Dancing Sparkle Delm
KTK-II, EV-I, Vir MVA Ch

Kutsumanimi Dan Syntynyt 20.07.2015 DE (11v)
Rotu arabialainen täysiverinen Rekisterinumero VH15-003-0525
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 151cm Kasvattaja Delmenhorst DELM7865
Väri kärpäskimo Koulutus helppo B, re 80cm
Voittosumma 0ve


Luonne

Dan on utelias ja sosiaalinen orin alku. Se on sydänkäpynen, joka rakastaa hoitotuokioita ja seisoo kiltisti, kunhan hoitaminen ei kestä liian kauaa. Onhan Dan kuitenkin vasta 2-vuotias, eikä siltä vielä voida olettaa täydellisyyttä tälläisissä pikkuasioissa. Dan on ikäisekseen hyväkäytöksinen herrasmies ja osaa käyttäytyä myös tammojen läheisyydessä, vaikka selkeästi onkin jo niiden päälle ruvennut ymmärtämään. Ori nostaa kaviot hyvin ja myös vuolut sujuvat, kengitetty Dania ei vielä ole, koska se ei ole ratsukäytössä. Toki Danin kanssa on jo harjoiteltu ahkerasti isojen poikien juttuja, kuten suitsimista ja satulointia sekä juoksuttamista. Satulasta ori ei ole millänsäkään, eikä oikeastaan muutenkaan ihmettele suuremmin mitään uusia asioita. Suitsien kanssa on vielä hieman harjoiteltavaa, sillä ori nostaisi mielellään päänsä korkeuksiin, kun niitä pujottaa päähän.

Taluttaessa Dan on huomattavan erilainen, kuin tallissa. Se on energisempi ja mielellään tutkisi kaiken uuden ympäristössä. Tammojen lähellä se saattaa tykätä esiintyä erityisesti kahdella jalalla, mutta topakkuudella orin kanssa kyllä pärjää helposti. Taluttaessa Dan siis vaatii napakkaa käsittelyä, eritoten näyttelykehässä, missä se luonnollisesti esitetäänkin suitset päässä jo, kuten muutkin 2-vuotiaat. Näyttelyissä ja maastoretkillä on hyvä pitää lisäksi raippa mukana, koska ori saattaa yrittää jyrätä ja isotella.

Traileriinkin Dania on hitaasti jo totutettu näyttelyreissujen ohessa. Se menee traileriin mieluusti ja on utelias matkustaja, jonka vuoksi heinäverkko on syytä sitoa turvallisesti ja tarpeeksi ylös. Dan on ikäisekseen tottunut matkustaja ja kulkenut emänsä mukana kisapaikoilla. Kaverin kanssa Dan matkustaa yhtä nätisti, mutta emme kuitenkaan suosittelisi sen lastaamista enää tamman kanssa, sen verran oria on Danille jo kuoriutunut pienen orin ulkomuodon alta.

Jälkeläiset

03.05.18 t. PP’s Viscera (e. Elmira al Rayydan)
30.06.18 o. KH Duhafarah (e. RWR Celestine Swan)
12.08.18 o. Luxury Rolex (e. Little Luxuries Dawn)
19.01.19 t. Liljelunds Vinter Pärla (e. Orange Wood's Malibu)

Sukutaulu ja -selvitys

Hopearinteen Tico ox
km 152
KTK-II, Vir MVA Ch
Ventik ox
km 150
Priolo ox
km 152
Best in Show
km 150
Caca's Beauty
hrk 154
Entemenar Crazy Boy
m 155
Rebeca's Caca
km 149
Elegancki z Trze
km 150
EV-II
58 KRJ sij.
Mikolajki
km 155
Mirosławiec
km 155
Lesława
rt 151
Escada
rn 146
Asseco
prt 154
Alwernia
rt 150


iii. Priolo ox oli huippuestehevonen, joka oli paitsi kapasiteetikas, omasi myös erittäin hyvän luonteen. Se on kisannut paljon esteillä, mutta myös muutamia sijoituksia on koulupuolelta. Luonteeltaan ori oli symppis ja viihtyi hyvin pientenkin lasten seurassa. Ori on myös palkittu jälkeläisistään C-palkinnolla ja sen varsoissa on erityisen hyvin nähtävillä oriin kaikki hyvät puolet.
iie. Best in Show oli hyvinkoulutettu yleistamma, joka kisasi aikoinaan koulua ja esteitä, mutta sijoitukset jäivät melkolailla saavuttamatta tamman hermoillessa kisapaikalla hirveästi. Jälkeläisiä tammalta on jäänyt Ventikin lisäksi kaksi, molemmat championaatteja sekä kantakirjahevosia. Tamman varsat ovat oivia kisapelejä vaativaankin makuun, eivätkä ne jätä näyttelykehässäkään tuomareita kylmäksi. Best in Show eli Bestis on itsekin champion-palkittu sekä kantakirjassa II palkinnolla.
iei. Entemenar Crazy Boy oli aikoinaan maansa suosituimpia siitosoreja, mutta arabien maahantuonnin jälkeen orin suku vaipui unholaan ja se elätti itsensä lähinnä vaeltelemalla valtavilla laitumilla. Ikähevosena Crazy toimi siis lähinnä ruohomoottorina, eikä sillä sen kummemmin ratsastettukaan, muutamia sijoituksia orilta kylläkin on tiedossa, joten ihan pihakoristeeksi ei sitä voi kai tituleerata. Suomessa oriin jälkeläiset eivät ole kovin tunnettuja. Luonteeltaan Crazyn sanotaan olleen täysin vastakohta nimelleen, kiltti ja yhteistyöhaluinen.
iee. Rebeca's Caca on Danin sukutaulun tuntemattomien nimien suuressa joukossa. Se oli eniten käytössä matkaratsastuksen saralla, eikä oikein pärjännyt muissa lajeissa saati näyttelykehissä raskaan rakenteensa vuoksi. Myöskään tamman luonteikkuus ei välttämättä ollut paras vaihtoehto siitokseen, sillä se oli huippuunsa treenattu kilpatamma ja käytös sen mukaista. Cacan kilpaura sai traagisen lopun loukkaantumiseen matkaratsastuksessa, tamman ollessa vain 10-vuotias. Tästä syystä sille ei myöskään jäänyt muita jälkeläisiä nuoruusvuosina saadun Beautyn lisäksi, jonka huhuttiin olleen vahinkovarsa.

eii. Mirosławiec oli kansainvälinen huippuori, tunnettu jopa aikansa Suomessa. Se oli kouluratsastuksen huippunimi ja pysytteli monet vuodet ranking-listan kärkipäässä. Kaunis ori oli mainio periyttäjä paitsi askellajeiltaan myös rakenteeltaan ja luonteeltaan. Se periytti valiovarsoja, joista monet kilpailivat aikanaan kouluratsastuksessa, nousten isänsä kavion jäljissä kansainvälisiksi tähdiksi.
eie. Lesława kaupattiin sukunsa vuoksi jo vuotiaana miljoonasummalla. Suurikokoinen raudikko tamma oli suorastaan sydäntenmurskaaja. Sillä ei kuitenkaan osoittautunut olevan minkäänlaisia lahjoja oikeastaan mihinkään lajiin, joten tamman siitosarvo ei loppujen lopuksi ollut kovin suuri. Luonteeltaan Leslieksi kutsuttu tamma oli kuitenkin täyttä kultaa ja hoiti varsansa aina parhaalla mahdollisella tavalla osoittautuen niitä kohtaan äärimmäisen suojelevaksi.
eei. Assecon varalle kasvattajalla oli suuret suunnitelmat orin saamisesta kouluratsuksi ja sitä kautta maailmankartalle periyttäjänä. Suunnitelmat eivät kuitenkaan ottaneet onnistuakseen, sillä orin kilpailu-ura tyssäsi täysin yllättäen rasitusvammaan vain 6-vuotiaana. Kasvattajan haaveet romuttuivat ja mielessä kävi jopa kallisarvoisen eläimen lopettaminen vakutuusrahojen toivossa. Klinikan mielestä orille piti kuitenkin antaa vielä tilaisuus siitosuralla, koska jalkavamma ei haittaisi astumisia mitenkään. Orin suppea kilpaura kuitenkin verotti tammanomistajien intoa, eikä Asseconista tullutkaan niin huippua, kuin mitä kasvattaja oli suunnitellut. Luonteeltaan ori oli kuitenkin aivan ihastuttava, kiltti ja kaikkien kanssa toimeentuleva.
eee. Alwernia oli vaativien luokkien konkari ja kiitettävästi käyttäytyvä kilpatamma. Se ei koskaan onnistunut kuitenkaan kipuamaan ihan korkeimmalle pallille kansainvälisissä kilpailuissa, jonka vuoksi se muutti usein kotia ja ongelman ajateltiin olevan tietämättömissä valmentajissa. Siitoskäytössä Alwernia oli suosittu ja tamman varsoista pidettiin ulkomaita myöden niiden helpon luonteen vuoksi. Jälkeläisten kilpailutulokset eivät kuitenkaan olleet niin hyviä, kuin mitä huipputammalta olisi voinut olettaa ja niinpä tamman siitosura päätettiin lopettaa kuudennen varsan jälkeen ja se jäi seuraneidiksi silloiseen kotisiittolaansa Saksassa.

Kisatulokset

KTK-II 20.03.18
Vir MVA Ch myönnetty 22.02.19

EV laatuarvostelu
20.11.15 - EV-I - 8,5 - 10 - 1 - 4 - 2 - 5 = 30,5p

NJ näyttelyt
21.05.17 - MVA-sert - tuom. Siiri K | Adina
03.01.18 - MVA-sert - tuom. Welby | Adina
09.03.18 - MVA-sert - tuom. Welby | Einfall

KRJ sijoitukset 0kpl
-

ERJ sijoitukset 8kpl
08.10.16 - 70cm - 2/81 - Hiprakka
11.10.16 - 70cm - 7/81 - Hiprakka
16.10.16 - 70cm - 3/81 - Hiprakka
18.10.16 - 70cm - 3/81 - Hiprakka
22.06.18 - 80cm - 2/30 - Tuiskula
26.06.18 - 80cm - 5/30 - Tuiskula
09.08.18 - 80cm - 1/30 - Hiivurin Suomenhevoset
10.08.18 - 80cm - 1/30 - Hiivurin Suomenhevoset


Villit näyttelyt
06.08.16 - 2/4 - Super
17.02.17 - match show, muut hevoset - 2/5 - Chermia

Valmennukset & päiväkirja

06.10.15
Kävimme ekaa kertaa kouluaitoihin tutustumassa naapuritallilla kisojen jälkeen varsojen kanssa. Ori matkusti paikanpäälle hienosti ja muutenkin käyttäytyi koko reissun kuin herrasmies konsanaan, mitä nyt maneesiin mennessä innostui etusta tarjoamaan, kun piti ovella odotella sen mielestä liian kauan.. Muutoin meillä on ollut aika rentoa opettelua viime viikot, tarhailua vaan kavereiden kanssa ja reippaasti ollaan tehty ne pienet harjoitukset mitä kentällä on vaadittu. Mielenkiintoa ollaan yritetty pitää yllä irtojuoksuttamalla, kun kuitenkin ori vielä nuori, ettei sitten heti kyllästy maneesissa työskentelyyn. Vuoden alusta Danilla on tarkoitus aloittaa ratsukoulutus, alkuun tietenkin ihan perusjutuilla, selkäännousua ja sen sellaista. Maaliskuun paikkeilla alkaa sitten todellinen ratsukoulutus ja asioiden opettelu selästäkäsin.

06.11.15
Pitkä matka syksyä on menty eteenpäin ja Danille kuuluu hyvää. Ori kehittyy päätähuumaavaa vauhtia, vaikka työskentely on hieman kärsinyt takapakkia, joten varmaankin ratsuopetus joudutaan tammikuussa aloittamaan ihan nollilta, kun ei olla ehditty juuri satulointia ja muuta vastaavaa harjoitella. Toivotaan, että jo keväältä saadaan kuitenkin pari puhdasta kisastarttia ja ori toimimaan maastossakin ratsain. Mitään suuria odotuksia ei kuitenkaan vielä ole tai tavotteita, kiva jos saataisiin Dan ratsukoulutettua kevään aikana. Mitään ongelmia ei orin käsittelyssä ja harjoituksissa ole liiemmin ilmennyt, maneesissa ori on tosin muutamankin kerran hypännyt tallutaessa pystyyn, jos on nähnyt tammojen tulevan maneesiin. Tämä kuitenkin kuuluu jokaisen pikkuorin harjoitella ja toimia maneesissa tai missä tahansa, vaikka sielä muutama tamma olisikin..

rakennekuva © Shantih Arabian Farm
Virtuaalihevonen