa.

Sukutaulu ja -selvitys

DF's Race the Sky
WA
km 116cm
Tip Top
WA
rt 114cm
Tipton
WA
Topten Chick
WA
Ponytime Nightless Night
WA
prt 120cm
PT-White Wonder
WA
mkm 118cm
Isabelle
WA
prt 119cm
Walesian's Sweet Dream
WA
km 122cm
Ch
Walesian's Tomas
WA
km 117cm
Throwstone
WA
mvkkkm
Daydream
WA
km
Walesian's Mirabell
WA
prn
Breakfast
WA
prn
Tiny-Toon
WA
km


Isä DF's Race The Sky oli Adinan asukki ja siitosori. Sen luonne hurmasi kaikki ja energisyydellään ori sijoittui monipuolisesti eri lajeissa jopa 50 kertaa! Anssilta jäi kuusi jälkeläistä, joista tunnettuja mm. champion- ruuna Dream. Anssi lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi 23-vuotiaana Adinassa.

Emä Walesian's Sweet Dream on Adinan entinen asukki joka on palkittu Champion- arvonimellä. Kimo tamma ehti kilpailla elämänsä aikana paljon, sijoittuen mm. yli 30 kertaa eri lajeissa. Drellalla on viisi varsaa, joista Sugarin lisäksi näyttelykehässä ovat pärjänneet Champion- ruuna Dream ja luokkavoittaja Dille, myös muut varsat on palkittu vähintään kunniamaininnalla näyttelyissä. Tämä kaunis tamma lopetettiin iän tuomien vaikeuksien vuoksi 25-vuotiaana keväällä 2011.

Isänisä Tip Top oli raudikko welsh A sektion ori, jonka sivut ovat valitettavasti hävinneet bittiavaruuteen vuosien varrella. Ori on muotovaliona kuitenkin tullut sen verran tutuksi maailmalla, että siitä osaan kertoa melko paljon. Komea 114-senttinen ori kantakirjattiin III palkinnolle ja se on sijoittunut niin näyttelyissä, kuin ratsastuskilpailuissakin (este ja koulu). Topilta jäi tiettävästi vain kaksi jälkeläistä, mutta se on astunut myös paljon tammoja ennen kantakirjausta, joten lopullisesta määrästä ei ole varmaa tietoa. Ori oli luonteeltaan kiltti, mutta vauhdikkuutensa vuoksi ei ollut kuitenkaan mikään lastenponi. Orin suku on virtuaalimaailman eliittiä, kuten loppu sukuselvitys antaa ymmärtää.
Isänemä Ponytime Nightless Night on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvatti ja meille hyvin tuttu tamma, vaikka sen sivut ovatkin kadonneet ajan myötä. Punaraudikko 120-senttinen tamma oli todella kaunis tamma, jonka luonne ei kuitenkaan käynyt yksiin ulkonäön kanssa, vaan tammaa voisi luonnehtia hankalaksikin. Ratsuna tamma oli vilkas, mutta kyllä sen kanssa pärjäsi aloittelijakin, kunhan napakkuutta löytyi. Poni oli hyvin koulutettu ja rakasti erityisesti uusia tehtäviä koulupuolella. Sillä startattiin myös muutama kenttäluokka, mutta muutoin tamma ei juuri kilpaillut elämänsä aikana. Nikiltä jäi vain yksi varsa.
Emänisä Walesian's Tomas eli Tomppa oli kimo 117-senttinen poniori, joka pärjäsi kisakentillä ja näyttelyissä mainiosti. Tompalta jäi kolme jälkeläistä, kaksi oria ja tamma.
Emänemä Walesian's Mirabell oli punaruunikko tamma, johon tutustuin tamman ollessa jo eläkkeellä. Se ei kisannut erityisen paljoa, mutta yksi suurempi voitto siltäkin löytyy koulukisoista ja estekisoista.

Isänisänisä Tipton oli hieno, pitkän elämän elänyt ori. Se oli häikäisevän upea jalostusori ja vaikka poni aloitti kisauransa suhteellisen myöhään sai se aikaan potentiaalinsa vuoksi hienon uran estekentillä. Se saavutti kahdessa vuodessa kaiken sen, mihin moni vain uneksui pystyvänsä. Tipton kisasi ensimmäisen vuotensa esteitä menestyksekkäästi, mutta omistajan vaihduttua koulupainotteiseen ori starttasi yhtä suurella menestyksellä koululuokkia. Monien mielestä poni oli kuitenkin kuin luotu esteradoille ja sitä jäätiin kaipaamaan pienten luokkien valopilkkuna. Tipton palkittiin myös kantakirjaan III palkinnolla, monen mielestä orin potentiaali esteillä olisi kuitenkin voinut saada ponin II palkinnolle mikäli kisatuloksia olisi tullut enemmän. Tipton kuoli 20-vuotiaana kotimaassaan Britanniassa ja siltä jäi kaikkiaan 12 jälkeläistä, joista kolme on valioponeja.
Isänisänemä Topten Chick on laatuponi, jonka suku pullistelee hienoja yksilöitä. Tamma on kantakirjattu II palkinnolla ja se on kilpaillut pitkän uran rataesteillä helpoissa luokissa. Hyppylahjat ovat periytyneet vahvasti tamman jälkeläisille. Chick oli arvostettu siitostamma kotimaassaan Britanniassa ja sai kaikkiaan kahdeksan varsaa. Siitosura olisi voinut kenties olla pidempikin, mutta tamma valitettavasti menehtyi pian kahdeksannen varsan syntymän jälkeen.
Isänemänisä PT-White Wonder on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvattiponeja ja Jannicalle erittäin tuttu ori. Mustankimo ori oli säkäkorkeudeltaan 117cm. Luonteeltaan ori oli pienestä koostaan huolimatta hyvin itsetietoinen ja tarvitsi melko kokeneen ratsastajan. Ratsuna ori osasi olla vauhdikas, mutta keskittyi kuitenkin esteradoilla kooten useamman kymmentä sijoitusta. Orin hyppytekniikan ollessa kohdillaan myös jälkeläisiä riitti ja tuomarit toisensa jälkeen kehuivat ponin orileimaa ja liikkeitä näyttelyareenoilla. Ori palkittiin myös welshien laatuarvostelussa II palkinnolla. Wonderilta jäi kolme rekisterissä olevaa jälkeläistä ja lukuisia muita.
Isänemänemä Isabelle oli Adinan tuontiponeja menneiltä vuosilta. Tammalta on jäänyt Adinan aikana kaksi varsaa, jotka molemmat ovat tehneet omalta osaltaan historiaa welshponien jalostuksessa. Isabelle oli punarautias tamma, säkäkorkeutta neidolta löytyi 119cm:n verran. Luonteeltaan tamma oli kiltti, vaikkakin hieman meneväinen. Se keräsi paljon ruusukkeita esteradoilta ja myös muutaman valjakkoajosta. Ratsuna tamma oli kuuliainen ja reipas, kisaradoilla erittäin tunnettu kotimaassaan ja hieman Suomessakin. Näyttelyissä tuomarit ihastuivat tammaan aina lähes poikkeuksetta ensi silmäyksellä. Jalostuksessa tamma ei kuitenkaan jostakin syystä yltänyt kovin suureen suosioon. Kisasaavutuksista suosio ei kuitenkaan voinut jäädä kiinni, sillä tamman kisaura oli enemmän tai vähemmän tasaisen hyvä.
Emänisänisä Throwstone oli erikoinen mustanvoikonkimo ori. Se tuotiin Suomeen 10-vuotiaana ja ori kisasi rataesteitä 90cm luokassa. Koulukisoissakin ori menestyi mukavasti helppoon B:en saakka. Luonteeltaan Throw oli innokas ja pirteä, aina pilke silmäkulmassa. Kisoista ori keräsi ruusukkeen toisensa perään, näyttelyissä se esiintyi hieman vaatimattomammin, mutta keräsi silti muotovalion sertit itselleen. Ori kantakirjattiin 7-vuotiaana II palkinnolla. Throw on tunnettu paitsi hyvästä hyppytekniikastaan myös sen kaiken kapasiteetin periyttämisestä. Orilta ei kuitenkaan jäänyt kuin nelisenkymmentä varsaa, koska omistaja oli erittäin tarkka sen käytöstä.
Emänisänemä Daydream oli kaunis kimotamma, joka muutti synnyinmaastaan Belgiaan. Isokokoinen tamma oli luonteeltaan kiltti ja helppo käsitellä, ratsuna se oli kuitenkin hieman haastava. Osaavien ratsastajien kanssa poni kuitenkin kisasi jopa vaativa B luokkaan asti ja kokosi tuolta tasolta jopa 40 sijoitusta. Welshien laatuarvostelussa tamma palkittiin II palkinnolla ja siltä jäi viisi hienoa varsaa, joista miltei kaikki loistavasti menestyneitä ja tuottaneet tammalle jalostusarvokirjaimen A.
Emänemänisä Breakfast oli upea punaruunikko ori, joka muutti Britanniasta Suomeen vuonna 2007. Brittiori edustaa huippuhyvää sukulinjaa ja se on itsekin tehnyt loistokkaan uran kouluratsastuksen saralla. Eipä siis ole ihme, että ori on ollut kysytty siitosponi ja suosiota kasvattavat entisestään muotovalion arvonimi sekä lukuisat voitot näyttelyistä. Ori on kantakirjattu III palkinnolle ja se on jättänyt kymmenen jälkeläistä. Breakfast tunnettiin myös pippurisesta luonteestaan ja tietenkin hienoista liikkeistään. Orin nimi sukutaulussa tuo ehdottomasti hyvää valuuttaa, etenkin kun on kyse hieman tuntemattomamman ponin talentista Suomessa.
Emänemänemä Tiny-Toon on tuotu Suomeen 2006 ja brittiläinen poni edustaa suurta osaa sen ajan käyttötammoista. Tammalla oli kapasiteettia, joten ihmeteltäväksi jää miksi sen kisaura tyssäsi niin lyhyeen. Tammalta jäi neljä varsaa ja se on upealiikkeinen neito. Riding-luokissa tamma pärjäsi hienosti, eikä se in hand-luokissakaan jäänyt yhtään huonommaksi. Nuorempana tammalla kisattiin muutamia este- ja koululuokkia, mutta jostakin syystä kisaura jäi siihen. Kapasiteettiaan tamma kuitenkin on jättänyt nähtävästi varsoilleen, sillä kaksi sen varsoista on kisannut menestyksekkäästi esteitä ja koulua.

Jälkeläiset
14.01.17 t. Vehkakorven Lady Dream (e. Vinhan Londona)

Kisatulokset

Champion Ruuna 19.12.2011
VPA1 31.01.18 (50-25-0-15.5 (17+14) = 90.5p)

Welsh laatuarvostelu
15.05.14 - VWY-III - 5,5 + 3,5 + 4,5 + 18 + 5 = 36,5p

NJ näyttelyt
10.12.10 - Kuma, näyttelyn paras ruuna - tuom. Kata P. | Adina
12.02.11 - Kuma, näyttelyn paras ruuna - tuom. Kati S. | Chili

MSY mätsärit
25.08.13 - PUN1 - kutsu
11.05.14 - PUN2 - kutsu
31.05.14 - PUN1 - kutsu
30.06.14 - PUN1 - kutsu
20.10.14 - PUN1 - kutsu

VPA Cup sijoitukset 5kpl
30.12.13 - helppo A - 6/51 - kutsu
30.05.14 - 50cm - 3/38 - kutsu
30.08.14 - 50cm - 4/24 - kutsu
31.05.16 - vaativa valjakkoajo - 2/5 - kutsu
31.07.17 - 50cm - 2/5 - kutsu

Villit sijoitukset 60kpl
12.01.11 - KN Special - 4/30 - Kultahuisku
12.01.11 - KN Special - 1/30 - Kultahuisku
17.01.11 - KN Special - 2/30 - Kultahuisku
20.01.11 - KN Special - 1/30 - Kultahuisku
22.06.11 - helppo C - 5/97 - Icon
26.06.11 - helppo C - 6/98 - Icon
26.06.11 - helppo C - 7/70 - Muisto
27.06.11 - helppo C - 1/98 - Icon
29.06.11 - helppo C - 2/29 - Maple's
25.01.12 - helppo B - 6/73 - Breawa
27.01.12 - helppo B - 5/58 - Breawa
01.02.12 - helppo B - 3/12 - Susikallio
02.02.12 - helppo B - 2/12 - Susikallio
13.02.12 - helppo B - 3/93 - Eftalia Ponies
14.02.12 - helppo B - 5/93 - Eftalia Ponies
15.02.12 - helppo B - 3/93 - Eftalia Ponies
27.03.12 - helppo B - 5/128 - Susikallio
11.05.12 - helppo A - 2/25 - Kalasz Sporthorses
20.08.13 - helppo A - 2/21 - kutsu
31.08.13 - helppo A - 5/42 - kutsu
02.09.13 - helppo A - 4/25 - kutsu
03.11.13 - helppo A - 2/25 - kutsu
10.12.13 - helppo A - 1/30 - kutsu
20.12.13 - helppo A - 4/52 - kutsu
06.01.14 - vaativa B - 3/32 - kutsu
07.02.14 - vaativa B - 2/10 - kutsu
10.05.14 - vaativa B - 3/40 - kutsu
30.05.14 - vaativa B - 4/20 - kutsu
15.05.15 - vaativa B - 1/9 - kutsu
30.10.15 - helppo C - 1/28 - kutsu
30.01.16 - helppo B - 1/11 - kutsu
09.03.16 - vaativa B - 3/12 - kutsu
29.06.16 - vaativa B - 1/7 - kutsu
06.08.16 - vaativa B - 1/27 - kutsu
06.08.16 - vaativa B - 2/7 - kutsu
10.11.16 - va B - 1/13 - kutsu 24.03.17 - va B - 2/9 - kutsu
30.04.17 - va B - 2/6 - kutsu
30.06.17 - va B - 4/19 - kutsu
04.08.17 - va B - 3/10 - kutsu
20.08.17 - va B - 2/8 - kutsu

17.01.11 - 40cm - 2/17 - Cheerful Shetlands
26.06.11 - 40cm - 4/57 - Muisto
30.06.11 - 40cm - 7/118 - Icon
02.07.11 - 40cm - 4/118 - Icon
09.07.11 - 40cm - 5/118 - Icon
27.05.12 - 40cm - 2/9 - Centaurea
30.06.12 - 40cm - 2/15 - Breawa
10.08.14 - 50cm - 2/8 - kutsu
30.08.14 - 50cm - 1/2 - kutsu
20.09.14 - 50cm - 4/35 - kutsu
20.09.14 - 50cm - 1/21 - kutsu
31.03.16 - 50cm - 2/8 - kutsu
20.01.17 - 50cm - 2/9 - kutsu


03.08.14 - me 40cm - 3/20 - kutsu
06.08.16 - me 40cm - 1/7 - kutsu
20.03.17 - me 50cm - 2/6 - kutsu

18.10.14 - valjakko - 1/2 - kutsu
30.11.15 - valjakko - 2/8 - kutsu

Villit näyttelyt
19.12.10 - näyttelyt - 1/2 - Stemma
02.11.11 - näyttelyt - BIS3 - Pakkasaurinko
01.07.13 - näyttelyt - 1/5 - kutsu
22.07.13 - näyttelyt - 2/5 - kutsu
23.12.13 - näyttelyt - 2/6 - kutsu
23.12.13 - näyttelyt - 1/5 - kutsu
31.03.14 - näyttelyt - 2/7 - kutsu
05.05.14 - näyttelyt - 1/10 - kutsu
21.09.14 - näyttelyt - 1/3 - kutsu
15.10.14 - näyttelyt - 1/1 - kutsu

VRER ravit
08.03.12 - 3/6 - 2.13,5 - Kiin Kartano
14.04.12 - hlo - Derby Racing Team
29.09.12 - 11/11 - 2.10,4 - Narrilaiva
16.10.12 - 4/4 - 2.07,9 - Namer
25.10.12 - 2/8 - 2.12,3 - Namer
26.10.12 - 3/8 - 2.13,0 - Namer
27.11.12 - 10/11 - 2.16,3 - Starberry
02.12.12 - 6/9 - 2.14,3 - Namer
19.03.13 - 6/8 - 2.07,2 - Ikirouta
07.09.13 - 6/9 - 1.59,6 - Maunolan ravitalli
14.09.13 - 6/8 - 2.02,9 - Maunolan ravitalli

Valmennukset & päiväkirja

18.02.11 Ensimmäinen ratsastuskerta ilman taluttajaa
Dream on koko "alkeiskurssin" ajan vaikuttanut todella asialliselta, joten päätin tänään kokeilla ratsastusta ilman valvovaa silmää. Varustaessa herra oli fiksu ja maneesiinkin mennessä vaikutti todella asialliselta, vaikkei siellä ollutkaan heppaseuraa. Kierroksen käveltyäni otin ravia, ihan perusjuttuja harjoiteltiin, koska ruuna ei oikein taipunut kulmissa. Laukassa toimi todella hyvin, vaikka olimme aiemmin harjoitelleet sitä ainoastaan liinassa. Menimme myös muutaman ravipuomin lopussa ja poni toimi niin hyvin, että ajattelin käydä vielä hieman hiekkatiellä loppukäyntejä harjoittelemassa maastopätkällä. Kävelimme merenrantaan asti, en tietenkään päästänyt ponia vielä uimaan, vaikka hinku olisi ollut kova. Poni käyttäytyi hienosti, mitä nyt hiukan kyttäsi postilaatikkoa matkalla. Tallissa huuhtelin hiet pois, loimitin ja hoitelin muutoinkin huolellisesti. Oikein ihana poni oli tänään! Kiitokseksi kävin vielä palkitsemassa ponin leivänpaloilla, samalla kun vein sen tarhaan.

02.03.11 Maastoilua
Hoideltuani ponin heitin satulan selkään ja suitset päähän. Sitten suuntasimme pitkälti tallilta pois päin. Menimme ensin tutustumaan naapuritallin kenttään, tarkoituksena siis ihmetellä kouluaitoja ensimmäisiä harjoituskisoja silmällä pitäen. Verkkailimme ravissa ja tein vaihtelevia tehtäviä, kaikki sujui mallikkaasti. Sen jälkeen menimme pellolle ravailemaan ja kävelemään pitkät välikäynnit. Lopuksi otimme pari reipasta revittelypätkääkin laukassa, oli todella ihanaa päästä vähän lepuuttamaan hermojaan. Käsittämätöntä, että näin nuori poni on näin luotettava pellollakin laukatessa! Muutamat pikkupukit tuli, mutta ne nyt kuuluu asiaan.. Lopuksi käveltiin toki vielä tallille ja sitten hoidin ponin tarhakuntoon. Ponilla on vanha haava ollut jalassa, kun ei ole hokkeja tottunut käyttämään, parempi on kuitenkin jo ja antaa sen tosi nätisti puhdistella.

04.02.12 I believe i can fly - or can i?
Vihdoin ja viimein ehdi itse kipuamaan tasaiseen tahtiin tuntilaisia pudotelleen Dreamin selkään. Viime ajat ponin kanssa eivät ole antaneet ponille kovin paljoa tunnustusta, todellakaan mistään "dream" ponista ei siis ole ollut kyse! Lähinnä ruunan liikutus on jäänyt viime kuukaudet tallityöntekijän ja kaverien harteille. Ruuna oli tapansa mukaan alkutunnin todella laiska, kuitenkin tämän ikäisen (9v) kuuluisi jo itse tajuta edetä siinä askellajista mitä hetki sitten on pyydetty.. Tallimestarin pudottua selästä aamupäivän ratsastusretkellä kipusin siis itse selkään antamaan ponille satikutia. Teimme ensin ihan perusharjoituksia ja verryttelyä käynnissä ja ravissa, sitten jatkoimme kolmikaarisella ja pohkeenväistöllä. Kolmikaarisen laukkaosuudella poni sai päähänsä säikähtää maneesinnurkassa piileskelevää mörkä ja loikkasi aimo harppauksen maneesin keskelle. Sen verran puskista tuo hyökkäys tuli, että kallistuin jo hetkeksi sivulle ja katsomossa supistiin, että niinköhän tuo kyydissä nyt pysyy. Jalustimet lensivät jaloista, mutta yllätys yllätys poni sai raipasta ennen kuin huomasikaan, että olin jo tilanteen tasalla. Sen verran tuli kurinpalautus myös ponille yllärinä, että se käyttäytyi juurikin tuon satuponin tavoin loppuajan.

08.02.12 Kenguruponi
Aiempien kuukausien vaikeuksista johtuen menin ponskilla vielä toistamiseen lyhyen ajan sisällä, ponia ei siis tällä välin vielä ole tunneilla uskallettu nähdä. Alkuverkoissa ponin suoritus oli epätasaista ja olimme aiemman kerran vuoksi pyytäneet ammattiapua valmentamaan meitä. Ruuna oli alussa tosi vaikea taas, heilutteli päätään joka suuntaan, mutta alkoi sitten vähitellen rauhoittua. Ympyräharjoituksiksi meni alkutunti tyystin, vaikka hypätä piti, sillä poni ei millään olisi suostunut mennä sinne mihin ratsastaja määräsi. Valui ympyrällä olevilta puomeilta milloin sisä- ja milloin ulkopuolelle. Ulkopohkeen tuella ponin sain pungettua takaisin puomeille, mutta hikihän siinä tuli! Vasempaan kierrokseen tehtävä tuntui vaikeammalta, mutta meni lopulta ihan kivasti. Sitten otimme lisää perusharjoituksia, keskiympyrällä käynti- ja ravityöskentelyä, harjoitusravia muotoa hakien ja kevyttä ravia sekä kevyttä istuntaa. Sitten laukkasimme pitkillä sivuilla hakien sopivaa hyppytempoa ja työstin vielä laukkaa itsenäisesti molempiin suuntiin. Itse hyppääminen sujui ihan hyvin. Harjoittelimme myös esteiden osalta perusjuttuja, kolmen esteen sarjaa, jossa kolme laukkaa joka välissä. Puomeina tehtävä sujui hienosti, eikä ruuna tajunnut edes kaahata. Tämän jälkeen tilalle nostettiin ristikko ja kaksi pientä pystyä (40cm). Tekniikkaa lähinnä hioimme, vaikka olihan ponilla tässä kohtaa jo hypätty tunneilla 50cm ratatehtäviä. Muutaman kerran tehtävä meni vähän pieleen epäonnistuneen välin kanssa ja laukkatempo rikkoontui, mutta sai poni kehujakin, ja paljon! Aika kovaa meni aluksi esteiden välillä, jonka vuoksi saimmekin kotiläksyksi harjoitella enemmän sarjoja eri välimatkoilla. Olin myös itse isompia hypänneenä aika paljon edellä hypyissä, mikä ei ainakaan auttanut ponia oikean ponnistuskohdan löytämisessä. Sain lopuksi arvioinnin tunnin kulusta ja neuvoja seuraavia kertoja varten, jotka todellakin tulivat tarpeeseen!

12.02.12 Paukkupakkasia
Heräsin varhain, koska ajattelin ratsastaa Dreamin pikaisesti ennen kisoihin lähtemistä. Pakkauduin lukuisiin villasukkiin ja toppatakkiin ja himpsin tallille. Hoidettuani ponin suitsin ja satuloin sen ja lähdimme maneesiin. Yritti kovasti vastustella, pomppi pystyyn ja jumitti ettei olisi tarvinnut yksin mennä. Tuli kuitenkin maneesiin lopulta ja nousin selkään. Alkukäynnit käveltyäni kokosin ohjat ja keventelimme hieman. Menin muutamia voltteja, pysähdyksiä ja peruutuksia ja sitten otin vielä käynti-ravi-siirtymisiä. Muutaman kerran yritti testailla ja teki uukkareita, mutta sain käännettyä nopeasti aidan kautta ympäri. Välikäyntien jälkeen aloin hioa laukkaa. Ihan mukavasti meni alkuun, mutta sitten kyllästyi ilmeisesti tehtävään ja yritti mörkökulmaan tullessa ryöstäytyä ja pukitti komeasti. Onneksi pysyin kuitenkin selässä, koska poni jatkoi pukittelua vielä muutoinkin. Lopputunnista, muutaman raipankäytön jälkeen sain laukan mukavan reippaaksi (ja pukittomaksi). Oikea kierros tuntui tällä kertaa vähän vaikeammalta, mutta sujui kuitenkin hyvin ja oikeat laukat nousi silti hyvin. Laukkojen jälkeen oli vielä vuorossa kevyttä ravia ja ympyröitä, sitten loppukäynnit. Ei kävelty kovin kauaa nyt kun oli todella kylmä ilma, ettei poni vilustuisi. Tallille mennessä oli ruunalla taas ihan omat kuviot, mutta pysyi kuitenkin käsissä. Loimitettuani suoritin varustehuollon ja suuntasin pikapikaa kisakentälle, jossa toinen ratsu jo odotti.

13.02.12 Puomeja
Tämän päivän puomitunti ei sujunut ihan parhaimmissa merkeissä. Ajattelin ensin hypätä, mutta alkuverkat paljastivat jo sen, ettei esteille ollut tänään mitään asiaa. Alkukäyntien jälkeen rupesimme treenaamaan pysähdyksiä ja sen jälkeen kevenneltiin temponvaihdoksia ottaen. Aloimme menemään puomeja ympyrällä, kaikkiaan olin saanut siihen mahtumaan kuusi puomia, joita aloin tulemaan kevyessä istunnassa laukassa. Laskin askeleita ja yritin sovittaa joka väliin saman määrän askelia, joka ei ollutkaan ihan yksinkertaista ponin oikoessa ja hypätessä melko kaukaa puomeille. Ihan hyvin kuitenkin sujui loppua kohti ja laukkakin oli hyvää. Hieman piti tosin avittaa raipalla, että reipas tempo säilyi.

15.02.12 Ei me mentykään esteitä
Tänään piti siis vihdoin päästä hyppäämään, mutta eihän siitä mitään tullut kun koko ryhmän hepat olivat aivan sekaisin kevyen pakkasviikonlopun jälkeen ja liikutus oli jäänyt jokaiselta vähiin. Dream oli jo hoitaessa ihan kamala ja oli pakko sitoa se kiinni satuloidessa, kun takakaviot miltei hipaisivat käsivartta ponin pukittaessa kohti! Maneesissa sama show jatkui, poni pyöri lakkaamatta, juuri ja juuri sain vyön kireälle ja pääsin selkään, kun taas jo mentiin. Alkukäynnit muuttuivat lähes heti ravaamiseksi, kun ei ruuna malttanut kävellä ja käyntiin pakottaminen sai sen pukittamaan herkästi. Ravissa tehtiin keskiympyräharjoitusta melko pitkään, kunnes poni päätti laukata. Se ryntäsi pienen rasauksen kuultuaan laukkaan viis veisaten pidätteistä ja kiihdytti lävistäjän läpi villisti pukitellen. Tottakai muut ottivat heti ponista oppia ja pari tyttöä tippui kyydistä ponien ryntäiltyä ja pukiteltua. Onneksi lopputunti sujui kommelluksitta heidän osaltaan.. Jatkettiin "keskeytyksen" jälkeen keskiympyrällä harjoitusravissa, poni oli jo ihan kivasti hanskassa. Vähitellen alettiin ottaa koko maneesia käyttöön ja nostin pitkänsivun keskeltä aina laukan, josta siirryttiin käyntiin lyhyen sivun keskeltä. Ruuna nosti laukat aivan omista kohdistaan, eikä pidätteet menneet läpi alkuunkaan. Siirryin tekemään laukkaa uralla ja keskiympyrät aina siihen hieman hidastamaan. Yritti lähteä ympyrälle kääntäessä alta ja pääsikin kerran yllättämään. Silloin meinasi kyllä jo hermot pettää ja otimme taas hieman raviharjoitusta ympyrällä muistellen kuka määrää tahdin. Tämän jälkeen otettiin vielä pitkä sivu laukassa ja meni ihan kivasti. Lopuksi keventelin ja tein pääty-ympyröitä ja keskiravia keskihalkaisijalla. Jarrut olivat hieman hukassa, mutta tulipahan hienot lisäykset.. Lopuksi vielä menimme hieman avoja, sulkuja, kiemurauraa ja voltteja ravissa. Sitten alkoi ponikin selvästi väsyä ja rauhoittua, joka tietenkin oli loppuverkan tarkoituskin. Loppukäyntien jälkeen hoitelin ponin hyvin, tällä kertaa meni tallille paluukin rauhaisissa merkeissä, kun oli kavereita mukana..

17.02.12 Can't stop me!
Kuten otsikosta näkee oli tallimestari kokeeksi ponin selässä jälleen tänään.. noh, en kehtaa varmaan edes kertoa miten se sitten sujui.. Taluttaessa ruuna esitti taas maneesille tavanomaiset temput, jumitusta ja pomppuja, ne eivät onneksi kokenutta hevosihmistä suistaneet raiteiltaan, vaan hetkeä myöhemmin poni seisoi maneesissa. Alkukäynneissä poni oli reipas ja he menivät aluksi pysähdyksiä ja voltteja käynnissä. Se sujui kuitenkin hyvin, joten ratsukko otti raviin. Siinäkin he tekivät voltteja ja ennen kuin ehdin varoittaakaan mörkökulma iski taas ja ruuna ponkaisi metrin loikan eteenpäin, sen jälkeen pukitti kunnolla ja ratsastaja lensi kuin raketti tietenkin alas.. No ei mitään kun takaisin selkään. Uudelleen kulmaa ohittaessa poni ryösti alta ja kun ei päässytkään lähtemään pomppasi pystyyn ja pukitti. Siinä kun ei vielä ratsastajasta eroon päästy, niin ruuna kääntyi 180 astetta ympäri ja paineli toiseen suuntaan. Siinä kohtaa ratsastaja jo putosi uudelleen. Vielä uusi yritys selkään.. Menivät hetken vain toisessa päässä maneesia, ravivoltteja ja muita perusjuttuja. Yhden kerran poni yritti ryöstää, kääntyi ympäri ja pukitti uudelleen, mutta ratsastajapa olikin valmistautunut ja pysyi kyydissä. Parin ravivoltin jälkeen ottivat vielä laukannostoja. Ratsastaja luuli selkeästi ponin jo luovuttaneen ja ruuna huomasi ratsastajan rentoutuneen liiaksi käyttäen tilaisuuden salamana hyväksi. Se hyppäsi sivulle ja pukitti oikein kunnolla saaden ratsastajan jälleen alas. No, vielä uskallettiin onneksi takaisin selkään ja menivät muutaman ravipätkän sekä loppukäynnit. Ratsastaja olikin jo aivan poikki, joten lupasin hoidella ponin ja ajattelimme ottavamme ratsastuksen uudelleen ehkä ensi viikolla aikaisintaan, koska Dream ei selkeästi kunnioittanut ketään tällä hetkellä ja oli ehkä parempi, että jos luita menisi poikki pojan kanssa, ne olisivat omiani.

21.02.12 Vieläkään ei suju..
Tänään päästiin sitten vihdoin hyppäämään.. tai päästiin ja päästiin. Hoitaessa oli ihan possu, mutta ei siitä sen enempää, kaikilla meillä on huonot päivämme. Alkuun otimme perusverkat käynnissä ja ravissa, temponlisäyksiä, kevyessä istunnassa laukkaympyrää ja pysähdyksiä. Sitten tulimme innaria ravissa ja laukassa, ihan ristikoita käytimme, koska tekniikkaa hiottiin, esteet olivat maksimissaan 30cm. Ekaksi harjoitus ei oikein sujunut, välit eivät mukamas sopineet ja rymisteltiin koko innari yli kun vauhtia oli liikaa. Toinen kerta oli hieman parempi ja kun esteet nostettiin 40cm meni vielä paremmin. Kerran jouduin raipalla huomauttamaan kun laukka ei noussut siitä mistä halusin, mutta muuten kulki hyvin. Lopuksi otin vielä tasapainoharjoituksia ilman käsiä hypäten, koska sitä harjoitusta käytettiin myös tunneilla ja halusin nähdä miten poni reagoi. Oli kyllä tosi ihana siinä harjoituksessa ja rauhallinen. Otin loppuverkat ravissa ja käynnissä ja menin sitten vielä taluttamaan ponia alkeistunnille (toistaiseksi on siellä osannnut edes käyttäytyä herrasmiehen elkein).

22.02.12 Ristikoita
Tänäänkin oli tarkoitus hypätä hieman. Alkukäynnit menivät reippaissa merkeissä ja otimme sitten ravissa pysähdykiä. Sen jälkeen olin laittanut puomit ympyrälle ja muunlaisille linjoille, joiden väliin tuli myös pysäytystehtäviä. Alussa poni painoi tosi pahasti kädelle. Laukkaharjoitukset aloitimme pääty-ympyrällä puomeilla. En oikein saanut pideltyä ponia hyvässä tempossa, vaan se paineli menemään melkoista vauhtia. Verkkailtuani enemmän uralla ja ympyröillä ilman puomeja otin käyntiin hetkeksi, jotta sain itse hengähtää. Tauon jälkeen tulimme ristikkoa ravissa, sen jälkeen piti heti tulla pysähdys, ravi ja luonnonristikko. No, senhän arvaa miten siinä kävi, kun ruunalla ei ole maastoesteitä hypätty.. Poni lähti kuin ohjus jo toisessa päässä maneesia, kun risuestettä roudattiin radalle. Selvittiin kuitenkin pienen neuvottelun jälkeen tehtävästä sekä ravissa että laukassa, vauhtia tosin riitti, mutta mitä siitä kun kerran yli päästiin.

25.02.12 Riehuja
Ajattelin, että tänään poni olisi rauhallisempi, kun jätin kentän auraamisen siihen, kunnes ruuna olisi ratsastettu, pääsisi sekin kunnolla töihin. Juoksutimme poneja edellispäivänä vapaana, mutta se ei nähtävästi ainakaan Dreamia juuri ollut hidastanut.. Taluttaessa oli taas tyypilliset riehumiset matkalla.. koskakohan se oppii kunnolla käveleen? Muutaman kierroksen kentällä käveltyämme otin ympyrällä pysähdyksiä. Sitten aloin ravailla kiemurauraa, tehdä pysähdyksiä ravista ja peruutuksia, oikein hienosti meni! Sitten otimme keventelyä pari kierrosta, että poni saisi käyttää selkäänsä, siinäkin meni esimerkillisesti, eikä yrittänyt mitään vaikka sai pitkähköt ohjat. Käveltyämme hetkisen otin laukkaharjoituksia toisella pitkällä sivulla ja toisella otin ravi-käynti-siirtymisiä. Kuunteli hienosti apuja, vaikka olikin melkoisen laiska tekemään pyyntöjen mukaisesti laukannostoja tai raviin siirtymisiä. Vaihdoin suuntaa ja nostin muutamat laukat siihenkin suuntaan. Jumitus iski ja laukkaa ei löytynyt, ravikin vaan hidastui mitä enemmän pyysi eteenpäin. Puolipidätteet ja laukka-avut jälleen annettuani ei mitään tapahtunut ja nappasin raipalla. Protestiksi poni pukitti, kääntyi ympäri ja pukitti uudelleen, olin kuitenkin tilanteen tasalla ja käänsin ponin samantien aidan kautta ympäri menosuuntaan. Loppujen lopuksi poni suostui nostamaan laukan siihenkin suuntaan, vaikka tahmeaahan se oli. Vältimme tänään tarkoituksella mörkökulmauksessa laukkaamista, kun muitakin ongelmia tuntui vielä löytyvän. Laukkamisen jälkeen otin loppuravit ja hoidin ponin pois. Suunnitelmissa olisi käydä Dreamin kanssa tutustumassa harjoituskisoissa naapurin maneesilla, että miten ponski toimii vieraassa paikassa. Tutuissa kisapaikoissa poni on toiminut hyvin ainakin tähän asti, mutta naapurissa emme ole vielä kisanneet.

27.02.12 Pellolla
Mentiin aluksi hieman pysähdyksiä ja siirtymisiä ravissa kentällä, että näin millä päällä poni tänään oli, olin siis suunnitellut meneväni lähipellolle sen kanssa irroittelemaan, olin valinnut juuri tämän pellon, koska tuntilaiset kävivät siellä sänkilaukoilla syksyllä ja talvella ja pelto oli aidattu, vaikka olihan se silti suunnattoman suuri. Ravasin tallitietä ja tulimme pellolle. Lunta oli paikka paikoin melkoisen reippaasti, joten ravasimme ensin aika hitaasti. Edellisenä päivänä kömpelömpi asukki oli näet ollut nenällään pellolla. Onneksi ei pahemmin ollut mitään sattunut.. Käveltyämme hetken nostin uudelleen ravin. Poni olisi halunnut mennä selvästi vain käyntiä, koska ravissa joutui takaosakin töihin tässä lumimassassa. Raipan kanssa poni ryntäsi tottakai laukkaan ja pukitteli innoissaan, "hei täähän on kivaa!" Hidastin hieman ja annoin ponin laukata ison ympyrän reippaasti, sitten pyysin sen käyntiin ja lähdin kentälle. Menimme vielä siellä loppuravit ja käynnit pitkin ohjin. Sitten harjailin ponin ja putsailin kamoja hieman. Kävin samalla juottamassa tarhan muut asukkaat viedessäni ponin ulos. Olin tyytyväinen, että olin tajunnut ottaa ponille olympiat pellolle, ei sen pysäyttämisestä olisi mitään niillä kolmipaloilla tullutkaan..

kuva © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virtuaalihevonen