Mörkövaaran Mysli

KTK-II

KutsumanimiMysli RekisterinumeroVH16-018-1364
Rotusuomenhevonen Säkäkorkeus156cm
Sukupuoliori Värirautias
Syntymäaika09.05.2016 Suomi 6v Koulutustasohelppo B, re 100cm, me 90cm, noviisi valjakko (0v€)
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaMörkövaara

Luonne

Mysli on tasapainoinen ja yhteistyöhaluinen nuori herra, joka yrittää kovasti aina tehdä parhaansa. Näyttelypaikalla ori osaa käyttäytyä hyvin, mutta innostuu herkästi ravipätkistä, joten se on hyvä esittää suitsittuna. Mysliltä löytyy sopivasti omaa tahtoa, mutta kuitenkin se alistuu suhteellisen helposti nuoreksi oriksi ihmisen tossun alle. Ori omaa hyvän perusluonteen, josta on helppo ruveta rakentamaan kilparatsun alkua. Mysli on perusluonteeltaan energinen pakkaus, joka muistuttaa etäisesti ikiliikkujaa etenkin hoitaessa, eikä olisi hetkeäkään paikallaan. Tämän vuoksi ori on myös helpointa hoitaa kiinni, vaikka se onkin kiltti kuin enkeli. Hoitaessa orin kanssa pärjää parhaiten rauhallisin ottein, eikä lähtemällä mukaan tuohon sähläämiseen. Myös johdonmukaisuus on tärkeää Myslin kanssa, sillä se osaa kyllä pompottaa hoitajaa, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Myös käsitellessä Mysli osaa olla tammojen keskellä sen verran oria ja esiintyy, että näyttelyissä ja kilpailupaikoilla sille on syytä varata kokenut ja napakka käsittelijä. Hoitotoimenpiteissä Mysli on rauhallinen ja helppo, mutta hoitotoimien kestäessä se voi alkaa kuopia ja stepata rauhattomasti. Traileriin Mysli menee yksinkin, mutta on vielä hieman rauhaton kuljetettava yksin pidemmillä matkoilla. Lähialueen kisoihin ori sen sijaan matkustaa rauhassa jo yksinkin.

Ratsuna ori on helposti innostuvaa sorttia, etenkin maastossa ja kisapaikoilla. Sillä on kyllä rautaiset kilpahevosen hermot, mutta ori tykkää sen verran esiintyä tammoille, että ratsastajan on myös omattava hyvät hermot. Nuoren ikänsä vuoksi Mysli on haastavahko, vaikka kyllä yrittää parhaansa. Se kuitenkin voi hermostua ja alkaa säätämään omiaan, jos ei ymmärrä apuja tai siltä vaaditaan liikaa asioita yhtä aikaa. Mysli voi myös protestoida liian kovia apuja pukittamalla tai alkamalla jumittamaan. Ori on vauhdikas ratsastettava etenkin esteillä ja loputtomalle energialle kannattaa keksiä järkevää purkautumiskeinoa, ellei halua sen päätyvän esimerkiksi pukitteluun, jota ori mieluusti harrastaa innostuessaan. Ori on esteilläkin kyllä helposti hallittavissa, eikä kuskaile vauhdikkuudestaan huolimatta. Se on myös yhteistyöhaluinen, kunhan tietää mistä naruista vedellä. Osaava ratsastaja saa perusasiat osaavasta orista suhteellisen paljon irti ja se kuuntelee mielellään tasaisia apuja käyttävää ratsastajaa. Ori liikkuu hyvin eteen ja sitä on helppo ratsastaa, vaikkakin se vaatii vielä paljon työtä etenkin sileällä. Ori ei ole esteillä maailman tasaisin luonteeltaan, mutta yrittää kyllä parhaansa aina ja ylittää ongelmitta metrin radat katsomatta erikoisesteitäkään. Maastossa Mysli on ennakkoluuloton hyppääjä ja menee mielellään veteen.

Valjakkoajossa Mysli osaa noviisitason asiat, mutta se täytyy saada heti alusta alkaen vastaamaan apuihin etenkin pidätteiden osalta, ettei touhu mene juoksemiseksi. Keskittyessään ori on oikein kiva ajettava ja etenkin maasto-osuudella omimmillaan rohkeana ja nopeana suorittajana. Kouluosuudella ori suorittaa helpot tehtävät oikein hyvin, mutta saattaa joskus tarjota liikkeitä, joita ei ole pyydetty. Näissä tilanteissä ohjastajan pitää osata käsitellä oria hermostuttamatta sitä ja saada korjattua oikea liike esiin. Ymmärryksen ulkopuolella ori kun menee helposti lukkoon radalla ja alkaa jännittämään, mikä näkyy erityisesti ravityöskentelyssä tikittämisenä askeleessa. Muutoin orilla on oikein kivat ja näyttävät askellajit, myös ratsain. Mikään täydellinen ajettava ei nuori ori vielä ole, mutta parhaimmillaan se kykenee kyllä hyväksyttäviin suorituksiin noviisitason valjakkoajossa kaikissa osa-alueissa. Maastoradalla etenkin kilpailuissa ori kuumenee jonkun verran, joten on tärkeää ettei ohjastaja jää hössöttämään liiaksi, vaan kompensoi tilanteen omalla rauhallisuudella.

Sukutaulu

i. Erkinheimon Ylpeys
trt 156
ii. Kollektiivinen Hulluus
rt 154
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II
iii. Yökyöpeli rt 156
iie. Yhteiset Harhat rt 153
ie. Äipän Anarkisti
vrt 159
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III
iei. Kaaos trt 158
iee. Äipän Kulta prt 158
e. Mörkövaaran Mystiikka
prt 156
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, KTK-II
ei. Tinjami
vrt 156
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eii. Riitasointu rt 160
eie. Tinjamiini vrt 154
ee. Kesäsuon Milla
prt 155
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA2
eei. Loistokas trt 159
eee. Mäkisuon Maire prt 152
iii. Yökyöpeli oli eloisa ja rohkea ori, joka kilpaili pitkän ja loistoisan uran kouluhevosena pääasiassa. Raudikko ori sai seitsemän jälkeläistä, joista viisi kilpaili isänsä painotuslajeissa hyvin tuloksin ja kaksi toimi siitostammoina. Ori itse kantakirjattiin III palkinnolla, joten sen rakenne ei ehkä ollut mitä parhain siitoskäyttöön, silti sen oma suku painoi siitoksessa niin paljon, että oria käytettiin kuitenkin. Persoonallinen ori omasi näyttävät askellajit ja etenkin ravin, joka kyllä muistettiin kouluareenoilla!
iie. Yhteiset Harhat oli rauhallinen, kiltti ja ihmisrakas tamma, joka toimi pääasiassa harrasteratsuna kasvattajallaan. Rautias energinen tamma kilpaili myös kokeilumielessä muutaman ravilähdön nuorempana, mutta ei sillä oikeastaan raviuraa sitten saanut. Näyttelyissä tamma menestyi kohtalaisesti saaden arvosteluista miltei aina II palkinnon. Harhalta jäi kuusi varsaa, joista yksi on tehnyt mukavan raviuran, yksi menestynyt nuorena näyttelyissä hyvin ja kolmas palkittu suomenhevoskantakirjassa I palkinnolla.
iei. Kaaos on 158cm korkea musta suomenhevonen. Se oli aikoinaan menestynyt kouluratsu. 10-vuotiskaudellaan ori kilpaili jonkin verran myös esteillä, mutta kouluratsastus on aina ollut orin ykköslaji. Kilpailuista eläköidyttyään Kaaos ryhtyi siitosoriksi. Sillä astutetaan yhä kymmenisen tammaa vuodessa.
iee. Äipän Kulta eli "Kulta" on 158cm korkea komean punarautias harrastetamma. Kulta on kilpaillut jonkin verran ja toiminut omistajansa ensimmäisenä kilpahevosena. Siihen nähden, että kisaus oli vain harrastelua ja tamma tosiaan omistajansa ensimmäinen kilparatsu, ratsukko menestyi ihan mukavasti. Kun Kulta oli kahdeksanvuotias, sen emäntä teetti siitä varsan, jotta voisi kouluttaa varsasta itselleen oikean kilparatsun. Varsa oli Äipän Anarkisti, jonka kasvattaja päätyikin myymään Erkinheimoihin ostaakseen kilparatsukseen sittenkin puoliverisen. Kulta voi kuitenkin edelleen hyvin saman omistajan huomassa, ja siitä on tullut hemmoteltu eläkeläistamma.

eii. Riitasointu oli rauhallinen ori käsitellä, mutta perusluonteeltaan äärimmäisen herkkä. Energinen ori oli mukava ratsastettava ja erittäin toimiva maastohevonen sekä ratsain että ajaessa. Orilla oli sekä kisamenestystä että ulkonäköä, joiden ansiosta se oli melko kiinnostava nimi sukutauluissa ja omalla aikakaudellaan kai melko suosittukin. Ori palkittiin jo nuorena näyttelysaavutuksistaan champion- arvonimellä ja se kilpaili vielä muutamia startteja kouluradalla ennen kuin siirtyi kokonaan siitokseen. Orilta jäi iso liuta varsoja, jotka eivät liiemmin kaipaa esittelyä. Soini lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi marraskuussa 2013.
eie. Tinjamiini oli suvun hieman tuntemattomampi nimi. Vaaleanrautias tamma oli hieman haastava luonteeltaan, jonka vuoksi sen kilpailu-ura tyssäsi alkuunsa. Karismaattinen ja hyvärakenteinen tamma pärjäsi kuitenkin näyttelyissä hyvin ja menestyksensä vuoksi se oli sittenkin haluttu nimi sukutauluihin. Luonteensa vuoksi tammalta jäi kuitenkin vain seitsemän varsaa, jotka ovat kilpailleet hyviä uria isänsä painotuslajeissa. Kolme näistä on myös menestynyt siitoshevosina jälkeläistensä kautta ja kilpailleet koulua.
eei. Loistokas viettelee tällä hetkellä liki 20 vuoden iässä ansaittuja eläkepäiviään, sillä tällä hevosella jos jollakin on pitkä ura takanaan. Nuoremmiten Loistoa nähtiin ravi- ja valjakkoajokisoissa, joista erityisesti jälkimmäisissä se menestyi todella hyvin muutamien vuosien ajan. Ori joutui kuitenkin yllättäen kuuden vuoden ikäisenä vaihtamaan kotia, jossa se puolestaan käännytettiin ratsastuspuolelle ja kisaaminen aloitettiin koulu- ja esteratsastuksen parissa. Loistokkaalla ei ollut mikään maailman kaunein askellus ja sulavin liike, jonka vuoksi se ei menestynyt hirveän hyvin kouluratsastuksen parissa, mutta sitäkin paremmin puolestaan esteillä. Kapasiteettia orilla riitti 110cm rataesteillä, koulussa se puolestaan oli helppo B tasoa. Orin kilpaura kesti vajaasta kolmesta ikävuodesta 15 vuoden ikään saakka, jonka aikana se keräsi satoja sijoituksia. Luonteeltaan Loisto on aina ollut kipakka ja hyvin orimainen, itsepäisyyttä se omaa loputtomiin, eikä koskaan ole päästänyt omistajaansa helpolla. Värityksetään ori on komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 159cm. Kilpauransa ohella Loistokasta käytettiin jalostukseen kymmenen varsan verran, joille se periytti eritoten hyvää hyppykykyä esteradoille.
eee. Kesäsuon Maire on jo edesmennyt suomenhevostamma, joka menestyi vanhemmalla iällä kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa saakka. Maire syntyi Kesäsuon tilalle, jossa sitä odotti siitostamman virka neljästä ikävuodesta alkaen. Kuuden vuoden iässä tamman hieno liike kuitenkin huomattiin, jonka myötä se pääsi melkeinpä kuin sattumien kautta ratsukoulutukseen ja kilpailemaan kouluratsastusluokissa. Mairella kilpailtiin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka aikana se keräsi monta voittoa ja muuta sijoitusta kotiinpäin. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään punarautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi vain reilut 150cm. Luonteeltaan Maire oli maatakäsiteltäessä kiltti ja varma, mutta puolestaan ratsastaessa se oli melko virtaviivainen, joka vaati vahvat pidätteet. Jälkeläisiä tamma saattoi tähän maailmaan viitisen kappaletta, joista kolme oli orivarsoja ja kaksi tammavarsoja. Varsoilleen Maire periytti selkeästi reipasta luonnettaan, sekä osalle myös kaunista liikettään koulun parissa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden ikäisenä.
(eei & eee © kasvattaja)

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

Kouluvarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Estevarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Valjakkovarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kenttävarsojen laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

KERJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

VVJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

Kantakirjaus

20.09.17 - KTK-II - 75p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt (70p)

25.10.16 - RCH, 39p - tuom. dookie | Sysiluoto
07.12.16 - RCH, 39p - tuom. dookie | Vähäpelto
14.07.17 - RCH, 39p - tuom. dookie | RT Lilja
26.07.17 - CH, 36p - tuom. taffel | Adina
25.08.17 - RCH, 37.5p - tuom. taffel | RT Lilja
29.09.17 - RCH, 37.5p - tuom. taffel | RT Lilja

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

ERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

KRJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

KERJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

VVJ 0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Valmennukset

05.05.17, estevalmennus, valmentaja: tirppa (205s)
Valmennusta edeltävä ilta oli venähtänyt hieman pitkäksi, ei ratsastuskilpailujen jatkobileiden takia vaan orikatalogeja selatessa. Ihan oikeasti! Varmistin vielä aikaisin aamuyöstä muistilapuilla vuoratusta kalenteristani huomisen aamupäivän valmennuksen sisällön: junnu ja rataesteitä. Ratapiirros koelaudan päällä ajoin Adinan kartanolle seuraavana päivänä pohtien, että miten tunnetun ponikasvattajan talliin oli eksynyt puoliverinen. Oli tyypillinen, suomalainen kevätaamu – eli sellainen, joka olisi yhtä hyvin voinut olla syysaamu tervehtiessäni tallityöntekijää tallipihalla. Valmennettava ratsukko oli ilmeisesti jo maneesissa verryttelemässä.

Maneesissa verrytteli suurehko, korkeajalkainen rautias ratsastajineen. Mutta ei se ollut puoliverinen. Eikä aivan varmasti kansainvälisten ratojen esteratsu. Taittelin rataluonnoksen takaisin tallitakin taskuun, ja pohdin, että olisi aika siirtyä sähköiseen kalenteriin. Hevonen oli ilmeisen nuori, ja yskäisin teennäisesti ilmoittaakseni olemassa olostani. Ratsastaja hymyili leveästi, ja yritin pohtia sopivaa sisältöä valmennukselle. Kavaletteja! Kavalettisarjoja. Muistelin erään ruotsalaisvalmentajan kavalettiklinikoita, ja selostin sisältöä ratsastajalle samalla kun organisoin puomeja keskihalkaisijalle. Joka toinen puomi aseteltiin lomittain niin sanotun sokeripalan päälle, siten että kavalettikuja muodosti eräänlaisen ristikon. Nuorelle hevoselle en rakentanut täysimittaista kujaa, mutta harjoitus kehittäisi hevosen ryhtiä, voimaa sekä suoruutta. Ilmeisen hyväluonteinen Mysli ei kummastellut kavaletteja sen enempää, vaan ravasi katsoen jalkoihinsa varsin reippaasti läpi kujan. Nuori ori kolautteli muutamaa puomia, mutta hokasi harjoituksen varsin nopeasti. Ruotsalaisvalmentaja kuvasi harjoitusta bodypumpiksi hevosille, joten harjoitus lopetettiin sitten kun Mysli oli hyvässä balanssissa ja rytmissä. Kotiläksyksi ratsukko sai rypistyneen ratapiirroksen, ja sanasen siitä, että se voisi olla hyvä harjoitus sitten viiden vuoden päästä.

Päiväkirja

25.10.16 Ensimmäiset näyttelyt, kirjoittaja: omistaja (240s)
Saavuimme jännityksellä Sysiluotoon varsanäyttelyjä varten hyytävän kylmään kaupunkiin. Matkanteko oli lämmintä autossa, joten emme tajunneetkaan ennen kuin pääsimme perille, miten kylmä siellä on tähän aikaan vuodesta. Vetäen takkiani tiukemmalle purin trailerista varsani ja aloin puunaamaan sitä viime hetken valmisteluihin. Kävimme kävelemässä hieman lämmikkeeksi pientä polkua lähitienoolla ja Mysli käyttäytyi hienosti. Viimein luokka alkoi ja pääsimme maneesiin lämpimään. Siellä kokenut tuomari dookie istui toisessa päässä arvokkaan näköisenä ja sydämeni pamppaili tuhottomasti astuessamme suureen maneesiin pienen varsani kanssa. Meidät ohjasi erittäin mukava pienikokoinen sihteerinainen ensin lävistäjälle riviin, se oli helppoa koska osallistujia oli todella vähän luokassa. Sitten saimme peräkkäin mennä ison kolmion muotoon asetetun uran. Mysli ei olisi millään malttanut kävellä, vaan yritti jatkuvasti hyppiä pystyyn tai lähteä vauhdikkaammin, joten minulla oli täysi työ sen pitelemisessä uralla. Onneksi sain kuin sainkin villikkoni aisoihin sen saadessa pahimman järkytyksen kanavoitua ravipätkään.

Ravaamisen jälkeen se oli kuitenkin niin hermona, että töin tuskin sain varsan pidettyä sen muutaman sekunnin paikallaan tuomarin tutkiessa rakenteen, katsoessa kaviot ja suun. Onneksi ori käyttäytyi ihme kyllä mallikkaasti tämän ajan ja itse tutkimus ja rakennearviointi ei kauaa kestänyt. Tuossa tuokiossa olimme jännittyneinä, mutta helpottuneina ulos maneesista varsan suitsissa riippuessa ansaitun ruusukkeen. Olin enemmän kuin yllättynyt, kun luokan palkintojenjako alkoi ja meidät kutsuttiin sinne. Se sujui onneksi hallitusti ja Mysli käyttäytyi melkoisen hienosti koko toimituksen ajan, vaikka itse sanonkin. Kotiinviemisinä saimme kuin saimmekin vielä Reserve Champion ruusukkeen mukaan! Kyllä oli hienoa lähteä ajamaan pitkä matka kotiin voittajavarsa trailerissa. Tästä nuorikosta vielä kuultaisiin!