Adinan Haamuaatto

KutsumanimiAtta RekisterinumeroVH18-018-2056
Rotusuomenhevonen Säkäkorkeus156cm
Sukupuolitamma Värivoikko
Syntymäaika31.10.2018 Suomi 5v Koulutustasova B / 90cm / tuttari
Omistaja
Ex-omistaja
Jannica (VRL-04799)
Bella (VRL-14703)
KasvattajaJannica (VRL-04799)

Luonne

Atta on mukava ja rento tamma, joka hurmaa lähes kaikki! Kaunis ulkokuori ei tässä tapauksessa petä, sillä tamman ainoana paheena on joskus tanttaroida paikallaan, kun se tylsistyy. Upea ratsu, joka on mitä parhain opetusmestari! Hoitaessa rauhallinen sekä kiltti tamma, joka ei turhia pelleile. Attan kanssa ei tarvitse pelätä potkaisuja tai hampaanjälkiä, vaikka varpaitten päälle saattaa joskus huolimattomana astua. Kyllästyessään saattaa hiukan liikahdella ja availla solmujakin, mutta ei yleensä sentään karkaa minnekään. Mukava varustaessakin, vaikka satulavyö pitääkin varmistaa useaan kertaan Attan pullistelujen takia.

Ratsuna rento sekä reipas ratsu, joka ei hätkähdä pieniä virheitä eikä myöskään näe vihreitä miehiä. Innokas yrittäjä, jonka selässä on helppo mennä vaikka ensilaukat tasaisten, varmojen askeleiden takia. Atta ei ikinä pukittele hurjasti ja yritä tiputtaa ratsastajaansa, mutta esteillä voi muutamat ilonpukit lentää. Ei siis esteratsuna kuitenkaan joka ratsastajan ratsu. Sileällä työskennellessä sopii kuitenkin jokaiselle ja onkin mitä parhain opetusmestari, koska on herkkä istunnalle ja avuille, jonka ansiosta tamma ei tee mitään, ellet pyydä oikein. Esteillä varsinainen intopakkaus, jolta löytyy taitoa ja halua hypätä. Kuumuaa hieman, mutta pysyy kyllä hanskassa napakilla otteilla. Maastossa puolestaan varmajalkainen ja luottetava ratsu, joka ei turhia pelleile.
© Bella (VRL-14703)

Sukutaulu

i. Hämärän Varjo
vkk 155
KTK-II, Ch
ii. Hämärä Hemmo
prt 161
iii. Varjokuningas tprt 162
iie. Ilona trt 159
ie. Lilli
vkk 160
iei. Lilperi rt 156
iee. Lotta-Liina vkk 158
e. Sirun Vilukissa
rt 157
SLA-C
ei. Mercedes-Pomo
rt 160
eii. Willi Wiikari vprt 155
eie. Kangistunut Neiti prt 156
ee. Satuolento
trt 156
eei. Vätyksen Hemmo rt 153
eee. Saaran Neito rt 153

Jälkeläiset

  • Atta on siitoskäytössä

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

Ei vielä arvosteltu.

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

KRJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

ERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

KERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Valmennukset

00.00.0000, valmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

24.12.19 Aattomaasto, kirjoittaja: omistaja (286s)
Nostin satulan telineelle ja ryhdyin harjaamaan maailman mahtavimman talvikarvan omaavaa hevosta. Onneksi sentään karvanlähtö oli jo loppunut. Viimeistelin harjauksen pehmeällä dandyllä ja satuloin ratsuni tottuneesti. Olin kiristämässä vyötä, kun Jessica ilmaantui karsinanovelle laittaen kypärää päähänsä. Hän ojensi suitset naulasta ja kiitin tyttöä, jatkaen kuolainten lämmitystä. Sitten suitsin uljaan ratsuni ja olimme molemmat valmiita lenkille. Pakkasta oli ihan mukavasti, muttei kuitenkaan onneksi yli kymmentä astetta, joten etelästäkin tulevat maastoilijat pärjäisivät varmasti, vaikka minua kieltämättä hieman huvitti paksut toppatakit. Muut olivat jo päässeet ulos ja sovittelivat itseään satulaan. Kertailimme jonojärjestystä kiristäessäni vyötä ja kerroin suurin piirtein reittisuunnitelmat kotiin jäävälle Christianille, mikäli matkalla tulisi jotakin yllättävää vastaan. Tarkoituksena oli kuitenkin jouluaaton kunniaksi kiertää lähireitti ja näyttää vähän Rovaniemen hulppeita maastoja matkaajille, jotka olivat olleet halukkaita aikaiseen aattomaastoon hämärän vielä ollessa rajamaillaan.

Kaikilla oli alkumatkaa varten otsalamput mukana, joten pääsimme lähtemään. Jessica sai asettua perääni, koska hänen ponillaan tuntui olevan vähän liikaakin menohaluja ja sain samalla pitää vekkulia uutta poniaan silmällä maastovarmuuden suhteen. Koko poppoo tuntui olevan tänään vauhti päällä ja menohaluja riitti niin paljon ettemme juuri kävelleet hiekkatielle päästyämme, vaan annoimme hevosten vähän pudistella talven energiaa matkavauhdin ollessa rivakkaa, vaikka valtaosa porukasta olikin poneja. Käännyimme vasemmalla ensimmäisestä risteyksestä, joka sai jostakin syystä ratsuni levottomaksi, liekö katsellut korkeista kuusista roikkuvia oksia lumenpainosta, jotka alkoivat jäädä varjoihin auringon pikkuhiljaa noustessa. Sammutin otsalamppuni ja muutkin tekivät niin viimeistään auringon noustua. Varjot lankesivat metsässä ponin jalkoihin, joita sen piti pikkuloikin toki vähän tutkailla, mutta muuten matka eteni mukavasti vapaapäivistä huolimatta. Leveälle polulle päästyämme nostimme rauhallisen laukan, jota saatiinkin hyväpohjaisella tiellä jatkaa koko tienpituudelta. Valitettavan pian tuo tiepätkä oli kuitenkin taas laukattu ja siirtelimme vähän eri tahtiin raville pysyen kuitenkin suhteellisen hyvässä parijonossa laukan jälkeen. Kotimatka sujui leppoisasti väen ihmetellessä eri eläinten jälkiä lumihangessa.

05.02.19 Yleistunti, kirjoittaja: Mirkku (314s)
Olin hyvin innoissani, koska en ollut pitkään aikaan päässyt ratsastustunnille. Intoni muuttui kuitenkin pieneksi jännitykseksi, kun sain selville, että tulisin ratsastamaan suomenhevosella. En ollut nimittäin koskaan ennen ratsastanut hevosella, vaan olin aina ollut henkeen ja vereen ponityttö. Päästessäni näkemään tamman jännitykseni kuitenkin helpottui, koska vastassa oli todella rauhallisen ja mukavan oloinen kaveri. Olin tullut tallille jo hyvissä ajoin, joten sain hoitaa ja varustaa ratsuni rauhalliseen tahtiin. Kaikkien ratsukkojen ollessa valmiita lähdimme yhdessä maneesiin. Ennen selkään nousua tarkistin vielä jalustimen pituuden ja kirisin mahavyötä. Atta hieman pullisteli vastaan kiristyksen aikana, mutta sain vyön kuitenkin riittävän kireälle, jotta pystyin turvallisesti nousta selkään. Porukan mennessä alkukäyntejä uralla Bella kertoi hieman tunnin aiheesta, joka oli siirtymiset. Hetken kävelemisen jälkeen päästiin jo ensimmäisen tehtävän kimppuun.
"Otetaan jokaisen kirjaimen kohdalla siirtymä eli nyt ensimmäisellä kirjaimella nostatte ravin ja ravaatte seuraavalle kirjaimelle, jossa otetaan käynti. Jatkatte sitten samalla tavalla käynnissä seuraavalle kirjaimelle ja siitä uudelleen ravi", Bella ohjeisti.

Jo ensimmäinen raviin siirtyminen vieraan hevosen kanssa tuotti hankaluuksia, enkä oikein tiennyt mistä kiikastaa, kun tamma ei millään halunnut siirtyä raviin.
"Vilma löysää ohjaa, ratsastat kuin sinulla olisi käsijarru päällä", Bella huomautti.
Löysäsin hieman ohjaa antaen samalla pohjeavun uudelleen ja tamma siirtyi pehmeästi raviin. Työstimme siirtymiä muutaman kierroksen ajan, jonka jälkeen vaihdettiin suuntaa ja otettiin sama harjoitus tähän suuntaan. Siirtymät eivät tuottaneet Attan kanssa enää paljoa ongelmia, kun olin hoksannut miten tammaa tuli ratsastaa. Lopputunnista saimme vielä mennä pieniä pätkiä uralla laukassa. Attan laukka oli todella pehmeä ja tasainen. Olisin voinut mennä laukkaa kierros kaupalla, mutta tunnin aiheen mukaisesti nyt keskityttiin kuitenkin vain siirtymiin laukan ja ravin välillä. Tamma teki siirtymät hyvin, kunhan vain muistin pitää käteni oikeilla paikoilla, enkä jäänyt roikkumaan ohjiin. Laukkaamisen jälkeen vuorossa oli loppukäynnit ja henkilökohtaisen palautteen saaminen opettajalta. Bellan mielestä olin ratsastanut tunnin aikana hyvin, mutta ratsastuksestani huomasi, että olen tottunut menemään vain yhdellä tietyllä hevosella. Minulle suositeltiin useammilla erilaisilla hevosilla ratsastamista ja ratsastustunneilla ahkerammin käymistä taitojeni kehittämiseksi.