A.D. Ansa
VWY-II

Kutsumanimi Ansa Syntynyt 28.05.2010 Suomi (39v)
Rotu Welsh sec. A Rekisterinumero VH11-024-0105
Sukupuoli Tamma Omistaja Jannica VRL-04799
Säkäkorkeus 119cm Kasvattaja Jannica VRL-04799
Väri kimo Koulutus vaativa B, re 70cm
enn. 1.46,3
Startit 27: 1-3-6 Voittosumma 31 7018ve


Luonne

Ansa on nimestään huolimatta aina iloinen ja mukava tamma. Se ei koskaan ole vihainen ja mukautuu hyvin kisapaikankin tohinaan. Se on todella sopeutuvainen ja aina hyvällä tuulella. Toisten ponien kanssa Ansa saattaa joskus kähinöidä, mutta muuten se on täysi kymppi luonteeltaan! Se on myös erittäin nopea oppimaan ja viisas tamma. Hoitaessa Ansa saattaa kiima-aikana hieman luimistella, mutta muuten käyttäytyy esimerkillisesti. Se on mukava hoidettava, seisoo paikallaan ja kuuntelee käskyjä. Päänkin tamma antaa harjata hyvin, ja nostaa kaviot kiltisti. Satulointi ja suitsiminenkin hoituvat helposti. Valjastaessa Ansa saattaa hieman intoilla koska tykkää ajamisesta todella!

Ansa pelkää koppiin menoa, joten useimmiten sen kanssa kisoihin lähdetään isommalla porukalla ja otetaan hevosauto, jolloin matkustaminen on kaikille mukavempaa. Myös koppiin Ansan kyllä saa menemään jos varaa sille tarpeeksi aikaa ja herkkuja matkaan. Kaverin perässä Ansa menee koppiin helpommin kuin yksin. Kisapaikalla Ansa on rauhallinen hoitaa, kuten aina, mutta saattaa säikkyä muiden koppeja, joten se kannattaa, jos mahdollista, varustaa joko kopissa tai autossa, tai sitten vuokrata tallipaikka kisojen ajaksi. Kisasuorituksen aikana Ansa on hieman jännittynyt, mutta raviradalla se on kuin kotonaan ja nauttii saadessaan huomiota.

Ratsuna Ansa on muuten mukava, mutta hieman laiskan puoleinen. Tarpeen vaatiessakin siitä kyllä löytyy vauhtia esteradoille ja reippaammille maastoille. Koulu sujuu tammalta hyvin, sen askeleet ovat lisäksi mukavan tasaiset pienillekin menijöille. Ansa on tarkka suorittaja ja taipuu hyvin luontaisesti. Esteillä tamma on osoittautunut todelliseksi suoriutujaksi ja potentiaalia sillä riittää vaikka muille jakaa. Maastossa Ansa on reipas, muttei kuitenkaan yritä ryöstää. Laukkapätkät ovat sen ehdoton suosikki! Ajaessa Ansa on reipas ja tasainen sekä kuuntelee avut hyvin.

Ansa tulee toimeen millaisessa laumassa tahansa, ainoastaan kiimojen aikana on ilmassa hieman pientä erimielisyyttä, etenkin jos oripoikia tarhaa kovin lähellä, mitä tietenkin yritämme välttää ainakin kiima-aikoina. Nuorempia kohtaan Ansa on kiltti, siksi se sopii hyvin myös varsojen kaveriksi ennen kuin niitä totutetaan laumaan. Ansa on kovin läheinen toisten kanssa ja mielellään rapsuttelee muiden kanssa. Ansa oikein kutsuu oreja kiima-aikaan, joten voi olla vaikea pysyä tästä nätistä tammasta erossa ;)

Jälkeläiset

18.06.10 r. A.D. Ansapolku (i. Mixed Max)
09.07.10 t. A.D. Ansate (i. A.D. Niitin Osbourne)
01.01.12 o. A.D. Mohawk (i. Mixed Max)
21.04.12 o. A.D. Amour Ami (i. Mixed Max) EV-II
20.06.12 t. A.D. Aranda (i. Fiddle Faddle) VSN Nat Ch, KTK-I
05.11.12 o. A.D. Aventino (i. Fiddle Faddle)
21.05.13 t. A.D. Angelique (i. Fiddle Faddle)

Ansa ei ole siitoskäytössä.Sukutaulu ja -selvitys

DF's Race The Sky
WA
km 116
Tip-Top
WA
rt 114
Tipton
WA km 114
Topten Chick
WA rt 121
Ponytime Nightess Night
WA
prt 120
PT-White Wonder
WA mkm 118
Isabelle
WA prt 119
Walesian's Sweet Dream
WA
Ch
km 122
Walesian's Tomas
WA
km 117
Throwstone
WA mvkkkm
Daydream
WA km
Walesian's Mirabell
WA
prn 120
Breakfast
WA prn
Tiny-Toon
WA km


ii. Tip-Top oli raudikko welsh A sektion ori, jonka sivut ovat valitettavasti hävinneet bittiavaruuteen vuosien varrella. Ori on muotovaliona kuitenkin tullut sen verran tutuksi maailmalla, että siitä osaan kertoa melko paljon. Komea 114-senttinen ori kantakirjattiin III palkinnolle ja se on sijoittunut niin näyttelyissä, kuin ratsastuskilpailuissakin (este ja koulu). Topilta jäi tiettävästi vain kaksi jälkeläistä, mutta se on astunut myös paljon tammoja ennen kantakirjausta, joten lopullisesta määrästä ei ole varmaa tietoa. Ori oli luonteeltaan kiltti, mutta vauhdikkuutensa vuoksi ei ollut kuitenkaan mikään lastenponi. Orin suku on virtuaalimaailman eliittiä, kuten loppu sukuselvitys antaa ymmärtää.
ie. Ponytime Nightess Night on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvatti ja meille hyvin tuttu tamma, vaikka sen sivut ovatkin kadonneet ajan myötä. Punaraudikko 120-senttinen tamma oli todella kaunis tamma, jonka luonne ei kuitenkaan käynyt yksiin ulkonäön kanssa, vaan tammaa voisi luonnehtia hankalaksikin. Ratsuna tamma oli vilkas, mutta kyllä sen kanssa pärjäsi aloittelijakin, kunhan napakkuutta löytyi. Poni oli hyvin koulutettu ja rakasti erityisesti uusia tehtäviä koulupuolella. Sillä startattiin myös muutama kenttäluokka, mutta muutoin tamma ei juuri kilpaillut elämänsä aikana. Nikiltä jäi vain yksi varsa.
ei. Walesian's Tomas eli Tomppa oli kimo 117-senttinen poniori, joka pärjäsi kisakentillä ja näyttelyissä mainiosti. Tompalta jäi kolme jälkeläistä, kaksi oria ja tamma.
ee. Walesian's Mirabell oli punaruunikko tamma, johon tutustuin tamman ollessa jo eläkkeellä. Se ei kisannut erityisen paljoa, mutta yksi suurempi voitto siltäkin löytyy koulukisoista ja estekisoista.

Tipton oli hieno, pitkän elämän elänyt ori. Se oli häikäisevän upea jalostusori ja vaikka poni aloitti kisauransa suhteellisen myöhään sai se aikaan potentiaalinsa vuoksi hienon uran estekentillä. Se saavutti kahdessa vuodessa kaiken sen, mihin moni vain uneksui pystyvänsä. Tipton kisasi ensimmäisen vuotensa esteitä menestyksekkäästi, mutta omistajan vaihduttua koulupainotteiseen ori starttasi yhtä suurella menestyksellä koululuokkia. Monien mielestä poni oli kuitenkin kuin luotu esteradoille ja sitä jäätiin kaipaamaan pienten luokkien valopilkkuna. Tipton palkittiin myös kantakirjaan III palkinnolla, monen mielestä orin potentiaali esteillä olisi kuitenkin voinut saada ponin II palkinnolle mikäli kisatuloksia olisi tullut enemmän. Tipton kuoli 20-vuotiaana kotimaassaan Britanniassa ja siltä jäi kaikkiaan 12 jälkeläistä, joista kolme on valioponeja.
Topten Chick on laatuponi, jonka suku pullistelee hienoja yksilöitä. Tamma on kantakirjattu II palkinnolla ja se on kilpaillut pitkän uran rataesteillä helpoissa luokissa. Hyppylahjat ovat periytyneet vahvasti tamman jälkeläisille. Chick oli arvostettu siitostamma kotimaassaan Britanniassa ja sai kaikkiaan kahdeksan varsaa. Siitosura olisi voinut kenties olla pidempikin, mutta tamma valitettavasti menehtyi pian kahdeksannen varsan syntymän jälkeen.
PT-White Wonder on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvattiponeja ja Jannicalle erittäin tuttu ori. Mustankimo ori oli säkäkorkeudeltaan 117cm. Luonteeltaan ori oli pienestä koostaan huolimatta hyvin itsetietoinen ja tarvitsi melko kokeneen ratsastajan. Ratsuna ori osasi olla vauhdikas, mutta keskittyi kuitenkin esteradoilla kooten useamman kymmentä sijoitusta. Orin hyppytekniikan ollessa kohdillaan myös jälkeläisiä riitti ja tuomarit toisensa jälkeen kehuivat ponin orileimaa ja liikkeitä näyttelyareenoilla. Ori palkittiin myös welshien laatuarvostelussa II palkinnolla. Wonderilta jäi kolme rekisterissä olevaa jälkeläistä ja lukuisia muita.
Isabelle oli Adinan tuontiponeja menneiltä vuosilta. Tammalta on jäänyt Adinan aikana kaksi varsaa, jotka molemmat ovat tehneet omalta osaltaan historiaa welshponien jalostuksessa. Isabelle oli punarautias tamma, säkäkorkeutta neidolta löytyi 119cm:n verran. Luonteeltaan tamma oli kiltti, vaikkakin hieman meneväinen. Se keräsi paljon ruusukkeita esteradoilta ja myös muutaman valjakkoajosta. Ratsuna tamma oli kuuliainen ja reipas, kisaradoilla erittäin tunnettu kotimaassaan ja hieman Suomessakin. Näyttelyissä tuomarit ihastuivat tammaan aina lähes poikkeuksetta ensi silmäyksellä. Jalostuksessa tamma ei kuitenkaan jostakin syystä yltänyt kovin suureen suosioon. Kisasaavutuksista suosio ei kuitenkaan voinut jäädä kiinni, sillä tamman kisaura oli enemmän tai vähemmän tasaisen hyvä.

Throwstone oli erikoinen mustanvoikonkimo ori. Se tuotiin Suomeen 10-vuotiaana ja ori kisasi rataesteitä 90cm luokassa. Koulukisoissakin ori menestyi mukavasti helppoon B:en saakka. Luonteeltaan Throw oli innokas ja pirteä, aina pilke silmäkulmassa. Kisoista ori keräsi ruusukkeen toisensa perään, näyttelyissä se esiintyi hieman vaatimattomammin, mutta keräsi silti muotovalion sertit itselleen. Ori kantakirjattiin 7-vuotiaana II palkinnolla. Throw on tunnettu paitsi hyvästä hyppytekniikastaan myös sen kaiken kapasiteetin periyttämisestä. Orilta ei kuitenkaan jäänyt kuin nelisenkymmentä varsaa, koska omistaja oli erittäin tarkka sen käytöstä.
Daydream oli kaunis kimotamma, joka muutti synnyinmaastaan Belgiaan. Isokokoinen tamma oli luonteeltaan kiltti ja helppo käsitellä, ratsuna se oli kuitenkin hieman haastava. Osaavien ratsastajien kanssa poni kuitenkin kisasi jopa vaativa B luokkaan asti ja kokosi tuolta tasolta jopa 40 sijoitusta. Welshien laatuarvostelussa tamma palkittiin II palkinnolla ja siltä jäi viisi hienoa varsaa, joista miltei kaikki loistavasti menestyneitä ja tuottaneet tammalle jalostusarvokirjaimen A.
Breakfast oli upea punaruunikko ori, joka muutti Britanniasta Suomeen vuonna 2007. Brittiori edustaa huippuhyvää sukulinjaa ja se on itsekin tehnyt loistokkaan uran kouluratsastuksen saralla. Eipä siis ole ihme, että ori on ollut kysytty siitosponi ja suosiota kasvattavat entisestään muotovalion arvonimi sekä lukuisat voitot näyttelyistä. Ori on kantakirjattu III palkinnolle ja se on jättänyt kymmenen jälkeläistä. Breakfast tunnettiin myös pippurisesta luonteestaan ja tietenkin hienoista liikkeistään. Orin nimi sukutaulussa tuo ehdottomasti hyvää valuuttaa, etenkin kun on kyse hieman tuntemattomamman ponin talentista Suomessa.
Tiny-Toon on tuotu Suomeen 2006 ja brittiläinen poni edustaa suurta osaa sen ajan käyttötammoista. Tammalla oli kapasiteettia, joten ihmeteltäväksi jää miksi sen kisaura tyssäsi niin lyhyeen. Tammalta jäi neljä varsaa ja se on upealiikkeinen neito. Riding-luokissa tamma pärjäsi hienosti, eikä se in hand-luokissakaan jäänyt yhtään huonommaksi. Nuorempana tammalla kisattiin muutamia este- ja koululuokkia, mutta jostakin syystä kisaura jäi siihen. Kapasiteettiaan tamma kuitenkin on jättänyt nähtävästi varsoilleen, sillä kaksi sen varsoista on kisannut menestyksekkäästi esteitä ja koulua.


Kisatulokset

VWY laatuarvostelu
31.10.13 - VWY-III - 7.5 + 4.5 + 3 + 20 + 0 = 35p
31.12.15 - VWY-II - 6 + 5 + 4 + 20 + 5 = 40p

NJ näyttelyt
06.04.13 - kuma, LKV4 - Riiviöt, tuom. Peppi S.

VSN näyttelyt
25.08.14 - 35.5p - tuom. Christa W, Adina

MSY match show
30.03.12 - BIS5 + PUN1 - kutsu
15.11.12 - PUN2 - kutsu
24.02.13 - PUN2 - kutsu
30.04.13 - PUN3 - kutsu
28.02.14 - BIS3 + PUN1 - kutsu
18.04.14 - PUN2 - kutsu

30.06.14 - PUN1 - kutsu
12.07.14 - BIS3 + PUN1 - kutsu

VPA Cup sijoitukset 6kpl
30.04.14 - helppo - 2/40 - kutsu
30.07.14 - 60cm - 2/18 - kutsu
30.10.14 - 70cm - 1/16 - kutsu
28.02.15 - 60cm - 3/10 - kutsu
30.06.15 - va B - 1/9 - kutsu
30.10.15 - he A - 1/12 - kutsu

KRJ sijoitukset 60kpl
23.06.14 - va B - 2/50 - Vennamo
01.07.14 - va B - 5/30 - Nuppula
04.07.14 - va B - 3/30 - Nuppula
26.09.14 - va B - 4/40 - Hestia
03.10.14 - va B - 4/100 - Stal Lycan
11.01.15 - va B - 6/50 - Holmberg
11.01.15 - va B - 9/100 - Aittohaara
14.01.15 - va B - 2/100 - Aittohaara
15.01.15 - va B - 10/100 - Aittohaara
20.01.15 - va B - 3/100 - Aittohaara
01.02.15 - va B - 5/30 - Fifth Bridge Ponies
02.02.15 - va B - 2/30 - Fifth Bridge Ponies
08.02.15 - va B - 1/30 - Fifth Bridge Ponies
10.06.15 - va B - 2/30 - Rohkelikko
03.11.15 - va B - 7/50 - Tuikun talli
09.11.15 - va B - 3/50 - Tuikun talli
10.11.15 - va B - 3/50 - Tuikun talli
11.11.15 - va B - 4/50 - Tuikun talli
17.11.15 - va B - 5/50 - Tuikun talli
11.01.16 - va B - 1/30 - Fiktio
15.01.16 - va B - 1/30 - Fiktio
13.03.16 - va B - 6/40 - Fiktio
21.03.16 - va B - 3/40 - Fiktio
22.03.16 - va B - 1/30 - Evenstar
24.03.16 - va B - 4/40 - Fiktio
26.03.16 - va B - 1/30 - Evenstar
31.03.16 - va B - 5/30 - Evenstar
11.07.16 - va B - 4/30 - Turha
12.07.16 - va B - 5/30 - Turha
25.07.16 - va B - 3/30 - 6 sins
26.07.16 - va B - 2/30 - 6 sins
28.07.16 - va B - 4/30 - 6 sins
30.07.16 - va B - 1/30 - 6 sins
31.07.16 - va B - 3/30 - 6 sins
02.10.16 - va B - 5/25 - Criminal Ponies
06.10.16 - va B - 5/25 - Criminal Ponies
06.10.16 - va B - 3/22 - Criminal Ponies
08.10.16 - va B - 3/30 - Kaunovaara
09.10.16 - va B - 1/30 - Kaunovaara
09.10.16 - va B - 2/25 - Criminal Ponies
09.10.16 - va B - 4/22 - Criminal Ponies
11.10.16 - he A - 4/40 - Escorant Trakehners
12.10.16 - he A - 5/40 - Escorant Trakehners
14.10.16 - va B - 4/30 - Vähäpellon Ratsutila
14.10.16 - va B - 1/30 - Overload
18.10.16 - va B - 3/26 - Adina
20.10.16 - va B - 3/30 - Vähäpellon Ratsutila
22.10.16 - va B - 2/30 - Kaunovaara
22.10.16 - va B - 4/30 - Heljävirta
24.10.16 - va B - 5/30 - Hortensia
25.10.16 - va B - 4/40 - Kuuralehto
29.10.16 - va B - 3/30 - Hortensia
29.10.16 - va B - 3/40 - Kuuralehto
29.10.16 - va B - 5/30 - Wayward Dressage
01.11.16 - va B - 4/40 - Mörkövaara
02.11.16 - va B - 5/40 - Mörkövaara
02.11.16 - va B - 5/40 - Mörkövaara
04.11.16 - va B - 1/40 - Mörkövaara
07.11.16 - va B - 3/40 - Mörkövaara
10.11.16 - va B - 4/40 - Mörkövaara

Villit sijoitukset 55kpl
20.06.11 - helppo C - 2/98 - Icon
23.06.11 - helppo C - 6/97 - Icon
25.06.11 - helppo C - 1/98 - Icon
26.06.11 - helppo C - 8/70 - Muisto
27.06.11 - helppo C - 3/97 - Icon
29.06.11 - helppo C - 9/97 - Icon
20.07.11 - KN Special - 1/9 - Ponipallero
25.09.11 - helppo B - 2/37 - Dressur
15.10.11 - helppo B - 5/30 - Ivory
30.10.11 - helppo B - 1/7 - Adina
31.10.11 - helppo B - 4/29 - Halloween
26.11.11 - helppo A - 5/26 - Riekkujat
16.01.12 - helppo A - 4/37 - Riekkujat
01.02.12 - helppo A - 2/7 - Susikallio
27.02.12 - helppo A - 3/30 - Neidonkylän Kartano
18.03.12 - helppo A - 1/39 - Team Riekkujat
06.05.12 - helppo A - 3/17 - Yemene
07.05.12 - helppo A - 4/17 - Yemene
08.05.12 - helppo A - 2/17 - Yemene
06.07.12 - helppo B - 2/9 - Kukkakeppi
30.09.12 - KN Special - 3/47 - Morinna
02.12.12 - helppo A - 1/59 - Takkuinen
24.05.13 - vaativa B - 4/18 - kutsu
01.06.13 - vaativa B - 1/33 - kutsu
15.09.13 - vaativa B - 2/15 - kutsu
12.11.13 - vaativa B - 3/19 - kutsu
07.02.14 - vaativa B - 1/10 - kutsu
17.02.14 - vaativa B - 2/9 - kutsu
20.02.14 - vaativa B - 1/5 - kutsu
18.01.15 - vaativa B - 4/17 - kutsu
08.02.15 - vaativa B - 2/15 - kutsu
15.02.15 - vaativa B - 1/11 - kutsu
03.05.15 - helppo A - 1/18 - kutsu
15.04.16 - vaativa B - 2/12 - kutsu
28.05.16 - vaativa B - 3/15 - kutsu

25.10.10 - 40cm - 1/10 - Kultauni
09.11.10 - 40cm - 4/61 - Kultahuisku
16.11.10 - 40cm - 3/89 - Hillamäki
19.12.10 - 40cm - 8/98 - Hira
01.07.11 - 40cm - 3/118 - Icon
02.07.11 - puomit - 5/33 - Alegre
30.10.11 - 50cm - 2/7 - Adina
21.12.11 - 50cm - 4/23 - Pakkasaurinko
12.02.12 - 50cm - 1/5 - Mansikkamäki
10.03.12 - 50cm - 4/64 - Encore
26.03.13 - 60cm - 2/31 - kutsu
31.05.13 - 60cm - 3/30 - kutsu
03.06.13 - 60cm - 2/30 - kutsu
26.06.13 - 60cm - 5/30 - kutsu
25.08.13 - 60cm - 4/21 - kutsu
05.10.13 - 60cm - 2/6 - kutsu
13.02.15 - 70cm - 2/5 - kutsu
30.04.16 - 70cm - 2/8 - kutsu

23.12.11 - tuttari - 2/8 - Ahmavaara
15.08.13 - kenttä - 2/22 - kutsu

Villit näyttelyt
15.09.12 - näyttelyt - 1/6 - Ponipallero
25.03.13 - näyttelyt - 1/15 - kutsu
08.06.13 - näyttelyt - 3/18 - kutsu
02.07.13 - näyttelyt - 2/8 - kutsu
14.07.13 - match show - 1/9, BIS3 - kutsu
22.07.13 - näyttelyt - 1/5 - kutsu
16.11.13 - näyttelyt - 1/10 - kutsu
28.11.13 - näyttelyt - 1/2 - kutsu
30.11.13 - näyttelyt - 6/46 - kutsu
23.12.13 - näyttelyt - 1/5 - kutsu
05.02.14 - näyttelyt - 1/5 - kutsu
05.04.15 - näyttelyt - 2/5 - kutsu

VRER ravit
08.12.11 - 2/5 - 2.23,1 - Derby Racing Team
27.12.11 - 4/7 - 2.24,6 - Starberry
08.01.12 - 3/9 - 2.22,7 - Starberry
28.02.12 - 4/12 - 2.19,4 - Savitaival
29.02.12 - 4/8 - 2.21,3 - Kiin Kartano
12.03.12 - 5/10 - 2.26,5 - Kind Trotters
29.03.12 - 6/12 - 2.22,2 - Starberry
04.04.12 - 8/12 - 2.24,0 - Starberry
14.04.12 - 1/5 - 2.22,6 - Derby Racing Team
24.04.12 - 3/13 - 2.27,6 - Derby Racing Team
29.09.12 - hll - Narrilaiva
16.10.12 - 3/4 - 1.59,0 - Namer
25.10.12 - 8/8 - 2.24,0 - Namer
26.10.12 - 6/8 - 2.15,2 - Namer
27.11.12 - 2/7 - 2.13,6 - Starberry
02.12.12 - 4/9 - 2.13,1 - Namer
25.02.13 - 7/7 - 1.51,8 - Ikirouta
19.03.13 - 3/12 - 1.46,3 - Ikirouta
10.07.13 - 6/10 - 1.51,4 - Maunola
20.07.13 - 2/14 - 1.48,1 - Maunola
31.07.13 - 8/8 - 1.49,6 - Maunola
25.08.13 - 6/10 - 1.58,8 - Aken ravitalli

Päiväkirja & valmennukset

19.02.15 Kevätkuulumisia
Pitkä matka kevättä on menty eteenpäin ja Ansalle kuuluu hyvää. Tamma on toiminut ratsuna koko talven ihmeellisen hyvin, mutta ajokäytös on kärsinyt aimo annoksen takapakkia. Toivotaan ettei ihan alusta sentään jouduta treeniä aloittamaan keväällä lumien sulettua. Noh, onneksi ei tarvitse enää raveissa tamman kanssa startata, joten kotikäytöstä ei ihan niin prikulleen tarvitse saada. Ansa on myös keksinyt, ettei sen tarvitse yksin lähteä maastoon, ellei ole ihan pakko. Tamma osaa melko vakuttavasti esittää asiansa hyppien ja pukittaen. Kentällä ja maneesissa tamma on kyllä toiminut moitteitta, vaikka kyllä se sielläkin toisinaan pystyyn hyppää, jos asiat eivät mene neidin mielen mukaisesti. Kevättä innolla odottaen, vieläkin ilmeisesti kiimoista saadaan nauttia, yhtään ei innostanut eläinlääkärinkään kommentti siitä, että joillakin tammoilla kiimat jatkuvat koko elämän ajan.

20.03.15 Niin tammaa, niin tammaa..
Ansa on selkeästi taas hetkiseksi rauhoittunut kiimojen lomassa ja hoitotoimenpiteetkin sujuvat kivemmin molempien kannalta. Vaihdoin tänään neidin toiseen karsinaan, kun naapurin asukas on hieman liiankin agressiivinen eikä Ansa oikein uskalla syödä rauhassa. Kevään suunnitelmia ei olla sen kummemmin tehty vielä, kunhan pääsee molemmat lomaileen minä ja poni ja sitten hieman kisoja/näyttelyjä kierteleen niin sopii minulle mainiosti. Ansa pitää hetkisen laidunlomaa kesällä, mutta muuten työstämme este- ja koulupuolta sekä ajohommia vielä lisää kesän ja kevään aikana. Syksyä kohti mennessä sitten aloitamme tavoitteellisemman harjoittelun ja karistamme tulevan talvikarvan pois klipperillä. Onneksi Ansa on aiemminkin klipattu ja superhelppo asiakas siinä suhteessa.

21.04.15 Kesäsuunnitelmia
Ei mitään ihmeempiä kuulu Ansan elämään kuukauden sisällä. Viikonloppuna järjestetään ystäväni tallilla viikonloppuleiri ja sinne olemme menossa, joten sieltä voitte jo fanit odottaa leiritarinaa innolla! Kävimme tänään reippaalla maastolenkillä, jonka ajan poni toimi tosi kivasti, yhden ainoan kerran mennessä yritti kääntyä kotiin päin ja vähän keulikin, mutta pidemmittä neuvotteluitta kyllä päästiin jatkamaan matkaa. Kisakausi starttaa toukokuun 28.päivänä jolloin Ansa myöskin täyttää 30 vuotta. Ollaan menossa hieman harjoittelemaan kisakäyttäytymistä pariin lähistön estekisaan ja sen jälkeen varmaan kokeillaan siipiämme helpoissa kouluohjelmissa. Hirveästi ei olla kisaamassa kevään aikana, katsellaan mihin kunto ja rahkeet riittävät, kun kuitenkin on jo neidillä ikää.. Kesälomalla sitten enemmän näyttelypainotteista, kun on aikaa matkustella. Tallin omat kisat voisi myös käydä treenaamassa nyt kuun lopulla, luokkina raviohjelma ja ristikko joista hyvä aloittaa pitkän kisatauon jälkeen..

22.05.15 Edistystä tapahtuu, vanhalla iälläkin..
Tänään juuri ponia ratsastaessani mietin miten hieno ja iso tamma siitä on kasvanut. Harvapa olisi uskonut että se näin 30-vuotiaana jaksaisi vielä tehdä töitä ja kun ajattelee millainen sekopää tamma oli vielä vaikkapa parivuotiaana. Kesän kisoihin harjoitellaan täydellä tohinalla jo, ensi viikolla on myös estevalmennus Rachelin opissa, laadussaan ensimmäinen tänä vuonna oman tallin ulkopuolella. Hienosti Ansa on kyllä isojen heppojen kanssa toiminut, joten en usko että valmennuksessakaan siihen muutosta tulee. Tänäänkin tuli maneesin katolta vettä alas oikein tohinalla rännejä pitkin, niin poni ei korviaan lotkauttanut moiselle, vaikka isommat lajitoverit poukkoilivat joka suuntaan. Pärjääminen ei meillä koskaan tule oleen se ykkösprioriteetti vaan pääasia että ratsastus tuntuu molemmista mukavalta ja kisoja käydään sen mukaan miten poni valmistuu luokkiin ja miten itse jaksaa. Ratsastus on toki tavoitteellista, varsinkin kun on kyse vanhemmasta ponista, jonka liikuttamisen pitää olla sen verran vaativaa että mielenkiinto säilyy ja kunto pysyy yllä. Tavotteita meillä riittääkin, kunhan päästään nyt hieman kisaamisen makuun ja nähdään mikä on tämän hetken kunto.

23.06.15 Jei, päiväkirja etenee!
Olen kyllä tosi ylpeä itsestäni, että oon saanut tätä päiväkirjaa kirjoitettua lähes päivittäin! On jotenkin kiva piristää kävijöitä ja lisäksi kirjoitella kuulumisia edes yhdestä ponista reaaliajassa. Harmittaa vaan etten ole ehtinyt viikkokirjettä kirjotteleen tosi pitkään aikaan, mutta luulenpa että kaikilla muillakin niin hoppu näin kesäisin kaikenlaisissa koitoksissa, etteivät edes viikkokirjettä muista odotella. Ansa on viihtynyt uudessa tarhassaan erinomaisesti ja olen ahkerasti käynyt päivittäin ponin hoitamassa ja liikuttamassa. Näin kesää kohti ihanaa käydä tallillakin, kun aurinko paistaa joka päivä miltein ja muutenkin tosi kesäinen olo. Kevään kiimat saivat tamman ajatukset hetkeksi muualle, mutta onneksi tunnit ja valmennukset on saaneet ponin ajatukset edes hetkittäin palaamaan työntekoon! Ansa on tunneilla aika tasapuolisesti ihastuttanut ja vihastuttanut ihmisiä. Kisakausi pääsee tänä vuonna starttaamaan odotettua myöhemmin sateiden vuoksi ja myös kisat jää melko vähäisiksi, kun kesän aikana niitä ei juurikaan ole lähitalleilla niin joudutaan sitten kauemmas lähtemään. Ollaan kyllä otettu tavoitteeksi nyt keväällä käydä kisoissa ehtimisen mukaan joka kuukausi. Saa nähdä sitten loppukesällä, että onko aikaa niin usein käydä, mutta ainakin voi yrittää. Toivotaan että Ansan fanijoukko pysyy tänäkin vuonna aktiivisesti mukana kisamatkoilla.

24.07.15 Estekisat pikana
Hypättiin pienissä estekisoissa naapurissa, hienosti meni 70cm rata nollapistein ja kivasti hyppäsi ja toimi tänään senioriliigamme. Loppuverkan aikana maneesiin tuli kilpaori, joka esiintyi kyllä ihan täysillä tammoille ja siitäkös Ansa vasta innostui. Tästä lupaavasti jatkamme kohti ensi viikkoa, jolloin Ansa starttaa lauantaina estekisassa täällä Adinassa!

25.08.15 Syyssuunnitelmia
Kesäsuunnitelmia jatkettu parilla kisalla ja valmennuksellakin. Ansa on ollut nyt aktiivisessa käytössä ja hienolla menestyksellä varmasti jatkamassa kisauraansa. Ponia ei juuri ole alkanut ratsun ura stressannut, kunhan muistaa pitää tarpeeksi vapaapäiviä. Tänään käytiin piiiiitkällä kahden tunnin maastoreissulla, pääosin käveltiin mutta muutama reippaampi ravipätkäkin otettiin. Poni jaksoi tosi hyvin ja liikkui kivasti, halkopinoa hieman pelästyi joka oli ilmestynyt keskelle tuttua maastoreissua.

27.09.15 Hyvä valmennus!
Eilen oltiin Ansan kanssa estetunnilla, meni kivasti, perustreeniä harjoiteltiin ristikoilla, innareita ja sen sellaista, joten ei siitä nyt enempää. Putsasin myös kamat ja pesin harjat sekä siivoilin kaappia, kun oli kerrankin hieman enemmän aikaa olla tallilla. Tänään käytiin maastoilemassa, ihanaa syksyn tuntua jo ja aurinkokin lämmittää niin mukavasti vielä, että tänäänkin saimme maastoilla melkein 20 asteen lämmössä!

30.10.15 Hui mikä tuuli!
Keskiviikkona oli eka kerta kun muistan, että Ansas oikeasti pelkäsi jotain. Oltiin maneesissa ja säpsyi hirveää tuulta. Onneksi torstaina oli tilanne jo parempi ja Ansakin jälleen oma itsensä. Mentiin oikestaan koulua keskiviikosta perjantaihin, muutama hyppy otettiin tänään lisäksi. Harjoiteltiin ihan perusjuttuja, taivutuksia, ympyrällä laukannostoja, vähän pohkeenväistön alkeita, peruutuksia ja etuosakäännöksiä. Ei voi kyllä kun ihailla miten hyvin poni toimi ja halusi opetella uusia juttuja!

07.12.15 Viikonlopun treenausta
Lauantaina mentiin ensin tavallisia kouluharjoituksia (käännöksiä, väistöjen alkeita) ja sitten mentiin käynnissä ja ravissa kolmikaarista, jossa pääteemana asetukset ja taivutukset, asiat joissa Ansalla vielä paljon opittavaa. Harjoitus sujui hyvin ja poni kulki ajoittain pitkiäkin aikoja muodossa! Tämän jälkeen maneesissa olikin jo niin paljon porukkaa, että alettiin toisessa päässä mennä ympyrällä laukkajuttuja. Sitä ennen otettiin muutama kerta laukannostoja, jotka myös tuottaa aluksi hieman vaikeuksia. Laukat kuitenkin nousi tällä kertaa hyvin ja malttoi jopa laukata loppuun asti ympyrät. Muotoa ei vielä tietenkään laukassa hae, mutta kaikki ajallaan. Lauantai iltana olimme Adinan kisoissa, saatiin valitettavasti molemmista luokista hylkäykset, mitä ihmettelin suuresti, koska kohtaloksi koitunut laine-este oli ponille aivan tuttu, melkeinpä meni jo pelleilyn piikkiin, koska tamma alkoi possuilla jo kymmenisen metriä ennen estettä.

Eilen sunnuntaina harjoiteltiin lävistäjällä temponlisäyksiä sekä keskiravia. Aluksi Ansa ei ihan muistanut ideaa, yritti kiihdytellä keskiravissa liikaa temponlisäyksistä innostuneena ja tarjosi laukkaakin. Jonkun ajan kuluttua ymmärsi mitä siltä pyydettiin ja alkoi esittää todella upeita ravilisäyksiä, oikein tunsi kuinka ponin takaosa työskenteli alla! Olin tämän koulupanostuksen jälkeen erittäin tyytyväinen ja huomasin todella miten paljon se on kehittynyt vuosien aikana! Mutta on kyllä työskenneltykin! Oikea laukka on vielä vähän huono ja nostot usein väärät, eikä tee tehtäviä loppuun asti ravissa ja laukassa, mutta harjoitus tekee varmasti mestarin. Ansa sai myös tyytyväiseltä ratsastajalta namien lisäksi puhtaat varusteet ja riimun.

Tänään ollaan otettu hieman rennommin, harjoiteltiin koulukuvioita ja väistöjä, Ansa kulki hienosti ja laukatkin sujui. Hypättiin hieman 70cm rataa ja oli tosi innoissaan, epäröi kyllä hieman oksereilla, kun ei niitä ole otettu pitkään aikaan. Rohkaistui kuitenkin niillekin tulemaan hyvässä tempossa, kun sai riittävän vauhdin alle. Jännitti myös kovasti sokerinpalaesteitä, joilla ei ennen ole työskennelty, loikki aluksi tosi isosti niiden yli mikä hieman häiritsi lähestymisiä sarjan muille osille. Pääasiassa työstettiin kuitenkin asioita käynnissä, kun maneesi pölyää ihan hirveästi (ei olla ehditty saamaan tällä viikolla ollenkaan kastelua sinne kun kastelulaite rikki ja letkutus ei noin isossa maneesissa ole kannattavaa). Laukat päästiin kyllä viemään läpi esteiden yhteydessä, vaikka tamma olikin ensin sitä mieltä, ettei maneesissa voinut työskennellä, kun ei nähnyt eteensä pöllyävältä pohja-aineelta. Toivotaan että saat tästä paranee niin päästään maastoon ja kentällekin, tällä hetkellä se on yhtä kuravelliä. Kastelukin varmasti saadaan kuntoon pian joulun jälkeen, kun osat tulevat Amerikasta.


06.09.17 kouluvalmennus, valm. Dimma (203s)
Tänään oli vuorossa päivän toinen kouluvalmennus Adinassa. Jannica olikin jo minulle tuttu, mutta ponitamma Ansa oli uusi tuttavuus. Ansa osoitti jo alkuverryttelyssä olevansa melko vaativa ratsastettava. Tai no, ainakin siltä se näytti ratsastajan huojuessa satulassa kun hevonen protestoi vauhdinlisäystä vastaan. Työskentely alkoi kuitenkin sujua, kun Jannica löysi tasapainonsa ja sai rentoutettua kätensä. Koko valmennuksen ajan tamma näytti ottavan nokkiinsa hiemankin nopeammasta vauhdista ja tiukemmista käskyistä. Muuten poni tuntui etenevän mukavasti, vaikka tätä laiskuutta olikin hieman havaittavissa.

Pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja aluksi tekemään temmon vaihteluita. Joka kulmaan tuli tehdä voltit ja mennä silloin harjoitusravissa mahdollisimman hidasta ravia. Sen jälkeen mennä pitkät sivut lisättyä kavia ja lyhyillä sivuilla keskiravia. Oikeaan kierrokseen tämä tehtävä onnistui tammalta hyvin, mutta vasempaan kierrokseen mentäessä ori tuntui volteissa hieman tönköltä. Ansa kuitenkin vertyi koko ajan ja volteista tuli vähemmän tönkköjä. Teimme lisäksi muutamia laukkaharjoituksia ja päivän viimeisenä aiheena oli pohkeenbäistö. Aluksi Ansalla ei meinannut pysyä takapää mukana tahdissa, joten kehotin Jannicaa ottamaan hieman hellemmän tuntuman suuhun ja käyttämään enemmän jalkaa. Jo heti seuraava kerta näytti paljon paremmalta, vaikka tamma yritti laiskotella viimeiseen asti. Kehotin herättelemään tammaa ravaamalla hiukan välissä ja tulemaan uudestaan. Ei, ei Ansaa saanut oikein mitenkään hereille vaikka mitä temppuja yritettiin. Ehkä sitten ensi kerralla onnistutaan paremmin.

kuva © Flydon Stud
Virtuaalihevonen