Daena Ion
EV-I

Kutsumanimi Daena Syntynyt 12.08.2015 (10v)
Rotu FWB Rekisterinumero VH15-031-1059
Sukupuoli tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 166.5cm Kasvattaja Ionic IONI0011
Väri tummanruunikko Koulutus helppo B, re 100cm
Voittosumma 0ve


Luonne

Daena on hyvätapainen nuori neiti, joka muutti Adinaan Ionicista tilausvarsana vieroituksensa jälkeen elokuussa 2015. Daenan kimo emä valtasi täysin Jannican sydämen, joten pitihän tuollainen kullannuppu saada meillekin. Daena on lyhyesti sanottuna ikäisekseen rauhallinen ja viihtyy hyvin sekä toisten hevosten että ihmisen seurassa. Opetustilanteissa ja hoitotoimenpiteissä (mukaan lukien vuolut, eläinlääkärin toimet ja pesut) Daena on rauhallinen ja oppii mielellään uutta. Löytyy tammasta kyllä se kipakampikin puoli, mutta pääasiassa se on aika viilipytty uusissakin tilanteissa, kuten näyttelyissä. Daena on luonteeltaan yhteistyöhaluinen lähtemään mihin hommaan tahansa ja sillä on kapasiteettia oikeastaan kaikkiin lajeihin, vaikka eniten toivoisin tammasta ruusukehaita esteille.

Daenalla on ikäisekseen hyvä työmotivaatio, eikä se koskaan hermostu turhasta. Se on reipas ja rehti hevosen alku, joka omaa hyvän ja reilun asenteen uusia asioita kohden. Se on kaverien kanssa tarhatessaan utelias ja elämäniloinen pukittelija. Esteille Daenalla on huomattavia lahjoja jo nyt, sillä se on tekniikaltaan hyvin kehittynyt hyppääjä 2-vuotiaaksi. Hoitaessa Daena on hellyyttävä nallekarhu, joka nauttii paijaamisesta ja harjailusta, tietenkin sekin viihtyy toisinaan omissa oloissaan, etenkin ruoka-aikoina. Toisinaan Daena on jo hieman tammamainen käsitellä, mikä ilmenee säpäkkyytenä taluttaessa. Yleensä tamma on kuitenkin maastakäsittelyssä kiltti ja yhteistyöhaluinen. Vuolut sujuvat hyvin ja olemme jo harjoitelleet hieman kengittämiseen liittyviä uusia asioita, sellaisia kuten jalan pito ylhäällä kauemmin ja kavion naputtelu vasaralla. Daena ei myöskään vieroksu loimia, suojia tai kuolaimia. Taluttaessa Daenan kanssa onkin hyvä käyttää ainakin maastoreissuilla jo suitsia, sillä tamma saattaa energiselle tuulelle ryhtyessään olla melkoinen pideltävä loikkiessaan pystyyn. Kun sille osoittaa kuka on pomo, tämä kuitenkin loppuu melko nopeasti. Pesuissa Daena on tottunut seisoja, eikä pelkää vesiletkua.

Juoksuttaessa ja ohjasajossa Daena on rento, eikä pelkää uusia asioita. Sitä on ohjasajettu myös maastossa jo yksinään, eikä tamma juuri kyttäile sielläkään. Ikänsä vuoksi se tarvitsee vielä kuitenkin ohjaksiin ja juoksuttamiseen varman ihmisen, joka tietää mitä tekee yllättävien tilanteiden sattuessa. Ohjasajossa tamma toimii pienin avuin ja on todella herkkä suustaan. Se osaa myös yleisimmät ääniavut ja toimii miellyttääkseen parhaansa mukaan sinua. Juoksuttaessa tamma saattaa laukassa pukitella, jos sillä on liiaksi energiaa. Käynnissä ja ravissa Daena liikkuu jo oikein kivassa muodossa apuohjien avulla sekä liinassa että ohjasajossa. Sillä on tasaiset askellajit ja tamman kanssa on todella ilo työskennellä! Vapaana juoksuttaessa Daena usein innostuu esiintymään ja esittelemään etenkin lennokasta raviaan. Irtohypytys on Daenan intohimo ja neiti ylittää kevyesti 90cm esteet. Se innostuu kyllä hyppäämisestä melkoisesti ja toisinaan voi olla vaikeuksia saada neitiä kiinni hyppäämisen jälkeen, ellet ole muistanut ottaa kauraämpäriä mukaan. Vauhdikkuus myös usein kostautuu esteillä ja johtaa helposti kieltoihin estekujalla. Kuitenkin Daena on kokenut hyppääjä ja hypännyt myös erikoisesteitä maneesissa. Kokonaisuudessaan täytyy sanoa, että helpompaa ja mukavempaa 2-vuotiasta tammaa saa kyllä hakemalla hakea!

Jälkeläiset

28.04.16 o. A.D. Left4Dungeon (i. Left4Dead Vegas)
02.03.17 o. A.D. Harmony (i. Halifax)
26.04.17 o. A.D. Dozen Stars (i. Millenium Star Ion)
13.05.17 o. A.D. Delicious Icecream (i. Secret Icecreamland)

Sukutaulu ja -selvitys

All Eyez On Me SCR
rn 166
EV-I
Hallucination SCR
trn 168
Tutter Frame
trn 166
Abundant Suprise
rn 169
ERJ-I, YLA2
Pocahontas SCR
rn 163
Frosten April
m 159
KTK-III, Ch
Make 'em Shake
km 168
ERJ-II, YLA2
Daenerys Ion
rnkm 167
Oldsfell's Jon Snow
rnkm 168
Glace Au Chocolt
Snowflake
164
Untested Ion xx
rnkm 167
Tested Best GA xx
rnkm 171
Go Unplugged GA xx
rt 165


iii. Tutter Frame oli tummanruunikko huomiota herättävä läsipää, joka ei ehkä vienyt katseita kokonsa puolesta, mutta ori palkittiin hyvän rakenteensa ansiosta I palkinnolla kantakirjassa. Taitavan ratsastajan kanssa Tutti kilpaili pitkän kilpailu-uran, joka sisälsi kymmenisen voittoa vaativilta estekentiltä. Orilla sanottiin olevan luontainen kyky hypätä ja kysyntä siitosorina oli kova. Ori myös periytti tätä kykyä osalle varsoistaan.
eii. Glace Au Chocolt oli isokokoinen ori, joka kilpaili menetyksekkäästi kansainvälisillä kentillä pitkän uran. Siltä löytyi menestystä niin koti kuin ulkomailta, yhteensä sen kisaura sisälsi 60 sijoitusta. Glace omasi hyvän kapasiteetin ja lisäksi se oli voitontahtoinen. Oria käytettiin paljon siitoksessa kisauransa päätyttyä ja siltä jäi pelkästään kantakirjattuja jälkeläisiä 30kpl.
eie. Snowflake oli 164-senttinen tunnettu puoliverinimi sukutauluissa. Sen kilpasuoritukset eivät yltäneet suvun parhaimmiston tasolle, mutta eivät ne kuitenkaan huonoja olleet. Jalostuskäytössä tamma oli kysytty ja varsoja myytiin Suomen lisäksi Tanskaan ja muihin pohjoismaihin. Snow oli myös tunnettu estesaavutustensa kautta kapasiteetikkaana tammana ja etenkin siitä, että sen varsat olivat yhteistyöhaluisia esteratsuja.

Kisatulokset

EV laatuarvostelu
30.01.16 - EV-I - 7 - 8 - 5 - 4 - 3 - 5 = 32p

NJ näyttelyt
-

ERJ sijoitukset 5kpl
23.04.16 - 100cm - 1/30 - Vanima
11.07.17 - 100cm - 3/30 - Mörkövaara
12.07.17 - 100cm - 1/30 - Mörkövaara
18.07.17 - 100cm - 3/30 - Mörkövaara
19.07.17 - 100cm - 2/30 - Mörkövaara

Villit näyttelyt
30.11.15 - näyttelyt - 1/13 - kutsu
15.06.17 - match show, pv - 2/4 - Chermia

Päiväkirja

01.01.16 Valmistelua varsalaatiksiin
Viime päivät olemme pyhittäneet Daenan kanssa estelaatiksiin valmistautumiseen, joka pidetään 30. tammikuuta. Harjoittelu on lähtenyt käyntiin kivasti ja Daena tykkää tietenkin esteharjoittelusta yli kaiken. Tamman kanssa on helppo työskennellä ja se on ehdottomasti oma henkilökohtainen suosikkini tämän kauden osallistujista. Tänään teimme tamman kanssa näyttelyharjoituksia, jätimme estetreenit väliin, koska ulkona paukkui melkoinen pakkanen. Kävimme vaihteeksi lähimaastossa leppoisella lenkillä toisen mukaan lähtevän 2-vuotiaan, Zusan kanssa. Daena on selkeästi näistä kahdesta neidistä se pomo, joten maastokävelyllä ei tarvitse huolehtia kuin Daenan käytöksestä ja toinen seuraa perässä kuin koira. Lunta oli sadellut kivasti viime yönä, joten varsoilla oli hauskaa, kun ne pääsivät metsään kahlaamaan kunnon hankiin. Taluttajien kunto alkoi kuitenkin lopahtaa melko pian ja meidän oli pakko palata kotiin. Maltan tuskin odottaa helmikuuta, jolloin aloitamme Daenan kanssa työskentelyn selästä käsin. Se tuntuu niin luottavaiselta ja helpolta ikäisekseen, joten täytyyhän sen olla kiva ratsastuskumppanikin! Harjoittelimme maastolenkin jälkeen näyttelyesityksen perusteita, vaikka molemmat ovat kyllä käyneet näyttelyissä, mutta harjoitus tekee mestarin.. Tallustelimme peräkanaa ympäri kenttää ja pysäytimme ja kääntelimme varsoja. Kun molemmat alkoivat saada tarpeekseen (taluttajat siis) veimme varsat takaisin pihattoon. Daena tajusi hirmunopeasti mistä oli kyse talutusharjoituksissa ja tammaa sai vähän väliä olla palkitsemassa porkkananpalalla.

30.12.15 Irtohyppäämässä
Olimme koonneet maneesiin hurjan vaativalta vaikuttavan esteradan, jota junioreiden oli tarkoitus harjoitella varsalaatista varten. Hypyttäminen oli helppoa, koska kaikki neidit, jotka lähtisivät laatikseen asuivat samassa pihatossa, ainoastaan orivarsa piti hypyttää erikseen toisten poikien kanssa. Juoksutimme aluksi tammat liinassa, koska niillä oli hyppäämiseen aivan liikaa energiaa. Yritin saada Daenaa keskittymään siirtymisin ja suunnanvaihdoin. Otimme liinassa vielä muutamia puomeja ja kaveletteja ennen kuin päästimme hevoset irti. Aluksi kujalla oli sarjaeste, jonka väliin tuli kolme laukka-askelta. Pienin vaikeuksin Daena ja muu seurue ylitti esteet, väli uhkasi jäädä pieneksi, koska tammalla oli niin paljon vauhtia. Vaikeasta tilanteesta huolimatta Daena kyllää sommitteli itsensä esteiden väliin yllättävän hyvin! Toinen kerta sujui paljon paremmin ja annoimme tammojen tulla tehtävän vielä kolmannen kerran ennen esteiden lisäämistä. Sarjan jälkeen oli koottu seuraavaa kierrosta varten in-and-out este, joka tuotti ongelmia monelle. Ensimmäisellä kerralla Daena oli niin häkeltynyt esteestä, että pudotti sarjan toisen osan puomit kolahtaen maahan. Innarin se sen sijaan suoritti kunnialla, mikä oli aika hauskaa. Seuraavat kerrat olivat jo tasaisempia ja tamman hyppääminen vaikutti oikein hyvältä laatista ajatellen. Olin oikein tyytyväinen tamman suoritukseen, koska se oli sopivan energinen.

kuva © AK
Virtuaalihevonen