A.D. Con Affetto
KTK-II, Ch

KUOLLUT 8.3.
Kutsumanimi Affi Syntynyt 21.04.2012 Suomi (28v)
Rotu haflinginhevonen Rekisterinumero VH12-057-0043
Sukupuoli ori Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 141.5 cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri vaaleanrautias Koulutus helppo C, re 40cm
Voittosumma 40ve


Luonne

A.D. Con Affetto tutummin Affi, on komea, mutta vaativa ratsu. Se osaa käyttäytyä herrasmiehenä, tosin tarvitaan muutama upea tamma usein avuksi. Kumminkin Afii on upea ori, rakastettavan suloinen!

Hoitaessa Affi seisoo kiltisti paikallaan käsittelyn ajan. Se tosin viuhtoo päätään kun mahaa harjataan, muuten ei. Kaviot ori nostaa olenkaan epäröimättä, muttei jaksa aina pitää ylhäällä, jolloin nojautuu nostajaan. Satuloidessa Affi pureskelee ruoka-kaukaloaan tai muuten vain ilmaa. Sen kanssa ei voi hoppuilla satulavyön kohdalla, sillä orilta menee helposti överiksi. Sen takia vyö pitäisikin kiristää reikä reiältä, hevosen parhaaksi tietenkin. Ori haukottelee nähdessään kuolaimet, eihän kukaan virallisesti töihin halua. Jos mahdollista on, ori kääntää päätän pois tai nostaa sen korkealle. Yleensä sen johdosta aletaan puristamaan päätä tiukemmin, jolloin ori saa vain pahemman paniikin itselleen. Hellällä kädellä ori antautuu kiinni ja ottaa kuolaimet kiltisti. Remmejä ori antaa kiristellä pää alhaalla.

Taluttaessa ori seuraa kiltisti vierellä, ellei nää ihania tammoja. Silloin ori saattaa villiintyä ja tulla taluttajaa päin, siihen auttaa kevyt näpäisy lapaan. Ori osaa halutessaan kävellä nöyrästi pää alhaalla, mutta sitä ei usein Affin tekevän. Herran täytyy, myös rauhassa ollessaan, keimailla tammoille, sinun täytyy siis olla täysin valmiina! Osaavan aikuisen, tai ison lapsen, seurassa Afiista kuoriutuu hyväkäytöksinen herrasmies, jolla ei pyöri kokoajan tammat mielessä. Suurinosa orista kumminkin, taluttaessa, kertoo, että tammoille täytyy näyttää hyvät puolensa, todellakin!

Tarhakäyttäytyminen on moitteetonta. Tuntien aikana (pyöriessä, esim. kentällä) Affi hirnuu ja ravailee ympäri tarhaa, jos joku vaikka huomaisi. Jos kukaan ei kumminkaan huomaa, alkaa sydäntä raastava hirnunta ja kova kuopiminen. Tammojen ollessa lähellä, näämme upean haflingerorin keimailemassa kunnolla. Orin tarhakaveriksi suositellaan ruun(i)a, oreja Affi ei mielellään kaverikseen ota 'omalle' reviirilleen. Mieluiten ori pysyttelee yksin, sosiaalisuus on kumminkin kohdallaan.

Ratsailla ori käyttäytyy turhauttavan lapsellisesti. Se mukamas säikkyy päälle hyppäävää talikkoa, joka todellisuudessa seisoo paikallaan kottikärryihin nojatessa. Orin hermot ratsastajan suhteen ovat hyvin, hyvin pienet. Se osaa käyttäytyä osaavan ratsastajan kanssa, joka ei turhaan potki kylkiä tai vedä suusta. Kuten hoitaessakin, ori laittaa överiksi edellä mainittuen tapojen vuoksi. Sen takia sille laitetaankin yleensä jo aikuisia ratsastajia.

Ori ei virallisesti ole mikään taituri, osaa se silti jotakin. Affin kouluratsastus liikkeet ovat kauniita, askeleet tosin todella pompottavia. Ori työskentelee kaikista huolimatta omilla jaloillaan, jos niin itse haluaa. Raippaa kukaan ei suosittele ottamaan, sillä se saa aikaan mahtavan pikalähdön ja muutamat pukit. Kukaan ei ole vielä tippunut, onneksi. Se keskittyy töihinsä hyvin, kunhan saa kävellä aina silloin tällöin. Rankemman koulutreenin jälkeen Affi painaa pään kainaloon.

Esteillä Affi on innokas, vähän liiankin. Se tarvitsee pidätyksiä ja puolipidätyksiä sekä askeleiden asettelun. Affin tapana on kieltää isoimmille esteille, joille se ei saa sijoitettua jalkojaan tia hyppy menee liian lähelle. Toisaalta taas tuntuu, että se hyppää puomin yli niin, että se hyppäisi 50cm. Kaikilla on omat tapansa. Ohi ori ei mene, siitä on selvä varmuus. Puomeja harvoin tippuu, jos ori onnistuu hyppäämään. Kunhan potentiaali kasvaa, saadan Affistakin loistava esteratsu!

Maastossa ori säikkyy sitä sun tätä, ohi lentävää lintua, risahduksia ja rasahduksia. Yleensä Affi kulkeekin tutussa seurassa maastossa, mieluiten kahden kaverin kanssa. Yksin kun ei kannata lähteä, kokee vielä turmionsa jossain vaiheessa.

Muissa hoitotoimenpiteissä Affi on kiltisti, tosin saattaa pyöriä silloin tällöin. Madotukset ovat varmaan pahinta, mitä Affin mielestä voi käydä. Ori saattaa muljautella myös kengittäjälle silmänvalkuaisiaan, ainakin voi välttyä pahimmalta. Klippaus sujuu herran kanssa hyvin, tosin äänekkäät koneet ovat "ou nou" - juttu Affille. Pesua ori ei vihaa, ei se kyllä siitä pahemmin tykkääkään. Se inhoaa jalkojen kastelua ja käyttää sitä varmana kuolemana. Kumminkin sen mielestä selän pesu on ihanaa. Hierojia Affi rakastaa yli kaiken.

Kaikin puolin siis rakastettava ja ihana herrasmies!
© Saihuk

Jälkeläiset

03.07.13 t. Zafir's Luckystar (e. Lazania's Girl)

Affi on siitoskäytössä.

Sukutaulu ja -selvitys

Corona's French Flame
tprt 140cm
KTK-III, Ch, YLA2, KRJ-II, KERJ-II, VPA1*
Our Papa Jim
prt 143cm
Ripple Jean
rt 139cm
Amber's Anne Susa
prt 149cm
Dream Raven
vprt 144cm
Mr Swifty
rt 138cm
Allie's Holly
trt
A.D. Mathilda
vrt 143cm
Ch, KRJ-IV, YLA3, ERL III, VPA-1
EG's General Power
vrt 148cm
Wildfire Sensation
rt 145cm
Sleep Like a Log
rt 145cm
Mighty Congeniality
prt 139cm
VPA-3
Mighty Mistral
rt
Carioca II
vrt


Isä Corona's French Flame eli Ranskis on hyväluonteinen ori, jolta löytyy ulkonäköä ja liikettä. Se on todella sosiaalinen, eikä omaa pahoja tapoja. Hoitaessa on maltillinen, mutta joskus saattaa tympääntyä ja rupeaa kuopimaan lattiaa tai keksii tallinnurkassa asuvan mörön kesken hoitamisen. Yleensä ori kuitenkin asettuu jo vihaisella vilkaisulla, mutta joskus tarvitaan kovempikin komennussana. Ranskis ei ole yhtään herkkä, mikä on loistava asia etenkin karvanlähdön aikaan, haffuilla kun on tunnetusti paksuakin paksumpi talvikarvapeite!

Ranskis osaa nostaa jalat hyvin, mutta niiden alas laskeminen tuottaa ongelmaa toisinaan, sillä ori ei oikein välillä hallitse pitkiä koipiaan, jotta voisi laskea jalan nätisti alas, mitään pahaa se ei kylläkään tarkoita, vaikka kavio tömähtäisi suoraan varpaillesi :P Taluttaessa ori on kiltti, ei harrasta mitään tyhmyyksiä, kuten hyppimistä tai riehumista. Eläinlääkärin kanssa toimiessa muut toimenpiteet sujuvat, mutta raspaukseen vaatii rauhoituksen. Ranskis on kiltti ja todella reipas ratsastaa, se sopii myös aloittelijoille tasaisen luonteen ja askellajiensa vuoksi. Ranskis pitää myös hyppäämisestä ja onpa sillä päästy kärryilläkin ajelemaan jo. Affi on orin kuudes varsa, sen varsoista Adinassa asuu tällä hetkellä myöskin Hopearinteen kasvatti Vili. Ori itse on kisannut ja sijoittunut kymmeniä kertoja jaoksen ja villeissä kisoissa (koulua, esteitä sekä kenttää) ja onpa se päässyt muutamia kertoja luokkavoittajien joukkoon rotunäyttelyissäkin.

Emä A.D. Mathilda on yleisesti kiltti ja pirteä. Hoitaessa saattaa tepastella tai pyöriä, joten se kannattaa sitoa kiinni. Kavioita putsatessa saattaa yrittää nykiä jalkaa pois. Taluttaessa saattaa vähän tanssahdella. Muiden hevosten seurassa se yrittää saada muutkin mukaan riehumaan, usein aika laihoin tuloksin. Tarhasta sen saa helposti kiinni, se tulee kutsuttaessa luokse. Juoksuttaessa on oikein pirteä ja tottelevainen. Irtohypytyksessä hyppää mielellään. Eläinlääkärin kanssa on vähän jännittynyt, mutta rentoutuu jos lääkäri rupattelee. Kengittäjän kanssa ei ole ongelmia. Lastatessa nousee oikein kiltisti traikkuun. Affi on Matildan viimeinen varsa, hieno siitostamma on tehnyt Adinassa pitkän uran seitsemän hienon varsan emänä, joista kiistatta paras muotovalio-ori Calamity. Siitosuran ohessa Matilda on ehtinyt kerätä kasapäin sijoituksia esteiltä ja koulusa (sekä jaos että villien puolelta) sekä pärjännyt hyvin näyttelykehissä päästen muutamaan kertaan luokkavoittaja- sijallekin. Matilda on palkittu villeistä sijoituksistaan VPA-2 palkinnolla.

Kisatulokset

Champion myönnetty 02.03.15

Hevoskantakirja
15.03.15 - KTK-II - 15 + 17 + 19 + 19 = 70p

NJ näyttelyt
21.04.14 - irtoSERT - tuom. Vibaja | Rimeyard haflingers
31.08.14 - irtoSERT - tuom. Kerppa | Whispering Heaven
30.11.14 - irtoSERT - tuom. Vibaja | Rimeyard haflingers
07.07.16 - MVA-sert - tuom. Taija | Adina
30.11.16 - MVA-sert - tuom. Siiri K, HR Warmbloods

VSN näyttelyt (40p)
28.10.16 - SW3, 40p - tuom. dookie | Adina

MSY palkinnot
28.02.14 - PUN3 - kutsu

Villit sijoitukset 2kpl
31.05.15 - he C - 2/27 - kutsu
13.05.16 - he C - 3/18 - kutsu

Villit näyttelyt
31.07.15 - poniorit - 1/14 - Ulpukka

Valmennukset

-

Virtuaalihevonen